Medlemsforslag om værn i kulturbranchen mod sexisme og seksuelle krænkelser
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsudvalget at i igangsætte en københavnerdialog med kulturlivets repræsentanter og organisationer for at fremstille et handlingskatalog med initiativer hvor Københavns Kommune kan spille en positiv rolle for at komme sexisme og seksuelle krænkelser til livs i det københavnske kulturliv,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen at inddrage Musikudvalget, Rådet for Visuel Kunst samt Scenekunstudvalget i udarbejdelsen af handlingskataloget. Handlingskataloget skal ligge færdigt med mulige initiativer der kan implementeres den 1. januar 2025.
(Stillet af Enhedslisten, Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti)
Motivering
I lyset af de seneste afsløringer fra DR, der har bragt alvorlige problemer med sexisme og seksuelle krænkelser i musikbranchen frem i lyset, står det klart, at der er et presserende behov for handling. Sexisme og seksuelle krænkelser underminerer ikke blot ofrenes integritet og sikkerhed, men skaber også et giftigt arbejdsmiljø, der hæmmer kreativitet og innovation. Derfor er det afgørende, at Københavns Kommune træder frem som en positiv og aktiv spiller i kampen mod netop sexisme og seksuelle krænkelser.
Som landets største kommune og med en rig og mangfoldigt kulturliv, har Københavns Kommune en unik mulighed for at sætte en standard og vise vejen for andre kommuner og kulturinstitutioner. Ved at igangsætte en dialog med kulturlivets repræsentanter og organisationer kan vi sammen udarbejde et handlingskatalog, der ikke blot adresserer de nuværende problemer, men også forebygger fremtidige krænkelser. Dette forslag lægger op til, at Kultur- og Fritidsudvalget tager teten i denne proces og involverer relevante organisationer og repræsentanter såvel som udvalg i Københavns Kommune som Musikudvalget, Rådet for Visuel Kunst samt Scenekunstudvalget. Gennem en bred inddragelse sikres det, at alle dele af kulturlivet får en stemme og at løsningerne bliver helhedsorienterede og effektive.
Ved at forpligte os til at have handlingskataloget færdigt til overførelsessagen 2024-2025, viser vi, at vi er seriøse omkring at skabe konkrete forandringer. Vi erkender, at Københavns Kommune ikke kan løse problemet alene, men vi kan være med til at skabe rammerne for en kultursektor, hvor respekt og tryghed er i højsædet. Ved at tage ansvar og gå forrest i kampen mod seksuelle krænkelser kan vi inspirere andre til at følge trop, og dermed skabe en bredere bevægelse mod en mere sikker og inkluderende kultursektor.
Dette medlemsforslag er en proaktiv indsats for at sikre, at alle kunstnere og kulturarbejdere kan udføre deres arbejde i et trygt arbejdsmiljø. Københavns Kommune kan og bør spille en central rolle i denne kamp, og dette forslag er det første skridt mod at gøre vores kultursektor fri for sexisme og overgreb. Det som landets største kommune, og samtidig også den kommune hvor der er flest kulturinstitutioner, virksomheder, organisationer og orkestre i hele Danmark. Ved at handle nu, viser vi, at vi er forpligtede til at beskytte og fremme en sund og sikker kultursektor for alle.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. juni 2024
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag om et nyt at-punkt (ÆF1):
”at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling, om hvordan ledere af kulturinstitutioner og foreninger under Københavns Kommune kan modtage efteruddannelse i ledelse og HR, som giver dem viden om køn, diversitet, inklusion og ubevidst bias, således at man ikke er medskaber af en sexistisk kultur der kan føre til seksuelle krænkelser.
Enhedslisten, Socialdemokratiet og SF fremsatte følgende underændringsforslag til Det Konservative Folkepartis ændringsforslag (UÆF1):
”at ordlyden i ÆF1 efter ”i ledelse og HR,” tilføjes: ”med inddragelse af kulturlivets aktører”, således at ændringsforslagets ordlyd bliver:
”At Borgerrepræsentationen pålægger Kultur og Fritidsforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling, om hvordan ledere af kulturinstitutioner og foreninger under Københavns Kommune kan modtage efteruddannelse i ledelse og HR, med inddragelse af kulturlivets aktører, som giver dem viden om køn, diversitet, inklusion og ubevidst bias, således at man ikke er medskaber af en sexistisk kultur der kan føre til seksuelle krænkelser.”
Det af Enhedslisten, Socialdemokratiet og SF fremsatte underændringsforslag (UÆF1) blev godkendt uden afstemning.
Det af Det Konservative Folkeparti (således ændrede) ændringsforslag (ÆF1) blev herefter godkendt uden afstemning.
Medlemsforslagets 1. at-punkt blev herefter vedtaget med 45 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, A, F, B, V, Å, I og O.
Imod stemte: C.
Medlemsforslagets 2. at-punkt blev herefter vedtaget med 45 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, A, F, B, V, Å, I og O.
Imod stemte: C.