Mødedato: 20.08.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Forespørgsel til overborgmesteren om Københavns Kommunes tab på grund af seks dages-reglen

Forespørgsel

Overborgmesteren bedes redegøre for,

  1. hvad det forventes at koste Københavns Kommune, at regeringen uden sundhedsfagligt belæg stiller krav om, at turister skal overnatte minimum seks overnatninger i Danmark, for at få lov at indrejse i Danmark og være i Københavns Kommune, når de færreste turister hidtil ikke har overnattet seks nætter i København?
  2. hvor mange arbejdspladser, det forventes at koste i Københavns Kommune, at regeringens seks dages-regel, afholder turister fra at komme til København?
  3. hvad overborgmesteren indtil nu har gjort for at få ophævet regeringens seks dages-regel for turister?
  4. hvad forventningerne er til kommunens økonomi og beskæftigelse, hvis regeringen fastholder seks dages-reglen året ud?

(Stillet af Det Konservative Folkeparti)

Motivering

Efter genåbningen af landets grænser har regeringen først forbudt turister at overnatte i København og Frederiksberg Kommuner, og siden stillet krav til turister om minimum seks overnatninger for at de må indrejse i Danmark.

Kravet er ikke hverken medicinsk eller sundhedsfagligt underbygget.

Advokatfirmaet Horten har i et responsum vurderet, at det er i strid med EU-retten, når Danmark stiller krav til udenlandske turister om, at de som minimum skal booke seks overnatninger for at komme til Danmark. Det er HORESTA, som har bedt Horten vurdere det EU-retslige grundlag for 6 dages-reglen.

6 dages-reglen er politisk og ikke medicinsk begrundet.

Reglen betyder, at det stort set er umuligt for hotelbranchen at tiltrække udenlandske turister. Kun fire procent af de udenlandske turister overnatter seks gange eller mere, når de bor på hotel i Danmark. Derfor er der ikke udsigt til, at den kommende grænseåbning kan rettet bare lidt op på hotelbranchens sommer.

De manglende turister betyder manglende omsætning hos hoteller, restauranter og caféer og i oplevelsesbranchen. Det har kostet mange arbejdspladser i København.

Det betyder færre indtægter for kommunen og flere udgifter, idet der kommer mindre ind i personbeskatning, og flere københavnere bliver afhængig af offentlig forsørgelse og tilskud.

Vi ønsker at få det hidtidige og om muligt det forventede indtægtstab kvantificeret, og vi vil gerne have oplyst de økonomiske konsekvenser af beskæftigelseseffekten. Vi ønsker at få klarlagt, hvad seks dages-reglen samlet betyder for kommunens økonomi og dermed skatteyderne i København.

Vi er også interesseret i at vide, hvad overborgmesteren som formand for Borgerrepræsentationen og formand for Økonomiudvalget allerede har gjort overfor regeringen for at få afskaffet den politisk fastsatte seks dages-regel, der er uden medicinsk eller sundhedsfagligt belæg.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. august 2020

Forespørgslen blev besvaret.

Til top