Forespørgsel til overborgmesteren om udhuling af antal eksisterende parkeringspladser for beboere i Ørestad og Nordhavn
Forespørgsel
Overborgmesteren bedes redegøre for,
- hvad vil overborgmesteren gøre for, at den vedtagne kommuneplan fra februar 2020 ikke begrænser mængden af eksisterende parkeringspladser til rådighed for nuværende beboerne i Ørestad og Nordhavn, når mængden af parkeringspladser ved nybyggeri i de to bydele er sat dramatisk ned ved den netop vedtagne kommuneplan?
- hvad vil overborgmesteren gøre for, at kommuneplanen ikke medfører et stort værditab for beboerne i Ørestad og Nordhavn ved, at de tilgængelige parkeringspladser for de nuværende beboerne bliver færre, når endnu flere beboere skal dele om et meget begrænset antal fælles parkeringspladser?
- om overborgmesteren synes, at det er rimeligt, at de nuværende beboere reelt får udhulet antallet af tilgængelige parkeringspladser med tilbagevirkende kraft, ved at de nuværende beboere skal dele de fælles parkeringspladser i de obligatoriske fælles parkeringshuse med de nye beboere i de kommende boliger med en betydeligt ringere parkeringsnorm og dermed færre parkeringspladser?
(Stillet af Det Konservative Folkeparti)
Motivering
I Ørestad og Nordhavn bygges der ikke parkeringspladser til hvert byggeri for sig, men al parkering i Ørestad og Nordhavn sker i fælles parkeringshuse drevet af By & Havn. By & Havn opfører parkeringshusene i takt med, at der er behov for pladserne. Der er dog i kommuneplanen sat en maksimumgrænse for, hvor mange parkeringspladser, der må etableres.
Beboerne eller bygherrerne må ikke opføre parkeringspladser på egen grund. Det vil sige, at beboerne tvinges til at anvende de fælles parkeringsløsninger til deres biler.
Med kommuneplan 2019, der blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 27. februar 2020, blev loftet over det maksimale antal parkeringspladser sænket betydeligt til kun én parkeringsplads pr 250 m2 bolig. Reelt vil der kun være parkeringsplads til kun cirka hver tredje bolig – det er inklusiv gæsteparkering.
Da de nuværende beboere skal dele parkeringshuse med de kommende beboere, vil det betyde, at når der er færre parkeringspladser til de nye beboere og der er fælles parkering, så vil også de nuværende beboere blive ramt af færre parkeringspladser.
Det betyder med andre ord, at Kommuneplan 2019 reelt får tilbagevirkende kraft, så de nuværende beboere får færre parkeringspladser til rådighed, og det kan have negativ betydning for prisen på deres bolig, og det giver store gener i hverdagen, når der bliver færre parkeringspladser til rådighed.
Hvis ikke de nuværende beboere i Ørestad og Nordhavn skal rammes med tilbagevirkende kraft og få nedsat antallet af tilgængelige parkeringspladser, foreslår vi, at kommuneplanens lavere antal parkeringspladser ikke skal ramme Ørestad og Nordhavn. Alternativt at de pladser, som de nuværende beboere kan anvende, forbeholdes de nuværende beboere - fx ved at de eksisterende parkeringshuse alene kan anvendes til de nuværende beboere og til beboere i de ejendomme, der er besluttet opført efter den gamle kommuneplan.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. november 2020
Forespørgslen blev besvaret.