Mødedato: 20.06.2012, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af Tillæg nr. 1 til lokalplan 443 "Udvidelse af Nordhavn og ny krydstogtterminal"

Se alle bilag

Efter offentlig høring skal Borgerrepræsentationen endeligt vedtage tillæg nr. 1 til lokalplan 443 ”Udvidelse af Nordhavn og ny krydstogtterminal”.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at tillæg nr. 1 til lokalplan 443 ”Udvidelse af Nordhavn og ny krydstogtterminal " vedtages endeligt med tilføjelse af afsnit om landstrøm i lokalplantillæggets redegørelse.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

By & Havn har anmodet Teknik- og Miljøforvaltningen om at udarbejde et tillæg til lokalplan 443 ”Udvidelse af Nordhavn og ny krydstogtterminal” med henblik på at muliggøre opførelse af permanente terminalbygninger langs den nye krydstogtskaj.

Lokalplan 443 muliggør bl.a. etablering af en ny krydstogtterminal, men med midlertidige terminalbygninger, der opføres i krydstogtsæsonen. Opførelse af permanente bygninger er en mere bæredygtig løsning end midlertidige bygninger. 

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 443 ”Udvidelse af Nordhavn og ny krydstogtterminal”, der muliggør opførelse af permanente terminalbygninger blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 26. januar 2012 (2011-152779) med henblik på offentliggørelse. Forslaget har været i offentlig høring i perioden 15. februar til 18. april 2012. Forslaget vedlægges som bilag 1.

Løsning

Krydstogtbranchen er i vækst. København blev i 2011 besøgt af 370 krydstogtskibe med ca. 770.000 krydstogtturister og ca. 200.000 besætningsmedlemmer. Den nye terminal forventes frem over at betjene ca. 60 % af krydstogtskibene. Disse skibe ligger ofte natten over og skaber god omsætning i byens hotel- og forretningsliv. 

Lokalplantillægget er udarbejdet på baggrund af et projekt udarbejdet af arkitektfirmaet Christensen & Co arkitekter a/s for By & Havn.

Projektet omfatter tre permanente terminalbygninger på i alt 9.900 m2, et udsigtstårn, adgangsvej med vendepladser, manøvreareal/sikkerhedszone, parkeringsarealer, offentlig promenade og opholdsarealer samt byinventar.

Anvendelsen fastsættes i lokalplan 443 til havneformål (H1*-område) i form af krydstogtsterminal, der må drives mindre servicevirksomhed i form af kiosk eller lignende, og en del af området må anvendes til tekniske anlæg af offentlig almen karakter. Området, herunder de permanente bygninger, kan eventuelt, og fortrinsvis uden for krydstogtssæsonen, midlertidigt anvendes til andre formål af offentlig almen karakter, der er forenelige med områdets anvendelse til havneformål.

Lokalplantillægget er i overensstemmelse med kommuneplan 2011.

Der er ikke i forbindelse med den offentlige høring afholdt borgermøde.

 

Modtagne henvendelser i den offentlige høringsperiode

I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget 6 henvendelser, heraf 1 fra offentlige myndigheder. De modtagne henvendelser fremlægges i borgmesterens forkontor som bilag A. Som bilag 2 vedlægges liste over og referat af henvendelserne med forvaltningens bemærkninger.

Lokaludvalg

Østerbro Lokaludvalg er positiv overfor, at der opføres permanente bygninger og ønsker, at bygningerne uden for sæsonen kan anvendes til andre formål.

Lokaludvalget ønsker at blive løbende orienteret om krydstogtterminalens trafik- og miljøbelastning.

Øvrige henvendelser

Overordnet drejer henvendelserne sig om følgende emner:

  1. Trafik til og fra området. Henvendelserne vedrører bekymring for øget trafik som følge af den midlertidige anvendelse af terminalbygningerne og forslag til indsættelse af elbusser mv.
  2. Mulighed for tilslutning til landstrøm. Det foreslås, at der fra starten etableres landstrøm, som krydstogtskibene kan tilslutte sig.
  3. Bekymring for, at de permanente bygninger vil virke skæmmende bl.a. set fra Hellerup og Gentofte

Forvaltningens bemærkninger til de modtagne henvendelser

Ad A

De trafikale konsekvenser af projektet blev undersøgt i VVM-redegørelsen i forbindelse med udarbejdelse af lokalplan 443. Det vurderes, at de trafikale konsekvenser af nærværende tillæg vil være uændrede. Dog kan der eventuelt ske en mindre forøgelse af trafikmængden i vinterhalvåret, hvis de tomme terminalbygninger anvendes til midlertidige formål. Øgningen anses for ubetydelig i forhold til den samlede trafikmængde som følge af lokalplan 443. Den offentlige adgang sikres via den nyetablerede adgangsvej.

