Kollektiv trafik i København: Beslutning om udredning af metro til Ny Ellebjerg og letbane ad Frederikssundsvej
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
1. at den vedlagte redegørelse "Udbygning af den kollektive trafik, sammenfatning af analysefasens resultater” (bilag 1) tages til efterretning,
2. at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Transportministeriet, Metroselskabet og Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter et udredningsarbejde om en afgrening på Cityringen via Sydhavn til Ny Ellebjerg,
3. at Økonomiforvaltningen sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen og Metroselskabet iværksætter en fortsat undersøgelse af en letbaneforbindelse fra en letbane i Ring 3 via Frederikssundsvej til metrosystemet i de tætte bydele. Skift mellem Cityringen og letbane kan ske ved Nørrebro Station og ved en fremtidig metrolinje ved Bellahøj eller Brønshøj Torv,
4. at der til brug for udredningen af metro til Ny Ellebjerg via Sydhavn og undersøgelse af letbane via Frederikssundsvej omdisponeres og omplaceres 5.740 t.kr. (2012 p/l) i 2012 og 1.163 t.kr. (2012 p/l) i 2013 fra den i Budget 2009 afsatte pulje på 10.000 t.kr. til "Havnetunnel og forberedelse af metro til Nordhavn”, på Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk Forvaltning, anlæg, funktion 2.28.22.3 (vejanlæg) til Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk Forvaltning, anlæg, funktion 6.45.51.3 (sekretariat og forvaltning), samt
5. at der gives en anlægsbevilling på 5.740 t.kr. (2012 p/l) i 2012 og 1.163 t.kr. (2012 p/l) i 2013 på Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk Forvaltning, anlæg, funktion 6.45.51.3 (sekretariat og forvaltning), til udredning af metro til Sydhavn og undersøgelse af letbane via Frederikssundsvej.
(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede i juni 2011, at Økonomiforvaltningen med inddragelse af Teknik- og Miljøforvaltningen skulle udarbejde en analyse af mulighederne for at udbygge metroen i det centrale tætte byområde og byudviklingsområderne i Nordhavn og Sydhavn, og for at indpasse letbaner eller højklassede busløsninger som forbindelse mellem de metrobetjente tætte byområder og en letbane i Ring 3. Resultatet af denne analysefase foreligger nu og er vedlagt denne indstilling som bilag 1.
Analysefasen viser, at metroudbygninger i form af afgreninger fra det eksisterende metrosystem giver det mest gunstige forhold mellem investering og forøgelsen af antallet af påstigere. Metro til Sydhavn og Ny Ellebjerg som en afgrening på Cityringen får ca. 34.000 daglige påstigere i 2025.
Analysefasen viser også, at en letbane ad Frederikssundsvej mod nordvest har det største passagerpotentiale af de analyserede letbaner. En letbaneløsning på denne strækning vil få ca. 33.000 daglige påstigere i 2018. Busserne 5A, 150S og 2A har i dag ca. 30.000 påstigere pr. hverdagsdøgn på strækningen.
Med annulleringen af Cityringens afgreningskammer mod nordvest i Budget 2009 og beslutningen om metro til Nordhavn i 2012 er det i praksis ikke længere muligt at metrobetjene nordvest/Brønshøj med en afgrening fra Cityringen. En afgrening til Brønshøj vil have en væsentlig negativ effekt på kapaciteten på Cityringen, vil medføre forsinkelser af ibrugtagningen af Cityringen og skabe afbrydelser i driften, mens der etableres et afgreningskammer. Dette vil give store drifts- og rentetab for metroen. Analysefasen peger derfor på, at metrobetjening af Nordvest/Brønshøj vil skulle kombineres med anlæg af en ny metrolinje i Københavns indre bydele.
Løsning
Frem til 2025 er der forudsat en betydelig byudvikling i Sydhavn med 15.000 nye indbyggere og 3.000 nye arbejdspladser. En afgrening fra Cityringen til Sydhavn og Ny Ellebjerg vil styrke den kollektive trafik og byudviklingen. Samtidig styrkes den bymæssige sammenhæng mellem det gamle og det nye Sydhavn og forbindelserne mellem Sydhavn og centrum. Desuden vil metroafgreningen forbinde Cityringen med det nye, regionale trafikknudepunkt i Ny Ellebjerg, hvor der vil være skiftemulighed til S-tog, regionaltog og fjerntog.
