Mødedato: 20.01.2005, kl. 17:30

Ombygning af Amager Strandvej

Ombygning af Amager Strandvej

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 20. januar 2005

 

 

BR 46/05

Ombygning af Amager Strandvej

Ombygning af Amager Strandvej

 

 

Indstilling om, at de 3 kryds på Amager Strandvej ombygges som beskrevet i indstillingen, at der i krydset ved Italiensvej etableres yderligere et fodgængerfelt med gulblink såfremt udgiften til gennemførelse af projektet bliver mindre end forventet, samt at der gives en anlægsbevilling på 12,6 mio. kr. til gennemførelse af projektet og der anvises dækning herfor på Vej & Parks Anlægsramme konto 2.22.3 (Vejanlæg), udformet som en udgiftsbevilling på 13,6 mio. kr. og en indtægtsbevilling på 1,0 mio. kr. (Amager Strandpark I/S konto 0.23.3 (strandområder).

Bygge- og Teknikforvaltningen retter henvendelse til Københavns Politi angående muligheden for at nedsætte hastighedsgrænsen på Amager Strandvej til 40 km/t henset til, at Amager Strandpark åbnes i 2005.

Bygge- og Teknikudvalget afholder eventuelle øgede driftsomkostninger i forbindelse med projektet inden for udvalgets egen ramme.

                                                                 (Bygge- og Teknikudvalget)

(Økonomiudvalgets beslutning vedlægges særskilt)

 

 

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at de 3 kryds på Amager Strandvej ombygges som beskrevet i denne indstilling

at der i krydset ved Italiensvej etableres yderligere et fodgængerfelt med gulblink såfremt udgiften til gennemførelse af projektet bliver mindre end forventet

at der gives en anlægsbevilling på 12,6 mio. kr. til gennemførelse af projektet og der anvises dækning herfor på Vej & Parks Anlægsramme konto 2.22.3 (Vejanlæg), udformet som en udgiftsbevilling på 13,6 mio. kr. og en indtægtsbevilling på 1,0 mio. kr. (Amager Strandpark I/S konto 0.23.3 (strandområder)

at der bevilges et årligt rammeløft på 100.000 kr. til øgede driftsomkostninger som følge af de to nye signalanlæg ved hhv. Øresundsvej og Svend Vonvedsvej

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 6. oktober 2004

Sagen blev udsat.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 8. december 2004

Anbefalet, idet forvaltningen retter henvendelse til Københavns Politi angående muligheden for at nedsætte hastighedsgrænsen på Amager Strandvej til 40 km/t henset til, at Amager Strandpark åbnes i 2005.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det dog forudsættes, at indstillingens 4. at-punkt udgår og i forlængelse heraf, at Bygge- og Teknikudvalget afholder eventuelle øgede driftsomkostninger i forbindelse med projektet indenfor udvalgets egen ramme. Der henvises til vedlagte notat."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. januar 2005

Anbefalet som indstillet af Økonomiforvaltningen.

 

 

RESUME

Den 10. september 2003 (BTU 409/2003) godkendte Bygge- og Teknikudvalget, at forvaltningen udarbejder et skitseprojekt til ombygning af de 3 kryds, der kommer til at udgøre hovedadgangene til Amager Strandpark. Ombygningen af disse 3 kryds udgør en første etape, mens en senere etape vil omfatte en ombygning af krydsene Prags Boulevard og Hedegaardsvej tillige med etableringen af en række hastighedsdæmpende støttepunkter på strækningen.

Behovet for en trafikdæmpning af Amager Strandvej, er bl.a. udtrykt af beboerne, som efter Øresundsbroens åbning oplever Amager Strandvej som mere utryg for de bløde trafikkanter.

 

Årsagen til den øgede utryghed, er ikke at der kører flere biler på Amager Strandvej efter Øresundsbroens åbning, da trafiktællinger viser, at det samlede antal af køretøjer tværtimod er faldet. Det vurderes at den øgede utryghed i stedet skyldes at, mængden af den tunge trafik er øget.

 

Når Amager Strandpark til tid åbnes i 2005, vil personbiltrafikken på Amager Strandvej atter stige, dog kun sæsonmæssigt.

 

I forbindelse med det igangværende arbejde med Amager Strandpark igangsatte forvaltningen derfor en analyse af, hvordan Amager Strandvej kan udformes, så den vil være mere sikker at færdes på for de bløde trafikanter, selv om vejen bliver adgangsvej til et nyt regionalt trafikmål. Udgangspunktet for analysen var Trafikplan for Amager, hvor en trafikdæmpning af Amager Strandvej indgår.

