Forslag fra Ungeråd KBH om røg- og nikotinfri skole- og arbejdstid
Ungeråd KBH foreslår, at der stilles krav til at håndhæve røg- og nikotinfriskoletid og indføres røg- og nikotinfri arbejdstid i Københavns Kommune. Børne- og Ungdomsudvalget tager stilling til elevernes skoletid, mens Økonomiudvalget tager stilling til medarbejdernes arbejdstid.
Indstilling
Indstilling om,
- at skolerne – herunder skolebestyrelser og elevråd - opfordres til at indlede en lokal dialog i relevante fora om, hvordan man lokalt håndterer forbuddet mod nikotinprodukter i skoletiden.
(Børne- og Ungdomsudvalget)
Problemstilling
For hver valgperiode kan Ungerådet sende op til fire indstillinger til Københavns Kommunes borgerrepræsentation med anmodning om behandling. Ungerådet har anmodet om en håndhævelse af røg- og nikotinfri skoletid og indførelse af røg- og nikotinfri arbejdstid i Københavns Kommune. Børne- og Ungdomsudvalget tager stilling til elevernes skoletid, mens Økonomiudvalget (ØU) tager stilling til medarbejdernes arbejdstid.
På trods af beslutningen om røg- og nikotinfri skoletid i København oplever Ungeråd KBH et stigende forbrug af nikotinprodukter i skoletiden. Ungerådet opfordrer politikerne til en håndhævelse af forbuddet mod røg- og nikotinfri skoletid med en klar og systematisk proces for, hvordan eleven kan hjælpes, som Kræftens Bekæmpelse har gode erfaringer med.
Løsning
Der er forskel på, hvordan de enkelte skoler arbejder med at håndhæve forbuddet om nikotinprodukter i skoletiden, og det er derfor også væsentligt med en lokal dialog om, hvordan man enten kan fastholde indsatsen eller styrke den. Skolerne bør derfor gennem lokal dialog med f.eks. elevråd, MED-udvalg eller skolebestyrelse udarbejde konkrete lokale initiativer og løsninger.
Baggrunden for Ungerådets anmodninger baserer sig bl.a. på data fra Børnesundhedsprofilen fra 2023, der viser, at der er en stigning i det regelmæssige forbrug af nikotinprodukter blandt unge i København fra 4% til 11%. Ungerådet oplever selv denne tendens på skolerne, hvor flere børn og unge benytter sig af nikotinprodukter i skoletiden. De unge oplever, at det især er nikotinalternativer, såsom vapes, nikotinposer og puffbars, der cirkulerer inden for skolens rammer.
Ungerådet oplever ikke, at lærerne griber ind, når de ser elever, der bruger nikotinprodukter i skoletiden.
Siden 2021 har det været et lovkrav, at elever ikke må ryge eller bruge nikotinprodukter i skoletiden. Det er skolernes opgave at håndhæve dette, og der er ingen specifikke regler for, hvordan dette gøres. Forvaltningen har ikke overblik over, hvordan skolerne arbejder med at håndhæve forbuddet.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) har i forbindelse med indførelse af røgfri skoletid i København i 2021 og frem til 2023 tilbudt forskellige aktiviteter til skolerne for at understøtte implementering i tæt samarbejde med BUF. Det har fx været teaterforedrag og klasseaktiviteter, undervisningsmateriale samt udarbejdelse af rygepolitik. SUF har fortsat midler til at indfri vision om Røgfrit København og kan bidrage med forskellige indsatser og aktiviteter.
SUF har i øjeblikket ingen puljer til understøttelse af røgfri skoletid, men søger løbende dialog og samarbejde med BUF om forebyggelse af nikotinbrug blandt børn og unge bl.a. i forbindelse med budgetnotater mv.
Ungerådet fremhæver Kræftens Bekæmpelses anbefaling til en konkret proces for, hvordan eleven kan hjælpes, som skolerne kan følge i forhold til at håndhæve forbuddet. Det indebærer bl.a., at påbuddet synliggøres på skolerne i form af f.eks. plakater, og at alle lærere på skolerne ensrettet håndhæver retningslinjerne. Denne procedure er uddybet i Ungerådet KBH’s anmodning i bilag 1.
Politisk handlerum
Der kan besluttes konkrete retningslinjer for, hvordan skolerne skal håndhæve ryge- og nikotinforbuddet. Ønskes der f.eks. en oplysnings- eller informationsindsats, såsom en kampagne eller initiativer, der forebygger nikotin i skoletiden, kræver det finansiering, og der kan udarbejdes et budgetnotat.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Indstillingen skal behandles i Borgerrepræsentationen.
Anmodningen om røg- og nikotinfri arbejdstid (forslag 1) er oversendt til ØU, hvor denne del af indstillingen ressortmæssigt hører under.
Uafhængigt af Ungeråd KBH har ØU en proces i gang om røg- og nikotinfri arbejdstid i Københavns Kommune, der drøftes i 7 dir., blandt borgmestrene og derefter i det centrale samarbejdsorgan CSO. Ungerådets anmodning indgår som et argument i den proces.
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at skolerne opfordres til at indlede en lokal dialog i relevante fora om, hvordan man lokalt håndterer forbuddet mod nikotinprodukter i skoletiden.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 12. juni 2024
Socialistisk Folkeparti stillede ændringsforslag om følgende til erstatning af indstillingens at-punkt:
”1. at skolerne – herunder skolebestyrelser og elevråd - opfordres til at indlede en lokal dialog i relevante fora om, hvordan man lokalt håndterer forbuddet mod nikotinprodukter i skoletiden”.
Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.
(Repræsentanter for Ungeråd KBH deltog under punktet for at præsentere rådets forslag).
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. juni 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.