Mødedato: 20.06.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om brev til elever i 9. og 10. klasse om hvordan man ansøger om statsborgerskab

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen at igangsætte en praksis, hvor Københavns Kommune årligt sender brev til alle elever i 9. og 10. klasse uden dansk statsborgerskab samt til deres forældre. Brevet skal indeholde information om at huske at ansøge om statsborgerskab når man er 18 år samt hvordan uddannelse og beskæftigelse efter 9. og 10. klasse påvirker muligheden for statsborgerskab. Brevet skal henvise til, hvor man kan få mere hjælp og information.

(Stillet af Enhedslisten, Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti)

 

Motivering

Ifølge Danmarks Statistik har 18 % af københavnerne ikke statsborgerskab. At søge om statsborgerskab og opholdstilladelse er meget komplekst, og det kræver at man sætter sig ind i ens muligheder. Bl.a. skal man vide, at hvis man som 18-årig ansøger om permanent opholdstilladelse, så må man ikke have afbrudt eller taget pause fra sin uddannelse eller fuldtidsarbejde fra man er gået ud af 9. eller 10. klasse og indtil man sender ansøgningen.

Processen er for uoverskuelig for mange københavnere, og derfor bør kommunen aktivt rådgive og oplyse om den. I Københavns Kommune har vi i forvejen mange vejledningstilbud - alt fra skoleområdet til sociale problemstillinger - og da en så stor andel af københavnere står uden statsborgerskab er det oplagt, at vi også rådgiver dem i, hvordan statsborgerskab kan opnås. 

I brevet til eleverne i 9. og 10. klasse bør der henvises til, hvor de kan finde mere information og hjælp. Her kan der bl.a. henvises til den boligsociale helhedsplan Amagerplanen eller organisationen FISKEN, der begge hjælper københavnske unge med at søge statsborgerskab.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. juni 2024

Venstre fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF1):

“Det skal fremgå af brevet, at det ikke er muligt at få dansk statsborgerskab, hvis man har været idømt fængselsstraf.”

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF2):

”Brevet skal underskrives af børne- og ungdomsborgmesteren samt beskæftigelses- og integrationsborgmesteren.”

 

Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev godkendt med 53 stemmer imod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, C, F, B, V, Å, I og O.

Imod stemte: -

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev godkendt med 52 stemmer imod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, C, F, B, V, Å, I og O.

Imod stemte: -

 

 

Det således ændrede medlemsforslag herefter vedtaget uden afstemning.

Til top