Fornyet godkendelse af takstkatalog 2018 og 2019
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til revideret takst for råden over vejareal for den resterende del af 2018, samt revideret forslag til takst i 2019. Borgerrepræsentationen skal desuden tage stilling til revideret forslag til takst i 2019 for beboerlicenser på parkeringsområdet, samt for byggesagsbehandling.
Indstilling
Indstilling om,
- at der vedtages en ændret takst for den resterende del af 2018 for råden over vej (bilag 4), der træder i kraft med Borgerrepræsentationens vedtagelse,
- at finansiering af mindreindtægter i Teknik- og Miljøudvalget i 2018 på 4 mio. kr. som følge af ændret takst for råden over vej for den resterende del af 2018 samt af Vejdirektoratets afgørelse vedrørende byggeaffaldscontainere anvises i forbindelse med Teknik- og Miljøudvalgets 3. kvartalsprognose for 2018,
- at revideret forslag til takst for råden over vej i 2019 (bilag 5) godkendes,
- at justeret forslag til takst for miljøbaserede beboerlicenser i 2019 godkendes jf. den beskrevne model 3 (bilag 5),
- at revideret forslag til timetakst for byggesagsbehandling på 744 kr. (bilag 5) som følge af forslag til produktivitetsforbedringer godkendes.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 23. april 2018 forslag til takstkatalog for 2019 som et bilag til udvalgets samlede budgetbidrag. Efterfølgende har det af forskellige årsager vist sig, at der er behov for at revidere tre af de konkrete takstforslag i kataloget: Taksten for råden over vej, beboerlicenser på parkeringsområdet samt timetaksten for byggesagsbehandling. De konkrete årsager uddybes nedenfor.
Teknik- og Miljøforvaltningen finder det nødvendigt at indstille en revideret (reduceret) takst for råden over vej gældende for den resterende del af 2018. Takstændringen er begrundet i en revurdering af beregningsgrundlaget for taksten, der er sket i forlængelse af en afgørelse fra Vejdirektoratet fra maj 2018 vedrørende en konkret sag om opkrævning af gebyr for opstilling af container til bortskaffelse af facadeejers byggeaffald. Som konsekvens af samme problemstilling er det ligeledes nødvendigt at revidere den foreslåede takst for 2019 på området.
I det af Teknik- og Miljøudvalget vedtagne forslag til takstkatalog for 2019 indgik en justering af taksten for miljødifferentierede beboerlicenser, da de hidtidige takster på området (2017 og 2018) ikke som forudsat var provenuneutrale. Taksterne foreslås med denne indstilling yderligere opjusteret, så de afspejler niveauet fra 2016, og dermed ligger i forlængelse af beslutningen fra budgetaftale 2016 om indførelse af provenuneutrale miljødifferentierede licenser.
Endelig behandler Teknik- og Miljøudvalget den 27. august 2018 indstilling om produktivitetsforbedringer på byggesagsområdet, der giver mulighed for at nedsætte forslaget til takst for byggesagsbehandling i 2019 fra 782 kr. til 744 kr.
Bilag 3 er fortroligt efter forvaltningslovens § 27, stk. 4, nr. 3, om det offentliges økonomiske interesser.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen giver tilladelser til og opkræver gebyrer fra firmaer, der ønsker at råde over et offentligt vejareal i forbindelse med opstilling af skure og containere. Afgiften har efter Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering haft en adfærdsregulerende effekt, så opstillingerne er blevet mindsket i tid og omfang, og byens borgere derved er blevet generet mindst muligt. Borgerrepræsentationen indførte afgiften i 1991, og beløbet er siden da årligt pristalsreguleret i kommunens takstkatalog for det kommende år.
Vejdirektoratet har den 9. maj 2018 truffet afgørelse om, at forvaltningen ikke kan kræve betaling for opstilling af affaldscontainere på offentlige vejarealer. Afgørelsen kommer på baggrund af en konkret klage om affaldscontainere, hvor en virksomhed ikke mener, at affaldscontainerne er opstillet i et forretningsmæssigt øjemed. Forvaltningen har i samarbejde med Horten, vurderet, at afgørelsen umiddelbart kun forholder sig til affaldscontainere.
