Anmodning om orlov fra Københavns Kommunes Borgerrådgiver (Fortrolighed ophævet pr. 21/6 2019)
Indstilling
Indstilling om,
- at Borgerrådgiver Johan Busse bevilges orlov i den ønskede periode med mulighed for at vende tilbage til en god stilling i Københavns Kommune med løn svarende til en kontorchefstilling,
- at det i forbindelse med bevilling af orlov indføres som et vilkår, at Johan Busse senest 6 måneder inde i sin orlov skal tilkendegive, om han ønsker at benytte sig af muligheden for at vende tilbage til en stilling i Københavns Kommune,
- at chefkonsulent og jurist hos Borgerrådgiverfunktionen, Anne-Sophie Hermansen, konstitueres i stillingen som Københavns Kommunes Borgerrådgiver i en periode fra 1. oktober 2019 og op til 9 måneder.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Økonomiforvaltningen har den 30. april 2019 modtaget vedhæftede anmodning fra Borgerrådgiver Johan Busse om orlov i forbindelse med hans uddannelseskonstituering til landsdommer i Østre Landsret for perioden 1. oktober 2019 og 9 måneder frem.
Anmodningen om orlov er vedlagt som bilag 1.
Om Borgerrådgiverens ansættelse fremgår følgende af Københavns Kommunes vedtægt for Borgerrådgiveren, jf. § 4, stk. 1:
Borgerrepræsentationen ansætter og afskediger Borgerrådgiveren efter indstilling fra Økonomiudvalget efter forud indhentet erklæring fra Borgerrådgiverudvalget og fastsætter de nærmere regler for dennes virksomhed, jf. styrelsesvedtægten for Københavns Kommune § 24.
Vedtægten for Københavns Kommunes Borgerrådgiver er vedlagt som bilag 2.
Således skal Johan Busses anmodning om orlov fra hans stilling som Borgerrådgiver behandles af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen efter indhentelse af en forudgående erklæring fra Borgerrådgiverudvalget herom. Erklæring fra Borgerrådgiverudvalget er modtaget den 20. maj 2019. Erklæringen er vedlagt som bilag 3.
Løsning
Københavns Kommunes Koncernservice (KS) Personalejura & Forhandling har bistået i forbindelse med sagen i relation til de ansættelsesretlige spørgsmål.
Personalejura & Forhandling har oplyst, at det under ansættelsesforhold generelt er gældende, at kompetencen til at meddele orlov følger kompetencen til at ansætte og afskedige. Kompetencen til at beslutte, om og i givet fald på hvilke vilkår et ønske om orlov fra Borgerrådgiveren kan imødekommes, ligger således hos Borgerrepræsentationen som kommunens øverste ledelse, hvor processen i henhold til § 4 i vedtægten for Københavns Kommunes Borgerrådgiver i øvrigt skal følges.
Videre oplyser KS Personalejura & Forhandling, at Johan Busse ikke har en ret til orlov fra sin stilling i forbindelse med en konstitution som landsdommer, og at det ikke vil være usagligt for kommunen at afvise at give ham orlov, hvis det vurderes uhensigtsmæssigt at give ham det.
Uhensigtsmæssigheder kan i denne forbindelse være hensynet til funktionens varetagelse, herunder at der ikke er sikkerhed for, at Johan Busse vender tilbage efter sin orlov, som udløber med udgangen af juni 2020. Hertil kommer, at selve evalueringen af Borgerrådgiverfunktionen i kommunen nu er igangsat, og at den endnu udestående del af gennemførelsen heraf samt resultatet vil foreligge i den eventuelle orlovsperiode. Endvidere bemærkes, at der generelt udvises tilbageholdenhed med at meddele ledere orlov i kommunen.
For en imødekommelse af anmodningen om orlov taler det forhold, at der vil være en personlig kontinuitet i rollen, såfremt Johan Busse vender tilbage efter orlovsperioden, og at han allerede har truffet aftale med en potentiel afløser, som efter det oplyste er kvalificeret og indstillet på at varetage hans opgaver, jf. bilag 1. Økonomiforvaltningen har ikke bemærkninger hertil, og indstiller på denne baggrund, at chefkonsulent Anne-Sophie Hermansen, chefkonsulent og jurist pt. ansat i Borgerrådgiverfunktionen, konstitueres som kommunens Borgerrådgiver i en periode fra den 1. oktober 2019 og op til 9 måneder frem. Da konstitueringsperioden efter det oplyste højst vil udgøre en periode på 9 måneder, er det KS Personalejura & Forhandlings vurdering, at stillingen som konstitueret Borgerrådgiver ikke er omfattet af kommunens regler om krav om offentligt opslag af ledige stillinger i kommunen.
Det bemærkes, at der er mulighed for at meddele Johan Busse orlov fra sin stilling med tilknyttede vilkår. Dette kan f.eks. være, at han garanteres at kunne vende tilbage til Københavns Kommune i en ”god” stilling, men at han ikke garanteres at vende tilbage i stillingen som Borgerrådgiver. En mulighed i denne forbindelse er at garantere Johan Busse, at han kan vende tilbage i en stilling ”med løn svarende til en kontorchefstilling”. Det bemærkes, at funktionen som Borgerrådgiver i København i dag ligger i lønbånd 3, hvor en almindelig kontorchefstilling ligger i lønbånd 2. Det bemærkes, at det i denne forbindelse vil være usædvanligt at garantere en højere løn end den konkrete funktion, som den pågældende stilling medfører.
