Mødedato: 20.09.2001, kl. 17:30

Regional Plan for socialfondsindsatsen i Københavns og Frederiksberg kommuner

Regional Plan for socialfondsindsatsen i Københavns og Frederiksberg kommuner

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 20. september 2001

 

BR 368/01

Regional Plan for socialfondsindsatsen i Københavns og Frederiksberg kommuner

Regional Plan for socialfondsindsatsen i Københavns og Frederiksberg kommuner

Indstilling om godkendelse af Det Regionale Socialfondsudvalgs Regionale Plan for socialfondsindsatsen i Københavns og Frederiksberg kommuner.

(Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Det Regionale Socialfondsudvalgs Regionale Plan for socialfondsindsatsen i Københavns og Frederiksberg kommuner godkendes.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 22. august 2001

Indstillingen blev tiltrådt.

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

RESUME

Arbejdet med Den Europæiske Socialfond, Mål 3 i perioden 2000 - 2006 er nu kommet i gang efter den Danske Stats aftale med Kommissionen er godkendt ultimo år 2000, og Programtillægget for Danmark er godkendt ultimo februar år 2001.

Danmark modtager ca. 382 mill. kr. årligt i perioden 2000 - 2006.

75% af midlerne i Socialfonden er regionaliseret til Amterne og Københavns og Frederiksberg kommuner, hvilket svarer til ca. 286 mill. kr. om året. Af disse modtager Københavns og Frederiksberg kommuner ca. 51 mill. kr. om året, foreløbig i perioden 2000 - 2003.

En betingelse for at kunne disponere over midlerne er, at det Regionale Socialfondsudvalg (sammensat af 4 politikere valgt af Borgerrepræsentationen i København, 1 politiker valgt af Kommunalbestyrelsen i Frederiksberg og 4 fra Arbejdsmarkedets Parter valgt af det Regionale Arbejdsmarkedsråd, samt regionschefen for AF eller en af den udpeget) har foranlediget en Regional Plan for indsatsen udarbejdet. Planen skal være godkendt af Borgerrepræsentationen i København, Kommunalbestyrelsen i Frederiksberg og det Regionale Arbejdsmarkedsråd og indsendt til Arbejdsmarkedsstyrelsen til godkendelse, inden regionen kan få tilladelse til at disponere over midlerne.

På grund af den meget sene programstart er der mulighed for at søge om dispensation for godkendelse af den Regionale Plan i de nævnte instanser, blot for at komme i gang med indsatsen, hvilket er sket i skrivelse til Arbejdsmarkedsstyrelsen den 27.04.2001. Dispensation er givet ved skrivelse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen af 03.05.2001. Arbejdsmarkedsstyrelsen har dog betinget dispensationen med, at den godkendte Regionale Plan skal være fremsendt til Arbejdsmarkedsstyrelsen senest den 31.12.2001.

Det Regionale Socialfondsudvalg har således udarbejdet vedlagte regionale plan for perioden 2000 – 2003 med henblik på godkendelse i Borgerrepræsentationen, Frederiksberg Kommunalbestyrelse og Det Regionale Arbejdsmarkedsråd inden fremsendelse til Arbejdsmarkedsstyrelsen.

SAGSBESKRIVELSE

Socialfondens generelle formål er at yde supplerende støtte til initiativer og til bekæmpelse af forskelsbehandling, ulige muligheder af enhver art i forbindelse med arbejdsmarkedet samt til nyskabende foranstaltninger for dermed at forebygge længerevarende ledighed

Socialfonden yder således støtte til foranstaltninger til forebyggelse og bekæmpelse af arbejdsløshed og til udvikling af de menneskelige ressourcer og af social integrering på arbejdsmarkedet for at sikre et højt beskæftigelsesniveau. Endvidere i forbindelse med ligestilling mellem mænd og kvinder, en bæredygtig udvikling samt økonomisk og social samhørighed.

Socialfonden støtter og supplerer den ordinære nationale og regionale indsats blandt andet i relation til den sociale arbejdsmarkedsrettede indsats i forbindelse med målsætningen om at skabe forudsætninger for et arbejdsmarked, der også har plads til dem, der har begrænsninger i arbejdsevnen eller på anden måde har svært ved at fastholde en tilknytning til arbejdsmarkedet.

