Mødedato: 20.02.2003, kl. 17:30

Betalingsvedtægt for offentlige spildevandsanlæg

Betalingsvedtægt for offentlige spildevandsanlæg

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 20. februar 2003

 

BR 70/03

Betalingsvedtægt for offentlige spildevandsanlæg

Betalingsvedtægt for offentlige spildevandsanlæg

Indstilling om, at Forslag til betalingsvedtægt for Københavns Kommunes offentlige spildevandsanlæg med tilhørende redegørelse godkendes med virkning fra 1. januar 2002, idet ændringerne vedrørende særbidrag dog først får virkning fra 1. januar 2003 og ændringerne vedrørende vejbidrag får virkning fra 1. januar 2004, at der med virkning fra 1. januar 2003 indføres et administrationsbidrag og godkendes en ændring af de stofafhængige særbidrag for virksomheder, som udleder spildevand, der er mere forurenet end almindeligt husspildevand, som det fremgår af vedlagte bilag 3, at det kommunale årlige vejbidrag med virkning fra 1. januar 2004 øges fra 0,4 mio. kr. til 4 % af anlægsudgifterne for ledningsanlæg m.m. (for 2004 anslået 5,8 mio. kr.), samt

at Københavns Energi får bemyndigelse til at træffe afgørelser vedrørende betalingsvedtægtens bestemmelser om fastsættelse af lavere tilslutningsbidrag, overtagelse af og tilslutningsbidrag for private spildevandsanlæg samt udtræden og genindtræden efter principperne i den tilhørende redegørelse.

(Miljø- og Forsyningsudvalget)

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at "Forslag til betalingsvedtægt for Københavns Kommunes offentlige spildevandsanlæg" med tilhørende redegørelse godkendes med virkning fra 1. januar 2002, idet ændringerne vedrørende særbidrag dog først får virkning fra 1. januar 2003 og ændringerne vedrørende vejbidrag får virkning fra 1. januar 2004,

at der med virkning fra 1. januar 2003 indføres et administrationsbidrag og godkendes en ændring af de stofafhængige særbidrag for virksomheder, som udleder spildevand, der er mere forurenet end almindeligt husspildevand, som det fremgår af vedlagte bilag 3,

at det kommunale årlige vejbidrag med virkning fra 1. januar 2004 øges fra 0,4 mio. kr. til 4 % af anlægsudgifterne for ledningsanlæg m.m. (for 2004 anslået 5,8 mio. kr.), og

at Københavns Energi får bemyndigelse til at træffe afgørelser vedrørende betalingsvedtægtens bestemmelser om fastsættelse af lavere tilslutningsbidrag, overtagelse af og tilslutningsbidrag for private spildevandsanlæg samt udtræden og genindtræden efter principperne i den tilhørende redegørelse.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 27. januar 2003

Tiltrådt.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form".

Økonomiudvalgets beslutning den 4. februar 2003

Anbefalet.

 

 

RESUME

Folketinget har ændret den lov, som fastlægger principperne for kommunernes opkrævning hos brugerne af bidrag til den kommunale kloakforsyning. Som følge af lovændringen er det nødvendigt at revidere kommunens nugældende betalingsvedtægt, så den bringes i overensstemmelse med loven. Denne revision skal ifølge loven være gennemført senest 1. januar 2002. På grund af drøftelser og undersøgelse af det fremtidige vejbidrags størrelse er revisionen blevet forsinket i Københavns Kommune. Vejbidraget foreslås fastsat til 4 % af anlægsudgifterne, svarende til et vejbidrag på ca. 5,8 mio. kr. i 2004. Økonomiudvalget har på mødet den 7. januar 2003 tiltrådt, at Bygge- og Teknikudvalgets budgetramme fra 2004 korrigeres for en merudgift på 5,4 mio. kr. svarende til den forventede, gennemsnitlige merudgift ved det foreslåede vejbidrag på 4 %.

Indtægtsforøgelsen for Kloakforsyningen vil komme brugerne til gode i form af en reduktion af vandafledningsbidraget på ca. 16 øre pr. m3.

Vedtægtsforslaget er udarbejdet på grundlag af en af Miljøstyrelsen udarbejdet standardvedtægt. Forslaget er i overensstemmelse med den reviderede lov og ændrer visse bestemmelser i den nugældende vedtægt.

