Mødedato: 20.03.2003, kl. 17:30

Arkitektkonkurrence vedrørende nyt gymnasium

Arkitektkonkurrence vedrørende nyt gymnasium

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 20. marts 2003

 

BR 111/03

Arkitektkonkurrence vedrørende nyt gymnasium

Arkitektkonkurrence vedrørende nyt gymnasium

Indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på 4,1 mio. kr. til afholdelse af arkitektkonkurrence m.v. Den kassemæssige dækning for udgifterne forbundet med arkitektkonkurrencen anvises med 2.900.000 kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalget konto 3.41.3 Gymnasieskoler, anlæg og med 1.200.000 kr. på Økonomiudvalgets konto 6.51.3 Økonomisk forvaltning, pulje til nye boligområder. Der henvises til vedlagte notat.

(Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at vedlagte konkurrenceprogram mv. for et nyt gymnasium i Ørestad godkendes og danner grundlag for udskrivelse af en arkitektkonkurrence

at udvalget udpeger 3 politikere/lægdommere blandt udvalgets medlemmer til dommerkomiteen for arkitektkonkurrencen

at der på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 18. juni 2003 forelægges en redegørelse om resultatet af dommerkomiteens arbejde

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gives en anlægsbevilling på 2,90 mio. kr. til afholdelse af arkitektkonkurrence mv.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 22. januar 2003

Louise Frevert foreslog, at Ørestadsgymnasiets profil skal være IT, science og kommunikation. Forslaget blev forkastet med 1 stemme for og 7 stemmer imod. For stemte O. Imod stemte A, B, F og Ø. C undlod at stemme.

For

Imod

Undlod

Jesper Christensen, A

X

Jakob Hougaard, A

X

Anna Saakwa, A

X

Tanwir Ahmad, B

X

Majbritt Mamsen, C

X

Charlotte Wieth-Klitgaard, F

X

Trine Schaltz, F

X

Louise Frevert, O

X

Pia Allerslev, V

Heidi Wang, V

Per Bregengaard, Ø

X

Få foranledning af Louise Frevert blev der stemt om forvaltningens første at.

Forvaltningens første at blev vedtaget med 8 stemmer for og 1 stemme imod. For stemte A, B, C, F og Ø. Imod stemte O.

For

Imod

Undlod

Jesper Christensen, A

X

Jakob Hougaard, A

X

Anna Saakwa, A

X

Tanwir Ahmad, B

X

Majbritt Mamsen, C

X

Charlotte Wieth-Klitgaard, F

X

Trine Schaltz, F

X

Louise Frevert, O

X

Pia Allerslev, V

Heidi Wang, V

Per Bregengaard, Ø

X

Udvalget tiltrådte herefter forvaltningens andet at.

Per Bregengaard og Jesper Christensen blev udpeget til dommerkomiteen. Per Bregengaard modtager navnet på den sidste deltager.

Forvaltningens tredje og fjerde at blev tiltrådt.

 

Louise Frevert havde følgende bemærkning:

"Dansk Folkeparti kan ikke stemme for det 1. at, da vi ikke mener, at profilen af det nye gymnasium skal være IT, kultur og kommunikation. Vi er skuffede over, at profilen ikke bliver IT + science, naturvidenskabelige fag, da det efter tidligere oplæg/intentioner fra forvaltningen havde givet indtryk af, at det var science man ville satse på. Vi får brug for en stor arbejdsstyrke, der har en naturvidenskabelig gymnasial baggrund."

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet der gives en anlægsbevilling på 4,1 mio. kr. til afholdelse af arkitektkonkurrence m.v. Den kassemæssige dækning for udgifterne forbundet med arkitektkonkurrencen anvises med 2.900.000 kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalget konto 3.41.3 Gymnasieskoler, anlæg og med 1.200.000 kr. på Økonomiudvalgets konto 6.51.3 Økonomisk forvaltning, pulje til nye boligområder. Der henvises i øvrigt til vedlagte notat"

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. marts 2003

Anbefalet.

O viderefører protokolbemærkning fra Uddannelses- og Ungdomsudvalgets behandling.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godken dte på mødet den 5. december 2002 købet af en grund i Ørestad til opførelse af en ny uddannelsesinstitution (gymnasium).

På Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 6. november 2002 blev det endvidere besluttet at iværksætte proceduren for en arkitektkonkurrence om den nye uddannelsesinstitution, herunder ideforslag om en samlet bebyggelsesplan for det lokale område. Det blev samtidig besluttet at afsætte 150.000 kr. til hver af de 8 deltagende arkitektfirmaer, hvoraf 3 internationale firmaer er forhåndsudpeget.

