Mødedato: 19.09.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Distriktsændringer for skoleåret 2025/26 efter høring

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget skal træffe beslutning om fire mulige skoledistriktsændringer efter forslagene har været i høring.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at rode 159 flyttes fra Rådmandsgades Skole til Nørre Fælled Skole og karré 14301C, 14404 og 14405 flyttes fra Rådmandsgades Skole til Guldberg Skole,
  2.  at rode 371 og karré 37413A, 37413C, 37414 og 37415 flyttes fra Nordøstamager Skole til Lergravsparkens Skole,
  3. at karré 27921-27925 og karré 30714B flyttes fra Bellahøj Skole til Utterslev Skole.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalget budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Den 3. april 2024 besluttede Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) at sende fire forslag om distriktsændringer for skoleåret 2025/26 i høring. Høringen omfatter tre forslag, som blev vedtaget på baggrund af en indstilling fra forvaltningen, mens det sidste forslag om en distriktsændring mellem Bellahøj Skole og Utterslev Skole blev sendt i høring efter politisk ønske. Høringen er nu gennemført og udvalget skal behandle de fremlagte forslag.

Løsning

I høringen er der modtaget 61 høringssvar. Af nedenstående afsnit opsummeres tilbagemeldingen for hvert forslag. Forvaltningen har dertil revurderet behovet for distriktsændringen på baggrund af den nye befolkningsprognose for 2024. Hovedparten af høringssvarene vedrører distriktsændringen for Brønshøj Skole, hvor der udtrykkes lokal modstand mod forslaget (alle høringssvar fremgår af bilag 2).

Distriktsændringer mellem Rådmandsgades Skole, Nørre Fælled Skole og Guldberg Skole

Rådmandsgades Skole er firesporet og indskriver fem spor i det kommende skoleår. Denne tendens forventes at fortsætte, og derfor har forvaltningen foreslået distriktsændringen til Nørre Fælled Skole og Guldberg Skole.

Der er kommet 4 høringssvar vedrørende skoledistriktsændringen. Høringssvarene er fra Nørrebro Lokaludvalg, Skolebestyrelsen for Rådmandsgades Skole, Brug Folkeskolen og en borger.

Brug Folkeskolen påpeger, at distriktsændringerne er socioøkonomisk skæve, da Nørre Fælled Skoles socioøkonomi forringes, mens Guldberg Skoles forbedres. Derfor foreslår Brug Folkeskolen, at der skal laves en større rokade af distrikter, der omfatter flere skoler. Lokaludvalget kan ikke tilslutte sig den del af forslaget, som vedrører Guldberg Skole, da sammenhængskraften på Søllerødgade og Julius Bloms gade bliver brudt ved at dele børnene på to skoler. Lokaludvalget bakker op om distriktsændringen til Nørre Fælled Skole, da renoveringen af Nørre Fælled Skole giver et løft, som gerne skulle give større søgning til skolen.

Skolebestyrelsen fra Rådmandsgades Skole appellerer til, at forslagene om distriktsændringer ikke gennemføres pga. udsigten til faldende børnetal. Skolebestyrelsen skriver, at hvis der skal gennemføres noget, så skal det alene være forslaget om flytning af rode 159 til Nørre Fælled Skole. Skolebestyrelsen nævner, at det vil skabe utryghed at flytte børn til Guldberg Skole - bl.a. grundet usikre skoleveje samt børnenes tilknytning til områdets fritidsklubber. Borgeren ønsker dispensation for distriktsændringen for de børn, der skal starte i skole i 2025.

Høringssvarene giver ikke anledning til at ændre forvaltningens oprindelige indstilling om at flytte elever fra Rådmandsgades Skoles distrikt. Skolen vil forventeligt indskrive for mange klasser i det kommende skoleår, og befolkningsprognosen forventes at være svagt stigende de kommende skoleår. Derfor er der stor risiko for, at skolen med den nuværende søgning ikke kan rumme børnene. Det er ændringen til Guldberg Skole, der giver den største effekt. Det vil ikke være nok at flytte distrikt til Nørre Fælled Skole, og forvaltningen kan ikke pege på bedre alternativer.

Distriktsændring mellem Nordøstamager Skole og Lergravsparken Skole

Nordøstamager Skole forventes de kommende år at overskride sin kapacitet på baggrund af byudviklingen i skolens distrikt. Derfor har forvaltningen foreslået at lave en distriktsændring til Lergravsparkens Skole.

