Mødedato: 20.05.2021, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan Kalvebod Brygge Vest II, Vesterbro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan Kalvebod Brygge Vest II. Planforslaget vil muliggøre et reduceret varehus til møbler og boligindretning.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende tillæg 1 til lokalplan 551 Kalvebod Brygge Vest II (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Lokalplanforslaget blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 14. december 2020 og har været i høring fra 21. december 2020 til 15. februar 2021. Forvaltningen har modtaget syv henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag. I forbindelse med behandlingen af forslaget blev der afgivet følgende protokolbemærkning (B, C, F, O, Ø og Å): ”Partierne ønsker maximal begrønning under hensyntagen til vinduer, porte og andet, der ikke kan begrønnes”. Protokolbemærkningen har også givet anledning til ændringsforslag.

Grundejer ønsker at opføre et varehus til møbler og boligindretning på ca. 19.000 m2, hvor den gældende lokalplan ”Kalvebod Brygge Vest II” (vedtaget i 2017) muliggør et varehus på 37.000 m2 (bilag 3). Den mindre butiksstørrelse indgår i et nyt koncept med fokus på kunder, som ankommer til fods, på cykel og med kollektiv transport.

Løsning

Formålet med lokalplantillægget er at muliggøre et varehus i en mindre størrelse, fastholde det grønne parkstrøg på taget samt at nyindrette pladsen ved Dybbølsbro, hvorfra der er kundeadgang for fodgængere og cyklister til varehuset. Det arkitektoniske udtryk er samtidig tilpasset det mindre varehus med øget transparens og et lettere udtryk. Det muliggjorte projekt er yderligere beskrevet i lokalplanen (bilag 2 s. 7-13) og i faktaarket (bilag 3).

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Høringen og flertalsprotokolbemærkningen om maksimal begrønning har givet anledning til, at forvaltningen foreslår ændringer af lokalplanforslagets bestemmelser om facadebegrønning, husdybde, vinduer og parkering på terræn (bilag 5 og 6). De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 6.

De foreslåede ændringer som følge af protokolbemærkningen medfører, at trappe- og elevatortårnet ud mod Dybbølsbro begrønnes. Herved skabes et sammenhængende grønt element på tværs af alle tre byrumsniveauer. Tagpavillonernes facader ind mod taghaven begrønnes også, hvilket tilføjer et vertikalt grønt element til taghaven, og der tilføjes grønne felter på facaderne (bilag 6). Samlet set bliver det begrønnede areal mere end fordoblet fra ca. 500 m2 til ca.1.300 m2 facadebegrønning.

Høring

Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden
De syv modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Heriblandt har Banedanmark, Vejdirektoratet og HOFOR A/S henvendt sig omkring tekniske forhold, som er håndteret i dialog med bygherre (se bilag 5). Der blev afholdt digitalt borgermøde den 3. februar 2021, hvor 31 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 7). Der er ikke kommet henvendelser fra borgere i høringen.

Hovedsynspunkter fra Vesterbro Lokaludvalg (bilag 4, henvendelse nr. 4)

Vesterbro Lokaludvalg er grundlæggende tilfredse med projektet og understreger, at de i udviklingen af IKEA-grunden har været i løbende dialog med IKEA og arkitekterne, hvorfor de kun har enkelte bemærkninger til lokalplanforslaget.