Da det ikke er muligt at konstituere en person i en ledig stilling i kommunen for en periode på mere end 9 måneder uden opslag af stillingen, er det nødvendigt, at Johan Busse inden udløbet af den 6. orlovsmåned tilkendegiver over for Københavns Kommune, hvorvidt han ønsker at benytte sig af muligheden for at vende tilbage til en stilling i kommunen. Dette med henblik på at sikre, at kommunen kan nå at forholde sig hertil inden udløbet af orlovsperioden, herunder i tilfælde af en eventuel genbesættelse af stillingen ved stillingsopslag.
Der vil også være mulighed for at meddele Johan Busse orlov med ret til at vende tilbage til stillingen som Borgerrådgiver. I denne forbindelse bør der af samme årsager som ovenfor nævnt ligeledes fastsættes en frist indenfor orlovsperioden på 6 måneder, inden for hvilken Johan Busse skal meddele endeligt, om han agter at genindtræde, således at Københavns Kommune kan nå at indrette sig, såfremt det senere under orlovsperioden viser sig, at han ikke ønsker at vende tilbage.
Det fremgår af Borgerrådgiverudvalgets erklæring (bilag 3), at udvalget er positivt stemt over for Johan Busses anmodning om orlov, herunder at udvalget har fuld tillid til Johan Busses vurdering af forslag til kandidat til stillingen i orlovsperioden.
Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at hensynet til den bedste varetagelse af funktionen som Borgerrådgiver i København og ikke personen bag, bør veje tungest i forbindelse med vurderingen af den foreliggende anmodning om orlov. I denne forbindelse bør kommunen have mulighed for at tage stilling til funktionens varetagelse i forbindelse med resultatet af den netop igangværende evaluering af Borgerrådgiveren. Som følge heraf anbefales det, at der for nuværende ikke træffes beslutninger om borgerrådgiverfunktionen, der vil kunne begrænse kommunens handlerum og beslutningsmuligheder i forlængelse af resultatet af evalueringen. Denne løsning vil sikre såvel kommunen muligheden for at forholde sig til Johan Busses evt. konkrete ønske om tilbagevenden på det relevante tidspunkt, hvor evalueringen er gennemført og har klarlagt varetagelsen af funktionen, herunder afdækket evt. anbefalinger til videre skridt, samt Johan Busses evt. personlige interesse i senere at genindtræde i funktionen som Borgerrådgiver.
På denne baggrund indstiller Økonomiforvaltningen, at Johan Busse meddeles orlov med mulighed for at vende tilbage til Københavns Kommune i en god stilling, hvormed han garanteres løn svarende til en kontorchefstilling, men at han ikke garanteres at genindtræde i stillingen som Borgerrådgiver, jf. bemærkningerne ovenfor.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt indstillingen godkendes, vil KS Personalejura & Forhandling sikre det ansættelsesretlige videre fornødne i forbindelse med bevillingen af orlov til Johan Busse, herunder de nærmere vilkår herfor.
Peter Stensgaard Mørch / Mads Grønvall
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Borgerrådgiver Johan Busse bevilges orlov i den ønskede periode med mulighed for at vende tilbage til en god stilling i Københavns Kommune med løn svarende til en kontorchefstilling,
- at det i forbindelse med bevilling af orlov indføres som et vilkår, at Johan Busse senest 6 måneder inde i sin orlov skal tilkendegive, om han ønsker at benytte sig at muligheden for at vende tilbage til en stilling i Københavns Kommune,
- at chefkonsulent og jurist hos Borgerrådgiverfunktionen, Anne-Sophie Hermansen, konstitueres i stillingen som Københavns Kommunes Borgerrådgiver i en periode fra 1. oktober 2019 og op til 9 måneder.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2019
Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At Johan Busse bevilliges orlov fra sin stilling som Borgerrådgiver med garanti for at kunne vende tilbage til stillingen som Borgerrådgiver i Københavns Kommune.”
Det af Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 5 stemmer mod 5. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: Ø, B og C.
Imod stemte: A, V og O.
Undlod at stemme: Å.
Indstillingen blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. juni 2019
Borgerrepræsentationen besluttede, efter anmodning fra Borgerrådgiver Johan Busse og chefkonsulent Anne-Sophie Hermansen, at behandle indstillingen for åbne døre.
Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen:
”At Johan Busse bevilliges orlov fra sin stilling som Borgerrådgiver med garanti for at kunne vende tilbage til stillingen som Borgerrådgiver i Københavns Kommune.”
Det af Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet på grund af stemmelighed, med stemmerne 26 for og 26 imod. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, Å, B, C, 1 medlem af O (Finn Rudaizky) og I.
Imod stemte: A, F, V og 1 medlem af O (Carl Christian Ebbesen).
Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.