Mødedato: 20.09.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag fra Københavns Ungeråd om integration gennem idræt og foreningsliv

Københavns Kommune har et ungeråd, som kommunens forvaltninger og udvalg samarbejder med, med henblik på at inddrage unges perspektiver på forvaltningernes kerneopgaver og kvalificere de politiske beslutninger. Ungerådet består af 35 unge i alderen 12-20 år bosiddende i Københavns Kommune. I forbindelse med etableringen af Ungerådet godkendte Borgerrepræsentationen den 21. september 2017 Ungerådets vedtægter, som fastslår, at Ungerådet inden for hver valgperiode kan sende op til fire indstillinger til Københavns Kommunes Borgerrepræsentation med anmodning om behandling.

 

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med øvrige relevante forvaltninger samt Københavns Ungeråd at udarbejde et forslag til politisk behandling, der belyser mulighederne for at etablere en etårig forsøgsordning, hvor københavnske folkeskoler med lav socioøkonomi i deres idrætstimer bliver præsenteret for forskellige idrætsformer forestået af lokale idrætsforeninger med det formål at integrere og skabe tilknytning til foreningslivet. Forslaget skal også redegøre for de økonomiske konsekvenser samt forslag til finansiering.

(Københavns Ungeråd)          

Motivation

Et dansk forskningsprojekt viser, at socialt udsatte drenge bliver en større del af deres lokalsamfund, hvis de kommer ind i et foreningsfællesskab. På den baggrund foreslår Københavns Ungeråd en etårig forsøgsordning, hvor skoler med lav socioøkonomi igennem idrætsundervisningen præsenteres for et bredt udsnit af det lokale foreningsliv med fokus på at skabe tilknytning til foreningerne.

Intentionen i ungerådets forslag er, at eleverne igennem et skoleår når at stifte bekendtskab med et bredt udvalg af aktiviteter – også gerne mere utraditionelle aktiviteter såsom fx rollespil, bueskydning, teambuilding mm., hvor der kan være særligt gode muligheder for at samarbejde, fællesskab og integration opstår, idet aktiviteten er ny for de fleste deltagende.

Man kan i forsøgsperioden vælge at rette projektet mod forskellige aldersgrupper, idet erfaringer fra hhv. Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen viser, at børn og unge tilknyttes foreninger forskelligt. For de ældste elever kan projektet arbejde med ambassadørroller - fx gennem uddannelse til hjælpetræner.

Planlægning og koordination af projektet kan evt. ske i samarbejde med Idrætsprojektet, som har et stort netværk i foreningslivet og vil kunne bistå med at gennemføre aktiviteter/events på skolen og skabe kontakter.

Som led i at belyse mulighederne, kan det være relevant at undersøge, om samarbejdet med foreningerne kan tage udgangspunkt i de sociale partnerskaber under Kultur- og Fritidsforvaltningen, og om de økonomiske udgifter derved kan nedbringes. Det kan endvidere undersøges, om foreningerne kan opnå økonomisk støtte gennem samarbejdspuljen (pulje som støtter samarbejde mellem folkeoplysende foreninger og københavnske folkeskoler).

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. september 2018

Et forslag fra Socialdemokratiet om at henvise indstillingen til Kultur- og Fritidsudvalget blev vedtaget uden afstemning.

Til top