  1. Lokaludvalget finder det vigtigt, at den kommende fjernbusterminal får et godt samspil med varehuset, og at det grønne strøgs sammenhæng med midlertidige foranstaltninger sikres frem til, at grunden mellem IKEA og Cabinn bebygges.
  2. Lokaludvalget mener, at området omkring Dybbølsbro mangler helhedsplanlægning, hvor bygninger og ikke mindst planlægningen af trafikafvikling sker ud fra en helhedsbetragtning – fra området med den nye skole i Skelbækgade over Dybbølsbro med Kaktustårnene og Fjernbusterminalen til Fisketorvets eventuelle udbygning og sammenhæng med udviklingen af området omkring Otto Busses Vej.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Der er et tæt samarbejde mellem Teknik- og Miljøforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Vejdirektoratet om udformningen af fjernbusterminalen og sammenhængen med det byggeri, som lokalplanen muliggør. Det er også i både varehusets og fjernbusterminalens interesse, at der skabes et sammenhængende byrum på tværs af Carsten Niebuhrs Gade. Derfor er varehusets facade langs vejen åbnet op, og en langsgående bænk er her integreret i facadedesignet. Der er også mulighed for at etablere café el.lign. med udeservering i kantzonen umiddelbart over for perronerne. Forbindelserne mellem det nedre terrænniveau, hvor fjernbusterminalen kommer til at ligge, og Dybbølsbro-niveauet styrkes med lokalplantillægget ved, at terrænniveauet og Dybbølsbro bliver forbundet via adgangsgivende trapper og elevatorer på begge sider af Carsten Niebuhrs Gade. Det grønne strøg bliver en del af det sammenhængende landskabelige strøg mellem Bernstorffsgade og Otto Busses Vej, som den oprindelige lokalplan fastsætter. Det vil dog først blive fuldendt, når der er udarbejdet supplerende lokalplan for den nordlige del af lokalplantillæggets område. I den mellemliggende periode etableres en midlertidig afslutning og forbindelse/nedgang til terræn.
  2. Teknik- og Miljøforvaltningen fører løbende tilsyn med trafiksituationen på Dybbølsbro. I de kommende år vil området igen blive forandret som konsekvens af byggerierne langs Dybbølsbro, og hvis der efter etablering af projekterne bliver konstateret problemer med trafiksikkerheden, må forvaltningen vurdere, om eventuelle ombygninger er nødvendige. Teknik- og Miljøforvaltningen har organiseret en følgegruppe med de trafikale forhold omkring Dybbølsbro som omdrejningspunkt, hvor Vesterbro Lokaludvalg også deltager. Der arbejdes med en forbedring af krydset Skelbækgade/Ingerslevsgade mhp. at forbedre cykelforbindelsen. Projektet har fået bevilliget penge ifm. overførselssagen 2020-2021.

Hovedsynspunkter bygherres rådgiver (bilag 4, henvendelse nr. 7)

Bygherre har foreslået en række ændringer i lokalplanens bestemmelser, hvad angår terrænparkering, husdybde, porte, plantearter, facader og vinduer (se bilag 5, s. 7-8).

Forvaltningens bemærkninger

  1. Grundet nedjusteringen af parkeringsnormen fra 1 pr. 143 til 1 pr. 214 er de maksimale 5 % terrænparkering, som svarer til 4 pladser, ikke længere tilstrækkeligt. Forvaltningen foreslår derfor, at procentangivelsen erstattes af et absolut tal på fem p-pladser til handicapparkering og ”møbel-taxi”.
  2. I lokalplanforslaget er husdybden fejlagtigt angivet til 57 m. Når den bølgende facadebeklædning medregnes, er husdybden 59 m.
  3. Ønsket om, at døre og porte ikke skal underlægges samme bestemmelser som det bølgende facademotiv, foreslår forvaltningen ikke imødekommet, fordi porte udgør en betragtelig del af facadearealet – særligt mod Carsten Niebuhrs Gade. En imødekommelse af ønsket vil kompromittere det arkitektoniske koncept med det bølgende ”gardin-motiv”.
  4. Forvaltningen foreslår at fastholde, at mindst 50 % af buskene i lokalplanområdet skal være grøn-el, hassel, tørst, almindelig hyld, syren, gråpil og kvalkved, da disse arter har de ønskede egenskaber ift. vilkårene på taghaven. På de øvrige 50 % kan plantes så mange arter, som bygherre ønsker. Der er derfor ingen begrænsninger ift. ønsket om biodiversitet.
  5. Forvaltningen foreslår en præcisering af bestemmelsen om vinduer, så sprosser og rammer, som også vil være del af en 100 % glasfacade, betragtes som del af glas/vinduesarealet.