Vejdirektoratets afgørelse betyder, at forvaltningen ikke længere kan opkræve betaling for affaldscontainere på offentlige vejarealer, som facadeejere opstiller i forbindelse med renoveringer, nybygninger og lignende. Opkrævningen heraf er derfor stoppet. Dette vil gælde indtil, en domstol eventuelt omgør Vejdirektoratets afgørelse. Teknik- og Miljøforvaltningen overvejer pt., om afgørelsen skal indbringes for domstolene. Omfanget af de berørte containere udgør ca. 1.000 af de samlede 12.000 årlige containertilladelser. Horten har rådgivet om, at der fortsat kan opkræves gebyr for andre former for containere, hvilket forvaltningen derfor fortsat gør.
Forvaltningen er dog samtidig blevet opmærksom på, at de nuværende principper for takstfastsættelse for øvrige containere ikke er i tråd med Vejdirektoratets gældende vejledning. Dette er sket som led i den gennemgang af samtlige takster i Teknik- og Miljøforvaltningen, der er igangsat frem mod januar 2019. Gennemgangen af samtlige takster er således endnu ikke afsluttet, men forvaltningen har allerede nu konstateret væsentlige mangler ved takstberegningen for råden over vej, hvorfor forslag til justering heraf fremsættes nu.
Taksten for råden over vej skal i henhold til vejledningen til Vejloven fra primo 2016 fastsættes, så den dækker faktiske direkte og indirekte udgifter i forbindelse med myndighedsbehandlingen af tilladelser til råden over vej samt eventuelle følgeomkostninger (fx supplerende renhold). Taksten må således ikke tilgodese hensynet om økonomiske incitamenter for bygherrer til at begrænse antallet af og tidshorisonten for opstillingen af containere.
Med udgangspunkt i en beregning, er de nuværende takster fastsat på et for højt niveau, og foreslås derfor sat ned i 2018 med virkning fra Borgerrepræsentationens vedtagelse af denne indstilling. Samtidig foreslås taksten i 2019 ligeledes reduceret, og dermed ændret sammenholdt med det takstkatalog, som Teknik- og Miljøudvalget godkendte 23. april 2018.
Nedsættelse af taksten for råden over vej i 2018 og takstforslag for 2019
Taksten for råden over vej er i 2018 fastsat til 152 kr./dag for indre by, og 77 kr./dag for øvrige områder i kommunen.
Forvaltningen har foretaget en fornyet beregning af takten baseret på de konkrete omkostninger til driften af området. Disse består af direkte lønudgifter til medarbejdere, der behandler ansøgninger om råden over vej og/eller fører tilsyn med den fysiske råden over vej. Der er også medregnet indirekte udgifter i form af lønressourcer forbundet med ledelse af området, bogholderi/fakturering af gebyrer samt HR-ressourcer. Endelig er indregnet et overhead pr. medarbejder for andel af fællesomkostninger i form af bygninger, inventar, el, varme, kantine mm. Denne beregning viser, at taksten bør fastsættes til 20 kr./dag i 2018 og 22 kr./dag i 2019. Samtidig foreslås det, at taksten fremover fastsættes som en enhedstakst for hele byen, da prisdifferentiering af hensyn til adfærdsregulering ikke er relevant.
Forvaltningen har været i dialog med Horten om sagen, og på den baggrund skal taksten for 2018 tilpasses for den resterende del af året. Jf. bilag 3 vil forvaltningen således være forpligtet til snarest muligt at bringe sin administration i overensstemmelse med retningslinjerne for gebyrfastsættelsen. Den reviderede takst for den resterende del af 2018 fremgår af bilag 4. De økonomiske konsekvenser for 2018 er uddybet i økonomiafsnittet.
Tilsvarende foreslår forvaltningen jf. bilag 5, at taksten i 2019 fastsættes til 22 kr., hvilket svarer til en markant nedsættelse sammenholdt med det forslag til takstkatalog, som Teknik- og Miljøudvalget godkendte 23. april 2018. Det fremgår af bilag 3, at Horten med udgangspunkt i denne genberegnede takst vurderer, at de indregnede direkte og indirekte omkostninger er relevante og lovlige. De økonomiske konsekvenser af den reviderede takst er uddybet i økonomiafsnittet og foreslås håndteret i budgetforhandlingerne.