Indsatsen skal koncentreres inden for de erhvervsområder, hvor der er størst mulighed for efterfølgende beskæftigelse.

Socialfonden har 4 prioriteter

Prioritet 1, Styrkelse af den aktive arbejdsmarkedspolitik

Det overordnede formål er at bidrage til en generel styrkelse af den aktive arbejdsmarkedspolitik, og dermed forebygge længerevarende ledighed og forbedre strukturerne på det danske arbejdsmarked. Indsatsen har fokus på arbejdsmarkedets udbudsside, men effekten af de gennemførte aktiviteter afhænger i høj grad af, at efterspørgselssiden inddrages og indtænkes i både planlægning og udførelse. Indsatsen skal derfor koncentreres indenfor de erhvervsområder, der rummer størst mulighed for efterfølgende beskæftigelse.

Prioritet 2, Fremme af lige muligheder til at komme ind på arbejdsmarkedet

Målsætningen er at styrke den aktive arbejdsmarkedspolitik og udvide det effektive arbejdskraftudbud. Indsatsen skal reducere antallet af personer på passiv forsørgelse. Et hovedformål er at styrke adgangen til arbejdsmarkedet for grupper, der har risiko for langtidsledighed og social udstødelse.

Prioritet 3, Kompetenceudvikling

En stærk kompetencedagsorden er en afgørende forudsætning for, at initiativer til at øge arbejdskraftudbuddet også fører til det nødvendige match mellem udbudte og efterspurgte kvalifikationer på arbejdsmarkedet. Skal bidrage til et generelt kompetenceløft i arbejdsstyrken ved hjælp af systematiseret uddannelse og kompetenceudvikling med henblik på at styrke de ansattes kvalifikationer og fleksibilitet i forbindelse med indførelse af nye former for arbejdsorganisering- og tilrettelæggelse.

Prioritet 4, Udvikling af en iværksætter- og innovationskultur

I overensstemmelse med den Europæiske beskæftigelsesstrategi og de årlige retningslinier for beskæftigelsen og den dertil knyttede danske handlingsplan for beskæftigelse, samt Regeringens erhvervsstrategi skal Socialfonden bidrage til en betydelig lokal og regional forankring af den nationale iværksætterindsats. For at sikre sammenhæng og kvalitet i indsatsen er det vigtigt at det generelle fokus på lokale behov og initiativer suppleres af funktionelt samarbejde og alliancer på tværs af kommunegrænser og regioner. Samtidigt er det væsentligt, at indsatsen nyttiggør både inden- og udenlandske erfaringer på området. F.eks. kan der søges inspiration og eventuelt samarbejdspartnere i nabolandene/grænseregionerne (Øresundsregionen)

Den regionale indsats for Københavns og Frederiksberg kommuner

Det er et overordnet princip, at socialfondsmidlerne skal anvendes som et supplement til den nationale indsats. Det indebærer, at som hovedregel vil ledige i målgruppen, som principielt omfatter alle ledige uafhængigt af ledighedens længde, være de ledige, der ikke er omfattet af hverken AF's eller kommunernes aktiveringsforpligtelse. Der vil dog kunne ydes tilskud fra Socialfonden til supplerende foranstaltninger for forsikrede ledige, der er omfattet af AF's aktiveringstilbud. Tilsvarende vil der kunne ydes tilskud til særlige foranstaltninger for kontanthjælpsmodtagere i pligtperioden, hvis foranstaltningerne supplerer den ordinære kommunale indsats.

Der vil blive lagt stor vægt på, at socialfondsindsatsen udvider den nationale beskæftigelsespolitik, hvilket betyder, at der ved projektudvælgelsen vil blive lagt vægt på projekter med målgrupper, der har behov for en særlig indsats, der ikke umiddelbart kunne iværksættes under de nationale lovgivninger.

