Godkendelse af brintstrategi
I budget 2011 er afsat en pulje på 25 mio. kr. til brint og grøn energi. Der skal træffes beslutning om udmøntningen af anden del af puljen på i alt 15 mio. kr. og tages stilling til Københavns Kommunes strategi for brint og brændselsceller.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
1. at den vedlagte strategi for brint og brændselsceller ”København som brintby” vedtages,
2. at Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med at søge ekstern medfinansiering til de foreslåede projekter, samt
3. at der frigives en anlægsbevilling på 13 mio. kr. (2011 p/l) til brintpartnerskab, brintelektriske biler, Projekt Smart CPH2 . Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 0.52.89.3 og fordeles og periodiseres som det fremgår af økonomiafsnittet.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
I budget 2011 blev der afsat en anlægsbevilling på 25 mio. kr. til en pulje til brint og grøn energi. Udmøntningen af første del af puljen på 10 mio. kr. blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 10. februar 2011. Der skal med denne indstilling træffes beslutning om udmøntningen af den anden del af puljen på de resterende 15 mio. kr.
Med budget 2011 blev det besluttet, at der skulle laves et oplæg til, hvordan København fremadrettet kan skabe de bedste rammer og muligheder for at blive førende inden for udvikling og produktion af brint- og brændselscelleteknologi.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet en strategi for brint og brændselsceller ”København som brintby”. Strategien er vedlagt som bilag 1.
Strategien er et redskab til at arbejde målrettet for at skabe de bedste rammer for, at København bliver førende inden for forskning, udvikling og produktion af brint- og brændselscelleteknologi og udvikling af fremtidens energisystemer.
Strategien udpeger fire indsatsområder og foreslår fire projekter, der skal finansieres af den resterende pulje. Desuden beskrives de projekter og aktiviteter, der allerede er sat i gang. Strategiens indsatsområder er:
1) Grøn energiforsyning
2) Grøn mobilitet
3) Grønne arbejdsmaskiner i kommunen
4) Partnerskaber og kommunikation.
Indsatsområderne er udpeget på baggrund af hvor, der er brug for en visionær indsats for CO2-neutralitet og samtidig et potentiale for grøn vækst.
Hvad får København ud af det?
Med denne strategi og de foreslåede projekter får København mulighed for at positionere sig forrest i feltet for demonstration af fremtidens løsninger både inden for energiforsyning og transport. CO2-neutralitet stiller krav om lagring af vindmøllestrøm, og her er brint en mulig løsning, men ingen har faktisk gjort det endnu. København kan med projektet ”Smart CPH2” være den første by til at prøve det i praksis.
Regeringens energiforlig fra marts 2012 inkluderer for første gang også brint. Der afsættes en pulje på 70 mio.kr. til fremme af energieffektive biler og infrastruktur, herunder til brint. Forliget peger på, at en omstilling af transporten til grønne drivmidler må omfatte både brint, gas og el.
På transportområdet er Københavns Kommune helt i front og købte allerede i 2009 otte første generations brintelektriske biler, hvilket sammen med etableringen af en brinttankstation i København har været med til, at den internationale bilindustri for alvor har fået øje på Danmark og resten af Skandinavien. Bilproducenterne vil gerne markedsintroducere i Danmark blandt andet på grund af den danske know-how inden for brint og brændelsceller. Københavns fokus på at være et udstillingsvindue for grønne teknologier som brint og brændselsceller har været med til at løfte den teknologiske udvikling af brintbiler og brinttankstationer fra udviklingsstadie til et prækommercielt produkt.
Næste skridt er, at Københavns Kommune her i foråret 2012 gennemfører et EU-udbud på ca. 10 brintelektriske biler som følge af vores deltagelse i to EU-projekter ”NextMove” og ”HyTEC”. Vi bidrager ved vores efterspørgsel til at trække den teknologiske udvikling til København og Danmark, og vi bidrager til, at de stærke kompetencer, danske virksomheder har, kan omsættes til grøn vækst.
