Mødedato: 20.09.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Kompetenceoverdragelse på affaldsområdet fra Københavns Kommune til ARC (I/S Amager Ressourcecenter)

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til den konkrete kompetenceoverdragelse på affaldsområdet fra Københavns Kommune til ARC.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at alle driftsopgaver på affaldsområdet kompetenceoverdrages til ARC (løsning A), herunder flytning af samtlige kontrakter med eksterne leverandører,
  2. at den tilknyttede aftale om kompetenceoverdragelse til løsning A godkendes (jf. bilag 3).

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen behandlede den 21. juni 2018 indstillingen om Opfølgning på aftale med interessentkommunerne i I/S Amager Ressourcecenter (ARC) om genopretning af økonomi og CO2- fortrængning. I den forbindelse blev der truffet beslutning om at Københavns kommune kompetenceoverdrager affaldsindsamling til ARC pr. 1. januar 2019 for mindst 250 mio. kr. årligt. Borgerrepræsentationen skal træffe beslutning om, hvilke konkrete opgaver, der skal overdrages til ARC. Det er en forudsætning for overdragelsen, at Borgerrepræsentationen godkender en aftale, der såfremt den vedtages i ARCs bestyrelse og derefter i Ankestyrelsen, vedlægges ARCs vedtægt.

Løsning

Betydningen af kompetenceoverdragelsen til ARC
Ved kompetenceoverdragelsen fra Københavns Kommune til det kommunale fællesskab ARC overdrager kommunen iflg. den kommunale styrelseslov opgaven til ARCs selvstændige varetagelse. Efter kompetenceoverdragelsen har ARC’s bestyrelse dermed den fulde ledelse og ansvar for opgavens gennemførelse og drift. For Københavns Kommune betyder det i praksis, at Teknik- og Miljøforvaltningen, de politiske udvalg og Borgerrepræsentationen ikke længere kan styre og påvirke den daglige drift af opgaver, der er kompetenceoverdraget til ARC (jf. bilag 2).

I den nuværende organisering af affaldsområdet modtager forvaltningen alle borgerhenvendelser og klager direkte og tilpasser løbende den daglige drift ift. fx tidspunkter for afhentning, hyppighed for afhentning, antal affaldsbeholdere på den enkelte ejendom mm. Forvaltningen har løbende orienteret udvalget og lagt indstillinger op til behandling, når det har været relevant. Teknik- og Miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøudvalget har haft mulighed for at tilkendegive politiske ønsker til driften over for forvaltningen.

Efter overdragelsen af opgaven til ARC vil forvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget ikke have mulighed for at påvirke den daglige drift men vil udelukkende gennem planer og regulativer kunne sætte retning og rammer for ARCs selvstændige varetagelse af opgaven. Ligeledes er ARC forpligtet til at overholde Københavns Kommunes gældende arbejdsklausul og sociale klausuler.

Myndighedsopgaver som Ressource- og affaldsplaner (RAP), affaldsregulativ, gebyropkrævning mv. varetages fortsat af Teknik- og Miljøforvaltningen og skal til politisk behandling i Teknik- og Miljøudvalget. Herunder hører beslutninger om konkrete tiltag i forlængelse af RAP, som ARC løbende skal implementere.

Et nyere eksempel på en større beslutning er indførelsen af bioaffaldsordningen i 2017. Det vil også efter kompetenceoverdragelsen være Teknik- og Miljøudvalget, der beslutter, hvis lignende nye ordninger skal indføres, men Teknik- og Miljøudvalget vil ikke længere have indflydelse på den detaljerede udførelse af planerne.

Borgerrepræsentationen har desuden mulighed for at styre den økonomiske udvikling for de overdragede opgaver, herunder taksterne, gennem den årlige behandling af det samlede budget for affaldsområdet.

Forvaltningen kan efter gensidig aftale fortsat få indflydelse på opgavegennemførelsen gennem samarbejdsfora og koordineringsgrupper med ARC.

Ovennævnte forhold indgår i den formelle aftale om kompetenceoverdragelse, der indgås mellem Københavns Kommune og ARC i forbindelse med kompetenceoverdragelsen. Aftalen fastsætter således rammerne for overdragelsen, herunder de opgaver, der overdrages til ARC, økonomiske forhold, opsigelsesvarsel mv. Udkast til aftale om kompetenceoverdragelse for hhv. løsning A og B er vedlagt som bilag 3 og 4.

Det fremgår af aftalen om kompetenceoverdragelse, at Københavns Kommune kan beslutte at tilbagetage driftsopgaven med mindst 12 måneders varsel til udgangen af en måned. Tilsvarende kan ARC opsige aftalen men med 24 måneders varsel.

