Ny principaftale om en fælles indsats mod social dumping
Det eksisterende samarbejde om en fælles indsats mod social dumping (herefter Hovedstadssamarbejdet), hvor Københavns Kommune sælger kontrolkapacitet til andre offentlige myndigheder, følger ikke længere den aftalte model i den gældende, politisk vedtagne, principaftale. For at imødekomme et delt ønske mellem nuværende og kommende samarbejdspartnere er der udarbejdet en ny principaftale om Hovedstadssamarbejdet. Aftalen indstilles til politisk godkendelse.
Indstilling
Indstilling om,
- at godkende Ny Principaftale om en fælles indsats mod social dumping i hovedstadsområdet (jf. bilag 1),
- at godkende at den nuværende Principaftale om en fælles indsats mod social dumping varsles til ophør overfor Hvidovre, Albertslund, Rødovre og Glostrup Kommune med de i Aftalen fastsatte 3 mdrs. varslingsperiode (jf. bilag 2).
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Den nuværende Principaftale indgået mellem Københavns Kommune (KK) og Hvidovre, Albertslund og Rødovre Kommune blev politisk vedtaget af Borgerrepræsentationen (BR) i efteråret 2021. Aftalen skulle finansieres af de tre samarbejdskommuner ved et årsværk ansat i Hvidovre Kommune, der var udstationeret til KK. I 2022 operationaliserede parterne aftalen gennem en administrativ samarbejdsaftale, og siden marts 2023 har Københavns Kommunes Indsatsteam mod social dumping (KK’s Indsatsteam) i Økonomiforvaltningen (ØKF) foretaget kontrol af samarbejdskommunernes leverandørers overholdelse af arbejdsklausuler.
Principaftalen blev yderligere udvidet i foråret 2023 til at inkludere Glostrup Kommune. Udvidelsen var dog ikke mulig at udmønte i en samarbejdsaftale under den i Principaftalen definerede finansieringsmodel, da Glostrup ikke alene kan finansiere et fuldt årsværk til at dække en udstationeret medarbejder.
Flere kommuner og offentlige institutioner, herunder Frederiksberg, Hillerød, Gribskov, Ballerup, Brøndby og Ishøj Kommune samt Nationalbanken har tilkendegivet interesse i at tiltræde Hovedstadssamarbejdet. Den nuværende model er ikke fleksibel nok til at rumme disse nye potentielle samarbejdspartnere. Selv hvis nogle af de interesserede offentlige myndigheder kunne slå sig sammen om at finansiere flere hele årsværk til udstationering i KK’s Indsatsteam, er dette en ufleksibel samarbejdsmodel. Erfaringerne fra Hovedstadssamarbejdet indtil nu er, at det øger den administrative kompleksitet og træghed at skulle operere med en samarbejdspart bestående af en samling af flere kommuner, der også har en indbyrdes økonomisk samarbejdsaftale som grundlag for deres engagement i Hovedstadssamarbejdet. Dertil kommer, at et samarbejde under denne form indeholder mange interne afhængigheder, ikke mindst ift. budgetlægningen i de kommuner, der går sammen om at finansiere et til flere hele årsværk ind i KK’s Indsatsteam.
Den nuværende principaftale og samarbejdsaftale er ikke længere i funktion under den oprindeligt aftalte model siden den udstationerede medarbejder ansat i Hvidovre opsagde sin stilling tilbage i oktober 2023. På baggrund heraf er der i 2024 indgået midlertidige samarbejdsaftaler for at sikre Glostrup Kommunes deltagelse under en bilateral finansieringsmodel samt kontinuitet i samarbejdet under overgangen til den Ny Principaftale om en fælles indsats mod social dumping i hovedstadsområdet (herefter blot Ny Principaftale).
ØKF har, med ekstern juridisk bistand, undersøgt mulighederne for at omorganisere og dermed fremtidssikre samarbejdet. Formålet er at reducere kompleksiteten i organiseringen og finansieringen samt at sikre, at samarbejdet kan vokse og inkludere flere interesserede parter.
Løsning
ØKF ønsker med den Ny Principaftale at justere de overordnede rammer for samarbejdet om en fælles indsats mod social dumping i hovedstadsområdet, så det bliver en stående politisk aftale i KK, der fastlægger rammerne for, hvilke samarbejder, der kan indgås herunder. Hermed mindskes den administrative kompleksitet, idet der lægges op til at give mandat på administrativt niveau til at udforme enkeltvise samarbejdsaftaler med samarbejdspartnere under godkendte politiske rammer. Dette betyder at:
- Det juridiske hjemmelsgrundlag for samarbejdet forbliver uændret.
- Samarbejdet bliver nemmere at tiltræde og fratræde uden at hele samarbejdet potentielt påvirkes, hvilket øger robustheden og tillader samarbejdet at vokse til flere samarbejdspartnere uden at overskride tærskelværdierne for EU-udbud.
- ERFA-netværket, der etableres med den nye organisering, sikrer samarbejde på tværs og videndeling i tråd med formålet om en fælles indsats mod social dumping.
- Det bliver nemmere at skræddersy og tilpasse samarbejdet efter den enkelte samarbejdspartners lokale behov, f.eks. rette kontroltryk mod specifikke brancher eller tilføje yderligere klausuler.
- Betalingsformen går direkte til KK, der selv administrerer og ansætter internt i det eksisterende Indsatsteam. Dette mindsker den administrative kompleksitet og gør det muligt for KK at tilpasse medarbejderstaben og dermed kontrolkapaciteten, så det passer på tværs af samarbejder.
Økonomi
Samarbejdet indgås (efter Opgaveudførelsesloven L548) som et salg af ydelser mellem KK og samarbejdspartneren, der finansierer brugen af ressourcer i KK’s Indsatsteam. Samarbejdspartneren betaler årligt et indsatsbeløb til KK, som på baggrund af en beregningsmodel, oversættes til en specifik kontrolkapacitet, som KK leverer til gengæld.
Det eksakte årlige indsatsbeløb for hvert enkelt samarbejde fastsættes i forbindelse med udarbejdelsen af mere detaljerede samarbejdsaftaler, med den forudsætning, at det holdes under tærskelværdien for udbud. Beregningen heraf sker for løbende kontrakter over en fireårig periode.
Videre proces
Såfremt indstillingen godkendes af BR, vil det være muligt for de kommuner og offentlige institutioner, der ønsker at deltage i samarbejdet at tiltræde den Ny Principaftale enkeltvist gennem deres respektive kommunalbestyrelser eller anden relevant beslutningskompetence. I KK underskrives samarbejdsaftaler under den Ny Principaftale på centerchefniveau, med mulighed for at træffe beslutning på direktørniveau om, at samarbejdsaftalerne kan underskrives på et andet chefniveau. ØKF vil orientere om til- og fratrædelser til den Ny Principaftale i Indsatsteamets årsrapport.
Søren Hartmann Hede /Nicolai Kragh Petersen
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende Ny Principaftale om en fælles indsats mod social dumping i hovedstadsområdet (jf. bilag 1),
- at godkende at den nuværende Principaftale om en fælles indsats mod social dumping varsles til ophør overfor Hvidovre, Albertslund, Rødovre og Glostrup Kommune med de i Aftalen fastsatte 3 mdrs. varslingsperiode (jf. bilag 2).
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 27. august 2024
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. september 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.