På baggrund heraf er prækvalifikationen af firmaer til deltagelse i arkitektkonkurrencen igangsat. Ud over 3 forhåndsudpegede udenlandske arkitekter har i alt 32 firmaer meldt sig som interesserede. Blandt disse udpeges yderligere 5 arkitektfirmaer til deltagelse i arkitektkonkurrencen.

Arbejdet med konkurrenceprogrammet er nu afsluttet og fremlægges til udvalgets godkendelse med henblik på udskrivelse af selve arkitektkonkurrencen.

Udvalget skal efter forslaget til dommerkomiteens sammensætning udpege 3 politikere/lægdommere til dommerkomiteen.

Desuden søges om en anlægsbevilling på 2,90 mio. kr. til afholdelse af arkitektkonkurrence mv.

SAGSBESKRIVELSE

Status for proces og grundkøb

I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2002 blev der afsat midler til erhvervelse af en grund på Amager til opførelse af en ny uddannelsesinstitution (gymnasium). På den baggrund godkendte Borgerrepræsentationen på mødet den 5. december 2002 købet af en grund i Ørestad. Købet af grunden er baseret på erhvervelse af et areal i Ørestad City Nord med en byggeret på 10.000 etage- m2 og med option på yderligere 2.000 etage m2.

Af købsaftalen fremgår endvidere, at Ørestadsselskabet skal godkende forslag til samlet bebyggelsesplan for byggefeltet med gymnasiegrunden på 80% af den forudsatte samlede byggerummelighed på ca. 47.000 etagekvm. (og en tilsvarende reduktion af P-huset), såfremt denne plan, herunder gymnasiebyggeriet, forøger områdets kvalitet.

På mødet den 12. juni 2002 behandlede Uddannelses- og Ungdomsudvalget forslag til principper for fremtidens gymnasium/hf, herunder inspirationshæftet "Rummene i fremtidens gymnasium og hf". Principperne og hæftet blev udsendt til høring i bestyrelserne ved de gymnasiale skoleenheder og blev endeligt tiltrådt af udvalget i mødet den 6. november 2002.

I forbindelse med forelæggelsen af principperne og hæftet redegjorde forvaltningen for iværksættelsen af dels et elevprojekt "Rumforskning 2002", og dels et programudviklingsprojekt (skitserende programudvikling) vedrørende den nye uddannelsesinstitution, herunder samarbejdet med andre forvaltninger og Ørestadsselskabet om en samlet helhedsplan for lokalområdet. Projekterne har ligget til grund for udarbejdelsen af det foreliggende konkurrenceprogram. Specielt om elevprojektet "Rumforskning 2002" kan det oplyses, at omkring 150 gymnasieelever deltog i projektet som led i deres uddannelsesforløb i billedkunst m.v. på de respektive skoler. Elevarbejderne blev præsenteret på en udstilling den 25. oktober 2002.

 

Prækvalifikation

I forbindelse med Uddannelses- og Ungdomsudvalgets behandling af sagen om grundkøbet på mødet den 6. november 2002 besluttede udvalget at igangsætte proceduren vedrørende en arkitektkonkurrence om den nye uddannelsesinstitution i Ørestad. Desuden blev det godkendt, at der reserveres et beløb på 150.000 kr. som vederlag til hver af de arkitektvirksomheder, som udvælges til deltagelse i arkitektkonkurrencen.

På baggrund heraf er prækvalifikationen af arkitektfirmaer til deltagelse i arkitektkonkurrencen igangsat efter bestemmelserne i EU's Tjenesteydelsesdirektiv (TYD). Prækvalifikation startede med en bred annoncering af arkitektkonkurrencen i dagbladene og i EU-tidende, hvor interesserede arkitektfirmaer blev opfordret til at tilkendegive deres interesse i at deltage i konkurrencen. Fristen for anmodning om deltagelse i arkitektkonkurrencen om en ny uddannelsesinstitution (gymnasium) i Ørestad var den 3. januar 2003.

Desuden blev der rettet henvendelse til et mindre antal udenlandske arkitektfirmaer, udvalgt i samråd med kommunens stadsarkitekt, for at få en forhåndstilkendegivelse om deres interesse i at medvirke. En fremgangsmåde som er i fuld overensstemmelse med EU's bestemmelser herom. Erfaringsmæssigt tiltrækker den krævede brede annoncering af sådanne konkurrencer kun nationale firmaer.