Der er kommet 4 høringssvar vedrørende skoledistriktsændringen. Høringssvarene er fra Skolebestyrelserne fra Lergravsparkens Skole og Skolen på Amagerbro, Brug Folkeskolen samt en borger. Begge skolebestyrelser anerkender behovet for ændringer, og skolebestyrelsen på Lergravsparkens Skole er positiv overfor det konkrete forslag.

Bestyrelsen på Skolen på Amagerbro undrer sig over, at skolen ikke tilgodeses i denne sammenhæng og opfordrer til, at der i fremtidige distriktsændringer tages hensyn til skolen, som er i en positiv udvikling. Lergravsparkens Skole er positiv overfor forslaget, bl.a. da roderne tidligere har hørt til skolen. I tillæg hertil mener Brug Folkeskolen, at der må laves en større rokade af distrikterne i området, så det er muligt at tilgodese Skolen på Amagerbro med øgede rekrutteringsmuligheder og bedre socioøkonomi. Borgeren er imod forslaget, da pågældende har bosat sig i området af hensyn til, at børnene skal kunne følges med kammerater i skole.

Høringssvarene giver ikke anledning til at ændre forvaltningens indstilling. Hvis der i stedet skal flyttes distrikt til Skolen på Amagerbro, så kræver det en større rokade af distrikter mellem flere skoler.

Distriktsændring mellem Bellahøj Skole og Utterslev Skole

Ændringen er fortsat mulig med den nye befolkningsprognose, men vil flytte elever fra Bellahøj Skole.

Der er kommet 7 høringssvar vedrørende skoledistriktsændringen. Høringssvarene er fra Bispebjerg og Brønshøj-Husum lokaludvalg, Skolebestyrelserne på Utterslev Skole og Bellahøj Skole samt tre borgere. Skolebestyrelsen på Bellahøj Skole er imod forslaget, da skolen i forvejen er udfordret på antallet af elever, og forslaget vil yderligere reducere skolens muligheder for at optage flere elever. Bestyrelsen og én af borgerne ærgrer sig over, at skolevejen (Hareskovvej) ikke er blevet forbedret, som der ellers var stillet i udsigt. De øvrige høringssvar støtter forslaget primært med begrundelse i de trafikale forhold. Skolebestyrelsen på Utterslev Skole er positivt stemt overfor forslaget, da børn i fremtiden ikke vil skulle krydse Hareskovvej. Brønshøj-Husum Lokaludvalg er også positive overfor forslaget.

Distriktsændring mellem Brønshøj Skole og Bellahøj Skole eller Kirkebjerg Skole

Forvaltningen foreslog i høringsindstillingen en distriktsændring for Brønshøj Skole på baggrund af, at skolen til næste skoleår formentlig indskriver en ekstra klasse. Efter politisk ønske blev en distriktsændring fra Brønshøj Skole til Kirkebjerg Skole også sendt i høring. Brønshøj Skole er i forvejen fyldt på alle klassetrin, og prognosen viste på daværende tidspunkt, at kapacitetsudfordringen ville fortsætte.

Der er kommet 48 høringssvar vedrørende de to forslag til skoledistriktsændringer, og 3 af svarene omhandler begge forslag. 32 af høringssvarene er om ændringen til Bellahøj Skole, mens 19 forholder sig til ændringen til Kirkebjerg Skole.

Forældre og borgere i rode 277 og 256, der pt. er tilknyttet Brønshøj Skole nævner, at flere i området vil søge privat- og friskoler, hvis forslaget vedrørende Bellahøj Skole og Kirkebjerg Skole vedtages. Derfor argumenterer flere også for, at den socioøkonomiske ændring vil være mindre, end forvaltningen antager, da færre elever vil starte på Bellahøj Skole. Derudover påpeger flere, at områdets beboere oplever nær tilknytning til Brønshøj Skole, at en ændring vil påvirke lokalmiljøets sammenhængskraft, og at distriktsændringen vil skabe en mere usikker skolevej for områdets børn. Omvendt peger andre borgere på, at forslaget er med til at sikre et mere ensartet søgemønster til Brønshøj Skole og Bellahøj Skole, der er geografisk tæt på hinanden, samtidig med, at Bellahøj Skole opnår bedre socioøkonomi med distriktsændringen.