Tilbagebetaling af gebyrer vedrørende råden over vej
Teknik- og Miljøforvaltningen har drøftet mulige tilbagebetalingskrav som følge af såvel Vejdirektoratets afgørelse i forhold til byggeaffaldscontainere, som den hidtidige takstberegning med advokatfirmaet Horten. Sammenfattende vurderes det, at forvaltningen formentlig ikke er tilbagebetalingspligtig i forhold til takstberegningerne. For så vidt angår byggeaffaldscontainere i perioden fra januar 2016, hvor den nye vejledning er trådt i kraft, til i dag, bør vurderingen heraf afvente udfaldet af en eventuel retssag.
Retspraksis på området er yderst begrænset, hvorfor Horten anfører, at deres vurdering er behæftet med en betydelig usikkerhed. Hortens vurdering er uddybet i bilag 3.
Opjustering af taksten for miljøbaserede beboerlicenser på parkering
I forbindelse med Budget 2016 blev det besluttet, at der på parkeringsområdet pr. 1. januar 2017 skulle indføres miljødifferentierede beboerlicenser med fem takstkategorier. Den miljødifferentierede licens blev indført ud fra et ønske om at reducere udledningen af CO2 og forbedre luftkvaliteten. Taksterne for de fem kategorier blev fastsat med udgangspunkt i, at ændringen skulle være provenuneutral sammenholdt med den tidligere model.
Det datamateriale, der lå til grund for takstfastsættelsen har imidlertid vist sig ikke at afspejle den faktiske sammensætning af biler i København, idet københavnerne kører i mindre og mere miljørigtige biler end antaget. Prisforskellen på den dyreste henholdsvis billigste priskategori er på over 1.000 kr., hvorfor selv mindre forskydninger medfører en betydelig afvigelse på den gennemsnitlige opkrævede pris.
I 2016 og tidligere var beboerlicenserne fastsat som ét fast beløb uanset køretøjets miljøbelastning. Prisen på en beboerlicens udgjorde i 2016 783 kr. (2019 p/l), mens gennemsnitsprisen i 2017 reelt har været ca. 591 kr. (2019 p/l). Forudsætningen om provenuneutralitet er dermed ikke efterlevet. Samtidig har takstfastsættelsen medført mindreindtægter på Teknik- og Miljøudvalgets ramme, da indtægtskravet har været fastholdt på 2016-niveauet.
Forslaget til takster for beboerlicenser for 2019, der blev godkendt 23. april 2018 var udarbejdet med et udgangspunkt i en prisstigning, der skulle sikre provenuneutralitet forstået som, at den samlede forventede indtægt stemte overens med den fra Økonomiudvalget udmeldte budgetramme. Dermed var Teknik- og Miljøudvalgets budgetforslag på området i balance. Dette svarer til nedenstående model 2.
Model 2 bygger dermed på en fastholdelse af indtægtsniveauet, hvilket betyder at taksten i efterfølgende år løbende skal reduceres, hvis antallet af biler i København stiger. Derfor foreslår forvaltningen i stedet en yderligere justering af taksterne svarende til model 3. Model 3 tager udgangspunkt i tilnærmelsesvis at fastholde gennemsnitsprisen for beboerlicenser, hvorved bilisternes udgift fastholdes. I model 3 vil konsekvensen af flere biler i København som udgangspunkt være flere indtægter fra beboerlicenser.
Både model 2 og 3 indebærer således en prisstigning sammenholdt med niveauet i 2017 og 2018, og begge modeller øger desuden graden af miljødifferentiering (dvs. forskellen mellem kategorierne). Forøgelsen heraf er relativt størst i model 3. Model 3 vil dermed i højere grad leve op til målsætningerne bag indførelse af miljødifferentierede beboerlicenser i form af reduktion af CO2 og forbedring af luftkvaliteten.
