Mødedato: 20.01.2005, kl. 17:30

Lokalplanforslag "Kildebrøndevej" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg

Lokalplanforslag "Kildebrøndevej" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 20. januar 2005

 

 

BR 8/05

Lokalplanforslag "Kildebrøndevej" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg

Lokalplanforslag "Kildebrøndevej" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg

 

 

Indstilling om at forslag til lokalplan "Kildebrøndevej" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse, at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder, at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalaviser, at der gennemføres den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en lokal plancheudstilling samt et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde, samt at der ikke udarbejdes en miljørapport hørende til lokalplanforslaget med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001 efter lov nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer, og at offentliggørelse af denne beslutning sker sammen med offentliggørelse af planforslagene.

                                            (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  forslag til lokalplan "Kildebrøndevej" vedtages med henblik på offentliggørelse

at  indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at  offentliggørelsen annonceres i områdets lokalaviser

at  der gennemføres den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en lokal plancheudstilling samt et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde

at  der ikke udarbejdes en miljørapport hørende til lokalplanforslaget med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001 efter lov nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer, og at offentliggørelse af denne beslutning sker sammen med offentliggørelse af planforslagene.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  det til ovennævnte lokalplanforslag hørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse

at offentlighedsperioden fastsættes til 2 måneder

at  offentliggørelsen annonceres i områdets lokalaviser

at  der gennemføres den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en lokal plancheudstilling samt et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde

at  der ikke udarbejdes en miljørapport hørende til lokalplanforslaget med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001 efter lov nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer, og at offentliggørelse af denne beslutning sker sammen med offentliggørelse af planforslagene.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 24. november 2004

Anbefalet.

Sven Milthers (F), Jens Johansen (F) og Mikkel Warming (Ø) tog forbehold.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. december 2004

Anbefalet.

F og Ø videreførte deres forbehold fra Bygge- og Teknikudvalgets møde.

 

 

 

RESUME

I møderne den 25. august og 7. september 2004 i henholdsvis Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget drøftedes forvaltningernes redegørelse om udarbejdelse af en lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg for området mellem Frederikssundsvej, Kildebrøndevej og Sonnerupvej. Planarbejdet er foranlediget af et ønske fra Schibstad A/S, som ejer ejendommene Frederikssundsvej 261-267, hvor der ønskes opført en boligbebyggelse med butikker i stueetagen.

Projektet er ændret i forhold til det tidligere fremlagte skitseprojekt, idet bebyggelsens højde er 1 etage lavere, nu 4 etager med tagetage og åbningen til den eksisterende bebyggelse syd for er reduceret med ca.18 m. 

Lokalplanforslaget fastlægger området til helårsboliger med en gennemsnitlig størrelse på mindst 90 m². Lokalplanområdet opdeles i to underområder med etagebebyggelse langs Frederikssundsvej og villabebyggelse langs Sonnerupvej. Etagebebyggelsen fastlægges med byggefelter som en randbebyggelse samt mindre fritliggende bebyggelser mod villaområdet, og med en maksimal bebyggelsesprocent på 110. Der muliggøres butiksformål i en dybere stueetage. For de bagved liggende villaer, fastsættes bestemmelser, der sikrer området opretholdt som et villao mråde med en maksimal bebyggelsesprocent på 40 og med krav om mindst 500 m2 grundareal pr. bolig. De i lokalplanområdet beliggende bebyggelser med høj bevaringsværdi, der kan indgå i den fastlagte bebyggelsesstruktur, fastlægges med bevaringsbestemmelser.

Samtidig med lokalplanforslaget er der udarbejdet et forslag til Kommuneplan 2001. Forslaget omfatter en ændring af rammen for lokalplanlægning for området nærmest Frederikssundsvej fra B1- og B2-område til B3-område (boligområde).

Planforslagene er omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer, der trådte i kraft den 21. juli 2004. Forvaltningerne vurderer, at forslagene ikke medfører, at der skal udføres en tilhørende miljørapport.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Ejeren af ejendommene matr.nr. 10y, 10z, 10æ, 1821 og 2698 Husum Kvarter, København, Frederikssundsvej 261-267, Schibstad A/S, har anmodet om udarbejdelse af en lokalplan, der kan muliggøre opførelse af en boligbebyggelse med butikker i stueetagen langs Frederikssundsvej.

