Skærpede miljøzonekrav til tunge køretøjer og varebiler
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om kommunen ønsker at fortsætte den eksisterende miljøzone men med nye miljøkrav til køretøjer pr. 1. juli 2020.
Indstilling
Indstilling om,
- at Københavns Kommune fortsætter med den eksisterende miljøzone med nye skærpede emissionskrav til lastbiler, busser og varebiler fra den 1. juli 2020,
- at udgifter til ny skiltning, information, eftermontering af partikelfiltre på Movias busser og kommunens egne køretøjer m.v. skal indgå i forhandlingerne om Budget 2020.
(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)
Problemstilling
Københavns Kommune indførte miljøzone i 2007, som trådte i kraft i 2008 på baggrund af ændring i lov om miljøbeskyttelse fra 2006, jf. Borgerpræsentationen den 13. juni 2007. Den 7. maj 2019 vedtog Folketinget en ændring i lov om miljøbeskyttelse med nye krav til emissioner fra dieseldrevne lastbiler, busser og varebiler. De skærpede krav træder i kraft med virkning fra den 1. juli 2020 i den eksisterende miljøzone. Kommuner, der ikke ønsker at indfri de skærpede krav, skal inden den 1. juli 2019 orientere Miljø- og Fødevareministeriet om, at de udtræder af ordningen for miljøzoner.
Borgerrepræsentationen skal derfor tage stilling til, om Københavns Kommune skal fortsætte den eksisterende miljøzone med de nye skærpede emissionskrav til lastbiler, busser og varebiler, herunder kommunens egne køretøjer.
Løsning
Den eksisterende miljøzone i København har haft samme krav til emissioner for lastbiler og busser siden 2010. I dag er miljøeffekten af de eksisterende krav i miljøzonen meget begrænset, idet køretøjerne stort set lever op til disse krav.
Med ændringen af miljøbeskyttelsesloven har Folketinget besluttet at skærpe emissionskravene til dieseldrevne lastbiler og busser og indføre krav til varebiler i den eksisterende miljøzone, der omfatter hele Københavns Kommune. Kravene indføres trinvist baseret på køretøjernes alder og EU-standarden Euronorm. For lastbiler og busser betyder det, at de i 2022 skal leve op til krav, som svarer til Euronorm 6, mens varebiler først skal leve op til dette krav i 2025. Køretøjer, der ikke lever op til dette krav, kan få adgang til miljøzonen, hvis de eftermonterer et partikelfilter. Efter 2025 sker der ingen yderligere skærpelse af kravene til køretøjer. Københavns Kommune kan ikke ophæve den etablerede zone i perioden den 1. juli 2019 til den 1. juli 2020, men kan derefter ophæve den med tilladelse fra miljø- og fødevareministeren, hvis dette ønskes.
Ved fuld implementering af miljøzonen i 2025 har Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) (på vegne af Miljø- og Fødevareministeriet) vurderet, at skærpelsen af kravene til de tunge køretøjer og varebiler vil bidrage til en 25 % reduktion i partikeludstødningen og 5 % reduktion af NOx (kvælstofoxid) i udstødningen i 2025.
Med lovændringen igangsættes en automatiseret håndhævelse af kravene den 1. juli 2020, baseret på digital aflæsning af nummerplader. I den eksisterende miljøzone har staten uddelegeret ansvaret for håndhævelse af krav i miljøzonen til politiet. Lovgivning i forhold til digital kontrol af køretøjer i miljøzonen forventes fremsat i næste folketingssamling.
Skærpelser af kravene i miljøzonen indgik i regeringens klima- og luftudspil ’Sammen om en grønnere fremtid’ af 9. oktober 2018. I aftalen om Budget 2019 (BR den 4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O og V) indgår følgende hensigtserklæring, at “Parterne er enige om at udnytte mulighederne i regeringens kommende klimaplan fuldt ud, herunder at skærpe kravene til varebiler, lastbiler og dieselbiler samt at begrænse anvendelsen af brændeovne i København. Parterne er enige om, at evt. finansiering til initiativer kan indgå i forhandlingerne om overførselssagen 2018-2019.”
Københavns Kommune afgav høringssvar til lovforslaget den 28. januar 2019. Teknik- og Miljøudvalget blev orienteret om høringssvaret på udvalgets portal (TMU-portalen) den 31. januar 2019 og Økonomiudvalget blev orienteret om høringssvaret på Økonomiudvalgsmødet den 19. februar 2019. I høringssvaret foreslog kommunen, at der også stilles miljøkrav til personbiler, samt at kravene gøres dynamiske, så de udvikler sig i takt med EU´s emissionskrav til køretøjer. Desuden blev der fremsat ønske om, at køretøjer, der ikke lever op til kravene i miljøzonen, skal forsynes med effektive rensesystemer og en regelmæssig kontrol af disse. Ingen af disse forslag er dog medtaget i den nye lov.
