Mødedato: 20.09.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Indtræden i fælles spildevandsselskab

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at Borgerrepræsentationen træffer endelig beslutning om, at Københavns Energi deltager i en fælles spildevandkoncern, jf. principbeslutning af 29. marts 2012 (BR 2012-20278) og at kommunen i den forbindelse tiltræder den vedlagte ejeraftale, (bilag 1),

2.      at kommunens udgifter til at indgå ejeraftalen mv. i 2012 afholdes inden for en ramme på 50 t. kr. p/l 2012 på Økonomiudvalgets afsatte bevilling Økonomisk Forvaltning, service funktion 6.45.51.1 Sekretariat og Forvaltning.

Indstilling om, at Borgerrepræsentationen som generalforsamling for KE Varmeforsyning Holding P/S beslutter,

3.      at Københavns Energi ved KE Afløb A/S deltager i den fælles spildevandskoncern, samt

4.      at bestyrelsen for KE Varmeforsyning Holding P/S bemyndiges til at gennemføre de fornødne skridt med henblik på, at KE Forsyning Holding A/S kan indskyde KE Afløb A/S i den nye spildevandskoncern.

 (Økonomiudvalget)

Problemstilling

Oversvømmelser som følge af større regnmængder kender ikke kommunegrænser. Kommuner og spildevandsselskaber i hovedstadsområdet er afhængige af hinanden for at løse udfordringerne på området. Samarbejdet skal bl.a. ske i forbindelse med udarbejdelse og implementering af klimahandlingsplaner. Herved kan de miljø- og samfundsmæssige påvirkninger begrænses.

Udfordringerne stiller krav til selskaberne om omfattende investeringer og koordinering af tiltagene på spildevandsområdet, samt behov for specialiseret viden og kompetenceudvikling.

Vandsektorlovens prisloftregulering betyder endvidere, at der stilles krav til spildevandsselskaberne om effektiviseringer. Det har herudover vist sig endog ganske vanskeligt at få godkendt de omkostninger, der medgår til at opnå miljø- og servicemål. Samlet set medfører dette, at mange spildevandsselskabers takster er under pres, og at flere selskabers takster vil komme det.

Etableringen af en spildevandkoncern vil herudover give den fornødne politiske vægt til at kunne påvirke lovgivningen, herunder mulighed for at skabe hensigtsmæssige rammer for at få finansieret klimaindsatsen.

Løsning

Borgerrepræsentationen traf på denne baggrund den 29. marts 2012  principbeslutning (BR 2021-20278) om at indgå i en spildevandkoncern i Hovedstadsområdet. 

5 andre kommuner har truffet samme beslutning (Albertslund Kommune, Dragør Kommune, Herlev Kommune, Hvidovre Kommune og Rødovre Kommune). Disse kommuner har tilkendegivet et ønske om, at flere spildevandsselskaber på Sjælland på sigt indtræder i den nye spildevandkoncern.

I forlængelse af kommunernes principbeslutninger om at deltage i spildevandssamarbejdet har et forhandlingsudvalg og en arbejdsgruppe med repræsentanter for kommunerne forhandlet det nærmere aftalegrundlag for en ny spildevandkoncern.

Aftalegrundlaget består af udkast til vedtægter for de selskaber, der kommer til at indgå i vandkoncernen, samt den ejeraftale, der vil blive indgået mellem de kommuner, der bliver direkte eller indirekte ejere af koncernen. Dokumenterne vedlægges som bilag 1-7.

Hvis Borgerrepræsentationen tiltræder indstillingen, vil KE Afløb A/S blive en del af den nye fælles spildevandkoncern. Selskabet vil som hidtil have sit eget forsyningsområde og egne takster, og taksterne vil i henhold til lovgivningen fortsat skulle godkendes af Borgerrepræsentationen.

De spildevandsselskaber, der indgår i koncernen, vil få udført administrations- og serviceopgaver af det fælles serviceselskab i den vandkoncern, der blev etableret i juli d.å.