Metro til Ny Ellebjerg via Sydhavn skønnes at koste mellem 4,6 mia. kr. og 6 mia. kr. afhængig af anlægsteknisk udformning. Foreløbige beregninger indikerer, at driftsoverskuddet i forbindelse med metro til Ny Ellebjerg via Sydhavn kan finansiere ca. 10-15 pct. af etableringsomkostningerne. Der kan muligvis også rejses finansieringsbidrag fra grundejere i området. Erfaringerne viser, at beslutning, planlægning og etablering af metro strækker sig over en årrække. Ved at igangsætte et udredningsarbejde for metro til Ny Ellebjerg via Sydhavn på nuværende tidspunkt kan der skabes et beslutningsgrundlag for metro til Sydhavn som næste trin i den fortsatte udbygning af metroen i København. I så fald vil metro til Ny Ellebjerg via Sydhavn kunne åbne i 2022.
Det anbefales derfor at iværksætte en udredning i samarbejde med Transportministeriet. Udredningen vil være på samme niveau, som den gennemførte Udredning om metro til Nordhavn. Metroselskabet vurderer, at en sådan udredning vil koste ca. 8 mio. kr. og forventes finansieret af Københavns Kommune og Transportministeriet
Letbane via Frederikssundsvej mod nordvest til Ring 3
Analysefasen viser, at der er betydelige udfordringer forbundet med indpasningen af en letbane på den inderste del af Frederikssundsvej, idet der ikke er plads til både letbanetracé, perroner, kørebaner, cykelsti og fortov. Der bør derfor gennemføres en nærmere analyse af de konkrete muligheder for at indpasse en letbane, herunder også af de trafikale konsekvenser af de nødvendige prioriteringer mellem trafikformerne.
Banebetjeningen fra nordvest kan på langt sigt forbedres yderligere gennem etablering af en ny metroline (M6) fra enten Brønshøj, Bellahøj eller Bispebjerg Hospital via Nørre Campus, Rigshospitalet, Indre Nørrebro og Hovedbanegården under havnen til det nordlige Amager.
Der kan derfor iværksættes en fortsat undersøgelse af, hvordan der kan arbejdes videre med en kombination af letbaneløsninger og metroudbygning mellem Nørrebro Station og Ring 3. Heri bør indgå en nærmere belysning af fordele og ulemper ved forskellige placeringer og skift mellem en fremtidig letbane og en metrolinje fra nordvest til Amager. Herigennem belyses samtidigt potentialet for metro til Brønshøj, som ønsket i Budget 2012.
Det må forventes, at etableringen af en letbane i Frederikssundsvej tidligst realiseres samtidig med en letbane i Ring 3 (2020). Undersøgelsen udelukker derfor ikke, at der uafhængigt heraf træffes beslutning om at arbejde videre med at forbedre fremkommeligheden for bustrafikken på Frederikssundsvej for at sikre en forbedring af den kollektive trafik på kortere sigt.
Økonomi
Det indstilles derfor, at den resterende del af ovennævnte midler, ca. 6,9 mio. kr. i alt, omplaceres og omdisponeres til dækning af Københavns Kommunes udgifter til udredning af metro til Ny Ellebjerg via Sydhavn i samarbejde med Transportministeriet, samt fortsatte undersøgelser af letbane mellem Nørrebro Station og Ring 3. Det forventes at Transportministeriet bidrager til finansiering af udredning af metro til Ny Ellebjerg via Sydhavn.
Videre proces
Økonomiforvaltningen indleder en dialog med Transportministeriet og Metroselskabet om igangsættelse af en fælles udredning af metro til Sydhavn. En sådan udredning forventes at kunne afrapporteres til Borgerrepræsentationen i 2013.
Økonomiforvaltningen vil sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen og Metroselskabet kunne gennemføre undersøgelser af en letbanelinje via Frederikssundsvej til forbindelse med letbanen i Ring 3. Også disse analyser vil kunne afrapporteres i løbet af 2013.
Økonomiforvaltningen vil sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen gennemføre en offentlighedsproces med inddragelse af de berørte lokaludvalg og lokale interessenter, hvor alle har mulighed for at komme med kommentarer og idéer i forhold til undersøgelsen af metro til Ny Ellebjerg via Sydhavn og undersøgelsen af en letbaneforbindelse fra Ring 3 via Frederikssundsvej til metrosystemet i de tætte bydele.
Claus Juhl Hjalte Aaberg
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, at:
1. at den vedlagte redegørelse "Udbygning af den kollektive trafik, sammenfatning af analysefasens resultater” (bilag 1) tages til efterretning.
2. at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Transportministeriet, Metroselskabet og Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter et udredningsarbejde om en afgrening på Cityringen via Sydhavn til Ny Ellebjerg.