Hensigten er at udpege i alt 8 firmaer til at deltage i arkitektkonkurrencen.

Blandt de kontaktede udenlandske arkitektfirmaer er 3 firmaer udvalgt til at deltage i arkitektkonkurrencen.

Ud over de 3 forhåndsudpegede arkitekter har i alt 32 firmaer har meldt sig som interesserede i at deltage i arkitektkonkurrencen. Hovedparten af de største og mest velrenommerede danske arkitektfirmaer har meldt sig, og endvidere er der kommet henvendelser fra 6 udenlandske firmaer, heraf 2 i samarbejde med danske firmaer.

Blandt de interesserede udpeges i samråd med bygherrerådgiveren og kommunens stadsarkitekt ud fra de i annoncen opstillede kriterier 5 firmaer ud over de tidligere omtalte 3 udenlandske til deltagelse i arkitektkonkurrencen.

På mødet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget forelægges navnene på de 5 udvalgte firmaer i forbindelse med behandlingen af indstillingen.

Udvælgelsen af de 5 firmaer vil blive baseret på følgende kriterier jf. annoncen:

  • arkitektoniske kvalifikationer
  • erfaringer med byggerier på ca. 5.000 etage m2 eller større
  • erfaringer med kvalitets-, tids- og økonomistyring
  • kvalifikationer hos nøglemedarbejdere
  • finansiel og økonomisk formåen

Under forudsætning af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets godkendelse af indstillingen om igangsættelse af arkitektkonkurrencen udskrives selve arkitektkonkurrencen den 13. februar 2003, hvor de udvalgte firmaer opfordres til at deltage og tilsendes konkurrencematerialet.

Konkurrencebidragene skal indleveres medio maj 2003, så bedømmelsen kan være afsluttet medio juni 2003, med henblik på, at resultatet af arkitektkonkurrencen kan præsenteres for Uddannelses- og Ungdomsudvalget på mødet den 18. juni 2003 og efterfølgende kan offentliggøres og bidragene udstilles.

Til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 18. juni 2003 forventes desuden fremlagt en indstilling om anlægsbevilling til påbegyndelse af projekteringen af det nye gymnasium i Ørestaden.

Konkurrenceprogrammet

Forslag til konkurrenceprogram, som foreslås udsendt til de deltagende arkitektfirmaer, består af 6 kapitler samt bilag og appendiks:

  1. Indbydelse og formål (kort introduktion til konkurrenceopgaven)
  2. Konkurrencens baggrund (grundlag og vision)
  3. Konkurrenceområdet (redegørelse for de planmæssige forudsætninger, jordbundsforhold mv. for byggeriet i Ørestad)
  4. Idéforslag til bebyggelsesplan - Helhedsplan (forudsætninger og krav til udformning af konkurrenceområdet med andre offentlige virksomheder m.v., herunder muligheder for fælles anvendelse/integration)
  5. Konkurrenceopgaven – Det ny gymnasium (profil samt forudsætninger og krav vedrørende pædagogiske, organisatoriske, rumlige og tekniske krav m.v. til udformning af gymnasiet)
  6. Konkurrencetekniske betingelser (redegørelse for de formelle rammer for arkitektkonkurrencens gennemførelse og forudsætningerne vedrørende projektets økonomi)

Til selve programmet er knyttet en række bilag og appendiks.

Idet der henvises til vedlagte forslag til konkurrenceprogram redegøres nedenfor i kortfattet form for programmets centrale kapitler 4, 5 og 6:

Konkurrenceopgaven – det ny gymnasium

Profil

Ørestadsgymnasiets profil  "Medier, Kultur og Kommunikation" er valgt med udgangspunkt i skolens placering i Ørestad, hvor det forventes, at pioner- og innovationskultur i forskellige partnerskaber vil være en del af den lokale kultur med den globale dimension som en basal fælles udfordring.

Eksterne partnerskaber indgår i Ørestads åbne, lærende gymnasium, hvor der skabes sammenhæng mellem teori og praksis og mellem formel og uformel læring gennem etablering af samarbejdende teams i projekter og netværk på tværs af skoler, videregående uddannelser og virksomheder. De mulige eksterne samarbejdspartnere er beskrevet i afsnittet "eksterne samarbejdsrelationer" i slutningen af konkurrenceprogrammet. De potentielle eksterne "læringsrum" indgår ikke i konkurrenceprogrammet, men er taget med som perspektiverende bidrag, der ad åre planlægges at skulle indgå med stor vægt i gymnasiets arbejdsgrundlag.