Nedenfor præsenteres på den baggrund tre konkrete modeller for takstfastsættelsen i 2019. Udover de nævnte modeller 2 og 3, der begge indebærer prisstigninger, er også som model 1 medtaget en videreførelse af de to seneste års takster, der reelt svarer til en markant nedsættelse af taksten sammenholdt med før indførelse af miljødifferentiering.
Det samlede indtægtskrav for salget af de miljødifferentierede beboerlicenser er i 2019 38,6 mio. kr. Effekten i form af mer- eller mindreindtægter fremgår for hver af modellerne.
Model 1: Fastholdelse af den nuværende takststruktur, hvor taksterne og indtægtskravet følger kommunens ordinære pris- og lønfremskrivning af takster. Med denne model vil den gennemsnitlige takst pr. beboerlicens være 617 kr. Modellen medfører desuden en rammeudfordring i 2019 på 6,6 mio. kr., hvis det nuværende budgetterede indtægtskrav fastholdes.
Model 2: Styrkelse af taksternes miljøforbedrende fokus ved at øge prisforskellen mellem de miljøvenlige og mindre miljøvenlige køretøjer. Scenariet giver samtidig en tilstræbt overensstemmelse mellem det budgetmæssige krav og den forventede faktiske indtægt i 2019 og er dermed provenuneutral forstået som, at den samlede realiserede indtægt fra beboerlicenser er stort set identisk med niveauet i 2016. Den gennemsnitlige takst pr. beboerlicens udgør i denne model 765 kr., hvilket fortsat er lavere end i 2016. Taksterne svarer til det takstkatalog, som indgik i behandlingen af Teknik- og Miljøudvalgets budgetbidrag til Budget 2019 (Teknik- og Miljøudvalget 23. april 2018). En konsekvens af en fremadrettet takstberegning i overensstemmelse med model 2 er, at taksterne alt andet lige skal nedsættes efterhånden, som antallet af beboerbiler vokser i København.
Model 3: Yderligere styrkelse af den oprindelige tanke bag de miljøbaserede beboerlicenser om at reducere CO2-udledningen ved at øge forskellen mellem licens-priserne på de mest miljøvenlige biler sammenholdt med de mindre miljøvenlige biler. I denne model er den gennemsnitlige takst pr. beboerlicens 795 kr. og dermed tilnærmelsesvis identisk med takstniveauet fra 2016, som var det sidste år før indførelsen af den miljøbaserede licens. Merprovenuet ved denne model er et udtryk for, at der er sket en betydelig vækst i antallet af beboerbiler i København siden 2016, da gennemsnitsprisen er stort set uændret.
Modeller for takstfastsættelse i 2019 (kr. og 2019 p/l)
Kate- gorier
|
Model 1 takst |
Model 2 takst |
Model 3 takst |
Indtægt model 1 |
Indtægt model 2 |
Indtægt model 3 |
El- og brintbiler |
105 |
100 |
100 |
33.637 |
32.035 |
32.035 |
Takst A+ |
105 |
225 |
225 |
2.245.509 |
4.811.804 |
4.811.804 |
Takst A og B |
755 |
800 |
825 |
10.262.824 |
10.874.516 |
11.214.345 |
Takst C, D, E, F og G |
1.190 |
1.500 |
1.575 |
18.195.790 |
22.935.869 |
24.082.663 |
Takst udenfor kategori |
760 |
800 |
825 |
1.318.237 |
1.396.902 |
1.440.556 |
I alt |
|
|
|
32.056.086 |
40.051.127 |
41.581.402 |
Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at model 3 godkendes. Med denne model vil takststrukturen øge graden af miljødifferentiering og samtidig sikre, at udviklingen i gennemsnitstaksten holdes neutral i forhold til niveauet før indførelsen af den miljødifferentierede beboerlicens. Det vil således ikke være blevet billigere at være bilejer, blot fordi der er kommet flere biler i København siden 2016. Samtidig vil modellen håndtere udfordringen med mindreindtægter på området, der er konstateret i 2017 og forventet i 2018.
Indregning af produktivitetsforbedringer i timetaksten for byggesagsbehandlingen i 2019
Teknik- og Miljøudvalget får forelagt en særskilt indstilling på mødet den 27. august 2018 om godkendelse af konkrete effektiviseringer af byggesagsbehandlingen i 2019. De foreslåede effektiviseringer vil betyde, at taksten kan reduceres fra det tidligere forslag på 782 kr. til 744 kr.