3. at Økonomiforvaltningen sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen og Metroselskabet iværksætter en fortsat undersøgelse af en letbaneforbindelse fra en letbane i Ring 3 via Frederikssundsvej til metrosystemet i de tætte bydele. Skift mellem Cityringen og letbane kan ske ved Nørrebro Station og ved en fremtidig metrolinje ved Bellahøj eller Brønshøj Torv.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, at:
4. at der til brug for udredningen af metro til Ny Ellebjerg via Sydhavn og undersøgelse af letbane via Frederikssundsvej omdisponeres og omplaceres 5.740 t.kr. (2012 p/l) i 2012 og 1.163 t.kr. (2012 p/l) i 2013 fra den i Budget 2009 afsatte pulje på 10.000 t.kr. til "Havnetunnel og forberedelse af metro til Nordhavn”, på Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk Forvaltning, anlæg, funktion 2.28.22.3 (vejanlæg) til Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk Forvaltning, anlæg, funktion 6.45.51.3 (sekretariat og forvaltning),
5. At der gives en anlægsbevilling på 5.740 t.kr. (2012 p/l) i 2012 og 1.163 t.kr. (2012 p/l) i 2013 på Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk Forvaltning, anlæg, funktion 6.45.51.3 (sekretariat og forvaltning), til udredning af metro til Sydhavn og undersøgelse af letbane via Frederikssundsvej.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 4. juni 2012
Det Radikale Venstre stillede ændringsforslag til 3. at-punkt:
”3. at Økonomiforvaltningen sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen og Metroselskabet iværksætter en fortsat undersøgelse af en letbaneforbindelse fra en letbane i Ring 3 via Frederiksundsvej og Nørrebro Station til Nørreport. Skift mellem Cityringen og letbane kan ske ved Nørrebro Station og ved en fremtidig metrolinje ved Bellahøj eller Brønshøj Torv.”
Der blev stemt om ændringsforslaget:
For ændringsforslaget stemte 3 udvalgsmedlemmer: B, I og Ø
Imod ændringsforslaget stemte 5 udvalgsmedlemmer: A, C og O.
2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: F
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.
Enhedslisten stillede ændringsforslag til indstillingens 2. at-punkt:
” 2. at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Transportministeriet, Metroselskabet og Teknik og Miljøforvaltningen igangsætter et udredningsarbejde om en afgrening på Cityringen via Sydhavn til Ny Ellebjerg. At der etableres en ekstra metrostation ved Skelbækgade/Sønder Boulevard”
Der blev stemt om ændringsforslaget:
For ændringsforslaget stemte 1 udvalgsmedlem: Ø
Imod ændringsforslaget stemte 5 udvalgsmedlemmer: A, C og O
4 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: B, F og I.
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.
Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev anbefalet.
Der blev stemt om indstillingens 3. at-punkt.
For indstillingens 3. at-punkt stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F, I og Ø.
Imod indstillingen 3. at-punkt stemte 1 udvalgsmedlem: C.
1 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: O.
Indstillingens 3. at-punkt blev anbefalet.
Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti finder det ikke realistisk at anlægge letbane på Frederikssundsvej, idet der i indstillingen fremgår, at det vil forudsætte nedlæggelse af cykelsti på Frederikssundsvej og vil gennemskære Brønshøj Torv. Det er vi imod.”
Det Radikale Venstre, Liberal Alliance og Enhedslisten afgav protokolbemærkning:
”Det Radikale Venstre, Liberal Alliance og Enhedslisten ønsker, at den fortsatte undersøgelse om en letbaneforbindelse fra Ring 3 via Frederikssundsvej til Nørrebro Station forlænges til Nørreport Station”
Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning:
”Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ønsker i det videre arbejde med metro til Sydhavnen, at der udarbejdes et grundlag for at etablere en station ved Skelbækgade/Sønder Boulevard på Vesterbro for at knytte det indre Vesterbro tættere sammen med Sydhavnen og Cityringen.”
Enhedslisten afgav protokolbemærkning:
”Enhedslisten tilslutter sig naturligvis ønsket om forbedret kollektiv trafik i København, men kan ikke tilslutte sig den bagvedliggende rapports ønske om en havnetunnel. Rapporten viser med al ønskelig tydelighed, at der er brug for yderligere tiltag til at nedbringe biltrafikken i København, uanset hvilken form sådanne tiltag måtte have. Desuden vil der være brug for at arbejde videre med en letbane fra Ring 3 via Nørrebro, Nørreport og Christianshavn via Amagerbrogade til Lufthavnen - samt en letbaneforbindelse fra Nørrebro Station ad Lygten, Tagensvej, Frederiksborgvej og videre ud til Buddinge Station ad Søborg Hovedgade.”