Opgaver der overdrages
Kompetenceoverdragelsen fra Teknik- og Miljøforvaltningen til ARC vil som minimum medføre, at indsamlingskontrakter og tilhørende personale, som repræsenterer et årligt budget på 258 mio. kr., overføres fra Teknik- og Miljøforvaltningen til ARC.

Driften af affaldsområdet indeholder imidlertid flere nært forbundne opgaver, der efter kompetenceoverdragelsen af den centrale opgave, dvs. affaldsindsamlingen, vil kunne løses samlet hos ARC eller deles mellem forvaltningen og ARC. Opgaverne kan grupperes i tre overordnede områder: Affaldsindsamling (kerneopgaven), borgerservicering og øvrige leverandørkontrakter. Derudover varetager forvaltningen en række driftsrelaterede opgaver, som alle understøtter kerneopgaven. Disse omfatter IT, kommunikation, styring af driftsøkonomi, udbud af øvrige leverandørkontrakter samt idriftsættelse af udviklingsinitiativer i Ressource- og Affaldsplan (RAP) 2018 og 2024.

De tre nævnte opgaveområder og deres gensidige sammenhæng beskrives kort herunder.

Affaldsindsamling inkl. affaldsbeholdere
Affaldsindsamlingen i Københavns Kommune er indtil kontraktudløb fordelt på et antal kontrakter med forskellige renovatører (bilag 6). I forlængelse af Borgerrepræsentationens beslutning den 21. juni skal affaldsindsamlingen som minimum overdrages til ARC. Sammen med denne opgave er det nødvendigt at overføre de medarbejdere i forvaltningen, der styrer og følger op på kontrakterne. Indkøb og servicering af affaldsbeholdere er en integreret del af affaldsindsamlingen, som ligeledes anbefales overdraget til ARC.

Borgerservicering
Borgerserviceringen består af håndtering af borgerhenvendelser og support, tilsyn/besøg hos borgerne samt dialog med renovatørerne i forbindelse med borgerhenvendelser og klager. Borgerserviceringen er således tæt sammenhængende med affaldsindsamlingen, fordi mange daglige udredninger kræver indsigt i og kontakt til både borgere og de, der står for affaldsindsamlingen.

Af hensyn til at sikre en fortsat effektiv og borgerrettet serviceorganisation, anbefaler forvaltningen at holde borgerservicering og affaldsindsamling samlet, da det giver mulighed for tæt koordinering og faglig synergi i den daglige drift.

Øvrige leverandørkontrakter
Udover selve indsamlingskontrakterne rummer affaldsområdet en række andre leverandørkontrakter, som omhandler følgende: indkøb af affaldsbehandling (forbrænding og genanvendelse af plast, pap, papir, glas, metal mm.) samt styring af salgskontrakter for salg af genanvendelige materialer.

Da disse kontrakter hænger sammen med affaldsindsamlingen og styringen af indsamlingskontrakterne, vil det være mest effektivt og skabe bedst mulig sammenhæng mellem selve indsamlingen og genanvendelsen, at også disse kontrakter overføres til ARC. Det vil dog også være muligt at fastholde disse opgaver hos forvaltningen for at sikre at Teknik- og Miljøudvalget kan fastholde den nære styring af dem.

Løsningsmuligheder
Alle de opgaver som er nævnt oven for, udover affaldsindsamlingen, kan fremover løses hos forvaltningen eller ARC. Forvaltningen vurderer dog, at der er to alternative løsninger, der begge understøtter den vedtagne overdragelse af kompetence på hhv. maksimalt (løsning A) og minimalt (løsning B) niveau. Forvaltningen anbefaler løsning A, som indebærer kompetenceoverdragelse af alle opgaverne.

Løsning A: Alle driftsopgaver på affaldsområdet kompetenceoverdrages til ARC.

Alle forvaltningens driftsopgaver på affaldsområdet bliver kompetenceoverdraget og dermed bliver de medarbejdere, der løser opgaverne (ca. 45) virksomhedsoverdraget til ARC. Dermed overdrages følgende opgaver til ARC:

  1. Affaldsindsamling med tilhørende renovatørkontrakter
  2. Udbud, indkøb, vedligehold og udlevering af affaldsbeholdere,
  3. Support af renovatører/indsamlingsorganisationen og kontraktopfølgning.
  4. Borgerservicering og support og driftskommunikation til borgerne vedrørende den daglige drift.
  5. Idriftsættelse af relevante driftsrelaterede udviklingsindsatser i de til enhver tid gældende ressource- og affaldsplaner (RAP), samt løbende relevante driftsoptimeringer
  6. IT, økonomi og HR 
  7. Vedligehold og levering af gebyrdata til brug for Københavns Kommunes opkrævning via skattebillet og fakturering.
  8. Kontraktopfølgning på øvrige leverandørkontrakter (behandlings- og salgskontrakter) samt udbud af disse. 