Det er primært selskaberne bag krydstogtskibene, der er ansvarlige for transport af krydstogtgæsterne. Det forventes dog, at den nye krydstogtterminal vil give passagergrundlag for udvidet busbetjening af Nordhavn.

 

Ad B

Den nye krydstogtterminal bliver forberedt til landstrøm, så skibe på et senere tidspunkt kan tilsluttes landstrøm. Der er ikke hjemmel i planloven til at stille krav om landstrøm i en lokalplan. Københavns Kommune indgår i Nordhavn Energipartnerskab, som arbejder for bæredygtige løsninger i Nordhavn, i den forbindelse arbejdes der aktivt for at etablere landstrøm. Københavns Kommune har desuden taget initiativ til at foreslå Staten en afgiftsfritagelse i forbindelse med levering af landstrøm til krydstogtskibe. By & Havn oplyser, at det for nærværende ikke er rentabelt for selskabet at etablere tilslutningsmulighed for landstrøm dels på grund af de store omkostninger, der er forbundet hermed, dels fordi kun ganske få skibe kan tilsluttes landstrøm, ligesom der ikke er noget incitament for skibene til at gøre det, idet de selv kan producere strømmen billigere på grund af de danske elafgifter. Se i øvrigt bilag 3.
 

Ad C

I VVM redegørelsen, der blev udarbejdet i forbindelsen med udarbejdelsen af lokalplan 443 er projektets påvirkning af de visuelle forhold undersøgt. Krydstogtsskibene vil blive synlige over store afstande på grund af deres størrelse. Terminalbygningerne, der kun bliver 15 meter høje på det højeste punkt, vurderes at blive meget lidt synlige.

 

Ændringer af tillæg til lokalplan som følge af henvendelserne

Forvaltningen vurderer, at henvendelserne ikke giver anledning til ændringer i tillæg nr. 1 til lokalplan 443.

 

Anmodning fra Teknik- og Miljøudvalget om yderligere informationer
I forbindelse med den politiske behandling af lokalplanforslaget anmodede Teknik- og Miljøudvalget forvaltningen om at undersøge, om der i en lokalplan kan stilles krav om toiletter, om der er muligheder for at få fremmet landstrøm og undersøge mulighederne for at tilgodese krydstogtturisterne i lufthavnen, så de ikke skal stå i kø med deres bagage.

 

I vedlagte bilag 3 redegør forvaltningen for spørgsmålene. Det bemærkes, at der ikke er hjemmel i planloven til at stille krav om etablering af landstrøm. Se også ovenfor ad B.  Der er heller ikke hjemmel i planloven til at stille krav om etablering af f.eks. toiletter i tilknytning til et byggeri, men projektmaterialet viser 14 toiletter til publikum, heraf to handicaptoiletter samt fem personaletoiletter, hvoraf et er handicaptoilet. Teknik- og Miljøforvaltningen har haft kontakt til Copenhagen Malmö Port, som oplyser, at man er opmærksom på at effektiv servicering af krydstogtturisterne er væsentlig.

 

Ændringer af tillæg til lokalplan som følge ovenstående
Det foreslås, at teksten om landstrøm på side 6, 2. spalte i lokalplantillægget suppleres med følgende tekst:

 

By & Havn indgår i Nordhavn Energipartnerskab, der arbejder bredt for bæredygtige løsninger i Nordhavn, herunder tiltag, som kan medvirke til at reducere forurening fra krydstogtskibene. Etablering af landstrøm er ikke for nærværende rentabelt for By & Havn, idet det kun er et fåtal af de krydstogtskibe, der lægger til i København, der kan tilsluttes landstrøm, og der er tale om en meget stor investering. Der arbejdes imidlertid på at få internationale aftaler i stand om brug af landstrøm, reduktion af svovlindholdet i brændstof mv.

Økonomi

Lokalplantillægget medfører ikke udgifter for kommunen.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planen, bekendtgør forvaltningen den i henhold til reglerne i planloven.

 

         Hjalte Aaberg                             /Simon Kjær Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at tillæg nr. 1 til lokalplan 443 ”Udvidelse af Nordhavn og ny krydstogtterminal vedtages endeligt med tilføjelse af afsnit om landstrøm i lokalplantillæggets redegørelse.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 4. juni 2012

Indstillingen er godkendt med en bemærkning om, at der er tale om et lokalplantillæg, der vedrører opførelse af permanente terminalbygninger, jf bilag 1 s. 3- 12.

 

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre afgav protokolbemærkning:

”Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre ønsker, at Københavns Kommune arbejder målrettet på at fremme brugen af landstrøm i forbindelse anløb af krydstogtskibe.”


 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. juni 2012

Indstillingen blev anbefalet.

 

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre videreførte partiernes protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 4. juni 2012. 

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. juni 2012 


Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Signe Goldmann (løsgænger) tilsluttede sig:

”Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre ønsker, at Københavns Kommune arbejder målrettet på at fremme brugen af landstrøm i forbindelse anløb af krydstogtskibe.”

Til top