Rammetilladelse til Distortion gadefester 2021
Indstilling
Indstilling om,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen giver en rammetilladelse til Distortion gadefester 2021 (bilag 2).
(Teknik- og Miljøudvalget)
(Standsningssag)
Problemstilling
Forvaltningen har modtaget hovedansøgning om Distortion gadefester 2021 fra Nus/Nus ApS (bilag 3). Med denne indstilling skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til, om forvaltningen skal give en rammetilladelse til Distortion gadefester 2021.
Løsning
Rammevilkårene for 2021 er de samme som for 2020. Forvaltningen indstiller således i 2021 at udvalget godkender lukkede musikzoner med vagter og sikkerhedspersonale, samt maksimal udnyttelse af kapaciteten af de lukkede musikzoner.
Forvaltningen anbefaler, at der udstedes en rammetilladelse (bilag 2) til Nus/Nus, der fastsætter en række rammevilkår, som arrangøren skal leve op til i 2021. Den faglige anbefaling skal ses i lyset af, at tilladelsen udstedes på baggrund af Distortion Nus/Nus’ hovedansøgning (bilag 3), der i 2021 indeholder få konceptuelle ændringer i forhold til 2020 (bilag 4). Det nye koncept ’Action-Hygge’, som rummer en række planlagte gadeaktiviteter uden større musikscener, vil i 2021 udgøre 20% af festivalens aktiviteter. Det skal bemærkes at Distortion gadefester 2020, blev aflyst pga. COVID19 restriktioner.
Den politisk godkendte rammetilladelse er en forudsætning for, at Nus/Nus senere kan opnå endelige hoved- og detailtilladelser. Rammetilladelsen fastlægger de overordnede vilkår for Distortions gadefester i 2021, herunder overordnet placering, dato og tidsramme samt en række rammevilkår på indsatsområderne støjbelastning, forebyggelse af hærværk, sanitære foranstaltninger og renhold, trafikal afvikling og lokal forankring.
Hovedansøgning fra Nus/Nus
Det beskrives i ansøgningen, at Distortion gadefester 2021 arbejder videre med yderligere implementering af ’Distortion 2019-2022 Hovedstrategi’. Der lægges igen op til færre store musikscener end tidligere år, der så vidt muligt placeres væk fra tæt beboelse, og en større satsning på mindre gadeaktiviteter med små kulturinnovative og skæve indslag. Det fremgår af ansøgningen, at gadeaktiviteterne uden større musikscener samles under konceptet ’Action-Hygge’, som står for 20% af festivalens aktiviteter, og appellerer til det primært ældre publikumssegment.
De ansøgte arealer til afholdelse af Distortion gadefester 2021 er beliggende på Rådhuspladsen samt Nørrebro og Vesterbro. På Nørrebro er arealet, ligesom sidste år, indskrænket på Nørrebrogade, hvor arrangementet i 2021 afsluttes ved Nørrebros Runddel. Nørre Allé og Blegdamsvej bliver omdrejningspunktet for musikzonen (Distortion X), som derved, til forskel fra 2019, er placeret længere væk fra beboelse ud for Panums grund. Arealet udvides yderligere, til forskel fra 2020, med inddragelsen af kvarteret omkring Rantzausgade og Hans Tavsens Plads, der reserveres udelukkende til ’ActionHygge-aktiviteter’ (bilag 3). På Vesterbro fastholdes Musikzonen (Distortion X) på Ingerslevsgade ved DGI og forpladsen ved Øksnehallen som i 2019 og 2020. Til gengæld er Musikzonen i Enghaveparken fjernet, og parken benyttes kun til ’Action-Hygge-aktiviteter’. Området på Vesterbro er udvidet en smule, til forskel fra 2020, med inddragelse af hele det sydlige hjørne afgrænset af Enghavevej og Ingerslevsgade. Rådhuspladsen ansøges på samme måde som tidligere år til Musikzone (Distortion X) både onsdag og torsdag. Nus/Nus har været i dialog med Kultur- og Fritidsforvaltningen for koordinering med aktiviteter til EURO2020 (som afholdes i 2021), og der forventes ikke at være udfordringer.
På baggrund af evalueringen af Distortion 2019 var forvaltningens samlede konklusion, at arrangøren på de fleste områder tilfredsstillende har levet op til vilkårene i rammetilladelsen. For at imødegå nogle af de mindre tilfredsstillende punkter i evalueringen af Distortion 2019 har arrangøren bl.a. lagt op til generelt at dæmpe lydniveauet på de fleste gadeaktiviteter og koncentrere de potentielle lydgener på færre scener i afgrænsede områder, der i højere grad placeres med afstand til beboelse.
Musikzoner med betaling (Distortion X)
Nus/Nus ansøger om at opnå tilladelse til tre lukkede musikzoner med betaling, kaldet Distortion X, fordelt på et afgrænset område på henholdsvis Nørrebro, Vesterbro samt Rådhuspladsen. De ansøgte, indhegnede musikzoner vil bl.a. have et højere sikkerhedsberedskab med crowd safety og vagtkontrol ved indgangspartiet samt, efter hvad der i ansøgningen angives, som en bedre koncertoplevelse for de musikinteresserede. Billetsalget vil sikre, at der ikke sælges flere billetter end den maksimale kapacitet i den enkelte musikzone. Derved kan eventuel nedlukning forebygges, hvilket i 2019 var tilfældet på Rådhuspladsen. En billetpris vil ligge mellem 160 og 180 kr.