Løsning A indebærer, at der overdrages opgaver, der repræsenter et årligt budgetteret beløb på 382 mio. kr. Den økonomiske effekt hos ARC vil være 367 mio. kr. Årsagen til dette er bl.a. at Københavns nuværende udgifter til affaldsforbrænding og genanvendelse hos ARC ikke kan regnes med to gange.  

Den økonomiske effekt af løsning A er større end de minimum 250 mio. kr., der var udgangspunktet i Borgerrepræsentationens beslutning den 21. juni 2018.  

Løsning B: Affaldsindsamlingen, borgerservicering samt støttefunktioner kompetenceoverdrages til ARC

Ved denne løsning fastholdes affaldsbehandlingskontrakter og salgskontrakter i forvaltningen. Dermed overdrages følgende opgaver til ARC: pkt. 1-7 i listen oven for. Det følger, at to medarbejdere fastholdes i forvaltningen til at styre og udbyde affaldsbehandlingskontrakterne og salgskontrakterne. Løsning B indebærer, at der overføres opgaver, som repræsenterer et årligt budgetteret beløb og en årlig økonomisk effekt på 311 mio. kr.

Herunder er vist hovedopgaver med tilhørende personale og økonomi, der overdrages til ARC i de to løsninger hhv. A og B:

 

Opgaver

Antal personale

Økonomi

inkl. løn

Overdrages til ARC i Løsning A

Overdrages til ARC i Løsning B 

Affaldsindsamling

Kontraktopfølgning og tilsyn med renovatører.

Efter udløb affaldsindsamling

9

258 mio. kr.

X

X

Borgerservicering 

Håndtering af borgerhenvendelser/ support, tilsyn/ besøg hos borgerne samt dialog med renovatørerne i forbindelse med borgerhenvendelser og klager

22

12 mio. kr.

X

X

Øvrige opgaver inkl. ekstern bistand

(IT, økonomi, udbud, RAP24 udvikling m.v.)

11

19 mio. kr.

X

X

Øvrige leverandør-

kontrakter

Indkøb og servicering af affaldsbeholdere

1

22 mio. kr.

X

X

Indkøb af affaldsbehandling **

1

87 mio. kr.

X

 

Håndtering af indtægter fra salg af genanvendelige materialer

1

16 mio. kr.

X

 

* Aftaler indgået med Vestforbrænding og ARC. Københavns nuværende udgifter til affaldsforbrænding og genanvendelse hos ARC indgår allerede i ARC's økonomi.

** (forbrænding og genanvendelse af plast, pap, papir, glas, metal mm.)

Forvaltningens anbefaling
Forvaltningen anbefaler løsning A, idet der lægges vægt på, at en flytning af alle driftsopgaver vil give størst sikkerhed for, at københavnerne fortsat oplever en god kundeservice og høj kvalitet i opgaveløsningen. Med løsning A skabes således de bedste forudsætninger for at fastholde de høje niveauer for både kundetilfredshed, kvalitet, arbejdsmiljø og miljøhensyn, som senest er dokumenteret i COWI’s rapport ”Evaluering af udbudsstrategi, 2. generations affaldsudbud” fra maj 2018.

Endelig vurderer forvaltningen, at løsning A vil give de bedste forudsætninger for den kommende hjemtagning af affaldsindsamlingen, fordi viden og kompetencer vil være samlet hos ARC.

Økonomi

Den forventede overførte økonomi i forbindelse med kompetenceoverdragelsen af affaldsindsamling til ARC fremgår af tabellen nedenfor. Afhængigt af om overdragelsen gennemføres efter løsning A eller B forventes der overført henholdsvis 367 mio. kr. og 311 mio. kr.

Forventet overført økonomi fra Københavns Kommune til ARC:

Alle beløb er i mio.kr.

Løsning A

Løsning B

Indsamling

253

253

Behandlingskontrakter*

39

 

Lønninger, personaleomkostninger m.v.

25

24

Ekstern bistand (kommunikation, IT, udbud)

13

13

Indtægter fra genbrugsværdier - kontrakthold **

16

 

Beholder- og containerkontrakter

21

21

Sum

367

311

* ARCs nuværende udgifter til affaldsforbrænding og genanvendelse er fratrukket (ca. 47 mio. kr.).
**Salgsindtægter kommer hos ARC til at indgå som øget økonomi.

Flytning af omkostninger til husleje, fællesomkostninger m.v. er ikke inkluderet i opgørelsen.

Udviklingsprojekter fra RAP18 og RAP24 er ikke inkluderet i beløbene.

Driftsomkostninger forventes generelt at forblive på nuværende niveau uanset om kompetenceoverdragelsen gennemføres efter løsning A eller B.

Omkostninger til IT, ekstern konsulentassistance, flytning m.v. er estimeret til i størrelsesordenen 5-10 mio. kr., som vil blive indarbejdet i de kommende affaldstakster.

