Medlemsforslag om fremkommelighed og parkering
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at fremkommeligheden for bilisterne i København ikke må forringes i den videre proces med mobilitetsanalyserne,
- at der ikke må nedlægges gadeparkeringspladser i København - som led i den videre proces med mobilitetsanalyserne - uden at de bliver erstattet samtidigt med nye parkeringspladser i parkeringshuse,
- at beboerparkeringslicenserne ikke må stige som led i den videre proces med mobilitetsanalyserne,
- at planerne i mobilitetsanalyserne om at lave lukkede trafikøer med deraf følgende omvejskørsel udgår af den videre proces med mobilitetsanalyserne,
- at der ikke på Ring II, H. C. Andersens Boulevard samt Langebro indføres restriktioner som led i arbejdet med mobilitetsanalyserne, så de reelt lukkes for andet end elbiler fra 2025,
- at fremkommeligheden til og fra Amagers 200.000 beboere ikke må begrænses ved kun at tillade elbiler på Langebro fra 2025,
- at der tages en principbeslutning om at den kollektive trafik udbygges markant med Metrolinjer til alle bydele, for at sikre en stor fremkommelighed og så man kan komme hvor som helst i København på under en halv time,
- at der indenfor lovens rammer søges at indgås aftale med private eloperatører, så alle de københavnere, der ønsker at konvertere til elbil senest i 2025, har mulighed for at lade deres bil op,
- at de eksisterende miljøzoner for busser og lastbiler fra 2025 udvides til også at omfatte personbiler.
(Stillet af Det Konservative Folkeparti)
Motivering
To analyser - En grøn omstilling af trafikken og reduktion af biltrafik og tung trafik i indre by og brokvartererne - er fremkommet med en række anbefalinger.
Der anbefales initiativer, der kan nedsætte fremkommeligheden med op til 70 minutter i København. Der er forslag om at nedlægge samtlige 125.000 gadeparkeringspladser samt forslag om at forhøje beboerparkeringslicensen til 24.000 kr. om året.
Analyserne er bestilt af Socialdemokraterne, Venstre, Enhedslisten, Alternativet, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre.
Vi er bekymrede for københavnernes hverdag, hvis de fremover ikke har adgang til parkeringspladser, eller hvis københavnske familier fremover skal betale 2.000 kr. om måneden for at parkere på de færre og færre parkeringspladser.
Det vil også nedsætte fremkommeligheden markant, hvis København inddeles i 13 lukkede trafikøer, så man skal køre meget rundt for at komme ud af den “labyrint”, som man bor i og komme til en anden bydel eller på ud af kommunen.
Det vil også være katastrofalt for de 200.000 amagerkanere, hvis deres væsentligste adgangsvej til øen - Langebro lukkes for andet end elbiler.
For at få et renere København foreslår vi i stedet markant udbygning af den københavnske Metro til alle bydele, så man kan komme hvor som helst i København på under en halv time.
Derudover foreslår vi, at de eksisterende miljøzoner for busser og lastbiler udvides til også at omfatte personbiler, så biler ældre end 2013 skal påmonteres filtre for at køre i København.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. maj 2021
Enhedslisten fremsatte forslag om udvalgshenvisning til Teknik- og Miljøudvalget.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
Parkering
ÆndrP1
At samtlige gadeparkeringspladser ikke må nedlægges.
ÆndrP2
At der ikke må nedlægges over 80 procent af gadeparkeringspladserne.
ÆndrP3
At der ikke må nedlægges over 75 procent af gadeparkeringspladserne.
ÆndrP4
At der ikke må nedlægges over to tredjedele af gadeparkeringspladserne.
ÆndrP5
At der ikke må nedlægges over 60 procent af gadeparkeringspladserne.
ÆndrP6
At der ikke må nedlægges over 50 procent af gadeparkeringspladserne.
ÆndrP7
At der ikke må nedlægges over 40 procent af gadeparkeringspladserne.
ÆndrP8
At der ikke må nedlægges over en tredjedel af gadeparkeringspladserne.
ÆndrP9
At der ikke må nedlægges over 25 procent af gadeparkeringspladserne.
Genetablering
ÆndrG1
At hvis der sker nedlæggelse af gadeparkeringspladser, skal 100 procent genetableres i parkeringshuse senest samtidig med nedlæggelsen af gadeparkeringspladserne.
ÆndrG2
At hvis der sker nedlæggelse af gadeparkeringspladser, skal minimum 90 procent genetableres i parkeringshuse senest samtidig med nedlæggelsen af gadeparkeringspladserne.
ÆndrG3
At hvis der sker nedlæggelse af gadeparkeringspladser, skal minimum 85 procent genetableres i parkeringshuse senest samtidig med nedlæggelsen af gadeparkeringspladserne.
ÆndrG4
At hvis der sker nedlæggelse af gadeparkeringspladser, skal minimum 80 procent genetableres i parkeringshuse senest samtidig med nedlæggelsen af gadeparkeringspladserne.