SF afgav protokolbemærkning:
”SF ønsker en letbaneundersøgelsen til at afdække mulighederne for letbane eventuelt nedgravet på den inderste strækning med smalle gaderum. Undersøgelsen skal perspektivere om en letbane har potentiale til at kunne forlænges mod Indre By”
Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og SF stillede protokolbemærkning til indstillingen:
”Partierne ønsker en snarlig forbedring af den kollektive trafik for de ca. 30.000 daglige buspassagerer på Frederikssundsvej. Det skal ses i lyset af, at en eventuel letbaneløsning på Frederikssundsvej tidligst vil kunne være klar efter 2020. Partierne ønsker derfor, at Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen genoptager arbejdet med etablering af en højklasset busløsning på Frederikssundsvej.”
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. juni 2012
Anna Mee Allerslev (B) stillede ændringsforslag til 3. at-punkt om (ÆF1):
” at Økonomiforvaltningen sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen og Metroselskabet iværksætter en fortsat undersøgelse af en letbaneforbindelse fra en letbane i Ring 3 via Frederiksundsvej og Nørrebro Station til Nørreport. Skift mellem Cityringen og letbane kan ske ved Nørrebro Station og ved en fremtidig metrolinje ved Bellahøj eller Brønshøj Torv.”
Mikkel Warming (Ø) stillede ændringsforslag til 2. at-punkt om (ÆF2):
” 2. at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Transportministeriet, Metroselskabet og Teknik og Miljøforvaltningen igangsætter et udredningsarbejde om en afgrening på Cityringen via Sydhavn til Ny Ellebjerg. At der etableres en ekstra metrostation ved Skelbækgade/Sønder Boulevard”
Der blev stemt om det af Anna Mee Allerslev (B) stillede ændringsforslag (1):
For stemte 2 medlemmer: B og Ø
Imod stemte 6 medlemmer: A og O.
3 medlemmer undlod at stemme: F
Ændringsforslaget blev dermed forkastet.
Der blev stemt om det af Mikkel Warming (Ø) stillede ændringsforslag (2):
For stemte 1 medlem: Ø
Imod stemte 6 medlemmer: A og O.
4 medlemmer undlod at stemme: B og F
Ændringsforslaget blev dermed forkastet.
Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.
Nedenstående protokolbemærkninger blev videreført fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 4. juni 2012.
” Dansk Folkeparti finder det ikke realistisk at anlægge letbane på Frederikssundsvej, idet der i indstillingen fremgår, at det vil forudsætte nedlæggelse af cykelsti på
Frederikssundsvej og vil gennemskære Brønshøj Torv. Det er vi imod.”
”Det Radikale Venstre og Enhedslisten ønsker, at den fortsatte undersøgelse om en letbaneforbindelse fra Ring 3 via Frederikssundsvej til Nørrebro Station forlænges til Nørreport Station”
”Enhedslisten og Dansk Folkeparti ønsker i det videre arbejde med metro til Sydhavnen, at der udarbejdes et grundlag for at etablere en station ved Skelbækgade/Sønder Boulevard på Vesterbro for at knytte det indre Vesterbro tættere sammen med Sydhavnen og Cityringen.”
”Enhedslisten tilslutter sig naturligvis ønsket om forbedret kollektiv trafik i København, men kan ikke tilslutte sig den bagvedliggende rapports ønske om en havnetunnel. Rapporten viser med al ønskelig tydelighed, at der er brug for yderligere tiltag til at nedbringe biltrafikken i København, uanset hvilken form sådanne tiltag måtte have. Desuden vil der være brug for at arbejde videre med en letbane fra Ring 3 via Nørrebro, Nørreport og Christianshavn via Amagerbrogade til Lufthavnen - samt en letbaneforbindelse fra Nørrebro Station ad Lygten, Tagensvej, Frederiksborgvej og videre ud til Buddinge Station ad Søborg Hovedgade.”
”Socialistisk Folkeparti ønsker en letbaneundersøgelsen til at afdække mulighederne for letbane eventuelt nedgravet på den inderste strækning med smalle gaderum. Undersøgelsen skal perspektivere om en letbane har potentiale til at kunne forlænges mod Indre By”
” Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti ønsker en snarlig forbedring af den kollektive trafik for de ca. 30.000 daglige buspassagerer på Frederikssundsvej. Det skal ses i lyset af, at en eventuel letbaneløsning på Frederikssundsvej tidligst vil kunne være klar efter 2020. Partierne ønsker derfor, at Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen genoptager arbejdet med etablering af en højklasset busløsning på Frederikssundsvej.”
