Endelig vedtagelse af lokalplan "Kalkbrænderihavnsgade"
Efter den offentlige høringsperiode skal Borgerrepræsentationen vedtage lokalplan ”Kalkbrænderihavnsgade” endeligt.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
1. at lokalplan "Kalkbrænderihavnsgade" vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning om at der i § 6, stk. 4 pkt. a tilføjes, at vinduer skal sikre at bygningen fremstår med en grad af åbenhed og imødekommenhed med en væsentlig del af vinduesåbninger, samt at § 6, stk. 4 litra e tilføjes sætningen: Al skiltning skal godkendes af Teknik- og Miljøforvaltningen.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Lokalplanen skal muliggøre opførelse af en pakhusbygning på grunden, Kalkbrænderihavnsgade 3, der i dag rummer private parkeringspladser. Området er med beliggenhed mellem bane og overordnet vej belastet af støj fra både bil- og togtrafik og derfor velegnet til pakhus og opbevaringscenter, der dækker et behov for lokal opbevaring tæt på borgerens hjem eller den erhvervsdrivendes virksomhed.
Borgerrepræsentationen vedtog den 26. januar 2012 forslag til lokalplan ”Kalkbrænderihavnsgade” (2011-162049) med henblik på offentliggørelse. Forslaget der muliggør opførelse af et pakhus/opbevaringssfunktion vedlægges som bilag 1.
Forslaget til lokalplan har været fremlagt til offentlig høring fra den 8. februar til den 10. april 2012. Der har været afholdt et offentligt orienteringsmøde den 1. marts 2012. I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget 43 henvendelser heraf 4 fra offentlige myndigheder.
Projektet er i overensstemmelse med Kommuneplan 2011, der muliggør bebyggelse i op til 24 m på dette sted.Løsning
Byggeprojektet er fremsendt af Tetris A/S Ejendomsudvikling på vegne af grundejeren, Udviklingsselskabet By & Havn I/S, og indeholder ca. 5.475 m2. Byggeriet indeholder ikke længere kælder. Bebyggelsesprocent er 268. Bygningen er 23 m høj og er udformet med karakter som et traditionelt pakhus i en moderne og nytænkt udformning. Flade tage og tage med lav taghældning begrønnes.
Der indrettes 11 parkeringspladser på terræn samt 6 ladcykelparkeringspladser i et område med beplantning. Ud over anvendelsen til opbevaringscenter er der mulighed for andre anvendelser i henhold til kommuneplanens rammer for serviceerhverv.
Den offentlige høring
På orienteringsmødet blev der i det væsentligste berørt emner om trafikale forhold, bygningens højde og arkitektur samt placering af pakhus/opbevaringssfunktion på dette sted. Referat og evaluering af mødet er vedlagt som henholdsvis bilag 2 og bilag 3. Som bilag 4 vedlægges resultatet af borgerdialogforløbet.
De modtagne henvendelser i den offentlige høringsperiode fremlægges som bilag A. I bilag 5 og bilag 6 er henvendelserne oplistet, refereret og sammenfattet i temaer med forvaltningens bemærkninger. Der er modtaget 18 henvendelser fra borgere i bebyggelsen ”Fyrtårnet” samt 17 fra borgere på vestsiden af baneterrænet.
Sammenfattende er de væsentligste synspunkter i henvendelserne:
- Pakhusbygningen medfører øget trafikbelastning, stigning i vare- og lastbiltransporter samt stigning i støj og forureningsgener. Antallet af u-vendinger ved lyskrydsene Pakhusvej samt Indiakaj stiger og i værste fald øges antallet af trafikulykker. Brug af ladcykler betragtes urealistisk.
- Bygningen er for stor, for høj og ikke tilpasset områdets skala med bl.a. historiske bygninger og Kastellet. Den skæmmer og tager udsigten og udsyn. Der efterspørges skyggediagrammer i vinterhalvåret. Bygningen er massiv med lukkede facader og materialevalget er fremmed. Trappen på bygningens vestfacade bør være inde i bygningen.
- Behovet for et pakhus/opbevaringscenter betvivles og det hører ikke til i et boligområde. Der foreslås alternative placeringer, samt alternativ udnyttelse af det aktuelle lokalplanområde.
Københavns Energi A/S, gør opmærksom på, at projektet nødvendiggør omlægning af en gasledning der ligger indenfor området samt at to vitale kloakledninger enten overbygges eller flyttes/omlægges. Overbygning vil ifølge Københavns Energi kræve, at der ikke etableres kælder i det kommende byggeri.
Østerbro Lokaludvalg, mener, at bygningens højde må reduceres. Det nævnes endvidere, at lokalplanforslaget blev fuldstændig afvist af borgere på et velbesøgt borgermøde herunder, at det blev afvist at der bygges på stedet, at formålet blev afvist samt at en trafikalt uhensigtsmæssig placering blev påvist af de fremmødte.
Kystdirektoratet, anbefaler at der, af hensyn til forventede fremtidige vandspejlsstigninger, fastsættes en mindstehøjde på soklen og oplyser, at vandstanden i havet vil nå eller overskride denne angivne højde i gennemsnit en gang pr. 50 år.
Østerbro Lokalråd, støtter forslaget og synes det er flot og gennemarbejdet og hæfter sig ved, at hushøjden kun er 23 m samt, at huset, taget og omgivelserne begrønnes.