Økonomiforvaltningen vurderer, at etableringen af en ny spildevandkoncern er en afgørende forudsætning for at løfte de udfordringer, som spildevandsselskaberne står over for. Ved at skabe en stor og slagkraftig enhed vil spildevandkoncernen kunne løfte disse udfordringer, idet der herved opnås en række synergier og etableres mulighed for at sikre en hensigtsmæssig koordinering af tiltag i forhold til klimatilpasning mv.

Etablering og ejerfordeling

Den nye spildevandkoncern vil blive etableret ved, at de kommuner, der beslutter at deltage, indskyder deres eksisterende spildevandsselskaber i et nyt holdingselskab. De nuværende spildevandsselskaber, herunder KE Afløb A/S, består efter etableringen af koncernen og bevarer egne prislofter og egne takster.

En detaljeret oversigt over strukturen vedlægges som bilag 8.

Ved at indskyde deres respektive selskaber bliver kommunerne direkte eller indirekte ejere af alle de spildevandsselskaber, der indgår i koncernen.

Ejerandelene fordeles i forhold til værdien af det enkelte indskud. Fastlæggelsen af ejerandelene er – i lighed med fordelingen af ejerandelene i den fælles vandkoncern – sket ud fra en helhedsvurdering af, hvilke elementer der skaber og afspejler værdi for spildevandsselskaberne. Da grundlaget for vand- og spildevandsselskabers værdier er væsensforskellig, savner det mening at anvende modellen fra vandkoncernen til fordelingen af ejerandele til spildevandskoncernen. Beregningen er derfor baseret på de reguleringsmæssige anlægsaktiver mv. fratrukket rentebærende gæld (vægtes 40%), samme værdier med en korrektion for længere levetid for ledninger (vægtes 40%) samt debiteret vandmængde for 2010 (vægtes 20%).

Københavns Kommune får 65,3% af aktiekapitalen, der fordeles således:

Albertslund Kommune

8,4 %

Dragør Kommune

4,0 %

Herlev Kommune

5,6 %

Hvidovre Kommune

12,0 %

Københavns Kommune

65,3 %

Rødovre Kommune

4,7 %

I alt

100 %


Ejerandelene er drøftet med Forsyningssekretariatet, der den 28. juni 2012 skriftligt har tilkendegivet, at den aftalte ejerfordeling ikke umiddelbart giver anledning til at antage, at der sker overførsel af værdier mellem kommunerne. Brevet vedlægges som bilag 9. Dette svarer til tilbagemeldingen for så vidt angår ejerfordelingen i forbindelse med etableringen af den fælles vandkoncern.

Samarbejdet indebærer, at KE Afløb A/S' særlige gældsforpligtelse over for KommuneKredit opretholdes. De øvrige kommuner og deres spildevandsselskaber belastes ikke af denne gældsforpligtelse.

Holdingselskabets bestyrelse

Ejerkommunernes indflydelse i spildevandkoncernen sikres navnlig på generalforsamlingen og de af ejerne valgte bestyrelsesmedlemmer i koncernens holdingselskab.

Hver ejerkommune besætter én plads i bestyrelsen. Af hensyn til at sikre viden om samarbejdet mellem vand- og spildevandskoncernerne og forståelse for den indbyrdes afhængighed mellem koncernernes forhold, vil det være hensigtsmæssigt, hvis de samme personer, som sidder i bestyrelsen i vandkoncernens holdingselskab, vælges til bestyrelsen for spildevandskoncernens holdingselskab. Der er ikke knyttet et vederlag til bestyrelseshvervet i spildevandskoncernens holdingselskab.

De kommuner, som er medejere af vandkoncernen, men ikke af spildevandkoncernen, har ret til at lade sig repræsentere med en observatør i spildevandskoncernens holdingbestyrelse. Det samme gælder de kommuner, der har en observatør i holdingbestyrelsen i vandkoncernen. Det vil være hensigtsmæssigt, hvis kommunalbestyrelserne også i disse tilfælde vælger de samme personer, som deltager i bestyrelsesmøderne i vandkoncernens holdingselskab, som repræsentanter i spildevandskoncernens holdingselskab.

Medarbejderrepræsentanterne fra vandkoncernen kan ligeledes deltage som observatører i spildevandskoncernen.