 

Analysen viste, at den ønskede forbedring af trafiksikkerheden på strækningen ud for den kommende strandpark kan opnås ved at etablere regulerede kryds (rundkørsel eller signalregulering) samt en række hastighedsdæmpende støttepunkter, hvor cyklende og gående kan krydse mere sikkert. Kun de tre nedenfor nævnte kryds er omfattet

 

De foretagede kapacitetsberegninger viser,  at rundkørsler ved de 2 hovedadgangsveje til Amager Strandpark (Øresundsvej og Svend Vonvedsvej) ikke vil kunne afvikle trafikken på de gode stranddage. Derfor er der i skitseprojektet foreslået signalregulerede kryds ved Øresundsvej og ved Svend Vonvedsvej.

 

Skitseprojektet, som ligger til grund for nærværende indstilling, omfatter udelukkende første etape i form af to signalregulerede kryds ud for hhv. Øresundsvej og Svend Vonvedsvej, mens der ud for Italiensvej – hvor der kun vil blive adgang til den nye strandpark for gående og cykler – umiddelbart etableres et støttepunkt i form af fodgængerfelt med midterstøttepunkt og gult advarselsblink, jf. bilagene 3, 5 og 7.

 

Undervejs har skitseprojektet måtte tilpasses flere opståede situationer. Krydset ved Øresundsvej er blevet omprojekteret da naturklagenævnet afviste at udtage 3,8 ha af fredningen med henblik på at bygge boliger. Dette medførte at svingbanerne i forbindelse med den planlagte boligvej bortfaldt. HUR fremkom med ønske om buslommer ved alle tre kryds, hvorfor disse måtte indarbejdes i projektet. Da de arkæologiske undersøgelser i forbindelse med  Amager Strandpark projektet bl.a. viste fund i stranden ud for Italiensvej, blev tilslutningen ændret for at tilgodese den nye linieføring for stien, som besluttet i Amager Strandpark projektet. Den sidste justering fandt sted i forbindelse med en beslutning om afkortning af broen ud for Svend Vonvedsvej, hvilket medførte at adgangsvejen på dette sted skulle forlænges 14 m mod øst.

 

Med disse ændringer indarbejdet, er de samlede udgifter til gennemførelse af projektet, beregnet til 13,6 mio. kr. i prisniveau juni 2004.

 

Sagen var på dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 6. oktober 2004, men blev udsat. Et supplerende notat af 26. november 2004 er vedlagt.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Amager Strandvej opleves som utryg for de bløde trafikkanter, hvilket bl.a. er kommet til udtryk i en række henvendelser fra beboere. Det er forvaltningens vurdering, at dette dels skyldes at hastighedsbegrænsningerne ikke overholdes, dels at mængden af den tunge trafik er steget efter Øresundsbroens åbning selvom det samlede antal af køretøjer er faldet. Der er dog ikke konstateret flere uheld efter broens åbning. Når Amager Strandpark åbnes i 2005, vil personbiltrafikken på Amager Strandvej atter stige, dog kun sæsonmæssigt.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Udgangspunktet for skitseprojektet har været "Trafikplan for Amager, Handlingsplan", hvor der bl.a. foreslås etableret rundkørsler i de centrale kryds på Amager Strandvej.

 

Forvaltningen har foretaget kapacitetsberegninger på baggrund af de forventede trafiktal efter åbningen af Amager Strandpark. Resultaterne viser, at rundkørsler ved de 2 hovedadgangsveje til Amager Strandpark (Øresundsvej og Svend Vonvedsvej) ikke vil kunne afvikle trafikken på de gode stranddage. Da dage med stor tilstrømning af biler til stranden er sammenfaldende med store mængder cyklister og gående kræver det krydsløsninger, hvor trafikken kan afvikles på en sikker og overskuelig måde i spidsbelastningssituationer. Derfor er der i skitseprojektet foreslået signalregulerede kryds og ikke rundkørsler ved Øresundsvej og ved Svend Vonvedsvej.

 

Krydset ved Ørsesundsvej (bilag 2-3)

Ved Øresundsvej øges antallet af svingbaner for at kunne opnå en tilstrækkelig kapacitet.

 

Efter anmodning fra HUR, etableres der to buslommer (den nordlige med plads til to busser, den sydlige med plads til kun en bus, idet den ene af de to linier, drejer op ad Øresundsvej).

 

Samtidig med det nye signalanlæg, vil der blive opsat nye belysningsmaster.

 

Krydset ved Italiensvej (bilag 4-5)

For så vidt angår krydset Amager Strandvej/Italiensvej, så tager skitseprojektet udgangspunkt i, at Italiensvej lukkes for gennemkørsel ved Metroen. Selv om metrolinien til lufthavnen først ventes at åbne i 2007, er Italiensvej som følge af anlægsarbejderne lukket for gennemkørende biltrafik i 2004.

