Mødedato: 20.01.2022, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Kursusregulativ for samling 2022-2025

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til regulativ for Borgerrepræsentationens medlemmers deltagelse i kurser og kursuslignende arrangementer (kursusregulativet). Herudover skal der tages stilling til en ændret godkendelsesproces, hvor kompetencen vedrørende kursusregulativet skal delegeres til Økonomiudvalget. 

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Kursusregulativ for samling 2022-2025, jf. bilag 1, godkendes,
  2. at kompetencen vedrørende kursusregulativet delegeres fra Borgerrepræsentationen til Økonomiudvalget. 

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Regulativ for Borgerrepræsentationens medlemmers deltagelse i kurser og kursuslignende arrangementer er senest vedtaget den 27. februar 2014.

Der er til brug for indeværende valgperiode udarbejdet et opdateret udkast til et nyt kursusregulativ, jf. bilag 1. 

Løsning

Lov om kommunernes styrelse (kommunestyrelsesloven) § 16 giver mulighed for, at medlemmer af Borgerrepræsentationen kan deltage i kurser og kursuslignende aktiviteter og samtidig få udgiftsgodtgørelse og erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste, hvis medlemmet har tilmeldt sig ordningen.

Derudover giver bestemmelsen mulighed for, at borgerrepræsentanten kan få dækket kursusafgiften til de omfattede kurser.

Kriteriet for, om et kursus er omfattet af styrelseslovens § 16 er, at kurset af Borgerrepræsentationen skal anses for at have betydning for deltagelse i møder i Borgerrepræsentationen, udvalg og underudvalg samt deltagelse i møder i forbindelse med varetagelse af andre kommunale hverv, jf. kommunestyrelseslovens § 16, stk. 1, litra a og b.

Vurderingen af om et kursus har betydning for varetagelse af borgerrepræsentanternes hverv, skal ifølge kommunestyrelsesloven foretages af Borgerrepræsentationen eller af Økonomiudvalget efter bemyndigelse fra Borgerrepræsentationen.

Alle sager vedrørende borgerrepræsentanternes deltagelse i kurser skal dermed som udgangspunkt forelægges for Borgerrepræsentationen eller Økonomiudvalget.

Der er dog inden for rammerne af kommunestyrelsesloven åbnet op for, at der udarbejdes et regulativ, hvori der fastlægges klare retningslinjer for, hvilke kurser m.v. Borgerrepræsentationen anser for at have betydning for varetagelsen af de i kommunestyrelseslovens § 16, stk. 1 litra a og b nævnte hverv, og som dermed er forhåndsgodkendte.

Fordelen med et sådant regulativ er, at ansøgningerne som udgangspunkt kan afgøres administrativt og at kursusanmodninger derfor kun undtagelsesvis vil skulle forelægges for til politisk godkendelse.

På den baggrund har Økonomiforvaltning udarbejdet vedhæftede forslag til kursusregulativ, jf. bilag 1. Forslaget til kursusregulativet er en videreførelse af den ordning, som Borgerrepræsentationen senest vedtog den 27. februar 2014, men med enkelte ændringer.

Beskrivelse af de væsentligste foreslåede ændringer af kursusregulativet

Det foreslås, at kompetencen vedr. kursusregulativet fremadrettet placeres hos Økonomiudvalget, se nærmere begrundelse nedenfor. 

Kursusregulativet foreslås udvidet (nye regulativs § 3, stk. 3 og 4) således at kurser indenfor områder som fx kommunens styrelse, lovgivning og aftaler på det kommunale område, samt kommunens planlægning og prioritering altid anses for omfattet af regulativet. Ligeledes er kurser udbudt af visse instanser altid omfattet af regulativet (fx ministerier). 

Regulativets § 4, stk. 4 er præciseret således det fremgår, at Københavns Kommune betaler kursusafgiften såfremt kurset er omfattet af regulativet. 

Ordningen administreres af Borgerrepræsentationens Sekretariat samt relevante fagforvaltninger. Hvis det ikke administrativt kan afgøres om et kursus er omfattet af regulativet, forelægges spørgsmålet Økonomiudvalget til afgørelse. 

Se i øvrigt bilag 2 for samtlige foreslåede ændringer. 

Delegation af kompetence til Økonomiudvalget

Økonomiforvaltningen foreslår med nærværende indstilling, at kompetencen vedr. kursusregulativet fremadrettet placeres hos Økonomiudvalget.

Baggrunden for forslaget er, at såfremt en borgerrepræsentant ønsker at deltage i et kursus, som ikke umiddelbart er omfattet af kursusregulativet og dermed kan behandles administrativt, skal Borgerrepræsentationen eller Økonomiudvalget træffe beslutning om hvorvidt kurset er omfattet af lov om kommunernes styrelse § 16. Da Økonomiudvalget afholder flere møder end Borgerrepræsentationen, vil det gøre sagsgangen hurtigere hvis kompetencen fremadrettet ligger hos Økonomiudvalget. Det er hensigtsmæssigt, idet det i disse tilfælde er nødvendigt med politisk godkendelse inden tilmeldingsfristen til kurset udløber.  

Udkastet til Kursusregulativ har været i høring hos samtlige forvaltninger, uden at dette har givet anledning til bemærkninger.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Borgerrepræsentanternes kursusaktivitet betales af Borgerrepræsentationens egen ramme. 

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender Kursusregulativ for samling 2022-2025, offentliggøres regulativet på kk.dk

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender delegationen i indstillingens 2. at-punkt, vil delegationen blive tilføjet i oversigten over delegationer fra Borgerrepræsentationen til Økonomiudvalget.

 

Søren Hartmann Hede             /Mads Grønvall

 

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at Kursusregulativ for samling 2022-2025, jf. bilag 1, godkendes,
  2. at kompetencen vedrørende kursusregulativet delegeres fra Borgerrepræsentationen til Økonomiudvalget. 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. januar 2022

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. januar 2022

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top