Mødedato: 20.08.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Indtægtsbevilling til projekt om etablering af Energi Task Force

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at modtage tilskud fra Climate Knowledge Innovation Community (Climate KIC) (EU støttet partnerskab) til Københavns Kommunes deltagelse i projekt, der bidrager til at indfri Københavns Kommunes mål om at blive CO₂-neutral i 2025.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager tilskud (servicemidler) fra Climate KIC på 2,39 mio. kr. til at deltage i projektet Klima Task Force. Københavns Kommune skal medfinansiere projektet med 1,79 mio. kr. i form af medarbejderressourcer. Der skal på den baggrund gives en indtægtsbevilling og en udgiftsbevilling på 2,39 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, jf. økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har den 9. marts 2020 fået tilsagn om tilskud fra Climate KIC til et nyt projekt, der understøtter København som en ansvarlig by, jf. Fællesskab København og KBH2025 Klimaplan. Climate KIC er en europæisk platform for innovation, der er startet af og finansieret af European Institute of Innovation and Technology (EIT).

Borgerrepræsentationen (BR) skal, jf. Københavns Kommunes Bevillingsregler (BR den 15. december 2016), tage stilling til indtægter til kommunale aktiviteter, i det konkrete tilfælde om den tildelte finansiering fra Climate KIC kan modtages og anvendes til at etablere Klima Task Force i Teknik- og Miljøforvaltningen. Denne Task Force skal med udgangspunkt i område- og bygningsfornyelsesindsatsen bidrage til energireduceringer i den private boligmasse i henhold til KBH2025 Klimaplan.

Løsning

Projektet er et samarbejde mellem Teknik- og Miljøforvaltningen og en række EU-partnere (pt. Bankers Without Boundaries og Dark Matter Labs) under Climate KIC og har til formål at supplere eksisterende arbejde med at effektivisere og reducere energiforbruget i København. Dermed støtter projektet KBH2025 Klimaplanens mål om CO2 neutralitet i 2025, men vil også have fokus på den lokale omstilling i forhold til klimatilpasning og bæredygtighed bredt set.

Projektet går ud på at etablere en Klima Task Force, der skal fremme KBH2025 Klimaplanens indsatser på det lokale niveau ved at mobilisere borgere og ejendomsejere til at energirenovere og klimatilpasse deres ejendomme. Klima Task Forcen skal i første omgang koordinere og udvikle indsatser med særligt fokus på igangværende område- og byfornyelsesindsatser. De gode erfaringer fra de lokale projekter, skal derefter udbredes til hele København.

Den bæredygtige omstilling er i fuld gang i de enkelte områdefornyelser, og projekter som EnergiForum Sydhavn har vist potentialet til at arbejde fokuseret med klima i et specifikt område. Erfaringerne indtil nu er dog også, at omstillingen kræver tæt borgerkontakt og samskabelse med en række parter (energiselskaber, ejendomsejere mfl.), for at besparelsespotentialer i den private boligmasse realiseres. Derfor er en Task Force et vigtigt skridt ift. at samle kommunens viden og indsatser på klima- og energiområdet og målrette det de private ejendomsejere.

Forvaltningen har i 2019 modtaget 0,3 mio. kr. i støtte fra Climate KIC til udvikling af et samarbejdsprojekt omkring energirenoveringer i det private byggeri (BR 12. december 2019). På baggrund heraf har forvaltningen i oktober 2019 ansøgt Climate KIC om midler til gennemførelse af projektet i 2020-2025. Der er givet tilsagn om støtte til igangsætning af projektet i 2020, og forvaltningen skal efterfølgende ansøge Climate KIC om midler til den resterende projektperiode (fase 2) med udgangen af 2020.

De 2,39 mio. kr. skal bruges til at:

  • ansætte 2 fagmedarbejdere med kompetencer indenfor energiområdet, samt midler til rådgivning og kommunikation. Fagmedarbejderne vil blive tilknyttet de fem igangværende områdefornyelser, samt de to kommende i Bispeparken og Aldersrogade (BR 22. august 2019).
  • udvikle et stærkt fagligt team (Task Force) i forvaltningen, der kan løfte opgaven med både implementering af initiativer lokalt og strategisk udvikling, der skaber synergi mellem klimatilpasning og cirkulær økonomi og dermed styrke det brede lokale arbejde med bæredygtighed.
  • forberede fase 2, der forventes at løbe fra 2021 og frem til ultimo 2025.

Det er forventningen, at projektet i fase 1 i 2020 vil kunne:

  • begynde mobiliseringsarbejdet med borgerne og ejendomsejerne inden for de eksisterende områdefornyelser, så ejendomsejer får viden til at igangsætte renoveringer.
  • indgå i udarbejdelsen af kvarterplaner for de to nye områdefornyelser, så klima og energi bliver tydeligt skrevet ind.
  • udarbejde analyser af behov, virkemidler mm., blandt andet med hjælp fra Climate-KIC og deres designpartnere, der kan sikre en styrket indsats i fase 2.
  • konsolidere finansieringen for at fortsætte og udbygge indsatsen de kommende ca. fem år.

Hvis der i 2021 modtages en ny finansiering til fase 2 gennem Climate KIC, vil forvaltningen udarbejde en ny indstilling, der vil blive forelagt udvalget til politisk stillingtagen. Midlerne både til denne fase og en evt. kommende fase er servicemidler og er ikke afhængig af tildeling af anlægsmåltal.

Økonomi

Projektet har en samlet økonomisk ramme (servicemidler) på 4,18 mio. kr. i 2020. Projektet er 57 % finansieret gennem Climate KIC (2,39 mio. kr.), og Københavns Kommune medfinansierer med 43 % (1,79 mio. kr.) i form af medarbejderressourcer til at løse opgaven. Disse afholdes inden for Teknik- og Miljøforvaltningens eksisterende driftsbudgetter. Der skal ikke betales fondsmoms i forbindelse med tilskuddet.

De bevillingsmæssige ændringer i forbindelse med modtagelse af de 2,39 mio. kr. fra Climate KIC fremgår af tabellen nedenfor:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2020 p/l)

Varig?

Ja/nej

2020

 

1.

TMU

1000 - Ordinær drift

0.52.80.1

I

-2.390

Nej

1.

TMU

1000 - Ordinær drift

0.52.80.1

U

2.390

Nej

I alt

-

-

-

-

0

-

TMU = Teknik- og Miljøudvalget

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter ikke er indikeret med et fortegn. Øgede udgifter er indikeret uden fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen Climate KIC om, at tilskud modtages og at Klima Task Force-projektet kan igangsættes med de øvrige EU-partnere.

Søren Wille                                                   / Lone Byskov

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager tilskud (servicemidler) fra Climate KIC på 2,39 mio. kr. til at deltage i projektet Klima Task Force. Københavns Kommune skal medfinansiere projektet med 1,79 mio. kr. i form af medarbejderressourcer. Der skal på den baggrund gives en indtægtsbevilling og en udgiftsbevilling på 2,39 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, jf. økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2020

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2020

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. august 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top