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen vedtog den 4. marts 1999 den nugældende betalingsvedtægt. Denne vedtægt havde sit lovmæssige grundlag i Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 923 af 5. december 1997 af lov om betalingsregler for spildevandsanlæg m.v.

Folketinget har den 9. maj 2000 vedtaget en ændring af loven om betalingsregler for spildevandsanlæg m.v. Ifølge lovændringen skal kommunen senest den 1. januar 2002 have udarbejdet en betalingsvedtægt, som er i overensstemmelse med loven.

Loven bygger fortsat på et princip om, at den kommunale kloakforsyning er en forsyningsvirksomhed, der fuldt ud og solidarisk finansieres af forbrugerne, og dermed af "forurenerne".

Den ændrede lov giver som noget nyt kommunen mulighed for – men ikke pligt til – at opdele vandafledningsbidraget i en fast og variabel del samt reducere betalingen af vandafledningsbidrag for tilledning af vand fra afværgepumpninger, køle- og filterskyllevand og genanvendt regnvand. Loven er også på andre punkter ændret bl.a. med hensyn til tilslutningsbidrag og særbidrag.

Vedtægtsforslaget er udarbejdet på grundlag af en af Miljøstyrelsen udsendt vejledning og en tilhørende vejledende standardvedtægt.

I forhold til den nugældende vedtægt består de væsentligste ændringer i følgende:

  • Der kan efter en konkret vurdering ske reduktion i vandafledningsbidraget for tilledning af vand fra afværgepumpninger, køle- og filterskyllevand samt genanvendt regnvand såfremt de i loven fastsatte kriterier er opfyldt, herunder at afledningen og rensningen af vandet er forbundet med færre omkostninger for kloakforsyningen end tilledning af almindeligt spildevand, og at miljømæssige hensyn taler herfor. For genanvendt regnvand vil der i givet fald ske en ca. 50 % reduktion af bidraget. Reduktionen for de øvrige typer vand vil bero på en nærmere konkret afgørelse.
  • Der er indført bestemmelser om supplerende tilslutningsbidrag i forbindelse med matrikulære ændringer (f.eks. udstykning af ejendomme) og i forbindelse med efterfølgende tilslutning af tag- og overfladevand fra en ejendom.
  • Den hidtidige bestemmelse om et reduceret tilslutningsb idrag for visse boligejendomme er erstattet af en generel dispensationsmulighed til opkrævning af et reduceret tilslutningsbidrag, f.eks. for ejendomme med mange boligenheder og for erhvervsejendomme med et stort grundareal i forhold til spildevandsmængden.
  • Særbidragsordningen er omlagt, således at der indføres et administrationsbidrag og en opkrævningsgrænse.
  • Det kommunale vejbidrag udgør (fra og med 2004) 4 % af kloakforsyningens årlige anlægsudgifter til ledningsanlæg m.v.

Kommunen betaler et årligt bidrag til kloakforsyningen for afledning af vejvand fra kommunale veje og private fællesveje. Vejbidraget, som højst kan udgøre 8 % af de årlige anlægsudgifter til kloakafledningsanlæggene, herunder udgifter til etablering af forsinkelsesbassiner, overløbsbygværker og anlæg til rensning af regnvand, er fastsat til 4 %, hvilket med de forventede anlægsudgifter i 2004 vil udgøre 5,8 mio. kr. Størrelsen af vejbidraget er fastsat efter drøftelse mellem Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen.

Særbidrag opkræves hos virksomheder som udleder spildevand med en højere forurening end almindeligt husspildevand, såfremt udledningen giver anledning til særlige foranstaltninger i forbindelse med anlæggets etablering og drift. Det nye administrationsbidrag fastsættes ifølge vedtægtsforslaget af Borgerrepræsentationen. Bidraget foreslås fastsat til 50.000 kr. Beløbets størrelse er udtryk for de reelle udgifter, der er forbundet med sagsbehandling, prøvetagning og analysearbejde. For efterfølgende år fastsættes dette bidrag i forbindelse med budgettets vedtagelse.

Opkrævning af særbidrag (bidrag for stofudledning og administrationsbidrag) undlades når administrationsbidraget – fastsat til 50.000 kr. - overstiger stofudledningsbidraget til den pågældende virksomhed, og den samlede regning således er under 100.000 kr.