ÆndrG5
At hvis der sker nedlæggelse af gadeparkeringspladser, skal minimum 75 procent genetableres i parkeringshuse senest samtidig med nedlæggelsen af gadeparkeringspladserne.
ÆndrG6
At hvis der sker nedlæggelse af gadeparkeringspladser, skal minimum 70 procent genetableres i parkeringshuse senest samtidig med nedlæggelsen af gadeparkeringspladserne.
ÆndrG7
At hvis der sker nedlæggelse af gadeparkeringspladser, skal minimum totredjedele genetableres i parkeringshuse senest samtidig med nedlæggelsen af gadeparkeringspladserne.
ÆndrG8
At hvis der sker nedlæggelse af gadeparkeringspladser, skal minimum 50 procent genetableres i parkeringshuse senest samtidig med nedlæggelsen af gadeparkeringspladserne.
ÆndrG9
At hvis der sker nedlæggelse af gadeparkeringspladser, skal minimum entredjedel genetableres i parkeringshuse senest samtidig med nedlæggelsen af gadeparkeringspladserne.
ÆndrG10
At hvis der sker nedlæggelse af gadeparkeringspladser, skal minimum 25 procent genetableres i parkeringshuse senest samtidig med nedlæggelsen af gadeparkeringspladserne.
Fremkommelighed
ÆndrF1
At der ikke må gennemføres initiativer, der nedsætter fremkommeligheden med over 70 minutter.
ÆndrF2
At der ikke må gennemføres initiativer, der nedsætter fremkommeligheden med over 60 minutter.
ÆndrF3
At der ikke må gennemføres initiativer, der nedsætter fremkommeligheden med over 45 minutter.
ÆndrF4
At der ikke må gennemføres initiativer, der nedsætter fremkommeligheden med over 30 minutter.
ÆndrF5
At der ikke må gennemføres initiativer, der nedsætter fremkommeligheden med over 25 minutter.
ÆndrF6
At der ikke må gennemføres initiativer, der nedsætter fremkommeligheden med over 20 minutter.
ÆndrF7
At der ikke må gennemføres initiativer, der nedsætter fremkommeligheden med over 15 minutter.
ÆndrF8
At der ikke må gennemføres initiativer, der nedsætter fremkommeligheden med over 10 minutter.
Beboerparkeringslicens
ÆndrL1
At der ikke arbejdes videre med, at beboerparkeringslicensen må stige til 2.000 kr. pr måned fra 2025.
ÆndrL2
At der ikke arbejdes videre med, at beboerparkeringslicensen må stige til over 1.800 kr. pr måned fra 2025.
ÆndrL3
At der ikke arbejdes videre med, at beboerparkeringslicensen må stige til over 1.500 kr. pr måned fra 2025.
ÆndrL4
At der ikke arbejdes videre med, at beboerparkeringslicensen må stige til over 1.200 kr. pr måned fra 2025.
ÆndrL5
At der ikke arbejdes videre med, at beboerparkeringslicensen må stige til over 1.000 kr. pr måned fra 2025.
ÆndrL6
At der ikke arbejdes videre med, at beboerparkeringslicensen må stige til over 800 kr. pr måned fra 2025.
ÆndrL7
At der ikke arbejdes videre med, at beboerparkeringslicensen må stige til over 600 kr. pr måned fra 2025.
ÆndrL8
At der ikke arbejdes videre med, at beboerparkeringslicensen må stige til over 500 kr. pr måned fra 2025.
ÆndrL9
At der ikke arbejdes videre med, at beboerparkeringslicensen må stige til over 400 kr. pr måned fra 2025.
Et forslag fra Enhedslisten om udvalgshenvisning til Teknik- og Miljøudvalget blev vedtaget med 45 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B, F, V, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.
Imod stemte: C, O, Løsgænger Kåre Traberg Smidt og Løsgænger Peter Dits Christensen.
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Venstre ser store mangler i de mobilitetsanalyser, som Teknik- og Miljøforvaltningen har fremlagt. Det fremstår fortsat uklart, hvor og hvordan trafikanter fremadrettet må køre – og oplægget til partigrupperne gav desværre ikke svar på dette. Det er en svaghed, at der ikke er regnet på de socioøkonomiske konsekvenser af at hæve p-licensen til 24.000 årligt. Og det virker ikke reelt først at bede folk skifte til elbil og dernæst fjerne alle gadeparkeringspladser, som analysen lægger op til. Endelig finder vi det ganske urimeligt, at omvejskørsel, trængsel, støj og trafik skal skubbes fra ud i byens yderområder og nabokommuner. Det er hverken progressivt eller solidarisk – bare dumt – at bede Frederiksberg, Vanløse og Bispebjerg om at holde for.
Venstre ser frem til at finde nogle mere bæredygtige og fremtidssikrede løsninger for mobiliteten i byen, når vi til juni indleder forhandlingerne om mobilitetssporet i forbindelse med “Tillæg til Roadmap 2021-2025”.”