Gennemførelse af projektet vil medføre en sådan ændring af de bestående forhold i kvarteret og har et sådant omfang, at det forudsætter udarbejdelse af lokalplan for området, og på grund af projektets bebyggelsesprocent og etageantal forudsættes tillige et tillæg til kommuneplanen.

Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget drøftede i møderne henholdsvis 25. august 2004 (BTU 393/2004) og 7. september 2004 (ØU 285/2004) forvaltningernes redegørelse for igangsætning af kommune- og lokalplanarbejdet for det aktuelle område.

I forhold til det i forbindelse med disse drøftelser fremlagte skitseprojekt til en bebyggelse langs Frederikssundsvej er der i forhandlinger med bygherren opnået enighed om, at bebyggelsens højde nedsættes med 1 etage således, at der kun muliggøres en bebyggelse i 4 etager og tagetage udført som penthouseetage, samt at åbningen mellem den nye bebyggelse og den eksisterende bebyggelse mod syd reduceres fra ca. 32 m til ca. 14 m. Projektet er nærmere beskrevet i afsnittet "Baggrund for planforslagene" i vedlagte bilag, hvortil der henvises.

Derudover omfatter underområde I i lokalplanforslaget og B3-området i forslaget til kommuneplantillæg nu tillige ejendommen Kildebrøndevej 4, for derved at skabe grundlag for en harmonisk overgang mellem etagebebyggelsen langs Frederikssundsvej og de bagvedliggende villaer, samt sikre at området er tilstrækkelig stort til, at det kan fremstå med etagebebyggelsens karakteristiske åbne, uindhegnede og fælles fri- og parkeringsarealer. Derudover opnås det, at ejendommen bystrukturelt bliver integreret i det fastlagte bydelscenter langs Frederikssundsvej, jf. tillæg til Kommuneplan 2001 om detailhandel.

 

Lokalplanforslaget

Lokalplanforslaget vedlægges som bilag. Bilaget indeholder foruden selve forslaget endvidere hovedafsnittet "Baggrund for lokalplanen og kommuneplantillægget", der indgår i det materiale, der trykkes sammen med lokalplanen, når denne bekendtgøres endeligt. Materialet danner samlet grundlag for efterfølgende administration af lokalplanen samt medvirker til forståelse af lokalplanens baggrund og intentioner for personer, der senere ønsker at orientere sig herom.

Lokalplanforslaget omfatter området begrænset af Frederikssundsvej, Kildebrøndevej og Sonnerupvej. Forslaget har til formål at muliggøre en anvendelse af området til overvejende større helårsboliger i overensstemmelse med kommunens boligpolitik med en gennemsnitsstørrelse på mindst 90 m², og styrke Frederikssundsvejs position som en aktiv handelsgade. Området opdeles i to underområder, hvor bebyggelsen i område I langs Frederikssundsvej skal opføres som en randbebyggelse og bebyggelsen i område II som villabebyggelser.

Begge områder fastlægges til boligformål. Boliger skal anvendes som helårsboliger.

I område I skal boligerne overvejende være på 90 m2, og ingen boliger må være mindre end 75 m2. Stueetagen fastlæges til publikumsorienterede formål. Der må samlet i område I være indtil 2.400 m2 butiksareal. De enkelte butikker må ikke overstige 400 m2, idet én dagligvarebutik må være op til 1.000 m2.

Bebyggelsesprocenten i område I må maksimalt være 110. Bebyggelse skal opføres som sluttet randbebyggelse i de fastlagte byggefelter i 4 etager, samt eventuel tagetage, der kan udføres som penthouse. Gesimshøjden må maksimalt være 14 m, og ingen del af bebyggelsen må overstige 17 m. I forbindelse med butikker i stueetagen i bebyggelsen Frederikssundsvej 261- 267, kan der etableres en butiksbebyggelse med samme højde som stueetagen i randbebyggelsen og sammenbygget med denne. Der skal anlægges opholdsarealer på taget af denne bebyggelse. Derudover kan der opføres mindre, fritliggende bebyggelser i indtil 8,5 m højde. Bebyggelsen Frederikssundsvej 257 og forhuset Frederikssundsvej 259 fastlægges med bevaringsbestemmelser, idet disse bygninger kan indgå i lokalplanforslagets fastlagte bebyggelsesstruktur.