I takstbladet til det vedtagne Budget 2003 er der for Afløb angivet tre takster for særbidrag. Bidragene er – uændret i forhold til 2002 – fastsat til hhv. 2,45 kr., 13,24 kr. og 20,84 kr./kg for slamtørstof, kvælstof og fosfor. Spildevandets indhold af de nævnte stoffer fastsættes på baggrund af repræsentative stikprøver af virksomhedens spildevand.

På spildevandsanlæggene er beregningsmetoden for slamtørstof fra og med januar 2002 ændret til en beregning af suspenderet stof (stof, som ikke opløses i vand), og Københavns Energis takst ønskes som følge heraf korrigeret til 1,77 kr./kg med virkning fra 1. januar 2003. Ændringen af beregningsmetoden er indarbejdet i den nye betalingsvedtægt.

Taksten for kvælstof foreslås i 2003 tilnærmelsesvist halveret til 6,86 kr./kg. Baggrunden herfor er, at taksterne i forbindelse med indførelsen af den nye betalingsvedtægt skal ændres, således at taksten alene dækker rensningen af spildevandet. De administrative omkostninger dækkes ved det særlige administrationsgebyr. Endelig justeres taksten for fosfor til 21,95 kr./kg.

Omlægningen af særbidragsordningen giver ikke anledning til væsentlige, provenumæssige virkninger. Der kan ventes en mindreindtægt på 50.000 kr. i 2003 i forhold til de vedtagne takster, hvilket dog allerede er indarbejdet i forudsætningerne for budgettet for 2003.

Betalingen for tilledning af vand fra afværgepumpninger kan nedsættes, hvis kloakforsyningens udgifter ved afledning og rensning af vandet er lavere end for almindeligt spildevand. I givet fald skal vandafledningsbidraget dog fortsat fastsættes således, at det dækker kloakforsyningens omkostninger til f.eks. drift af pumpestationer og renseanlæg.

Det skal i den forbindelse bemærkes, at KE betaler samme pris til Lynettefællesskabet for afledning af vand fra afværgepumpninger som for almindeligt spildevand. Selv om udgifterne ved rensning af vand fra afværgepumpninger må antages at være lavere end udgifterne ved rensning af almindeligt spildevand, kan denne besparelse ikke uden videre udmøntes i en nedsættelse af betalingen for vand fra afværgepumpninger. En sådan nedsættelse ville kræve, at der forinden sker en ændring af takststrukturen i Lynettefællesskabet.

Den nye lovmæssige mulighed for at opdele vandafledningsbidraget i en fast og en variabel del er ikke medtaget i forslaget. Grunden hertil er, at et fast vandafledningsbidrag må forventes at reducere forbrugernes incitament til at spare på vandet. Hertil kommer, at et sådant bidrag vil medføre en øget administration.

ØKONOMI

Størrelsen af vejbidraget har været drøftet mellem Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen og har været forelagt Økonomiudvalget. Økonomiudvalget har på mødet den 7. januar 2003 tiltrådt, at Bygge- og Teknikudvalgets budgetramme for 2004 korrigeres for en merudgift på 5,4 mio. kr. svarende til den forventede, gennemsnitlige merudgift ved et vejbidrag på 4 % af anlægsudgifterne.

Denne indtægtsforøgelse for Kloakforsyningen vil komme brugerne til gode i form af en tilsvarende reduktion af vandafledningsbidraget på ca. 16 øre pr. m3.

Hvis ændringerne af særbidraget ikke gennemføres som foreslået, vil KE i 2003 få en merindtægt på ca. 50.000 kr. i forhold til indtægtsbevillingen. Dette skyldes, at KE ikke har reguleret særbidragene i takstbilaget for 2003, men valgt at lade reguleringen afvente vedtagelsen af betalingsvedtægten.

MILJØVURDERING

Ingen bemærkninger.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen.

BILAG

  1. Forslag til betalingsvedtægt for Københavns Kommunes offentlige spildevandsanlæg.
  2. Redegørelse vedrørende forslag til Betalingsvedtægt for Københavns Kommunes offentlige spildevandsanlæg.
  3. Ændring af Københavns Energis takstbilag

 

Peter Elsman

/ Niels Juul Jensen

Til top