Mødedato: 20.08.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal
Forespørgsel til overborgmesteren om Offentlige Private Partnerskaber i København
Indstilling og beslutning
Overborgmesteren bedes redegøre for følgende:
- I hvilket omfang arbejder Økonomiforvaltningen for at fremme Offentlige Private Partnerskaber (OPP) i Københavns Kommune?
- Hvad er status på OPP i Økonomiforvaltningen, og er der udsigt til at antallet af disse partnerskaber øges?
- Hvad er årsagen til, at OPP ikke er udbredt i Økonomiforvaltningen, og er der planlagt nye tiltag for indfri ambitionerne bag beslutningen om at fremme OPP, vedtaget på Borgerrepræsentationens møde d. 10. oktober 2013?
(Stillet af Venstre)
Motivering
Venstre vil med forespørgslen sætte fokus på overborgmester Frank Jensens ambitioner om at iværksætte yderligere initiativer, der kan kickstarte en god udvikling for offentlig-private partnerskaber (OPP) i Københavns Kommune. OPP har aldrig fundet fodfæste i København, og der er stadig kun ganske få eksempler på de potentialer, som OPP har for innovation og effektivitet i Københavns Kommune. Regeringen og KL har ved forskellige lejligheder og senest med Kommuneaftalen for 2015 søgt at skabe rammen for flere OPP-projekter. Ligeledes har Produktivitetskommissionen i februar 2014 anbefalet, at den offentlige sektor øger Danmarks produktivitet gennem mere og bedre offentlig-privat samarbejde.
Alligevel kan det konstateres, at udviklingen er langsom og eksemplerne på OPP i Københavns Kommune er få. OPP-samarbejde har potentialet til at give bedre vilkår for innovation og effektivitet i det kommunale byggeri, idet Københavns Kommune og den private sektor hver for sig har værdifuld viden, som i et samarbejde kan øge byens velfærd og konkurrenceevne. Det er vigtigt i en tid, hvor København kæmper med storbyer såsom Stockholm og Hamborg i kampen om at tiltrække virksomheder og skabe vækst.
På møde i Borgerrepræsentationen d. 10. oktober 2013 besluttede Borgerrepræsentationen, at OPP skal overvejes som metode i bygge- og anlægsprojekter, som overstiger 100 mio. kr. To år senere, på et møde i Børne- og Ungdomsudvalget d. 10. juni 2015, stemmer de Socialdemokratiske medlemmer af udvalget ikke efter partiets tidligere tilkendegivelser vedrørende OPP. Konkret stemte Socialdemokraterne nej til at undersøge muligheden for at benytte OPP i fremtidige byggesager i Børne- og Ungdomsforvaltningen under pkt. 5. Anlægsplan 2015. Socialdemokraterne stemte dermed imod en beslutning om fremme af OPP, som blev vedtaget med Socialdemokraternes stemmer ved Borgerrepræsentationens møde i oktober 2013.
Venstre ser derfor også gerne, at overborgmesteren redegør for Socialdemokraternes indstilling til OPP, så resten af Borgerrepræsentationen ved, hvordan partiet stiller sig i sager, hvor OPP kan være relevant.
Venstre vil med forespørgslen sætte fokus på overborgmester Frank Jensens ambitioner om at iværksætte yderligere initiativer, der kan kickstarte en god udvikling for offentlig-private partnerskaber (OPP) i Københavns Kommune. OPP har aldrig fundet fodfæste i København, og der er stadig kun ganske få eksempler på de potentialer, som OPP har for innovation og effektivitet i Københavns Kommune.
Alligevel kan det konstateres, at udviklingen er langsom og eksemplerne på OPP i Københavns Kommune er få.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. august 2015
Forespørgslen blev besvaret.