Eksportpotentialet alene indenfor brintproduktion og tankstationer for danske virksomheder er vurderet til op imod 10 milliarder kroner årligt i perioden 2020-2050, hvilket kan skabe grundlag for op imod 6.000 arbejdspladser i Danmark. Dette potentiale er vurderet af Partnerskabet for Brint og Brændselsceller i rapporten ”Brint til transport i Danmark frem mod 2050” fra 2011 med støtte fra Energistyrelsen mfl.
Arbejdet med den foreslåede strategi ”København som brintby” har fået støtte af Copenhagen Cleantech Cluster og indsatsen vil understøtte vækst og beskæftigelse i cleantech branchen i et regionalt perspektiv.
Ekstern medfinansiering
Indsatsen for brintelektriske biler indtil nu har givet mulighed for en væsentlig ekstern medfinansiering. Med en egenfinansiering fra Københavns Kommune på ca. 13 mio. kr. til indsatsen for brintelektriske biler har Teknik- og Miljøforvaltningen fået tilsagn om ekstern finansiering på ca. 24 mio.kr (BR den 13. oktober 2011, 2011-49388). Det vil sige, at der sker en investering i brinteelektriske biler og infrastruktur i København på minimum 37 mio. kr. i perioden 2011-2014.
Desuden vil Teknik- og Miljøforvaltningen søge om ekstern finansiering til projekterne ”Smart CPH2” og ”Fejemaskine på brændselsceller” i størrelsesordenen 35-50 % fra nationale og evt. EU støtteordninger. Det kan betyde, at en egenfinansiering på 9,5 mio. kr., som her er indstillet, muligvis kan indhente 5-10 mio.kr. i ekstern støtte eller mere, hvis de private samarbejdsparter vælger også at bidrage til projekterne.
Økonomi
Udmøntningen af anlægsbevillingen på 15 mio. kr. fra budget 2011 er fordelt i tabel 1.
Tabel 1: De 4 anlægsinitiativer (beløb i 1.000 kr.)
Anlægsinitiativ |
2012 |
2013 |
2014 |
I alt |
1. Partnerskaber |
|
500 |
500 |
1.000 |
2. Brintelektriske biler |
4.500 |
|
|
4.500 |
3. Projekt Smart CPH2 |
500 |
1.500 |
5.500 |
7.500 |
4. Fejemaskine på brændselsceller |
1.600 |
400 |
|
2.000 |
Udgifter i alt |
6.600 |
2.400 |
6.000 |
15.000 |
Videre proces
Når Strategien ”København som brintby” er godkendt vil den blive præsenteret i relevante fora. Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre på at implementere strategien og sikre ekstern medfinansiering til de foreslåede projekter i samarbejde med relevante virksomheder, vidensinstitutioner og partnerskaber.
Hjalte Aaberg /Charlotte Korsgaard
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at den vedlagte strategi for brint og brændselsceller ”København som brintby” vedtages,
2. at Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med at søge ekstern medfinan-siering til de foreslåede projekter, samt
3. at der frigives en anlægsbevilling på 15 mio. kr. (2011 p/l) til brintpartnerskab, brintelektriske biler, Projekt Smart CPH2 og Fejemaskine på brændselsceller. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funk-tion 0.52.89.3 og fordeles og periodiseres som det fremgår af økonomiafsnittet.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 14. maj 2012
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, C, F og O.
Imod indstillingen stemte 1 udvalgsmedlem: I.
Et udvalgsmedlem undlod at stemme: Ø.
Indstillingen blev anbefalet, idet udmøntningen af de 2 mio.kr. til en brintfejemaskine udsættes med henblik på, at udvalget får en indstilling, der uddyber denne investering. Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. Der blev stemt om indstillingen: For indstillingen stemte 10 medlemmer: A, B, F og O. Et medlem undlod at stemme: Ø. Indstillingen blev dermed anbefalet.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. juni 2012
Beslutning
Indstillingen blev godkendt med 40 stemmer imod 2. 9 undlod.
For stemte: A, B, C, F, O, Jaleh Tavakoli (løsgænger) og Signe Goldmann (løsgænger).
Imod stemte: I.
Følgende undlod at stemme: V og Ø.