Forvaltningens bemærkninger:
Der er i dag en udfordring med biler, som foretager u-vending for at få adgang til toldkammerbygningen. For at forbedre tilkørselsforholdene vil forvaltningen i forbindelse med behandling af byggeandragendet og med hjemmel i vejloven stille krav om at bygherre etablerer overkørselsmulighed i den nuværende midterrabat ud for indgangen til opbevaringscenteret samt Toldkammerbygningen. Overkørslen kan udformes enten som ventepladser eller som mindre svingbane med plads til én bil. Bygherre er indforstået med dette. Trafikbelastningen i forbindelse med pakhuset vil være meget begrænset og er vurderet til 30-50 biler i døgnet. Ladcykler vil efter bygherres vurdering efterspørges.
Forvaltningen foreslår, at der fastlægges en bestemmelse om et væsentligt omfang af vinduesåbninger, jf. nedenfor. Facadematerialerne teglsten, cortenstål og begrønnet cortenstål giver bygningen et nutidigt arkitektonisk stærkt udtryk. Bygningshøjden holdes under kommuneplanens ramme og fremtræder med en højde der svarer til den generelle bygningshøjde i brokvartererne. Skyggediagrammer viser minimale gener, jf. bilag 9.
Baseret på erfaringer fra andre hovedstæder i Norden, er det bygherres vurdering, at der er efterspørgsel efter et centralt placeret opbevaringssted, der dækker et behov for lokal opbevaring tæt på borgerens hjem eller den erhvervsdrivendes virksomhed. Placeringen af funktionen, der ikke er følsom overfor støj, på dette sted er velvalgt.
Uanset lokalplanen er deklarationen vedrørende de to afløbsledninger fortsat gældende. Der er tale om et privatretligt anliggende og nybyggeri forudsætter, at der mellem de pågældende arealejere og ledningsejere nærmere aftales, hvordan ledningsføringer og bebyggelse kan indpasses, samt at der indgås fornødne aftaler om sikring eller flytning af ledninger. Tetris er i dialog med Københavns Energi om dette, og byggeriet indeholder ikke længere kælder.
Lokalplanområdet er beliggende over den anbefalede mindstehøjde på soklen.
Forslag til ændringer af lokalplanen
De modtagne henvendelser giver forvaltningen anledning til at foreslå følgende ændringer i forhold til det offentliggjorte planforslag:
Der foreslås en præcisering af at bygningen skal udformes med vinduesåbninger der sikrer en øget grad af åbenhed og imødekommenhed. Forvaltningen foreslår, at bestemmelsen i § 6, stk. 4, pkt. a, ændres i forhold til det offentliggjorte forslag således:
- I bestemmelsen om bebyggelsens ydre fremtræden tilføjes, at vinduer skal sikre at bygningen fremstår med en grad af åbenhed og imødekommenhed med en væsentlig del af vinduesåbninger.
I lokalplanens redegørelse indarbejdes konsekvensrettelser som følge af ovenstående, herunder nye illustrationer der viser det reviderede projekt med flere vinduer i vest- og østfacaden, jf. bilag 8.
Tilgængelighedsvurdering
Tilgængelighedsvurdering vedlægges som bilag 7. Det fremgår heraf, at der intet er til hinder for, at der ved nybyggeri kan sikres tilgængelighed for alle.Økonomi
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Hjalte Aaberg
/Simon Kjær Hansen
Oversigt over politisk behandling
-
at lokalplan "Kalkbrænderihavnsgade" vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning om at der i §6, stk. 4 pkt. a tilføjes, at vinduer skal sikre at bygningen fremstår med en grad af åbenhed og imødekommenhed med en væsentlig del af vinduesåbninger.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 14. maj 2012
Det Radikale Venstre stillede ændringsforslag til indstillingen om:
”at højden på byggeriet sænkes fra 23 meter til 18 meter”
For ændringsforslaget stemte 1 udvalgsmedlem: B
Imod ændringsforslaget stemte 6 udvalgsmedlemmer: A, F og Ø.
3 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: C, I og O.
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 6 udvalgsmedlemmer: A, F og Ø.
Imod indstillingen stemte 4 udvalgsmedlemmer: B, C, I og O.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Indstillingen blev anbefalet med bemærkning om, at lokalplanens § 6, stk. 4 litra e tilføjes sætningen: Al skiltning skal godkendes af Teknik- og Miljøforvaltningen.
Det Radikale Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning til indstillingen:
”Det Radikale Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har ikke stemt for denne indstilling. Der er ikke foretaget nogle ændringer af byggeriet, der stadig arkitektonisk ikke passer ind i dette byområde. På det afholdte borgermøde på Nyboder Skole har borgerne kritiseret byggeriet massivt. Der var fyldt op i mødesalen.”
Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen. Endvidere forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. juni 2012
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 9 udvalgsmedlemmer: A, F og Ø
2 medlemmer undlod at stemme: B og O
Indstillingen blev dermed anbefalet.
Dansk Folkeparti og Radikale Venstre videreførte partiernes protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 14. maj 2012
Beslutning
Indstillingen blev godkendt med 35 stemmer imod 13.
For stemte: A, B, F, Ø, Jaleh Tavakoli (løsgænger) og Signe Goldmann (løsgænger).
Imod stemte: C, I, O og V.
Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Dansk Folkeparti har ikke stemt for denne indstilling. Der er ikke foretaget nogle ændringer af byggeriet, der stadig arkitektonisk ikke passer ind i dette byområde. På det afholdte borgermøde på Nyboder Skole har borgerne kritiseret byggeriet massivt. Der var fyldt op i mødesalen.”