Forvaltningens praksis omkring entrébetaling er som udgangspunkt restriktiv på dette område, da arrangementer på byens offentlige arealer ønskes gratis og tilgængelige for alle. På baggrund af medlemsforslag stillet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 5. oktober 2020 om at give festivaler mv. mulighed for at opkræve billetindtægter, arbejder forvaltningen på en indstilling om evt. ændring af praksis, som forelægges udvalget snarest muligt.
Nus/Nus fik i rammetilladelsen for 2020 godkendelse på lukkede områder med entrébetaling ved behandlingen i Teknik- og Miljøudvalget den 27. januar 2020. Forvaltningen har historisk set, ved helt særlige begivenheder, undtagelsesvist givet lov til afspærring og entré på offentlige vejarealer, fx Copenhagen Historic Grand Prix (CHGP) og Sandskulpturfestival i Havnegade. I kommunens parker er Karneval, Grøn og andre store koncerter eksempler på gennemførelsen af lukkede arrangementer med entré. Denne undtagelse forudsætter, at arrangementet vurderes af særlig høj betydning som københavnerbegivenhed, at der på vejarealerne fortsat sikres gratis adgang til dele af arrangementet samt at arrangøren er afhængig af indtægten for at kunne gennemføre arrangementet. Ansøgningen lever op til disse forudsætninger. Derudover har ansøgeren placeret en del af de lukkede musikzoner (bilag 3) på private arealer, som inddrager et mindre stykke vejareal. Fx arealerne ved Panum, DGI-byen og Øksnehallens forplads. Forvaltningen anbefaler på den baggrund som i 2020, at rammetilladelsen for 2021 åbner mulighed for, at der forsøgsvis gives tilladelse til de ansøgte, lukkede musikzoner på offentligt vejareal. Distortion har overfor Teknik- og Miljøforvaltningen givet udtryk for, at de forventer at kunne udnytte kapaciteten i musikzonerne fuldt ud. Hvis det på dagen skulle vise sig ikke at være tilfældet, er arrangøren indforstået med at gøre en særlig indsats for at opnå dette.
Særlige rammevilkår
I 2020 ønskede udvalget at man skærpede vilkårene i rammetilladelsen og derfor foreslår forvaltningen igen følgende vilkår,
- lukkede musikzoner, så arrangøren, som en forudsætning for forsøgsordningen med lukkede musikzoner, efter arrangementets afholdelse skal dokumentere effekten af de lukkede musikzoner. Det betyder, at arrangøren senest 30 dage efter arrangementet skal indsende en evaluering til Teknik- og Miljøforvaltningen, der indeholder dokumentation for virkningerne for nedbringelse af nabogener, en mere sikker gadefest i og uden for musikzonerne samt om hvordan musikzonerne bidrager positivt til den lokale forankring i den øvrige gadefest.
- ·vagter og sikkerhedspersonale, så arrangøren ligeledes skal dokumentere, at vagter og sikkerhedspersonale har været til stede under afholdelsen, som beskrevet i ansøgningen, samt i kommende godkendte sikkerhedsplaner.
- udnyttelse af kapaciteten af lukkede musikzoner, så arrangøren skal arbejde fokuseret på at opnå fuld kapacitet i musikzoner og målrettet med at opnå bedre lokal forankring i de mindre aktiviteter udenfor musikzonerne.
De øvrige fokusområder med indsatsområderne støjbelastning, forebyggelse af hærværk og sanitære foranstaltninger er identisk med sidste år og kan ses af bilag 5.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Arrangøren har i Kultur- og Fritidsudvalget fået tildelt 1,71 mio. kr. fra Festivalpuljen til brug for afholdelsen i 2021.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen arbejde videre med tilladelse til Distortion gadefester 2021 og fortsætte myndighedsbehandlingen af en samlet hovedtilladelse og detailtilladelser samt evt. dispensationer. Forvaltningen vil arbejde for, at Nus/Nus følger egen køreplan, og leverer relevant ansøgningsmateriale i så god tid, at de nødvendige tilladelser kan udstedes rettidigt.
Søren Wille /Hans Christian Karsten
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender
- at forvaltningen giver en rammetilladelse til Distortion gadefester 2021 (bilag 2).
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. november 2020
Enhedslisten fremsatte ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således at der ikke gives tilladelse til betalingszoner.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø.
Imod stemte: A, B, C, F, O, V og Å.
Indstillingen blev godkendt med 6 stemmer mod 5. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Å.
Imod stemte: C, O, V og Ø.
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Venstre er imod Distortion.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partiet er ikke trygge ved at tillade titusindvis af festdeltagere i byens gader tæt på beboelse i flere dage i træk.”
Indstillingen blev standset af Finn Rudaizky (O), jf. kommunestyrelseslovens § 23, og indstillingen indbringes dermed i sin helhed til afgørelse i Borgerrepræsentationen.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. november 2020
Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således at der ikke gives tilladelse til betalingszoner.”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 40 stemmer imod 14. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø og O.
Imod stemte: A, V, B, F, Å, C, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti, Kasandra Behrndt-Eriksen (Løsgænger) og Kåre Trabjerg Smith (Løsgænger).
Indstillingen blev herefter godkendt med 30 stemmer imod 24. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, Å, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti, Kasandra Behrndt-Eriksen (Løsgænger) og Kåre Trabjerg Smith (Løsgænger).
Imod stemte: Ø, V, C og O.
Venstre afgav følgende protokolbemærkning, som Det Konservative Folkeparti tilsluttede sig:
”Partierne er imod Distortion, fordi de gentagne henstillinger om overholdelse af støjgrænser, manglende oprydning og urin i gaderne ikke efterkommes til stor gene for almindelige beboere.”
Det Konservative Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Partiet er ikke trygge ved at tillade titusindvis af festdeltagere i byens gader tæt på beboelse i flere dage i træk.”