Mødedato: 20.05.2021, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Medlemsforslag om Corona-hjælpepakke til små erhvervsdrivende

Medlemsforslag

Det foreslås, 

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at udarbejde en sag til politisk behandling om en corona-hjælpepakke for små erhvervsdrivende, der f.eks. indeholder de i motivationen nævnte initiativer,
  2. at sagen forelægges Borgerrepræsentationen den 24. juni 2021.

(Stillet af Enhedslisten)

 

Motivering 

Corona har ramt erhvervsdrivende meget forskelligt. Og de store statslige hjælpepakker har ikke været nok til at afbøde alle konsekvenser. Derfor kan man se flere og flere lukkede butikslokaler, når man går rundt i København.

Hvis ikke vi sætter målrettet ind, risikerer vi at endnu flere må lukke. Det er hårdt for de erhvervsdrivende der må opgive deres levebrød. Men det er også et selvforstærkende problem for handelslivet i København, hvis for mange butikker står tomme og signalerer krise.

Vi vil foreslå, at Københavns Kommune blandt andet gennemfører følgende tiltag som en del af coronaindsatsen:

  • Lokale og gerne mobile testcentre i handelsgader. Mange små erhvervsdrivende har ikke mulighed for, at hverken de selv eller en ansat skal bruge et par timer på transport og kø for at komme hen og blive testet og tilbage igen 2-3 gange ugentligt. Samtidig er der kunder til frisører, massører og tatovører, der ikke har nået at blive testet og derfor udebliver fra deres aftalte tid, eller må afvises. Og så mister frisøren, massøren eller tatovøren den indtjening, de har så hårdt brug for.

    På Nørrebro kunne det fx være i kvarteret omkring Jægersborggade/Stefansgade, omkring Blågårdsgade/Rantzausgade og omkring Elmegade/Guldbergsgade.

    I Indre By er nogle restauratører gået sammen om at etablere et testcenter, hvor det koster 125 kr., men så får man en gratis drink fra den restaurant, hvor man skal vise testen. Men i flere andre bydele er det næppe realistisk, at lokale erhvervsdrivende har råd til et sådant initiativ, eller at kunderne er villige til at betale.

     

  • Mulighed for at frisører, massører, tatovører og andre små erhvervsdrivende kan inddrage p-pladser til fx opholdsrum for ventende kunder, der kan sidde og have det hyggeligt, så de bliver der, selvom der er ventetid. Hvis man skal stå for længe i kø på gaden, er der risiko for at kunderne går deres vej. Cafeer og restauranter har fået mulighed for at benytte p-pladser til udeservering. Det vil være oplagt at udstrække den mulighed til også at gælde andre typer små erhvervsdrivende.

     

  • Matchmaking for pop-up-butikker, mellem udlejere der står med tomme butikslokaler og iværksættere m.fl. der gerne vil prøve kræfter med en butik, men ikke vil binde sig til mange måneders lejekontrakt. Eller de erhvervsdrivende hvis butik er bukket under for coronaen, så de nu står med et stort varelager og ingen steder at sælge det fra. Og sælges skal varelageret, for ellers kan de ikke få dagpenge.

    Kommunen kan dels hjælpe med at der udarbejdes en standardlejekontrakt for fx én måneds pop-up-butik, med mulighed for forlængelse. Så både lejer og udlejer kan være sikre på at juraen er i orden og de roligt kan kaste sig ud i eksperimentet. Og dels kan kommunen hjælpe med at etablere en platform for, at udlejere og mulige lejere kan mødes og være med til at gøre opmærksom på, at muligheden findes.

     

  • En pulje til at støtte smittebegrænsende tiltag, værnemidler mv. hos små erhvervsdrivende. Det kan hurtigt blive dyrt med et stort forbrug af mundbind, visirer, håndsprit, skærme, ekstra rengøring osv.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. maj 2021

Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse til 1. at punkt:

”at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger OG EFTER DIALOG MED ERHVERVSHUS HOVEDSTADEN at udarbejde en sag til politisk behandling om en corona-hjælpepakke for små erhvervsdrivende, der f.eks. indeholder de i motivationen nævnte initiativer”.

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 50 stemmer imod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Å.

Imod stemte: A, Ø, B, F, V, C, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti, Løsgænger Kåre Traberg Smidt og Løsgænger Peter Dits Christensen.

 

Medlemsforslaget blev herefter forkastet med 38 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Imod stemte: A, B, F, V, C, O, Løsgænger Kåre Traberg Smidt og Løsgænger Peter Dits Christensen.

 

 

Radikale Venstre og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Radikale Venstre og Venstre opfordrer alle små erhvervsdrivende at tage kontakt Erhvervshus hovedstaden for at høre om hvordan erhvervshuset evt. kan hjælpe dem i forholdt Covidhjælpepakker og initiativer herunder.”

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Hvis Enhedslisten reelt ville hjælpe byens erhvervsliv, kunne de starte med at arbejde for at fjerne restriktioner, afgifter og bureaukrati”.

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det københavnske erhvervsliv er hårdt ramt af coronakrisen. Socialdemokratiet deler ambitionen om en hurtig og effektiv genopretning til de mange virksomheder og medarbejdere. Vi ønsker at bakke op om initiativer, der kan styrke genstart af København og erhvervslivet, og derfor har partierne i de seneste to overførselssager samt budget2021 været med til at sætte penge af til markedsførings- og udviklingspuljer til gavn for turismeerhvervet. Vi deler således intentionen om genstart af København, og vi tager de konkrete ideer med i drøftelserne om genopretningen. Enhedslistens forslag om corona-hjælpepakke til små erhvervsdrivende er afhængigt af økonomi til nye initiativer og de konkrete initiativer, der ikke kan imødekommes af de igangværende indsatser, bør derfor stilles til de kommende budgetforhandlinger.”

Til top