 

Da der ud for Italiensvej kun vil blive adgang til Amager Strandpark for gående og cykler, vurderes den trafikalt bedste løsning at være 2 fodgængerfelter med midterstøttepunkter og gule advarselsblink således at fodgængere kan krydse sikkert uanset i hvilken side af Italiensvej de kommer gående fra. Inden for projektets økonomiske ramme, vil det dog kun være muligt at anlægge et fodgængerfelt med midterstøttepunkt. Såfremt det i forbindelse med enten detailprojekteringen eller udførelsen af projektet viser sig økonomisk muligt, foreslås det sidste forgængerfelt med midterstøttepunkt anlagt.

 

Efter anmodning fra HUR, etableres der to buslommer, hver med plads til to busser.

 

Krydset ved Svend Vonvedsvej (bilag 6-7)

Ved Svend Vonvedsvej øges antallet af svingbaner i Amager Strandvej for at give krydset en tilstrækkelig kapacitet. Desuden etableres der et nyt ben i krydset, nemlig den nye adgangsvej til Amager Strandpark.

 

Efter anmodning fra HUR, etableres der to buslommer, hver med plads til to busser.

 

Samtidig med det nye signalanlæg, vil der blive opsat nye belysningsmaster.

 

Projektsekretariatet for Amager Strandpark har for ganske nylig oplyst, at broen ved Svend V onvedsvej vil blive flyttet 14 m længere mod øst. Dette vil betyde, at adgangsvejen skal forlænges tilsvarende og vil blive tilsvarende dyrere. Dette er ikke vist på tegningsbilaget, men er indregnet i udgiften på de 13,6 mio. kr.

 

Som det fremgår af bilag 7, udføres tilslutningen af Svend Vonvedsvej til Amager Strandvej som en "S"-kurve idet den nye adgangsvej til Amager Strandpark ligger forskudt i forhold til Svend Vonvedsvej (placeringen af den nye adgangsvej kan ikke ændres, da den af fredningsmæssige årsager skal ligge mellem de to "diger").

 

Økonomi

De samlede udgifter til gennemførelse af projektet, er beregnet til 13,6 mio. kr. i prisniveau juni 2004.

 

Udgifterne foreslås finansieret ved en anlægsbevilling på 13,6 mio. kr. til gennemførelse af projektet på Vej & Parks anlægsramme, konto 2.22.3, Vejanlæg.

Midlerne til projektet er sammensat af reservationer fra flere forskellige puljer: 5,0 mio. kr. fra "Pulje til trafik og nye boligområder (90 mio. kr. Puljen)", 3,0 mio. kr. fra "Pulje til trafiksanering i forbindelse med Metroen 3. etape", 1,0 mio. kr. fra Amager Strandpark og endelig 4,6 mio. kr. fra Vej & Parks anlægsramme.

 

Forskellen på 4,6 mio. kr. mellem det nuværende prisoverslag på 13,6 mio. kr. og det tidligere skønnede på 9,0 mio. kr. (BTU 409/2003) skyldes følgende forhold:

 

·        de projektmæssige ændringer ved etablering af buslommer i begge vejsider ved hvert af de tre kryds er beregnet til 1,7 mio. kr.

·        forlængelse af adgangsvejen fra Svend Vonvedsvej frem til brofaget vurderes at beløbe sig til 1,0 mio. kr.

·        prisstigninger (indeksregulering) i perioden udgør omtrent 0,5 mio. kr.

·        mens resten – 1,4 mio. kr. – må tilskrives at det oprindelige overslag var prissat for lavt.

 

De 4,6 mio. kr. foreslår forvaltningen som beskrevet ovenfor anvist på Vej & Parks anlægsramme. Midlerne fremskaffes ved at udskyde Modstrømscykelsti projektet i Gothersgade (2,5 mio. kr.) og ved et mindre forbrug på Købmagergade projektet. Gothersgade foreslås udskudt pga. at forvaltningen ikke pt. kan tilrettelægge et løsningsforslag, der tilgodeser cyklister i begge retninger. Konkurrencen om en ny Købmagergade bliver ikke så dyr som for ventet, hvorfor der vil være ca. 1,5 mio. kr. der kan anvendes til andet formål.

 

Forvaltningen vurderer samtidig, at det ikke er muligt at reducere i Amager Strandvejs projektet og at projektet er af så væsentlig betydning at en gennemførelse ikke kan udskydes.

 

 

Miljøvurdering

Forvaltningen har foretaget en intern miljøvurdering, med fokus på såvel situationen under udførelsen som efter det færdige anlæg. De væsentligste forhold opsummeres her:

Udførelsen af arbejdet vil medføre transport af jord og belægningsmaterialer, i form af eksisterende materialer, der transporteres bort og nye der køres til. Denne transport forsøges reduceret, ved i størst muligt omfang at lade eksisterende belægninger indgå i det færdige anlæg, dels ved at genindbygge så stor en del af den eksisterende jord som muligt, under hensyntagen til en konkret afvejning af teknik, miljø og økonomi.