Der forventes ikke at være takstmæssige konsekvenser forbundet med hverken løsning A eller B.

Videre proces

Aftalen om kompetenceoverdragelse skal efter godkendelsen i Borgerrepræsentationen godkendes enstemmigt af ARCs bestyrelse (på bestyrelsesmødet den 27. september 2018) og herefter af Ankestyrelsen, som skal give en godkendelse inden kompetenceoverdragelsen kan gennemføres. Sagen tåler derfor ikke udsættelse.

Tidsplanen for det samlede forløb frem til gennemført kompetenceoverdragelse pr. 1. januar 2019 er vedlagt som bilag 5.

I Borgerrepræsentationens beslutning den 21. juni 2018 forudsættes det, at ”ARC hjemtager affaldsindsamlingen i takt med, at kontrakterne udløber i perioden fra 2020-2022”. Bilag 6 er en oversigt over de eksisterende kontrakter og deres udløb over de kommende år. Tidligste kontraktudløb er den 31. december 2019 og for hovedpartens vedkommende den 30. april 2022. Der er i kontrakterne optionsregler for forlængelse af kontrakterne varierende fra et til to år. Opbygning af indsamlingsorganisationen hos ARC vil være en stor praktisk opgave, som kan medføre, at ARC kan gøre brug af optionsregler for forlængelse af indsamlingskontrakterne.

 

Pernille Andersen                                               Jon Pape

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at alle driftsopgaver på affaldsområdet kompetenceoverdrages til ARC (løsning A), herunder flytning af samtlige kontrakter med eksterne leverandører.
  2. at den tilknyttede aftale om kompetenceoverdragelse til løsning A godkendes (jf. bilag 3).

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 27. august 2018

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At kompetence inden for affaldsindsamling (herunder kontraktopfølgning og tilsyn med renovatører) overdrages til ARC. Øvrige opgaver og kompetencer skal forblive i TMF.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med fire stemmer mod seks. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, Ø og Å.
Imod stemte: A, C, F og O.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At affaldsindsamlingen, borgerservicering samt støttefunktioner kompetenceoverdrages til ARC (Løsning B)”.

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med fire stemmer mod seks. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, Ø og Å.
Imod stemte: A, C, F og O.

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med syv stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, O og Å.

 

Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Frem mod aftalens endelige behandling i Borgerrepræsentationen ønsker partierne at udarbejde forslag, der skal sikre, at de nuværende skraldemænd i København ikke får ringere løn- og arbejdsvilkår ved overgangen til ARC.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. september 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, Å, B og F.

Imod stemte: V, C og O.

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi finder, at opgaven fortsat skal i udbud og løses af private på kommercielle vilkår.”

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 27. august 2018:

”Frem mod aftalens endelige behandling i Borgerrepræsentationen ønsker partierne at udarbejde forslag, der skal sikre, at de nuværende skraldemænd i København ikke får ringere løn- og arbejdsvilkår ved overgangen til ARC.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. september 2018

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF fremsatte følgende ændringslag om at 1. og 2. at-punkt erstattes af følgende:

ÆF1:

”At affaldsindsamling (herunder kontraktopfølgning og tilsyn med renovatører) samt indkøb og servicering af affaldsbeholdere kompetenceoverdrages til ARC, og at forvaltningen konsekvensretter ”aftale om kompetenceoverdragelse”, så den svarer til denne løsning. De øvrige opgaver og kompetencer på affaldsområdet skal forblive i TMF.”

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF fremsatte derudover følgende ændringslag om tilføjelse af nyt 2. at-punkt (ÆF2) og nyt 3. at-punkt (ÆF3):

 ÆF2:

”at alle nuværende ansatte i de berørte vognmadsvirksomheder tilbydes ansættelse i ARC i sammenlignelige stillinger i takt med at kontrakterne med de nuværende firmaer udløber.”

ÆF3:

”At konkrete forhold i forbindelse med overdragelsen aftales mellem ARC og den eller de relevante faglige organisationer med udgangspunkt i at der ikke sker forringelser af løn- og arbejdsvilkår.”



Det af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF fremsatte ændringslag (ÆF1) blev vedtaget med 36 stemmer imod 18. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B og F.

Imod stemte: Å, V, C, O og I.

 

Det af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF fremsatte ændringslag (ÆF2) blev vedtaget med 42 stemmer imod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B og F.

Imod stemte: V, C, O og I.

 

Det af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF fremsatte ændringslag (ÆF3) blev vedtaget med 41 stemmer imod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B og F.

Imod stemte: V, C, O og I.

 

Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt uden afstemning.

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Liberal Alliance tilsluttede sig:

”Vi finder, at opgaven fortsat skal i udbud og løses af private på kommercielle vilkår”.

Til top