Skolebestyrelsen på Bellahøj Skole støtter forslaget om at flytte rode 277 fra Brønshøj Skole. Bellahøj Skole er modsat Brønshøj Skole udfordret med få børn, roden ligger tættere på Bellahøj Skole end Brønshøj Skole, og børnene skal ikke krydse Brønshøjvej. Skolebestyrelsen på Kirkebjerg Skole støtter forslaget om at flytte rode 256 til Kirkebjerg Skole, da skolen pt. oplever faldende børnetal. Brønshøj-Husum lokaludvalg forholder sig neutralt, med gengiver nogle synspunkter fra et offentligt møde med lokaludvalget. Her bakkede skolelederne på Bellahøj og Brønshøj skoler bl.a. op om forslaget om at flytte rode 277 til Bellahøj Skole.

Den nye befolkningsprognose for 2024 har nedskrevet det forventede børnetal i distriktet, og forvaltningen vurderer derfor, at Brønshøj Skole forventeligt kan overholde sin kapacitet. Med afsæt i de gældende principper for skoledistriktsændringer, hvor distrikter kun ændres, hvis det forventes, at en skole optager flere elever end sin kapacitet, så er der ikke grundlag for at ændre distriktet.

Når forvaltningen alligevel indstiller distriktsændringen til Bellahøj Skole, så hænger det sammen med en evt. ændring af Bellahøj og Utterslev Skoles distrikter, jf. 3. at-punkt. Hvis udvalget træffer beslutning om at flytte karré 27921-27925 og karré 30714B beliggende øst for Hareskovvej til Utterslev Skole, så bør distriktsændringen fra Brønshøj Skole til Bellahøj Skole gennemføres samtidig, da Bellahøj Skole har meget få elever og er et forholdsvist lille skoledistrikt med pt. kun 40 skolestartere til næste skoleår. Det vil udfordre skolens elevgrundlag, hvis der ikke samtidigt tilføjes elever til distriktet.

Samtidig har Brønshøj Skole i en længere periode været tæt på at have kapacitetsudfordringer, og forvaltningen har også tidligere forslået en distriktsændring. Små ændringer i befolkningsprognosen eller søgningen til skolen kan give anledning til, at forvaltningen igen vil anbefale en distriktsændring. Derfor kan en distriktsændring for Brønshøj Skole være et tilbagevendende forslag fra forvaltningen, hvis ikke der laves en distriktsændring nu til Bellahøj Skole, der har rigelig med kapacitet.

Politisk handlerum

Udvalget kan beslutte at forkaste forvaltningens indstillingspunkter. I så fald bliver skolerne presset på deres kapacitet, da skolerne vil optage for mange elever, hvilket der skal findes kapacitetsløsninger på.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sagen skal behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, hvorefter distriktsændringerne træder i kraft og er gældende fra den kommende skoleindskrivning i november 2024.

 

Tobias Børner Stax                                        Sti Andreas Garde

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at rode 159 flyttes fra Rådmandsgades Skole til Nørre Fælled Skole og karré 14301C, 14404 og 14405 flyttes fra Rådmandsgades Skole til Guldberg Skole,
  2. at rode 371 og karré 37413C og 37415A flyttes fra Nordøstamager Skole til Lergravsparkens Skole,
  3. at karré 27921-27925 og karré 30714B flyttes fra Bellahøj Skole til Utterslev Skole,
  4. at rode 277 flyttes fra Brønshøj Skole til Bellahøj Skole.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 14. august 2024

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt.


Indstillingens 4. at-punkt blev forkastet (som følge af stemmelighed) efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 5 medlemmer: A, Ø og Å.

Imod stemte 5 medlemmer: C, F og V.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalget budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. september 2024

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. september 2024

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag om et nyt 4. at-punkt:

 

"at rode 277 flyttes fra Brønshøj Skole til Bellahøj Skole."

 

Socialdemokratiet ønskede delt afstemning om 3. at-punkt

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag blev forkastet efter afstemning med 31 stemmer imod 23.

 

For stemte: Ø, B og Å

Imod stemte: A, C, F, V, I og O

 

 

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt efter afstemning med 44 stemmer imod 10.

 

For stemte: Ø, C, F, B, V, Å, I og O

Imod stemte: A

 

 

Indstillingens 1.-2. at punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top