IT er prioriteret meget højt og skal medtænkes overalt i skolens rum og aktiviteter. IT er en forudsætning for at løfte skolen ind i nye kreative læringsformer, som matcher videns- og netværkssamfundets krav. Informations- og medieteknologien - sat ind i en ny faglig, pædagogisk og medieteoretisk ramme - skal være med til at fremme den aktive studerende  med en producerende, lyttende, kritisk, kreativ og social kompetence.

I profilen ligger en ambition om at være med til at skabe rammerne for udviklingen af en tidssvarende dannelse bl.a. gennem udviklingen af eksperimenterende og æstetiske kompetencer med afsæt i mediesamfundets kulturteknikker. Dette får betydning for sammensætningen af fagligheder og fagområder i gymnasiets studieområder, og dermed for struktureringen af de fysiske rammer som beskrevet efterfølgende.

Der er lagt stor vægt på at fremme udviklingen af differentierede læreprocesser i skiftende læringssituationer med mulighed for både individets, gruppens og kollektivets udfoldelsesmuligheder. I samspil med lokalsamfundets potentialer skal den faglige, den kreative og den producerende dimension indgå i læreprocesser og aktiviteter samt i udviklingen af elevernes studiekompetencer.

Fysiske rammer

Den igangværende udvikling af gymnasieskolen vil få afgørende indflydelse på de fysiske rammer i fremtidens gymnasieskole.

Der er i disse år igangværende planlægning og opførelse af helt nye gymnasier forskellige steder i Danmark. På trods af den ovenfor skitserede udvikling, har disse nyeste gymnasiebyggerier fortsat relativt traditionelle rumprogrammer som grundlag for disponeringen af de fysiske rammer, primært med klasselokaler og faglokaler til 28 elever og én lærer.

Udviklingen af gymnasiets organisatoriske, pædagogiske og skemamæssige rammer kræver fleksibel og dynamisk tilrettelæggelse af skoleåret og er vanskeligt forenelige med en fast, statisk skemastruktur og en fysisk, rumlig disponering med traditionelle klasselokaler og faglokaler.

Med udgangspunkt i gymnasiets profil og læringsgrundlag og Københavns Kommunes overordnede principper (jvf. Konkurrenceprogrammets kap. 5.1.4), er det ambitionen for det nye gymnasium i Ørestad, at de nye pædagogiske principper og organiseringsformer sammen med den nye informations- og kommunikationsteknologi er udgangspunktet for den fysiske og rumlige disponering.

Den valgte profil har som nævnt fået betydning for den overordnede strukturering af de fysiske rammer. De traditionelle klasselokaler og faglokaler og øvrige lokaleområder erstattes af zoner med forskellig faglig toning og indhold. Der vil være fire studiezoner samt en tværfaglig X-zone og gymnasiets fælles zone, og disse zoner bliver gymnasiets overordnede, rumligt strukturerende enheder.

For at differentiere zonerne i mere overskuelige størrelser er zonernes forskellige faciliteter samlet i generelle og specifikke baser, med hver deres studiemæssige og faglige indhold. Indenfor de enkelte baser definerer det rumligt åbne begreb miljøer den konkrete fysiske ramme om studiepladser og studiefaciliteter.

De faglige områder samles i en humanistisk-samfundsvidenskabelig studiezone, en naturvidenskabelig-science studiezone, en æstetisk-visuel studiezone og en kropslig-musisk studiezone. Området for æstetisk-visuel kommunikation og det kropslig-musiske område har fået høj prioritet, men skal ikke betragtes isolerede, idet disse områder skal understøtte de humanistiske, samfundsfaglige og naturvidenskabelige fagområder, som også er en del af profilen.

Alle studiezonerne skal kunne fungere i tæt faglig sammenhæng med øvrige studiezoner og understøtte udvikling af nye, kreative læringsformer og fagligheder. Fagenes specifikke fysiske faglige faciliteter er lagt sammen i fagfamilier med mulighed for udvikling af en stor grad af fællesfaglighed og tværfaglighed både i forhold til elevers og læreres samarbejde.

Tidens "kodeord" for skolebyggeri i almindelighed er fleksibilitet, mobilitet og differentiering - kort sagt mulighed for foranderlighed og tilpasning. Begreberne signalerer nødvendigheden af åbenhed og fleksibilitet i forhold til både de aktuelle behov og i forhold til den langsigtede udvikling. Det gælder også  på gymnasieområdet.