Ejerkommunernes kompetence

På generalforsamlingen træffer ejerkommunerne beslutninger af principiel eller væsentlig økonomisk betydning for spildevandkoncernen, f.eks. spørgsmål om optagelse af nye aktionærer, udlodning af udbytte og opløsning af holdingselskabet.

Vedtagelse af sådanne beslutninger kræver tiltrædelse af mindst 2/3 såvel af de afgivne stemmer som af den på generalforsamlingen repræsenterede kapital. Derudover kræves, at mindst 3 ejerkommuner stemmer for forslaget.

Det kræver dog enstemmighed, hvis andre end holdingselskabet skal være medejere af spildevandsselskaberne. Det samme gælder, hvis der træffes beslutninger, som kan medføre modregning i ejerkommunernes bloktilskud, eller beslutninger som kan påvirke ejerkommunernes lånerammer.

Spildevandsselskaberne

Bestyrelsen i det enkelte datterselskab træffer beslutninger om selskabets forhold. For at sikre koordination mellem spildevandkoncernens selskaber skal en række væsentlige beslutninger vedrørende spildevandsselskaberne forelægges det enkelte selskabs generalforsamling – dvs. bestyrelsen i holdingselskabet. Det gælder blandt andet følgende beslutninger:

·        Beslutninger, der kan medføre modregning i Ejerkommunernes bloktilskud, eller som kan påvirke Ejerkommunernes lånerammer

·        Større investeringer

·        Optagelse af lån

·        Indstilling eller fastsættelse af spildevandstakster mv.

·        Godkendelse af selskabets budgetter

·        Fusion og spaltning af selskabet

Kommunernes myndighedsopgaver

Ejerkommunerne bevarer deres myndighedsbeføjelser på spildevandsområdet, herunder særligt kompetencen til at godkende det lokale spildevandsselskabs takster mv. samt muligheden for at styre gennem planlægning. Spildevandsselskabernes vedtægter indeholder en bestemmelse om, at de er forpligtede til at følge de lokale spildevandsplaner, under forudsætning af at udgifterne hertil kan indregnes i taksterne.

Økonomi

Udgifterne til at forberede og gennemføre etableringen af koncernen vil i videst muligt omfang blive afholdt af de involverede selskaber, herunder KE Afløb A/S. Udgifter til opgaver, der varetages alene for ejerne, herunder særligt udarbejdelsen af ejeraftalen, skal afholdes af kommunerne. For Københavns Kommune afholdes dette beløb inden for en ramme på 50 t. kr. p/l 2012 på Økonomiudvalgets afsatte bevilling Økonomisk Forvaltning, service funktion 6.45.51.1 Sekretariat og Forvaltning.

Videre proces

Gennemførelse af beslutningen er betinget af, at der opnås en fusionsgodkendelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Det forventes, at det fælles samarbejde vil blive etableret i december 2012.

Såfremt én eller flere af de øvrige involverede kommuner vælger ikke at deltage i spildevandskoncernen, ændres såvel aftaleparter, som ejerforedlingen, hvorfor der i givet fald vil blive fremlagt en ny sag.


Claus Juhl                /Bjarne Winge

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at Borgerrepræsentationen træffer endelig beslutning om, at Københavns Energi deltager i en fælles spildevandkoncern, jf. principbeslutning af 29. marts 2012 (BR 2012-20278) og at kommunen i den forbindelse tiltræder den vedlagte ejeraftale, (bilag 1),

2.      at kommunens udgifter til at indgå ejeraftalen mv. i 2012 afholdes inden for en ramme på 50 t. kr. p/l 2012 på Økonomiudvalgets afsatte bevilling Økonomisk Forvaltning, service funktion 6.45.51.1 Sekretariat og Forvaltning.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, at Borgerrepræsentationen som generalforsamling for KE Varmeforsyning Holding P/S beslutter,

3.      at Københavns Energi ved KE Afløb A/S deltager i den fælles spildevandskoncern,

4.      at bestyrelsen for KE Varmeforsyning Holding P/S bemyndiges til at gennemføre de fornødne skridt med henblik på, at KE Forsyning Holding A/S kan indskyde KE Afløb A/S i den nye spildevandskoncern.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. september 2012

Indstillingen blev anbefalet.



Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. september 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top