Medlemsforslag om at fremme cyklisme ved erhvervskørsel for ansatte i Københavns Kommune
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen i samarbejde med øvrige relevante forvaltninger at udarbejde forslag til politisk behandling for, hvordan kørselsgodtgørelsen ved erhvervskørsel (bil- og cykelkørsel) for kommunens ansatte kan ændres, så det gøres langt mere attraktivt at benytte cyklen og mindre attraktivt at benytte bil. Forslaget skal ligge klar til fremlæggelse for Borgerrepræsentationen inden udgangen af januar 2021.
(Stillet af Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti)
Motivering
For at fremme cyklisme blandt ansatte i Randers Kommune har man bl.a. forhøjet kørselstaksten ved cykelkørsel markant og sidestillet denne med taksten for bilkørsel. Det ville være oplagt at København igangsætter et lignende initiativ, hvor man fremmer brugen af cyklen frem for bilen. Det er klimavenligt, det øger folkesundheden og det formindsker luftforureningen. F.eks. kunne man hæve taksten for cykelkørsel til 3,50 kr. og sænke taksten for bilkørsel (benzin og diesel) eller som minimum sidestille de to kørselstakster. Det ser vi gerne nogle konkrete bud på.
Vi ved at det sundt at cykle, men hvad der måske er mere overraskende er, at man sparer samfundet otte kroner hver gang man cykler en kilometer. Besparelsen skyldes, at sundhedseffekterne er så store ved at cykle i stedet for at tage bilen, bussen eller toget.
Ved at røre sig sænker man risikoen for at få en lang række sygdomme, herunder type 2-diabetes, hjertesygdomme og flere former for kræft. Ifølge nye beregninger, som Transport- og Boligministeriet har fået foretaget, er de samfundsøkonomiske gevinster ved cykling dobbelt så store som hidtil antaget. Vi har også problemer med luftforureningen i København, hvilket er direkte sundhedsskadelig for rigtig mange københavnere. Årligt dør ca. 460 københavnere for tidligt på grund af luftforureningen og det skaber mange sygedage i kommunen.
Københavns Kommune har valgt at udbetale skattefri kørselsgodtgørelse til medarbejdere for erhvervsmæssig kørsel i arbejdstiden efter statens faste satser. Kørselsgodtgørelsen dækker udgifter til cyklen eller bilen, fx benzin, vedligeholdelse, vægtafgift, afskrivning, finansiering og forsikring.
Statens takster for erhvervskørsel, når man transporterer sig fra a til b i arbejdsregi, er ved bilkørsel pr. km 3,52 kr. i 2020 og ved cykelkørsel er den 0,54 kr. pr. km. Det udbetales skattefrit op til 20.000 km årligt. Dernæst skal man betale skat af beløbet. Man kan som arbejdsgiver vælge at bruge højere eller lavere stater end dem Staten anbefaler. Men det skal undersøges nærmere.
Med forslaget ønsker Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti, at gøre det mere attraktivt for medarbejdere i Københavns Kommune at benytte cyklen fremfor bilen, når de skal transportere sig i arbejdstiden. I en grøn storby som København skal vi naturligvis fra kommunens side ikke give økonomisk incitament til at tage bilen - sådan som de nuværende takster gør. Lad os i stedet tilskynde en kultur, hvor kommunens medarbejdere cykler fra a til b, når der er mulighed for det.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. november 2020
Medlemsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten støtter forslaget, men det er vigtig for os at løsningen bliver en forhøjelse af taksten for cykelkørsel, som kommunen skal dække. De nuværende takster er dækket af medarbejdernes overenskomster, så en eventuel omrokering mellem taksterne skal gå via trepartsforhandlingerne hvor vi gerne ser, at sagen bliver rejst af KL.”
SF afgav følgende protokolbemærkning, som Radikale Venstre valgte at tilslutte sig:
“Partierne ønsker at minimere kommunens brug af fossildrevne transportmidler mest muligt også i medarbejdernes arbejdsdag. Vi ønsker derfor, at forvaltningen grundigt undersøger, om:
- der er andre incitamenter eller metoder end de foreslåede, der kan medvirke til at nedbringe kommunens og kommunes medarbejderes udledning af CO2, når de transportere sig i arbejdstiden.
- om der er eksisterende ordninger, der idag nedbringer medarbejdernes CO2 udledning, når de transportere sig i arbejdstiden og om disse med fordel vil kunne udvides.“