Et væsentlig element i det nye gymnasium bliver det tværfaglige område X-zonen, som skal indeholde studiefaciliteter til udviklingen af nye tværfaglige læringsformer og kompetencer. X-zonens fælles, åbne, multianvendelige fysiske rammer kan inspirere til det utraditionelle faglige og tværfaglige møde med f.eks. eksperimenter, produktion, diskussion og fremvisning.

Konkurrenceprogrammets beskrivelse af de fysiske rammer har som centralt formål at fremme faglighed og tværfaglighed i nye, utraditionelle sammenhænge med plads og rum til individets, gruppens og kollektivets differentierede tilegnelse.

Der er lagt stor vægt på, at gymnasiets studie- og læringsmiljøer støtter en faglig og pædagogisk proces og progression gennem de 3 gymnasieår, hvor eleven udvikler kompetencer som selvstændige studerende. Der kan derfor arbejdes med en struktur med en række introducerende grundforløb i det første halve til hele år, hvor almene og studieforberedende kompetencer indenfor gymnasiets centrale fagområder introduceres.

Den individuelle, den team- og den holdbaserede læringsaktivitet er grundlæggende, men den fælles skolekultur er også  prioriteret højt. Gymnasiet indeholder større områder og rum i den tværfaglige X-zone og i den fælles zone, med plads til fælles møder, plenumdebatter, forestillinger og kontakt til lokalsamfundet.

Der er planlagt tæt kontakt til de nære naboskaber. Gymnasiets biblioteks- og idrætsfaciliteter forberedes til på længere sigt at kunne være tilgængelige i et fællesskab med eventuelle offentlige biblioteks- og idrætsfaciliteter samt lokalsamfundet i øvrigt. Der er ikke på nuværende tidspunkt planlagt øvrige offentlige faciliteter og servicefunktioner i Ørestad, men gymnasiets faciliteter skal disponeres så et fremtidigt samarbejde vil være muligt.

På baggrund af konkurrenceprogrammets indhold, krav og intentioner er målet for et nyt gymnasiebyggeri i København at skabe en skolevirksomhed, som giver rammer til at imødekomme både faglige, studieforberedende og almendannende udfordringer fra en ændret samfundsmæssig dagsorden -  lokalt i Ørestad - regionalt i Ørestadsregionen - nationalt og internationalt. Udfordringerne på det  mediemæssige, virtuelle og kulturelle område skal sammen med udfordringer fra eksterne samarbejdspartnere bringes ind i skolens hverdag.

Tekniske krav

I forbindelse med de tekniske krav i konkurrenceprogrammet lægges vægt på, at der foretages en miljømæssig optimering af projektet med særlig vægt på reduktion af bygningens energiforbrug, lang levetid for bygningen, minimeringen af brugen af miljø- og sundhedsskadelige materialer samt opnåelse af et godt indeklima. Som udgangspunkt må miljøindsatsen ikke føre til en samlet fordyrelse af projektet. På enkeltområder kan dyrere løsninger end sædvanligt dog accepteres, hvis det kan dokumenteres, at der opnås en væsentlig totaløkonomisk gevinst, f.eks. besparelser i driftsudgifterne eller andre væsentlige gevinster.

Desuden kræves en byggeteknisk kvalitet, der sikrer levetider på 50 – 100 år for alle væsentlige bygningsdele. Der lægges endvidere vægt på opførelse af et fleksibelt byggeri, der også kan tilpasses fremtidens krav til bygningen og dens anvendelse. Endelig lægges vægt på anvendelse af brugervenlige, driftssikre og rengøringsvenlige løsninger i forbindelse med udformningen af bygningen og dens tekniske systemer.

Idéforslag til bebyggelsesplan - Helhedsplan

Konkurrenceprogrammet beskriver forudsætninger, krav og ideer til udformning af en samlet bebyggelsesplan for nærområdet. Nærområdet har en samlet byggerummelighed på ca. 47.000 etage m2. Efter købsaftalen med Ørestadsselskabet er der åbnet mulighed for reduktion af rummeligheden til 80%, dvs. i alt ca. 37.500 etage m2

Efter drøftelser med andre forvaltninger (herunder planmyndighederne) foreslås, at idéforslag til bebyggelsesplan for nærområdet – foruden gymnasiet - omfatter følgende funktioner:

  • Offentligt bibliotek med virtuelt ungdomsbibliotek
  • Offentligt idrætshus
  • Offentligt kulturhus
  • En anden mindre uddannelsesinstitution
  • Daginstitution

- hvortil kommer en andel af boliger og erhverv samt et P-hus.

