Mødedato: 20.06.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om øget biodiversitet via græssere på Amager Fælled

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen i udarbejdelsen af den næste udviklingsplan for Amager Fælled - sammen med lokal-interessenter og NGO'er - undersøger, hvordan arealet til græsningsfolde kan øges samt hvordan vilkårene for græssernes bidrag til biodiversiteten kan forbedres,
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen i forlængelse af 1. at-punkt bl.a. undersøger et scenarie, hvor omkring 50 % af Amager Fælleds areal kan udlægges til græsningsfolde, dog således at det sikres at Amager Fælled fortsat kan bruges til mange forskellige rekreative formål,
  3. at en eller flere modeller for en udviklingsplan for Amager Fælled løbende forelægges Teknik- og Miljøudvalget, herunder til endelig godkendelse.

(Stillet af Enhedslisten, Socialdemokratiet og Alternativet)

 

Motivering

Inden for denne valgperiode skal en ny udviklingsplan for Amager Fælled vedtages. I udviklingsplanen fastlægges bl.a. principper for naturforvaltning og fremme af biodiversiteten. Den seneste udviklingsplan er fra 2016.

Over de senere år er der kommet øget fokus på gevinsterne ved naturpleje med græssere. En rapport fra Aarhus Universitet med titlen "Biodiversitetseffekter af rewilding" påviste i 2021, at biodiversiteten kan løftes, hvis flere arealer i Danmark bliver omfattet af naturforvaltning med græssere som naturforvaltningsprincip.

Inden for naturforvaltning med græssere sættes større dyr ud på arealer, hvor de græsser hele året rundt. Bl.a. afføringen fra dyrene er med til at fremme et rigt insekt- og dyreliv.

I dag er der allerede sat skotske højlandskvæg og heste af racen Exmoor ud på Amager Fælled. De går på cirka 1/5 af arealet. Imidlertid er der potentiale for større grad af biodiversitet på Amager Fælled, hvis naturforvaltning med græssere udgør en større del af arealet. Det er blandt andet et ønske fra Amager Fælleds Venner, som er kommet med idéer til, hvordan mere end halvdelen af Amager Fælled kan udlægges til græsning med dyr. 

På Amager Fælled kan græsserne samtidig bidrage ekstra til biodiversiteten, hvis der skabes bedre sammenhæng mellem græsningsfoldene via bl.a. færiste og andre typer af overgange mellem foldene. Og netop biodiversiteten er hovedårsagen til at dette forslag stilles. Biodiversiteten er nemlig helt afgørende for at opretholde økosystemernes balance, sikre levesteder for et rigt dyreliv og forbedre modstandsdygtigheden mod klimaændringer. Ved at fremme biodiversiteten på Amager Fælled kan vi skabe et mere bæredygtigt og levende naturområde, som både nuværende og fremtidige generationer kan nyde godt af.

På den baggrund foreslås det, at Teknik- og Miljøforvaltningen inddrager interessenterne for den næste udviklingsplan og aktivt arbejder videre med et scenarie til en udviklingsplan, der indeholder væsentlig mere naturforvaltning med græssere, herunder et scenarie med omkring 50 % af Amager Fælleds areal udlagt til græsningsfolde, som ligeledes kan bruges til rekreative formål.

I marts 2023 stemte Borgerrepræsentationen for, at der skulle rettes henvendelse til regeringen om at gøre Kalvebod Fælled til naturnationalpark. Argumentet var, at Københavnerne skulle have tæt adgang til vild natur. Under konceptet for naturnationalparker indgår princippet om, at naturen skal udfolde sig på en mere vild og naturlig måde, bl.a. gennem rewilding med heste og kvæg. Imidlertid kan Københavns Kommune selv aktivt fremme den type natur yderligere på Amager Fælled, endnu tættere på de københavnske borgere. Derfor stiller vi dette medlemsforslag.

Endelig foreslås det, at udviklingsplanen kommer offentligt på den politiske dagsorden i Teknik- og Miljøudvalget, således at bl.a. samtalen om arealer til naturforvaltning med græssere - som løbende sker for andre arealer i Danmark - også kan belyses i en bredere demokratisk samtale i Københavns Kommune.

Forslagsstillerne er opmærksomme på beslutningen om, at udviklingsplaner ikke længere skal forelægges til politisk afstemning i Borgerrepræsentationen. Dog er vurderingen af dette konkrete forslag, at det omhandler en vidtgående ændring, hvorfor ønsket er, at der sker politisk inddragelse i beslutningsprocessen.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. juni 2024

Et forslag fra Venstre om udvalgshenvisning til Teknik- og Miljøudvalget blev forkastet med 36 stemmer imod 15. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, V og O.

Imod stemte: Ø, A, F, B, Å og I.

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag som erstatning for 1.-3. at-punkt:

”at Teknik- og Miljøforvaltningen i udarbejdelsen af den næste udviklingsplan for Amager Fælled - sammen med lokal-interessenter og NGO'er - undersøger, hvordan vilkårene for græsserne kan bidrage til, at biodiversiteten øges samtidig med, at Amager Fælleds funktion som rekreativt område bliver sikret.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 27 stemmer imod 24. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, F, B og V.

Imod stemte: Ø, A, Å, I og O.

 

 

Medlemsforslagets 1. og 3. at-punkt blev herefter vedtaget med 46 stemmer imod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, C, F, B, Å, I og O.

Imod stemte: V.

 

 

Medlemsforslagets 2. at-punkt blev herefter vedtaget med 36 stemmer imod 15. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, C, Å, I og O.

Imod stemte: F og B.

 

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”For Radikale Venstre er det vigtigt ikke at gå på kompromis med dyrevelfærd i hensynet til at fremme biodiversitet. Vi ønsker derfor, at der i naturpleje med græssere skal tages forbehold for dyrenes velfærd. Ligeledes ønsker vi at tage forbehold for, at Amager Fælled fortsat kan bruges som et fantastisk, rekreativt og let tilgængeligt område for alle københavnere.”

 

Til top