Friarealet skal være af størrelsesordenen 60 pct. af boligarealet og 15 pct. af erhvervsarealet. Til eventuelle børneinstitutioner skal friarealet udgøre 100 pct. af etagearealet. Friarealet skal anlægges med opholdsarealer for beboere og brugere.

Område II fastlægges med villabestemmelser. Der må på hver ejendom opføres én bygning med én bolig pr. 500 m2 grundareal, dog maksimalt 2 boliger på hver ejendom. Hver bolig skal mindst være på 90 m2. Der kan tillades indrettet serviceerhverv i bebyggelsen under forudsætning af, at der er mindst én bolig på ejendommen. Bebyggelsesprocenten må maksimalt være 40, og det bebyggede areal må ikke overstige 30 pct. af grundarealet. Bebyggelsen skal opføres fritliggende og må opføres i 2 etager samt udnyttet tageetage. Højden må ikke overstige 8,5 m. Derudover kan der tillades enkelte sekundære bebyggelser i form af udestuer, garager, carporte m.v. Villaerne på Kildebrøndevej 8 og Sonnerupvej 96 fastlægges med bevaringsbestemmelser. Friarealerne i område II skal anlægges og vedligeholdes som have.

Der medtages for begge områder bestemmelser om bebyggelsens ydre fremtræden, herunder vedrørende udformning og materialevalg for facader og tag. Parkeringsdækningen skal være af størrelsesordenen 1 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal, der kan placeres på terræn eller i underjordiske anlæg.

 

Forslag til kommuneplantillæg

Samtidig med lokalplanforslaget er der udarbejdet et forslag til tillæg til Kommuneplan 2001, der ændrer de bestemmelser, som gælder for området i dag. Forslaget omfatter en ændring af rammerne langs Frederikssundsvej fra boligområde med etageboligbebyggelse (B2-område) og boligområde med villabebyggelse (B1-område) til boligområde med etagebebyggelse (B3-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 110, et maksimalt etageantal på 5 eksklusive tagetage samt med krav om et friareal på 60 pct. af boligetagearealet og 15 pct. af eventuelt erhvervsetageareal. For ejendommene langs Sonnerupvej og den sydlige del af Kildebrøndevej opretholdes Kommuneplanens B1-ramme.

Det er vurderet, at der er tale om mindre ændringer af rammedelen, der ikke strider mod kommuneplanens hovedprincipper. Der er derfor ikke forudgående indkaldt ideer, forslag m.v., jf. planlovens § 23 c.

Der henvises i øvrigt til det vedlagte bilag, hvori der redegøres for forholdet til øvrig planlægning og lovgivning.

 

Miljøvurdering

Vedrørende miljøforhold henvises der ligeledes til det vedlagte bilag, idet det særligt skal bemærkes, at planforslagene er omfattet af lov nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer, der trådte i kraft den 21. juli 2004. Loven medfører, at alle offentlige, lovbundne planer og ændringer heraf – eksempelvis lokal-, kommune- og regionplaner, samt tillæg hertil - der påbegyndes efter denne dato skal miljøvurderes, såfremt planen omfattes af et af følgende kriterier:

1.        Planen fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser til projekter, der er nævnt i lovens bilag 3 og 4, dog undtaget planer for mindre områder på lokalt plan, såfremt disse ikke antages at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet.

2.        Planen omhandler forhold, der kan påvirke et udpeget internationalt naturbeskyttelsesområde væsentligt.

3.        Planen fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser til projekter, der vurderes at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet.

Alle planforslag skal således screenes for, om den endelige plan vil være omfattet af disse kriterier. Screeningen skal foretages af den myndighed, der er ansvarlig for udarbejdelsen af planen.

Resultatet af screeningen skal offentliggøres enten i form af en offentliggørelse af en miljørapport hørende til planen eller ved offentliggørelse af, at planen ikke vurderes at forudsætte udarbejdelse af en sådan rapport. Denne offentliggørelse skal senest foretages i forbindelse med offentliggørelsen af forslaget med en begrundelse for afgørelsen, oplysninger om klageadgang til Naturklagenævnet og angivelse af en klagefrist på 4 uger.

Forvaltningerne vurderer, at forslagene til lokalplan og tillæg til kommuneplanen ikke medfører, at der skal udarbejdes en tilhørende miljørapport.  Der henvises herom til det vedlagte bilags afsnit om "Forhold til øvrig planlægning og lovgivning". Som nævnt heri, er der i vurderingen indgået høringssvar i relation til loven om miljøvurdering fra Københavns Bymuseum, Kulturmiljørådet og Miljøkontrollen. Resultatet af vurderingen offentliggøres sammen med planforslagene.