I programmet lægges op til, at der skabes mulighed for samvirke/fysisk integration mellem de omhandlede offentlige serviceinstitutioner, idet det understreges, at gymnasiet skal kunne opføres uafhængigt af planer og beslutninger om gennemførelse af øvrige offentlige institutioner. Idéforslaget vil således ikke have bindende virkning for Københavns Kommune, men vil kunne lægges til grund for den videre planlægning af nærområdet.

Konkurrencetekniske betingelser

Kapitlet rummer en redegøres for de formelle rammer for arkitektkonkurrencens gennemførelse, herunder en beskrivelse af hvilke formelle krav, der stilles til det materiale, deltagerne afleverer.

Desuden redegøres for de økonomiske rammer for projektet og arkitektkonkurrencen. Det samlede budget for etablering af den nye undervisningsinstitution i Ørestad udgør 236 mio. kr. Dette omfatter alle udgifter i forbindelse med projektets gennemførelse. Den økonomiske ramme for selve byggeriet omfattet af projektkonkurrencen udgør 188 mio. kr. Hertil kommer 32 mio. kr. til inventar, teknisk udstyr og undervisningsmidler. Det resterende beløb på 16 mio. kr. vedrører udarbejdelse af byggeprogram, gennemførelse af arkitektkonkurrence, bygherrerådgivning under projektets gennemførelse, 5-årseftersyn, administration af byggesagen samt byggetilladelser og diverse afgifter.

Endelig redegøres for hvilke kriterier, der vil blive anvendt ved evalueringen af de fremsendte projekter. Følgende kriterier anvendes i uprioriteret rækkefølge:

  • Sammenfattende arkitektonisk, æstetisk, funktionel og teknisk vurdering i forhold til konk urrenceprogrammet
  • Sammenhæng mellem rumlig organisering og pædagogisk vision
  • Økonomisk vurdering i forhold til anlægsbudgettet
  • Miljø- og indeklimamæssig vurdering
  • Drifts- og vedligeholdelsesmæssige forhold for projektet
  • Helhedsplan for området (idéforslag til bebyggelsesplan)
  • Honorar (vinder af arkitektkonkurrencen)

Disse kriterier fremgår af annonceringen af prækvalifikationen og vil ligge til grund for dommerkomiteens vurdering af projekterne.

Dommerkomite

Til at bedømme de indkomne projekter foreslås der nedsat en dommerkomite bestående af:

  • 3 medlemmer udpeget af og blandt Uddannelses- og Ungdomsudvalgets medlemmer, heriblandt borgmesteren, der er formand for dommerkomiteen.
  • 2 arkitektfagdommere, udpeget af Danske Arkitekters Landsforbund (DAL).
  • 1 ingeniørfagdommer, udpeget af Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI).
  • 1 fagdommer på det pædagogiske område udpeget af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
  • Den administrerende direktør for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Medlemmerne af DAL og FRI udpeges og honoreres efter sædvanlig praksis ved arkitektkonkurrencer. Der sker tilsvarende honorering af den pædagogiske fagdommer.

Dommerkomiteen har til opgave at vurdere de indkomne forslag, foretage votering og afgive betænkning med udpegning af et vindende arkitektfirma. Vinderforslaget vil være det forslag, som skal gennemføres, idet der dog vil forestå en længere projekteringsfase (ca. 1 år).

Dommerkomiteens arbejde forventes påbegyndt medio maj 2003, efter fristen for indlevering af konkurrencebidragene, og vil vare ca. en måned.

Til støtte for dommerkomiteens arbejde etableres en sekretariats- og rådgivningsgruppe, som foruden forvaltning og bygherrerådgivere omfatter repræsentanter for Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen samt Ørestadsselskabet.

Tidsplan

Forslag til tidsplan for det videre arbejde:

DATO

EMNE

BEMÆRKNINGER

20-11-02

Prækvalifikation

Offentliggørelse af udbudsbekendtgørelse, hvor arkitektfirmaer opfordres til at tilkendegive interesse.

03-01-03

Frist for anmodning om deltagelse

Arkitektfirmaer anmoder om at deltage i arkitektkonkurrencen.

