Mødedato: 20.08.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Bevillingssag på baggrund af gensidig forsørgerpligt

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har på baggrund af processuelle mangler i sagsbehandlingen pligt til at efterbetale 22,8 mio. kr. i kontanthjælp til en række borgere.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at der i 2015 fra puljen til uforudsete udgifter gives en tillægsbevilling på 22,8 mio. kr. til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på bevillingen til efterspørgselsstyrede overførsler til dækning af merudgifter i forbindelse med processuelle mangler i sagsbehandling vedr. gensidig forsørgerpligt.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.

(Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har 4. juni 2015 opgjort, at forvaltningen skal efterbetale 22,8 mio. kr. til 982 nuværende og tidligere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere på grund af mangler i forbindelse med nye regler for gensidig forsørgerpligt.

Gensidig forsørgerpligt blev fra 1. januar 2014 udvidet fra at gælde ægtefæller til også at gælde samlevende i ægteskabslignende forhold. Det betød, at en ny gruppe borgere skulle have deres ydelse reduceret, hvis de levede i ægteskabslignende forhold med en person, der kunne forsørge dem helt eller delvist.

Baggrunden for efterbetalingen er primært, at Københavns Kommune – som en række andre kommuner – ikke har meddelt afgørelser til både ydelsesmodtagere og samlevende inden reduktion i hjælpen til en gruppe af borgere omfattet af gensidig forsørgerpligt. Afgørelsen har typisk kun været meddelt ydelsesmodtager og ikke samlever.

Konsekvensen af de beskrevne processuelle mangler er, at en række borgere har ret til efterbetaling. Dette gælder uanset, at de faktisk har levet i et ægteskabslignende forhold.

Tilbagebetalinger vedrører perioden 1. januar 2014 til april 2015. Den enkelte borger får naturligvis kun efterbetaling for den periode, hvori vedkommende faktisk har modtaget ydelse.

Løsning

Følgende indgik i overførselssagen (Borgerrepræsentationen (BR) (30. april 2015)): ’Herudover øges puljen til uforudsete udgifter, service, med 20,0 mio. kr., som skal målrettes håndtering af gensidig forsørgelsespligt og specialiseret rehabilitering’.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) anmoder Økonomiudvalget (ØU) og BR om, at der i 2015 gives en tillægsbevilling til at dække merudgifter vedrørende efterbetaling, som vedtaget i overførselssagen 2014-2015.

Økonomi

Der overføres i alt 22,8 mio. kr. fra puljen til uforudsete udgifter under Økonomiudvalget til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til dækning af merudgifter vedr. gensidig forsørgerpligt.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser 

At-punkt

Udvalg

Bevilling (nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr. (2015 pl)

2015


1

BIU

7828 Efterspørgselsstyrede overførsler

5.57.73.1


U

22.800

1

ØU

1109 Fælles driftspulje

6.52.76.1

U

-22.800

I alt

-

-

-

-

0

Videre proces

Indstillingen skal behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Birgitte Hansen                        /Jacob Zeberg Eberholst

Oversigt over politisk behandling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der i 2015 fra puljen til uforudsete udgifter gives en tillægsbevilling på 22,8 mio. kr. til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på bevillingen til efterspørgselsstyrede overførsler til dækning af merudgifter i forbindelse med processuelle mangler i sagsbehandling vedr. gensidig forsørgerpligt.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 22. juni 2015

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

For stemte: 8 (B, A, F, Ø).
Imod stemte: 3 (V, C, I).
Undlod: Ingen.

Indstillingen blev dermed godkendt.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. august 2015

Venstre fremsatte følgende ændringsforslag om, at 1. at ændres fra:

”1. at der i 2015 fra puljen til uforudsete udgifter gives en tillægsbevilling på 22,8 mio. kr. til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på bevillingen til efterspørgselsstyrede overførsler til dækning af merudgifter i forbindelse med processuelle mangler i sagsbehandling vedr. gensidig forsørgerpligt.

til:

”1. at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen pålægges at anvise besparelser indenfor forvaltningens egen driftsramme svarende til tabet på de 22,8 mio. kr., som sagen om gensidig forsørgerpligt koster Københavns Kommune i efterbetaling.”


Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 41 stemmer imod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F, O og Ø.


Selve indstillingen blev herefter godkendt med 41 stemmer imod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O og Ø.
Imod stemte: C, I og V.


Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti er stærkt utilfredse med de administrative fejl, der er sket i sagerne om gensidig forsørgerpligt. Partierne er dog tilfredse med, at direktionen har taget sagen meget alvorligt, og at kommunen har fulgt KLs retningslinjer for genopretning og samtidig skabt arbejdsgange, der skal sikre, at lignende fejl undgås i fremtiden.”


Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten er ikke tilfreds med beskæftigelsesborgmesterens håndtering af sagen om gensidig forsørgerpligt. Et stort antal borgere har lidt under, at der er blevet begået systematiske fejl, og at det har taget alt for lang tid at rette fejlene. En ny type fejl som kommunen har erkendt (omtalt i www.avisen.dk i dag) vækker Enhedslistens mistanke om, at der er behov for at gennemgå sagerne en gang til, idet forvaltningen ikke selv har opdaget denne type fejl ved sin gennemgang.” 

Til top