Det færdige anlæg skønnes ikke i sig selv at generere mere trafik, men vurderes i stedet at kunne afvikle den fremtidige trafikmængde mere sikkert.

Miljøkontrollen har foretaget støjberegninger på Amager Strandvej på baggrund af følgende trafiktal:

Støjberegninger for Amager Strandvej

 

 

Periode

Lokalitet

ÅDT

% tung trafik

Støj (dB)

Før broen

 

 

 

1997

Syd for Prags Boulevard

12500

8

70

1999

Syd for Hedegårdsvej

10700

17

66

Idag

 

 

 

 

2002

Syd for Prags Boulevard

9500

17

69

2002

Syd for Hedegårdsvej

13200

10

66

Efter Amager Strandparks åbning - en hverdag

 

 

2006

Syd for Prags Boulevard

11100

17

69

2006

Syd for Hedegårdsvej

14600

10

66

Efter Amager Strandparks åbning - en god stranddag

 

2006

Syd for Prags Boulevard

14100

13

70

2006

Syd for Hedegårdsvej

16400

9

67

Bemærkninger

 

 

 

Beregningerne er foretaget af Miljøkontrollen 2003.10.30.
Beregningerne er foretaget vha. den nordiske beregningsmodel. Beregningsresultatet er afrundet og udtryk for støjniveauet ved vejskel.
Støjniveauet er angivet som det A-vægtede døgnækvivalente niveau for et årsmiddeldøgn (gennemsnitlige støjniveau over 1 døgn)

Figur 1

Bemærk, at der er to faktorer der spiller ind på støjen, nemlig årsdøgnstrafikken (ÅDT) og lastbilprocenten (% tung trafik)

 

Resultatet er, at der kun er 1dB(A) forskel på støjniveauet "før" og "efter" (1dB(A), hvilket er ganske lidt idet 1db(A) er den mindste forskel det menneskelige øre kan registrere, 3 dB(A) en væsentlig forskel, mens en forøgelse på 6 dB(A) svarer til en fordobling af støjen.

 

Høring

I forbindelse med projektudviklingen er Københavns Politi og HUR blevet hørt om projektet. Hverken Politiet eller HUR havde principielle indvendinger mod projektet og HUR's ønsker om etablering af busstoppesteder, er blevet indarbejdet.

Projektet er løbende blevet afstemt med Amager Strandpark.

 

Andre konsekvenser

 

Privat fællesvej ved Svend Vonvedsvej

Som det fremgår af bilag 4, udføres tilslutningen af Svend Vonvedsvej til Amager Strandvej som en "S"-kurve idet den nye adgangsvej til Amager Strandpark ligger forskudt i forhold til Svend Vonvedsvej (placeringen af den nye adgangsvej kan ikke ændres, da den af fredningsmæssige årsager skal ligge mellem de to "diger"). Da Svend Vonvedsvej er privat fællesvej, vil grundejerne skulle orienteres. Bl.a. fordi de fremover – i stedet for den eksisterende vej – nu skal vedligeholde den nye. Ændringen vil dog ikke påføre de private grundejere øgede udgifter til hverken anlæg eller vedligehold.

 

KE's areal ved Svend Vonvedsvej

Som nævnt ovenfor, udføres tilslutningen af Svend Vonvedsvej til Amager Strandvej som en "S"-kurve. "S"-kurven går bl.a. ind over det grønne område langs Svend Vonvedsvej som ejes af Københavns Energi (KE). Forvaltningen er p.t. i forhandling med KE om en overdragelse af disse.

 

Øgede driftsomkostninger

Projektet medfører øgede driftsomkostninger til de to signalanlæg ved Øresundsvej og Svend Vonvedsvej. Årligt vil dette beløbe sig til kr. 100.000,-.

 

Tidsplan

Såfremt projektet godkendes i BR i oktober 2004, kan projektet påbegyndes til forårret og afsluttes inden vinteren 2005. Af hensyn til koordineringen med Projekt Amager Strandpark, skal krydset ved Svend Vonvedsvej med den tilhørende adgangsvej til Amager Strandpark være afsluttet 01 juli 2005, hvor broen forventes at være færdig.

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Oversigtstegning over de tre krydsombygninger i sammenhæng med den ny Amager Strandpark

Bilag 2: Krydset ved Øresundsvej, eksisterende forhold

Bilag 3: Krydset ved Øresundsvej, forslag til ombygning

Bilag 4: Krydset ved Italiensvej, eksisterende forhold

Bilag 5: Krydset ved Italiensvej, forslag til ombygning

Bilag 6: Krydset ved Svend Vonvedsvej, eksisterende forhold

Bilag 7: Krydset ved Svend Vonvedsvej, forslag til ombygning

Bilag 8: Supplerende notat af 26. november 2004

 

 

Ole Bach

 


Til top