22-01-03

Møde i Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Forslag om program for arkitektkonkurrencen, udpegning af deltagende firmaer, sammensætning af dommerkomite samt anlægsbevilling til udarbejdelse af program, afholdelse af konkurrence og honorering af deltagende firmaer.

Februar 2003

Koordineringsgruppe, byggeudvalg og driftsudvalg

Etablering af forvaltningens organisation til varetagelse af byggeprojektets gennemførelse

13-02-03

Arkitektkonkurrence

Konkurrence påbegyndes og konkurrencemateriale udsendes til de udvalgte arkitektfirmaer

15-05-03

Aflevering af konkurrencebidrag

Frist for aflevering af konkurrencebidrag

16-05-03

Dommerkomite

Dommerkomite begynder arbejdet

16-06-03

Konkurrence afsluttes

Dommerkomiteen afgiver betænkning og udpeger vinderforslag

18-06-03

Møde i Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Orientering om dommerkomiteens arbejde og vinderprojekt. Anlægsbevilling på projektering af nyt gymnasium i Ørestaden

Juni 2003

Kontrakt med vinderarkitekt

Forvaltningen gennemfører kontraktforhandlinger ved arkitektfirmaet bag vinderprojektet

Juli 2003

Lokalplan og kommuneplan

Udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg påbegyndes

August. 2003

Projektering

Projektering af vinderprojektet påbegyndes

August. 2004

Byggeri

Byggeriet forventes påbegyndt

 

I forlængelse af dette udvalgsmøde etableres forvaltningens organisation til varetagelse af byggeprojektets gennemførelse og forberedelse af det færdige byggeris ibrugtagelse. Der nedsættes et byggeudvalg (under ledelse af Bygningsområdet), som skal varetage inddragelse af repræsentanter for de fremtidige brugere i projektets planlægning og projektering. Byggeudvalgets arbejde gennemføres i henhold til forvaltningens retningslinier for gennemførelse af større byggesager. Desuden etableres et driftsudvalg (under ledelse af Ungdoms- og Voksenområdet), som skal forberede den fremtidige ibrugtagelse og drift af det nye gymnasium. Endelig nedsættes en koordineringsgruppe (under ledelse af Ungdoms- og Voksenområdet), som skal varetage den overordnede forvaltningsmæssige koordinering af projektets gennemførelse.

Under forudsætning af at Uddannelses- og Ungdomsudvalget på mødet den 18. juni 2003 tiltræder forvaltningens indstilling om anlægsbevilling til projekteringen af det nye gymnasium i Ørestaden påbegyndes forhandlingerne om kontrakt med det vindende arkitektfirma.

Byggeriet af et nyt gymnasium forudsætter antagelig udarbejdelse af en ny lokalplan for området og udarbejdelse af et kommuneplantillæg. Denne proces påbegyndes hurtigst muligt efter udpegelsen af et vinderforslag.

Selve projekteringen forventes påbegyndt august 2003 og forventes at få en varighed på ca. 1 år. I forbindelse projekteringen vil der erfaringsmæssigt både være behov for præcisering af programmet og behov for en bearbejdning og justering af vinderforslaget. Uddannelses- og Ungdomsudvalget vil i givet fald få forelagt spørgsmål i forbindelse med dette arbejde i efteråret 2003.

 

I indstillingen vedr. iværksættelse af procedure for afholdelse af arkitektkonkurrence vedrørende en ny uddannelsesinstitution i Ørestad (U76/02 – LUKKET PUNKT), som blev tiltrådt af Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 6. november 2002, blev udvalget orienteret om, at der på mødet den 22. januar 2003 ville blive søgt en samlet anlægsbevilling til dækning af udgifterne til udarbejdelse af konkurrenceprogram mv., vederlag til de deltagende arkitektfirmaer og udgifter ved dommerkomiteens arbejde, herunder vederlag til fagdommere.

De samlede udgifter i forbindelse med udarbejdelse og udsendelse af konkurrenceprogram m.v. udgør 1.100.000 kr. Dette omfatter udgifter til arkitektonisk, teknisk og juridisk rådgivning i forbindelse med prækvalifikationen af firmaer til arkitektkonkurrencen, udarbejdelse af det omfattende konkurrenceprogram samt layout, oversættelse, tryk og udsendelse af konkurrenceprogrammet til konkurrencedeltagerne.