Gennemgang af Teknik- og Miljøudvalgets øvrige takster
Udover ovennævnte konkrete forslag til takstændringer, er der igangsat en større gennemgang af samtlige takstberegninger på Teknik- og Miljøudvalgets område. Resultatet heraf forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget i januar 2019.
Økonomi
Nedsættelse af taksten for råden over vej i 2018 og 2019
Vejdirektoratets afgørelse og den reviderede takstberegning medfører forventede mindreindtægter på Teknik- og Miljøudvalgets ramme i 2018 på 4 mio. kr. Teknik- og Miljøforvaltningen vil fremlægge forslag til finansiering heraf inden for rammen i forbindelse med 3. kvartalsprognose for 2018.
I 2019 medfører Vejdirektoratets afgørelse og den reviderede takstberegning en samlet udfordring på forventet 24,8 mio. kr. i 2019 og frem. Teknik- og Miljøudvalget har ikke mulighed for at håndtere denne udfordring inden for rammen, hvorfor finansiering indgår i Budgetforhandlingerne.
Miljødifferentierede beboerlicenser på parkering
Model 1 vil jf. ovenfor medføre forventede mindreindtægter på 6,6 mio. kr. i forhold til det nuværende indtægtskrav på beboerlicenser. Disse mindreindtægter vil som udgangspunkt skulle håndteres inden for Teknik- og Miljøudvalgets ramme i 2019. Dette kan ske ved mindreforbrug på andre aktiviteter og/eller kompenserende besparelser. Alternativt skal indtægtskravet reduceres tilsvarende, hvilket da skal indgå i budgetforhandlingerne for 2019. Model 2 og 3 medfører begge forventede merindtægter i 2019 sammenholdt med den indtægt fra beboerlicenser, der er forudsat i forvaltningens budgetramme for 2019. Eventuelle merindtægter fra beboerlicenserne foreslås anvendt til at imødegå en række andre budgetusikkerheder på betalingsparkeringsområdet, der samlet har udvist mindreindtægter i de seneste regnskabsår. Såfremt der samlet er merindtægter på parkeringsområdet, tilfalder disse kommunekassen.
Timetakst for byggesagsbehandlingen
Timetaksten for byggesagsbehandlingen vil med de foreslåede produktivitetsforbedringer, jf. indstilling om produktivitetsforbedringer på byggesagsområdet kunne fastsættes til 744 kr. Det samlede indtægtskrav i 2019 vil som konsekvens heraf udgøre 54,5 mio. kr.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil takstkataloget til brug for 2. behandlingen af budgetforslag 2019 blive opdateret i henhold til beslutningen. Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder et budgetnotat til budgetforhandlingerne for 2019 om den varige budgetudfordring som følge af reducerede indtægter fra containere. Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder ligeledes budgetnotat vedrørende de budgetmæssige udfordringer ved fastsættelse af beboerlicenser i henhold til model 1 således, at det kan indgå i budgetforhandlingerne for 2019, såfremt det bliver relevant. Teknik- og Miljøforvaltningen vil desuden undersøge alternative muligheder for at adfærdsregulere og dermed minimere generne for borgere som følge af opstilling af containere på offentlig vej.
Pernille Andersen Pia Holm Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der vedtages en ændret takst for den resterende del af 2018 for råden over vej (bilag 4), der træder i kraft med Borgerrepræsentationens vedtagelse.
- at finansiering af mindreindtægter i Teknik- og Miljøudvalget i 2018 på 4 mio. kr. som følge af ændret takst for råden over vej for den resterende del af 2018 samt af Vejdirektoratets afgørelse vedrørende byggeaffaldscontainere anvises i forbindelse med Teknik- og Miljøudvalgets 3. kvartalsprognose for 2018.
- at revideret forslag til takst for råden over vej i 2019 (bilag 5) godkendes.
- at justeret forslag til takst for miljøbaserede beboerlicenser i 2019 godkendes jf. den beskrevne model 3 (bilag 5).
