Mødedato: 20.09.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af tillæg 1 til Ørestad Syd "Arenakvarteret"

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal efter offentlig høring tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg til lokalplan og tilhørende Kommuneplantillæg og miljøvurdering, samt en byudviklingsaftale.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at tillæg nr. 1 til lokalplan 398 ”Ørestad Syd” - Arenakvarteret - (bilag 1) vedtages endeligt med de forslag til mindre ændringer af lokalplanbestemmelser og lokalplantegninger, der fremgår af bilag 2 og 3,

2.      at kommuneplantillæg 2011 for Arenakvarteret (bilag 1) vedtages endeligt med den foreslåede ændring af kort nr. 1 (bilag 2),

3.       at den sammenfattende miljøredegørelse (bilag 6) for planerne vedtages, samt

4.       at byudviklingsaftale (bilag 4) med grundejeren vedtages.

 (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Realdania og Københavns Kommune har jf. Borgerrepræsentationens beslutning den 22. september 2011 (2011-117479) dannet et arenaselskab med det formål at opføre en arena i Ørestad.  Arenaen ønskes placeret i et tæt bykvarter med boliger og serviceerhverv samt andre offentlige funktioner såsom folkeskole, idrætshal og skøjtehal. Planforslagene med tilhørende miljøvurdering, har været i offentlig høring fra den 20. marts til den 15. maj 2012.

Samtidig med høringen er der gennemført en konkurrence om udformningen af arenabyggeriet og fundet et vinderprojekt. For at kunne opføre vinderprojektet skal der foretages enkelte mindre ændringer i lokalplantillæggets bestemmelser og tegninger.

Løsning

I høringsperioden er kommet i alt 7 henvendelser, fra Naturstyrelsen Roskilde, Amager Vest Lokaludvalg, DBU og private borgere. Naturstyrelsen foreslår, at redegørelsen vedr. sammenhæng til Fingerplan 2007 forholder sig til, at stort set hele området ligger stationsnært i dag. DBUs henvendelse vedrører muligheden for organiseret idræt, de ønsker blandt andet en 11 mands fodboldbane. Henvendelserne i øvrigt handler om helhedsplanen for Ørestad, den grønne struktur og byrummenes udformning, og kvarterets fysiske udformning og skalaforhold, forholdene vedrørende ny skole og andre institutioner, forhold vedrørende forenings- og fritidsliv, samt midlertidige aktiviteter, miljømæssige forhold, samt forholdene vedrørende trafik, infrastruktur og parkering.

Et notat med liste over de modtagne henvendelser og bemærkninger hertil er vedlagt som bilag 3.

Amager Vest Lokaludvalg er grundlæggende positiv over for forslaget til lokalplantillæg, og for at have været inddraget tidligt i processen. Udvalget ser især positivt på, at man introducerer en ny og mere blandet skala i Ørestad med mulighed for flere mindre opholdssteder og byrum, der vægtes ligeså højt som den store offentlige Byfælled.  Udvalget bifalder de mange træer i forslaget, og foreslår et udbygget stisystem, der forbinder fælled og ny bydel, samt forbindelser gennem fælleden til andre bydele (Sydhavnen, Valby m.fl.). Nye cykelforbindelser mod nord tidligt i udbygningsfasen vil være yderligere positive tiltag. Udvalget foreslår den planlagte institution i Byfælleden flyttet til den kommende skole. Gode parkeringsforhold for både cykler og biler er vigtige, og udvalget ser helst p-husene opført, inden der anlægges mere overfladeparkering i Ørestad. Bæredygtighed i det kommende byggeri vægtes højt, ligesom midlertidige anlægog at der i udbygningsperioden ser præsentabelt ud på ubebyggede arealer.

Der har i samarbejde med Amager Vest Lokaludvalg været afholdt borgermøde den 26. april 2012 og i lokalplanens tidlige fase i september 2011. Referat og evaluering af borgermødet den 26. april 2012 er vedlagt som bilag 6. På begge møder var der stor tilfredshed med den mere blandede skala, der foreslås i lokalplantillægget og hertil kommentarer om, at det er vigtigt at kompensere for den formindskede byfælled ved anlæg af gode fælles byrum. Begge møder vurderes at have været gavnlige, og dialogen mellem borger og kommune i denne sag opleves som god. 

Forvaltningernes bemærkninger:

Redegørelsen foreslås tilrettet efter Naturstyrelsens bemærkninger i forhold til Fingerplanen og stationsnærhed. Til kommentarerne fra blandt andet Lokaludvalg og beboere i Ørestad om den grønne struktur og byrummenes udformning bemærkes, at en af intentionerne med lokalplanforslaget var at skabe varierede byrum med en mere intim skala end den store bypark med forskellige tilbud til ophold, oplevelser og bevægelse. Der er fortsat god kontakt til fælleden. Tilsvarende blev der med planforslaget valgt at tilføre den eksisterende skala i Ørestad en ny skala med en anden form for bebyggelsesstruktur, der indeholder større variation og skiftende oplevelser.

I forhold til bemærkningerne fra blandt andet DBU bemærkes, at lokalplanen ikke kan regulere forhold omkring forenings- og fritidsliv, men det vurderes, at planen indeholder muligheder for udfoldelse af idræt på forskellige former, også den organiserede idræt, der er blandt andet planlagt for skøjtehal og idrætshal. En 11-mandsbane vurderes at tage for meget plads af byfælleden. Der er i stedet planlagt for en 7- mandsbane med kunstgræs.