På baggrund af konkurrencens indhold og ønsket om at tiltrække udenlandske arkitektfirmaer har forvaltningen i samråd med kommunens stadsarkitekt og den benyttede bygherrerådgiver vurderet, at der bør ydes et vederlag på 300.000 kr. til hver af de 8 deltagende firmaer i arkitektkonkurrencen. Da der som led i konkurrencen om det nye gymnasium også skal udarbejdes et idéforslag til bebyggelsesplan for lokalområdet, har Økonomiforvaltningen givet tilsagn om at bidrage med 150.000 kr. pr. deltagende arkitektfirma anvist af den af Borgerrepræsentationen fastlagte pulje på 8 mio. kr. til undersøgelser m.v. af offentlige institutioners indpasning i nye bolig-/byområder. De r anvises dækning for den resterende udgift på 150.000 kr. pr. deltagende firma eller i alt 1.200.000 kr. inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets anlægsramme for gymnasieskoler.

I forbindelse med dommerkomiteens arbejde vil der være udgifter til vederlag til fagdommere og honorering af dommerkomiteens sekretær samt udgifter til ophængning af konkurrenceprojekterne, kopiering og forsendelse af materiale, diverse konsulentbistand i forbindelse med dommerkomiteen vurdering af projekterne mv. Hertil kommer udgifter ved offentliggørelse af vinderprojektet og udstilling af projekterne. De samlede udgifter hertil anslås til 600.000 kr.

Der anvises dækning for den samlede udgift på 2.900.000 kr. i indeks 173 inden for den samlede anlægsramme for Gymnasieskoler konto 3.41.3 på 79 mio. kr. i 2002, hvoraf størstedelen vil blive søgt overført til 2003. Beløbet er således indeholdt i den samlede anlægsramme på 236 mio. kr. til den nye uddannelsesinstitution, som indgår i budgetaftalen for 2003.

 

Miljøvurdering

De væsentligste miljømæssige konsekvenser ved opførelse af et nyt gymnasium i Ørestad vil være knyttet til den fremtidige drift af byggeriet, især til energiforbruget og indeklimaet for de mange fremtidige brugere og det beskæftigede personale. Desuden vil bygningen og gymnasiets aktiviteter blive en væsentlig faktor i forhold det fremtidige bymiljø i Ørestad City.

I konkurrenceprogrammet lægges vægt på, at der foretages en samlet miljømæssig optimering af projektet ved anvendelse af miljørigtig projektering.

I den forbindelse skal der lægges særlig vægt på reduktion af energiforbruget i bygningens driftsfase, opnåelse af lang levetid for bygningen, minimering af brugen af miljø- og sundhedsskadelige materialer samt opnåelse af et godt indeklima. Desuden lægges op til, at projektet rummer et eller flere elementer, der medvirker til at synliggøre bygningens ressourceforbrug og miljøeffekter, og som kan indgå i en pædagogisk sammenhæng, f.eks. i forbindelse med undervisningen i naturvidenskabelige emner. Minimumskravene i Københavns Kommunes retningslinier for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" skal også opfyldes. Endelig lægges vægt på etablering af et frugtbart fremtidig samspil mellem gymnasiet og de øvrige bygninger og aktiviteter i Ørestad City.

Som led i besvarelsen på arkitektkonkurrencen skal arkitektfirmaet redegøre for de væsentligste miljø- og sundhedsmæssige aspekter ved projektet. I forbindelse med den efterfølgende projektering foretages en miljøvurdering af vinderprojektet. Resultatet heraf fremlægges i en senere indstilling.

 

Repræsentanter (rektor, lærer og elev) fra den arbejdsgruppe, som udarbejdede hæftet "Rummene i fremtidens gymnasium og hf" samt særligt sagkyndige har været inddraget og kommenteret konkurrenceprogrammet.

Konkurrenceprogrammets kapitel 2-4 har desuden været forelagt Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen samt Ørestadsselskabet vedrørende programmets forudsætninger vedrørende placering af andre kommunale institutioner i nærområdet og et eventuelt fremtidig samvirke med disse institutioner.

Det samlede konkurrenceprogram vil efter Uddannelses- og Ungdomsudvalgets behandling blive fremsendt til de respektive forvaltninger.

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Konkurrenceprogram (bilag og appendiks til konkurrenceprogrammet omfatter materiale om blandt andet lokalplan, designmanual for Ørestad, miljøorienteret nybyggeri, skitserende programudvikling, bysociologisk undersøgelse m.v. (Er fremlagt i Borgerrepræsentationens Sekretariat)
  • Bilag 2: Deltagere i konkurrencen (Er fremlagt i Borgerrepræsentationens Sekretariat)

Peter Rasmussen

Jørn Larsen

Til top