Beslutning
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (Æ1):
”Det foreslås, at undersøgelsen af en letbaneforbindelse via Frederikssundsvej udgår af indstillingen.”
Enhedslisten genfremsatte følgende ændringsforslag (Æ2) fra udvalgsbehandlingen:
”Det foreslås, at 2. at-punkt ændres til følgende:
2. at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Transportministeriet, Metroselskabet og Teknik og Miljøforvaltningen igangsætter et udredningsarbejde om en afgrening på Cityringen via Sydhavn til Ny Ellebjerg. At der etableres en ekstra metrostation ved Skelbækgade/Sønder Boulevard”
Liberal Alliance genfremsatte Det Radikale Venstres ændringsforslag (Æ3) fra udvalgsbehandlingen:
”Det foreslås, at 3. at-punkt ændres til følgende:
3. at Økonomiforvaltningen sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen og Metroselskabet iværksætter en fortsat undersøgelse af en letbaneforbindelse fra en letbane i Ring 3 via Frederiksundsvej og Nørrebro Station til Nørreport. Skift mellem Cityringen og letbane kan ske ved Nørrebro Station og ved en fremtidig metrolinje ved Bellahøj eller Brønshøj Torv.
Ændringsforslaget (Æ1) fra Det Konservative Folkeparti blev forkastet med 43 stemmer imod 2. 4 undlod.
For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, I, O, Ø, Signe Goldmann (løsgænger) og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Følgende undlod at stemme: V.
Ændringsforslaget (Æ2) fra Enhedslisten blev forkastet med 27 stemmer imod 5. 16 undlod.
For stemte: Ø.
Imod stemte: A, B, O og V.
Følgende undlod at stemme: C, F, I, Signe Goldmann (løsgænger) og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Ændringsforslaget (Æ3) fra Liberal Alliance blev forkastet med 27 stemmer imod 10. 12 undlod.
For stemte: B, I, Ø og Signe Goldmann (løsgænger).
Imod stemte: A, C, O og V.
Følgende undlod at stemme: F og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning
Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti finder det ikke realistisk at anlægge letbane på Frederikssundsvej, idet der i indstillingen fremgår, at det vil forudsætte nedlæggelse af cykelsti på Frederikssundsvej og vil gennemskære Brønshøj Torv. Det er vi imod.”
Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Det Radikale Venstre og Enhedslisten ønsker, at den fortsatte undersøgelse om en letbaneforbindelse fra Ring 3 via Frederikssundsvej til Nørrebro Station forlænges til Nørreport Station”
Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti ønsker i det videre arbejde med metro til Sydhavnen, at der udarbejdes et grundlag for at etablere en station ved Skelbækgade/Sønder Boulevard på Vesterbro for at knytte det indre Vesterbro tættere sammen med Sydhavnen og Cityringen.”
Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Enhedslisten tilslutter sig naturligvis ønsket om forbedret kollektiv trafik i København, men kan ikke tilslutte sig den bagvedliggende rapports ønske om en havnetunnel. Rapporten viser med al ønskelig tydelighed, at der er brug for yderligere tiltag til at nedbringe biltrafikken i København, uanset hvilken form sådanne tiltag måtte have. Desuden vil der være brug for at arbejde videre med en letbane fra Ring 3 via Nørrebro, Nørreport og Christianshavn via Amagerbrogade til Lufthavnen - samt en letbaneforbindelse fra Nørrebro Station ad Lygten, Tagensvej, Frederiksborgvej og videre ud til Buddinge Station ad Søborg Hovedgade.”
Socialistisk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Socialistisk Folkeparti ønsker en letbaneundersøgelsen til at afdække mulighederne for letbane eventuelt nedgravet på den inderste strækning med smalle gaderum. Undersøgelsen skal perspektivere om en letbane har potentiale til at kunne forlænges mod Indre By”
Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti ønsker en snarlig forbedring af den kollektive trafik for de ca. 30.000 daglige buspassagerer på Frederikssundsvej. Det skal ses i lyset af, at en eventuel letbaneløsning på Frederikssundsvej tidligst vil kunne være klar efter 2020. Partierne ønsker derfor, at Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen genoptager arbejdet med etablering af en højklasset busløsning på Frederikssundsvej.”