Målsætningen for den arbejdsmarkedspolitiske indsats i regionen er dels at medvirke til, at der iværksættes initiativer, der sikrer, at flest mulige blandt såvel de beskæftigede som de ledige til stadighed har de kvalifikationer, der efterspørges på arbejdsmarkedet. Dels at arbejde for udviklingen af et mere rummeligt arbejdsmarked, der gør det muligt for de marginaliserede eller marginaliseringstruede grupper at fastholde tilknytningen, eller genskabe tilknytningen til arbejdsmarkedet.

Arbejdsmarkedsindsatsen 2001

Socialfondsindsatsen lægger sig op af Arbejdsmarkedsrådets arbejdsmarkedsindsats.

Udfordringerne er:

  • at påvirke den aldersbetingede til- og afgang fra arbejdsmarkedet,
  • at styrke uddannelser, der retter sig mod flaskehalsområder
  • at personer i og uden for beskæftigelse i stigende grad uddanner sig i overensstemmelse med arbejdsmarkedets efterspørgsel
  • at pendlingen ind i regionen fra øvrige sjællandske regioner og Skåne øges

Arbejdsmarkedsrådet har derfor i år 2001 tilrettelagt en indsats, som skal

  • bringe flere etniske minoriteter i beskæftigelse på det storkøbenhavnske arbejdsmarked
  • øge den faglige mobilitet, så ledige bibringes de kvalifikationer, som efterspørges
  • øge den tværregionale formidling og blandt andet udnytte de muligheder åbningen af Øresundsbroen har givet

Den tidlige indsats

Alle ledige bliver individuelt vurderet, og nogle ledige vil her efter blive visiteret til en aktivering tidligt i forløbet. Denne indsats mål retter sig især mod følgende målgrupper:

  • ledige unge mellem 25 - 29 år, som ikke har en kompetencegivende uddannelse
  • ledige seniorer mellem 50 - 59 år
  • ledige med en svag placering på arbejdsmarkedet p.g.a. strukturændringer
  • ledige indvandrere og flygtninge, efter en konkret, individuel vurdering

ØKONOMI

Det er et overordnet princip, at socialfondsmidlerne skal anvendes som et supplement til den nationale indsats. Der skal være tale om en supplerende aktivitet ved siden af/i tilknytning til den ordinære indsats (komplementær) samt et ekstra finansielt bidrag.

Socialfondensstøtten udgør generelt max. 50% af de samlede omkostninger på et projekt, efter fradrag af eventuelle indtægter, og kan aldrig overstige projektets driftsomkostninger. Den offentlige medfinansiering forudsættes tilvejebragt inden for allerede eksisterende ordninger, fx dagpenge eller kontanthjælpsydelser til ledige, godtgørelse til ansatte, kommunale tilskud, tilskud fra arbejdsmarkedsrådene m.fl. Der kan herudover være tale om privat medfinansiering.

Det er hensigten at søge socialfondsmidler i det omfang, disse kan anvendes inden for kommunens (sektorplanen for arbejdsmarkedsområdets) målsætninger. Københavns Kommunes medfinansiering i de respektive budgetår i planperioden vil ske indenfor den til enhver tid gældende relevante budgetramme.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Det Regionale Socialfondsudvalg har foranlediget Planen forlagt Det Regionale Arbejdsmarkedsråd for Storkøbenhavn, der efter skriftlig høring har godkendt den med følgende bemærkning:

"Arbejdsmarkedsrådet i Storkøbenhavn vil anbefale, at der ved behandling af de indkomne ansøgninger og projekter skal ske en koordinering i forhold til de retningslinier Rådet har udstukket i forbindelse med Resultatkontrakten for 2001 samt for de følgende år. Særligt skal der ved behandling af ansøgninger og projekter lægges vægt på, at der er sammenhæng eksempelvis ved, at projekterne under den regionale Socialfond vil understøtte de arbejdsmarkedspolitiske initiativer, således at projekterne ikke bliver konkurrerende men derimod komplementære i forhold til opfyldelsen af målene i resultatkontrakterne i årerne 2001, 2002, 2003.

Desuden bør der udstikkes klare retningslinier i forbindelse med egenfinansieringen i forhold til projekterne"

Det Regionale Socialfondsudvalg har taget Arbejdsmarkedsrådets bemærkninger til efterretning.

BILAG

  • Udkast til Regional Plan for regionen for perioden 2000 – 2003

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

Til top