Forvaltningens forslag til ændringer med begrundelse er uddybet i bilag 6, s. 1.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Søren Wille                                         /Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende tillæg 1 til lokalplan 551 Kalvebod Brygge Vest II (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 12. april 2021

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således at minimum 50 procent af facaden skal være beklædt med biologisk grønt.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: C og O.

Imod stemte: A, B, F, V, Ø og Å.

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, V, Ø og Å.

Imod stemte: C.

 

Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne bakker op om Vesterbro Lokaludvalgs ønske om en helhedsplan, der blandt andet kan besvare de problemstillinger som lokaludvalget rejser i deres høringssvar og som Catella beskriver i deres høringssvar. En helhedsplan, der kan sikre den overordnede planlægning for trafikanter til og fra Metro ved Fisketorvet, Fjernbusterminalen og S-togene. Samt de måske snart 30.000 daglige cyklister over Dybbølsbro. Enhedslisten ønsker dette finansieret ved de kommende budgetforhandlinger.”

 

Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne vil gerne have mere grønt i byen og på facader, men vi mener ikke, at arkitekturs kvalitet kan måles eller vurderes udelukkende på baggrund af dette, hvorfor vi ikke stemmer for ændringsforslaget om minimum 50 % begrønning af facaden. Om det ser grønt ud afgør heller ikke, hvorvidt byggeriet er grønt. Her handler det om byggeriets CO2-aftryk under byggeprocessen, materialernes genanvendelighed og dets energieffektivitet. Energiforbruget og CO2-udledningen bør begrænses gennem kommunens krav til byggeriet, hvilket vil give en reel effekt."

 

Radikale Venstre og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne vil gerne have mere grønt i byen og på facader, og vi mener ikke at en bygnings arkitekturs alene måles eller vurderes på mængden af biologisk grønt. Det handler i høj grad også om byggeriets CO2 aftryk og drift og derfor stemmer vi i dag mod Konservatives ændringsforslag.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. maj 2021

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 0. Et medlem undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

Imod stemte: -

Undlod at stemme: C.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. maj 2021

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag fra udvalgsbehandlingen som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således at minimum 50 procent af facaden skal være beklædt med biologisk grønt.”

 

Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag blev forkastet med 46 stemmer imod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, O og Løsgænger Peter Dits Christensen.

Imod stemte: A, Ø, B, F, V, Å, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Løsgænger Kåre Traberg Smidt.

 

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

 

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”For Dansk Folkeparti er det afgørende, at der tages hensyn til ældre samt andre borgere og besøgende med gangbesvær, hver gang der byudvikles. Det skal tilsikres, at alle har mulighed for at komme frem under byggeri og vejarbejde.”

 

Enhedslisten, SF og Radikale Venstre videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Partierne bakker op om Vesterbro Lokaludvalgs ønske om en helhedsplan, der blandt andet kan besvare de problemstillinger som lokaludvalget rejser i deres høringssvar og som Catella beskriver i deres høringssvar. En helhedsplan, der kan sikre den overordnede planlægning for trafikanter til og fra Metro ved Fisketorvet, Fjernbusterminalen og S-togene. Samt de måske snart 30.000 daglige cyklister over Dybbølsbro. Enhedslisten ønsker dette finansieret ved de kommende budgetforhandlinger.”

 

Radikale Venstre og Enhedslisten videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Partierne vil gerne have mere grønt i byen og på facader, og vi mener ikke at en bygnings arkitekturs alene måles eller vurderes på mængden af biologisk grønt. Det handler i høj grad også om byggeriets CO2 aftryk og drift og derfor stemmer vi i dag mod Konservatives ændringsforslag.”

Til top