 

Høring

I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget er der foretaget høring af Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Københavns Energi, Københavns Bymuseum og Kulturmiljørådet.

Kulturmiljørådet frabeder sig generelt at få tilsendt indledende redegørelser vedrørende lokalplanforslag.

Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen  og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen oplyser, at der ifølge prognosen for daginstitutionspladser i Brønshøj-Husum er et udækket behov i bydelen på sigt. Forvaltningen har analyseret alternative muligheder i bydelen, og vurderer det ikke sandsynligt, at den kommunale ejendom Frederikssundsvej 257 aktuelt ønskes benyttet til institutionsformål. Forvaltningen anmoder dog om, at der i lokalplanforslaget medtages bestemmelse, der muliggør institution indrettet på ejendommen.

Bemærkninger. Lokalplanforslaget indeholder bestemmelser, der muliggør etablering af institutioner på ejendomme ved Frederikssundsvej, herunder den kommunale ejendom.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen, henviser til den af Borgerrepræsentationen i mødet den 1. marts 2001 tiltrådte reviderede udgave af retningslinierne i pjecen "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri". Endvidere er der anført bemærkninger om trafikstøj, virksomheder, jordforurening, regnvand og affald.

Bemærkninger. Miljøkontrollens oplysninger om miljøforholdene er indarbejdet i afsnittet "Baggrund for lokalplanen og kommuneplantillægget" i det vedlagte bilag med undtagelse af affaldsforhold, der forudsættes håndteret i den kommende byggesagsbehandling.

Københavns Energi gør opmærksom på bygassens positive egenskaber i tilknytning til byøkologi og krav til ressourcerigtige løsninger.

Bemærkninger. Der er ikke i planloven hjemmel til at stille krav om tilslutning til bygasnettet, hvorfor der ikke er medtaget bestemmelser herom.

Københavns Bymuseum oplyser, at der i umiddelbar nærhed af det berørte område er fundet spor efter Husums middelalderlige bebyggelse, hvorfor det tilrådes, at der forinden eventuelle påtænkte jordarbejder foretages arkæologisk prøvegravning af museet for at undgå en eventuel standsning af arbejdet, såfremt der ved jordarbejdet fremkommer arkæologiske spor.

Bemærkninger. Lokalplanforslaget indeholder en kommentar om, at udgravningsarbejder kan medføre påbud om midlertidig standsning af arbejdet i henhold til museumsloven, og at Københavns Bymuseum som repræsentant for Kulturarvsstyrelsen bør kontaktes i god tid, forinden arbejdet påbegyndes.

 

Forslag til dialogstrategi

På baggrund af den hidtidige praksis i forbindelse med lokalplanlægning foreslås følgende initiativer til at opnå dialog med borgerne i offentlighedsp erioden:

·          Etablering af en særlig hjemmeside bestående af en informationsdel og en dialogdel.

·          Etablering af en plancheudstilling i lokalområdet.

·          Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet. Borgermødet afholdes som et orienteringsmøde med indlæg fra forvaltningen og eventuelt bygherren om planens indhold, idet interessen for planen hovedsagligt må forventes at dreje sig om bebyggelsen og dens indvirkning på de umiddelbare omgivelser. Borgerrepræsentationens partier indbydes til at lade sig repræsentere på mødet med henblik på at kunne besvare eventuelle spørgsmål og indgå i en debat om planens indhold.

 

BILAG VEDLAGT

Forslag til lokalplan "Kildebrøndevej" med hovedafsnittene "Baggrund for lokalplanen og kommuneplantillægget" og "Lokalplanforslag Kildebrøndevej" samt "Forhold til øvrig planlægning".

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTER SØREN PINDS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A.       Skrivelse af 8. oktober 2004 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

B.       Skrivelse af 7. oktober 2004 fra Københavns Energi.

C.       Skrivelse af 25. oktober 2004 med tilføjelser i mail af 29. oktober 2004 fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen

D.      Skrivelse af 5. oktober 2004 fra Københavns Bymuseum.

E.       Projektmateriale fra arkitektfirmaet Claus Bjarum Arkitekter

 

 

Erik Jacobsen                                                                                     Mette Lis Andersen

 


Til top