Økonomi
I lov om miljøbeskyttelse er der lagt op til, at de nye krav automatisk gælder for de eksisterende miljøzoner pr. 1. juli 2020. Såfremt Københavns Kommune ikke ønsker at indfri de skærpede krav i miljøzonen, har kommunen mulighed for at træde ud af ordningen, hvilket skal ske senest den 1. juli 2019. Da det ifølge Miljø- og Fødevareministeriet hermed er muligt for kommunerne at undgå de skærpede miljøzoner, gives der ikke økonomisk kompensation i form af det udvidede totalbalanceprincip (DUT) til etablering og vedligehold af miljøzonen.
Med indførelse af nye krav i miljøzonen vil der være et finansieringsbehov i Budget 2020 til tilpasning af den eksisterende miljøzone, Københavns Kommunes egne køretøjer og Movias busser.
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer på baggrund af etablering af den eksisterende miljøzone, at udgifter til udvikling, indkøb samt opsætning/udskiftning af skilte, informationsaktiviteter samt projektledelse kan beløbe sig til 6,4 mio. kr. Synlig skiltning og information om miljøzonen ved kommunegrænsen mv. er der bl.a. behov for, da det herved bliver gjort synligt, at der gælder særlige krav til kørsel med lastbiler, busser og varebiler i København.
Det endelige beløb til skiltning vil dog afhænge af, hvor mange skilte der er behov for at opsætte eller udskifte samt den endelige udformning af lov om digitaliseret håndhævelse af krav i miljøzonen. Beløbet vil blive kvalificeret i forbindelse med udarbejdelse af budgetnotat til budget 2020. Driftsudgifter til vedligeholdelse af skilte i miljøzonen vurderes til at udgøre ca. 50.000 kr. årligt.
Information og skiltning forventes at foregå i samarbejde med Frederiksberg Kommune,
Udover disse udgifter vil der være merudgifter til Københavns Kommunes egne køretøjer og busdriften, fordi der stilles krav om partikelfiltre på busser og andre køretøjer, der ikke lever op til de skærpede krav i miljøzonen.
På baggrund af bemærkningerne til lovforslaget om prisen for eftermontering af partikelfilter på busser, og Movias opgørelse af busser uden partikelfiltre, skønner Økonomiforvaltningen, at der vil være en engangsudgift i henholdsvis 2020 og 2022 på i alt maksimalt 2,5 mio. kr. Merprisen for opgradering af Københavns Kommunes egne køretøjer vil blive afklaret i forbindelse med udarbejdelse af budgetnotat.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, fortsætter Københavns Kommune den eksisterende miljøzone med nye emissionskrav til lastbiler, busser og varebiler, der træder i kraft den 1. juli 2020. Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen vil udarbejde budgetnotat om ny skiltning, information og eftermontering af partikelfiltre på busser og egne køretøjer til forhandlingerne om Budget 2020.
Peter Stensgaard Mørch Michel Schilling
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Københavns Kommune fortsætter med den eksisterende miljøzone med nye skærpede emissionskrav til lastbiler, busser og varebiler fra den 1. juli 2020,
- at udgifter til ny skiltning, information, eftermontering af partikelfiltre på Movias busser og kommunens egne køretøjer m.v. skal indgå i forhandlingerne om Budget 2020.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 3. juni 2019
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Alternativet, Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne mener ikke, at den gældende lov om opdatering af miljøzonerne er ambitiøs nok. Partierne ønsker, at der i miljøzonerne også stilles miljøkrav til personbiler, samt at kravene gøres dynamiske, så de udvikler sig i takt med EU ́s emissionskrav til køretøjer. Desuden ønsker partierne, at køretøjer, der ikke lever op til kravene i miljøzonen, skal forsynes med effektive rensesystemer og en regelmæssig kontrol af disse.”
Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Alternativet ønsker mulighed for, at miljøzonerne skal regulere for CO2-udledning fra samtlige køretøjer.”
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2019
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. juni 2019:
”Partierne mener ikke, at den gældende lov om opdatering af miljøzonerne er ambitiøs nok. Partierne ønsker, at der i miljøzonerne også stilles miljøkrav til personbiler, samt at kravene gøres dynamiske, så de udvikler sig i takt med EU ́s emissionskrav til køretøjer. Desuden ønsker partierne, at køretøjer, der ikke lever op til kravene i miljøzonen, skal forsynes med effektive rensesystemer og en regelmæssig kontrol af disse.”
Alternativet videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. juni 2019:
”Alternativet ønsker mulighed for, at miljøzonerne skal regulere for CO2-udledning fra samtlige køretøjer.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. juni 2019
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Partierne mener ikke, at den gældende lov om opdatering af miljøzonerne er ambitiøs nok. Partierne ønsker, at der i miljøzonerne også stilles miljøkrav til personbiler, samt at kravene gøres dynamiske, så de udvikler sig i takt med EU ́s emissionskrav til køretøjer. Desuden ønsker partierne, at køretøjer, der ikke lever op til kravene i miljøzonen, skal forsynes med effektive rensesystemer og en regelmæssig kontrol af disse.”
Alternativet videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Alternativet ønsker mulighed for, at miljøzonerne skal regulere for CO2-udledning fra samtlige køretøjer.”