Mødedato: 19.11.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Medlemsforslag om alkoholforbud på Anker Jørgensens Plads

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling inden udgangen af januar 2021 om at lave et alkoholforbud på Anker Jørgensens Plads samt inddrage Københavns Politi i det nødvendige omfang. Hertil skal Teknik- og Miljøforvaltningen arbejde på at sikre alternative byrum til gruppen, som i dag opholder sig på Anker Jørgensens Plads med inddragelse af relevante forvaltninger.

(Stillet af Socialdemokratiet)

Motivering

Efter Mozarts Plads blev lukket som følge af metrobyggeriet, har der på snart daglig basis opholdt sig en gruppe på 10-20 personer på Anker Jørgensens Plads i dags- og aftentimerne. Mange af personerne i gruppen indtager store mængder af alkohol i løbet af dagen, og der har været flere helt uacceptable episoder med vold. Dette er til stor gene for beboerne ved Anker Jørgensen Plads og skaber en stor utryghed i nærområdet.

Sydhavnen er rummelig, og det skal den også være. Og der er forsøgt med en række tiltag, der kan lægge en dæmper på gruppen, som opholder sig på pladsen. Der er blevet opsat permanent hegn, som markerer beboernes private område ud til pladsen. Der er opsat skiltning med henvisning til politiets ordensbekendtgørelse, så politiet kan fjerne personer, som ikke opfører sig ordentlig. Der er opsat et midlertidigt toilet. Kommunens gadeplansmedarbejdere kommer hyppigt på besøg. Politiet har øget sin opmærksomhed på pladsen og besøger den nærmest dagligt. Borgerrepræsentationen har i januar 2020 givet tilskud på 48.000 kr. til tv-overvågning af pladsen. Senest er der etableret et midlertidigt byrum i Hørdumsgade. Alle tiltag er forsøgt, og erkendelsen er den, at tiltagene ikke har haft den ønskede effekt.

Derfor foreslår vi, at Teknik- og Miljøforvaltningen i dialog med Københavns Politi vender tilbage til Borgerrepræsentationen med en indstilling om at lave et permanent alkoholforbud på Anker Jørgensens Plads. I forlængelse heraf skal Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med relevante forvaltninger sikre alternative opholdsmuligheder for gruppen ved indførelsen af alkoholforbud.

I forlængelse heraf foreslås det, at forbuddet evalueres i 2022 med henblik på at drage nødvendige erfaringer af tiltaget.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. november 2020

SF stillede et forslag om udvalgshenvisning til Socialudvalget:

”med henblik på, at Socialudvalget med inddragelse af Teknik- og Miljøudvalget udarbejder og realiserer en social handleplan, der

1) sikrer en hurtig og robust indsats på gadeplansniveau for at afhjælpe de psykosociale og alkoholrelaterede problemer, som de pågældende grupper på Anker Jørgensens Plads kæmper med og som

2) fjerner generne af gruppens tilstedeværelse for de lokale erhvervsdrivende og beboere.  

Inspiration til handleplanen kan trækkes fra den sociale gadeplansindsats, man har i området omkring Mændenes Hjem på Vesterbro, ved Københavns Hovedbanegård og i Kødbyen, hvor der foregår et løbende og tæt samarbejde mellem områdets sociale væresteder, beboere, politi og lokale erhverv om at skabe et attraktivt og trygt byrum med plads til alle.”

 

Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) om nyt 2. at-punkt:

”at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen at udarbejde et forslag, om at alkoholforbuddet skal suppleres med en massiv indsats på gadeplansniveau og andre relevante indsatser, som Socialforvaltningen finder nødvendige for at løse de sociale problemer for de berørte grupper på Anker Jørgensens Plads, Hørdumsgade samt for de borgere som vil rykke til de alternative opholdsmuligheder, der vil blive oprettet for gruppen i forbindelse med indførelsen af alkoholforbuddet. Forslaget skal fremlægges samtidigt med 1. at´s politiske forslag til politisk behandling inden udgangen af januar 2021.”

 

Kåre Traberg Smidt fremsatte ændringsforslag (ÆF2) om nyt 3. at-punkt:

”Forslaget skal indeholde en solnedgangsklausul om at alkoholforbuddet automatisk udløber i 2024, såfremt Borgerrepræsentationen ikke inden beslutter en forlængelse på baggrund af evalueringer i 2022 etc.”

 

Et forslag fra SF om at henvise medlemsforslaget til Socialudvalget blev forkastet med 33 stemmer imod 22. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: Ø, F, Å, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Kasandra Behrndt-Eriksen (Løsgænger).

Imod stemte: A, V, B, C, O og Kåre Trabjerg Smith (Løsgænger).

 

Det af Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) vedtaget med 28 stemmer imod 21. 6 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, V, C, O og Kåre Trabjerg Smith (Løsgænger).

Imod stemte: Ø, B, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Undlod at stemme: F og Kasandra Behrndt-Eriksen (Løsgænger).

 

Det af Kåre Traberg Smidt (Løsgænger) fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev vedtaget med 28 stemmer imod 17. 10 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, V, C, O og Kåre Traberg Smidt (Løsgænger).

Imod stemte: Ø, B, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Undlod at stemme: F og Kasandra Behrndt-Eriksen (Løsgænger).

 

Medlemsforslaget blev herefter vedtaget med 28 stemmer imod 26. 1 medlem undlod at stemme.

 

For stemte: A, V, C, O og Kåre Traberg Smidt (Løsgænger).

Imod stemte: Ø, B, F, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Undlod at stemme: Kasandra Behrndt-Eriksen (Løsgænger).

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Ingen københavnere skal frygte at bevæge sig rundt i deres bydel, men det er desværre situationen omkring Anker Jørgensens plads lige nu, mens metrobyggeriet står på. Forskellige udsatte grupper på alt for lidt plads giver konflikter for de involverede og gener for hele lokalsamfundet. Derfor skal der naturligvis gøres noget. Men løsningen er ikke forbud og inddragelse af rettigheder. Løsningen er opsøgende socialt arbejde og ordentlige og værdige rammer på Hørdumsgade. Sagen viser tydeligt, hvor vigtigt det er at huske såvel gadens folk som bydelens tryghed, når store byggeprojekter - såsom metrobyggeri - skal udføres.”

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning: 

”Også i dette tilfælde kan et kommunalt ordenskorps være med til at gøre en forskel for borgerne i området som hjælp til politiet i opretholdelsen af ro og orden. Venstre glæder sig over, at politiforhandlingerne nu ser ud til, at vi som kommune endelig kan få den efterspurgte lovhjemmel.”

 

SF afgav følgende protokolbemærkning:

”SF ønsker, at der hurtigst muligt gennemføres en robust og effektiv socialindsats på gadeplansniveau for at løse problemerne på Anker Jørgensens Plads og at politiets tilstedeværelse øges i den periode, indsatsen foregår, således at beboere, erhvervsdrivende og forbipasserende kan føle sig trygge.”

Til top