Mødedato: 20.05.2021, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Medlemsforslag om handleplan for en grøn folkeskole

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen i samarbejde med de øvrige relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til handlingsplan for en grøn folkeskole, som bl.a. tager udgangspunkt i Ungerådets 7 krav til en grøn Københavnsk folkeskole.
  2. At handleplanen for en grøn folkeskole både omhandler indholdet i undervisningen og skolernes fysiske indretning og bæredygtige drift. 

(Stillet af Enhedslisten, Radikale Venstre og SF)

 

Motivering

Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som vi som samfund står overfor. For at nå at rette op på konsekvenserne er vi nødt til at ændre vores adfærd, og det vil kræve store forandringer.

Folkeskolen er en helt afgørende institution. Her uddannes fremtidens borgere og beslutningstagere, ingeniører, virksomhedsledere og NGO-medlemmer. Folkeskolen skal fremme, at eleverne uddannes og tilegner sig handlingskompetence indenfor bæredygtighed og klima.

Børn og unge over hele verden er gået på gaden for at kæmpe for deres ret til at blive klædt ordentligt på til fremtiden - senest med kampagnen “Uddannelser For Fremtiden”, hvor over 1 mio. unge var repræsenteret. De unge tager her ansvar for deres egen uddannelse. 

Københavns Borgerrepræsentation skal også tage ansvar for at skabe fremtidens grønne folkeskoleuddannelse. Derfor ønsker forslagsstillerne, at Københavns Kommune udarbejder en handleplan for en grøn folkeskole. Handleplanen skal omhandle Københavns Ungeråds 7 krav til at sikre, at folkeskolen uddanner handlingsorienterede og oplyste unge, samt andre relevante indsatser.

For os er det vigtigt at have fokus på, 

  • at den grønne uddannelse bliver en del af indholdet i fagene. 
  • at der udbydes et valgfag og andre aktiviteter til de særligt interesserede elever
  • at civilsamfund og virksomheder inddrages gennem Åben Skole-forløb.    
  • at der skal oprettes grønne råd bestående af elever, medarbejdere, forældre og skoleledelse. De grønne råd skal bringe skolernes grønne omstilling fremad. De skal sikre grønne fysiske rammer på skolen og bæredygtig drift.

Ungerådets syv krav er:

 1. Bæredygtighed skal ind i alle fag. Konkrete løsninger skal findes af en taskforce bestående af relevante aktører. F.eks. kan man: læse klimalitteratur i dansk, lave plantebaseret mad i madkundskab eller regne på CO2-kvoter i matematik.

2. Alle skoler skal have et grønt råd, der fungerer side om side med elevrådet. Det grønne råd kan ligne det som Grøn Skole-skolerne har nu.

3. Der skal være et grønt valgfag. Det skal være for de elever der vil lærer endnu mere. Her er der er meget at hente i Klima Ambassadør Uddannelsen.

4. Der skal være grønne fysiske læringsrum: dvs. naturen skal indgå direkte i undervisningen. Det behøver ikke være på selve skolen, men også udflugter kan det samme. (Her menes der altså ikke bare en eller to udflugter om året.)

5. Lærerne skal opkvalificeres til at varetage klimaundervisning. Det er vigtigt at deres timer købes fri.

6. Der skal være flere grønne forløb og klimaforløb i Åben Skole.

7. Skolerne skal mindske deres økologiske fodaftryk fra samtlige aktiviteter. 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. maj 2021

Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

”At Ordet 'handlingsplan' erstattes med ordene 'eksempelsamling og idékatalog' i begge at-punkter”

 

Det af Alternativet fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 36 stemmer imod 13. 5 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Å, C, O, Løsgænger Kåre Traberg Smidt og Løsgænger Peter Dits Christensen.

Imod stemte: A, Ø, B, F og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Undlod at stemme: V.

 

Medlemsforslaget blev vedtaget med 44 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, Å, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Løsgænger Kåre Traberg Smidt.

Imod stemte: V, C og Løsgænger Peter Dits Christensen.

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Konservative mener at tanken om en grøn folkeskole er meget prisværdig, herunder går flere af ungerådets forslag fint i tråd med en ønsket grøn udvikling.

Imidlertid bærer store dele af forslaget præg af, at lærerne får udstukket nye opgaver. Konservative mener for det første, at lærerkrafterne lige nu bør fokusere på det læringsefterslæb som Covid-19 har medført, herunder genopbygning af trivsel. Endvidere mener Konservative, at den bedste skole opnåes hvis lærerne selv får initiativet, fremfor en detailregulering fra centralt hold.”

 

Socialdemokratiet og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning, som Radikale Venstre og SF tilsluttede sig:

”Partierne er enige med Ungerådet i, at klimaudfordringerne er en helt central udfordring, og at vores folkeskoler skal have fokus på klima og bæredygtighed. Derfor er vi glade for, at man i Børne- og Ungdomsudvalget allerede har bedt Børne- og Ungdomsforvaltningen om at udarbejde et forslag til, hvordan der i udskolingen kan arbejdes videre med bl.a. klima og bæredygtighed i undervisningen. Fokus er at inddrage elevernes interesse for bæredygtighed i undervisningen, styrke undervisningen ved bl.a. at gøre den mere praksisnær og meningsfuld for eleverne, samt at bæredygtighed anvendes til at synliggøres flere karriereveje, herunder til erhvervsuddannelser. Dette arbejde kan med fordel indtænkes i en handlingsplan for en grøn folkeskole. I udarbejdelse af en handlingsplan for en grøn folkeskole er det samtidigt vigtigt at inddrage relevante aktører herunder repræsentanter for elever, forældre, lærere, skoleledere og eksterne aktører, så alle relevante perspektiver indtænkes i det videre arbejde.”

Til top