Parkeringsnormen følger Kommuneplanen og er 1:200. Der er lagt vægt på trafikale løsninger, hvor bilerne hurtigt ledes til parkeringshuse, og der er krav til cykelparkeringspladser samt gode stiforbindelser både i området samt til og fra. Større arrangementer i Arenaen vil som hovedregel ligge udenfor børneinstitutionens åbningstid. Opførelsen af P-huse følger udbygningstakten, hvilket er sædvanlig praksis i Ørestad.

Lokalplanen kan ikke stille krav til midlertidige aktiviteter, men giver mulighed for midlertidige tiltag, som f.eks. Plug’n’Play anlægget eller lignende. Bæredygtighed er et vigtigt tema i lokalplanen, herunder krav om lavenergi.

Med udpegningen af vinderprojektet til arenabebyggelsen kan udformningen af bebyggelsen fastlægges mere præcist. Derfor foreslås ændringer af lokalplantillæggets tegninger samt en række redaktionelle ændringer i teksterne i lokalplanmaterialet. Forvaltningen sammen med arenaselskabet drøftet indholdet af enkelte bestemmelser, og foreslår på den baggrund ændringer i lokalplantillæggets bestemmelser. Der er redegjort for forslagene til ændringer i lokalplantillæggets bestemmelser og tegninger i bilag 3. Ingen af de foreslåede ændringer vurderes at være af en karakter der forudsætter supplerende høring i henhold til planlovens § 27, stk. 2.

Forslag til ændringer af lokalplantegninger fremgår af bilag 2, og ændringer i redegørelse og bestemmelser fremgår af Bilag 3.

Forslag til ændringer i Kommuneplantillægget;

Kort 1, der viser de nye rammer for den blå og grønne struktur, udskiftes med en ny tegning. Stiforbindelsen omkring byfælleden er ændret, så den er i overensstemmelse med lokalplanen. Den ændrede tegning er vedlagt som bilag 2.


Byudviklingsaftale:
I en fælles forståelse mellem Københavns Kommune og By & Havn om, at byudviklingen i Ørestad skal sikre, at intentionerne i plangrundlaget i videst muligt omfang indfries, også på de områder der ligger uden for den kommunale plankompetence, er der udarbejdet en byudviklingsaftale (bilag 4), hvori parterne overfor hinanden forpligter sig til at sikre muligheden for en daginstitution ved Byfælleden.

Miljøvurdering af planforslagene, sammenfattet

Overordnet set peger resultaterne af miljøvurderingen af lokalplan og

kommuneplantillægget på, at en udbygning af Arenakvarteret til tæt bykvarter med blandet anvendelse vil have en positiv betydning for Ørestad og omgivelserne. Området har en eksisterende infrastruktur og plantillægget lægger grund til et velfungerende byliv med nye servicefunktioner i lokalområdet og nye urbane, rekreative byrum med plads til en varieret anvendelse. Der arbejdes med bæredygtighed, herunder lavenergibebyggelse, brug af regnvand samt andre grønne tiltag i form af grønne tage og friarealer, såsom Byfælleden og de tre parkrum.

 

Trafikken er en udfordring men vurderes at kunne afvikles tilfredsstillende. Støjberegningerne viser, at randbebyggelsen langs Ørestads Boulevard og Hannemanns Allé alene skal anvendes til erhvervsformål.

Der forventes øget vindturbulens omkring arenapladsen og skøjtehallen, hvor blandt andet beplantning af området vil medvirke til at opnå et acceptabelt vindmiljø.

Økonomi

Plangrundlaget har ingen direkte økonomiske konsekvenser, dog vil der i takt med udbygningen af området være behov for at afsætte midler til den planlagte daginstitution og en folkeskole med idrætshal. Borgerrepræsentationen har den 22. september 2011 (2011-117479) besluttet, at kommunen i samarbejde med Realdania etablerer et partnerselskab med det formål at opføre en arena i Ørestad Syd, hvori kommunen indskyder 325,25 mio. kr. i aktiekapital, og med budget 2011 besluttede Borgerrepræsentationen, at den permanenteskøjtehal der var planlagt opført i Ryparken, skal opføres i Ørestad Syd.

Den videre udvikling af Ørestad forventes på sigt, jf. investeringsredegørelsen, at bidrage positivt til kommunens økonomi gennem øget skattegrundlag og grundskyld. På sigt vil der eventuelt blive behov for yderligere investeringer i institutioner og andre kommunale servicetilbud i området i takt med omdannelsen til by. Dette håndteres i den årlige handlingsplan for området. Et fuldt udbygget lokalplanområde vil medføre ca. 3.100 arbejdspladser og kommunen skønner at kunne få en årlig skattemerindtægt på ca. 35 mio. kr. (2012 priser).

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen og kommuneplantillægget samt byudviklingsaftale, bekendtgør forvaltningen planerne i henhold til reglerne i planloven.

 

 

Claus Juhl                        /Hjalte Aaberg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at tillæg nr. 1 til lokalplan 398 ”Ørestad Syd” - Arenakvarteret - (bilag 1) vedtages endeligt med de forslag til mindre ændringer af lokalplanbestemmelser og lokalplantegninger, der fremgår af bilag 2 og 3.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

2.      at kommuneplantillæg 2011 for Arenakvarteret (Bilag 1) vedtages endeligt med den foreslåede ændring af kort nr. 1 (bilag 2).

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler

3.       at den sammenfattende miljøredegørelse (bilag 6) for planerne vedtages, samt

4.       at byudviklingsaftale (bilag 4) med grundejeren vedtages.



Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 27. august 2012

1., 3. og 4. at-punkt blev anbefalet.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. september 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. september 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top