- at revideret forslag til timetakst for byggesagsbehandling på 744 kr. (bilag 5) som følge af forslag til produktivitetsforbedringer godkendes.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 27. august 2018
Indstillingens 1.-3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
4. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.
Indstillingens 5. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
At det bemærkes, at der med model 3 for de miljødifferentierede beboerlicenser forventes merindtægter på 3 mio. kr., end det som er forudsat i Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme for 2019, som indgår i budgetforhandlingerne for 2019.
At det konstateres, at de lavere indtægter som følge af at taksten for byggesagsbehandling fastsættes til 744 kr. modsvares af tilsvarende lavere udgifter, således at budgettet balancerer.
Det bemærkes, at de reviderede takster for 2019 vil indgå i indstillingen med teknisk ændringsforslag til budgetforslaget 2019 med henblik på at indgå i vedtagelsen af budget 2019.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. september 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Den indgåede budgetaftale for 2019 indebærer, at indstillingens foreslåede takster for 2019 vedrørende beboerlicenser samt byggesagsgebyrer skal ændres i forhold til indstillingen. De ændrede takster udgør, at el- og brintbiler og biler med energiklasse A+++, A++, A+ opkræves en takst på 10 kr., samt biler med energiklasse A opkræves en takst for beboerlicens på 290 kr. i 2019. Hertil kommer at taksten for byggesagsgebyrer i 2019 udgør 0 kr. Finansiering af de reviderede takster tilvejebringes i forbindelse med den endelige vedtagelse af budget 2019, som sker i Borgerrepræsentationen den 4. oktober 2018. Parterne bag budgetaftalen vil fremsætte et ændringsforslag herom til indstillingens behandling i Borgerrepræsentationen den 20. september 2018.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. september 2018
Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag om at 4. at-punkt (ÆF1) og 5. at-punkt (ÆF2) erstattes af følgende:
ÆF1:
”At justeret forslag til takst for miljøbaserede beboerlicenser i 2019 godkendes jf. den beskrevne model 3, dog således at el- og brintbiler med energiklasse A+++, A++, A+ opkræves en takst på 10kr. i 2019, samt biler med energiklasse A opkræves eb takst på 290kr. i 2019”.
ÆF2
”At timetakst forbyggesagsbehandlingen fastsættes til 0 kr. ”.
Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance fremsatte derudover følgende ændringsforslag (ÆF3) om tilføjelse af et nyt 6. at-punkt:
ÆF3:
”At finansiering af de reviderede takster i 4. og 5. at-punkt tilvejebringes i forbindelse med den endelige vedtagelse af budget 2019, som sker på Borgerrepræsentationens møde 4. oktober 2018”.
Det af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget med 36 stemmer imod 18. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, V, O, I, og 2 medlemmer af C (Jakob Næsager og Helle Bonnesen),
Imod stemte: Ø, Å og 1 medlem af C (Line Ervolder).
Det af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev vedtaget med 36 stemmer imod 17. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, V, C, O og I.
Imod stemte: Ø og Å.
Det af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance fremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev vedtaget med 36 stemmer imod 17. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, V, C, O og I.
Imod stemte: Ø og Å.
Indstillingens 1., 2. og 3. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt uden afstemning.
Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Liberal Alliance tilsluttede sig:
”Den indgåede budgetaftale for 2019 indebærer, at indstillingens foreslåede takster for 2019 vedrørende beboerlicenser samt byggesagsgebyrer skal ændres i forhold til indstillingen. De ændrede takster udgør, at el- og brintbiler og biler med energiklasse A+++, A++, A+ opkræves en takst på 10 kr., samt biler med energiklasse A opkræves en takst for beboerlicens på 290 kr. i 2019. Hertil kommer at taksten for byggesagsgebyrer i 2019 udgør 0 kr. Finansiering af de reviderede takster tilvejebringes i forbindelse med den endelige vedtagelse af budget 2019, som sker i Borgerrepræsentationen den 4. oktober 2018. Parterne bag budgetaftalen vil fremsætte et ændringsforslag herom til indstillingens behandling i Borgerrepræsentationen den 20. september 2018.”