Idékatalog for Trafik og Bymiljø i Nørre Kvarter
Idékatalog for Trafik og Bymiljø i Nørre Kvarter skal godkendes.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
1. at Idékatalog for Trafik og Bymiljø i Nørre Kvarter (bilag 1) godkendes.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Forvaltningen har på baggrund af Budget 2013, som blev indgået mellem Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance, jf. bilag 3, udarbejdet et samlet idekatalog af indsatser, der ud fra et helhedssyn sikrer forbedringer for cyklister og fodgængere, styrker bymiljøet og skaber bedre sammenhæng mellem Nørre Kvarter og Rådhuspladsen.
Indstilling med udkast til Idékatalog for Trafik og Bymiljø i Nørre Kvarter blev sendt tilbage til forvaltningen på udvalgets møde 17. juni 2013 med et ønske om, at der fokuseres særligt på Studiestræde. Forvaltningen fremlægger hermed et revideret katalog. Der er blandt andet tilføjet en ny indsats i Studiestræde og et generelt tiltag om overkørsler ind til Nørre Kvarter. Oversigt over ændringerne fremgår af indholdsfortegnelsen i idekataloget.
Midler frigivet i overførselssagen ”Fremgang i fællesskab, investeringspakke ’13”, indgået mellem Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance, jf. bilag 3, til eksempelvis mere gadebelysning og forsøg med trafikregulering om natten, foreslås anvendt til et trafikforsøg med ændring af ensretning i Vestergade og Studiestræde, etablering af en cykelgade i Vestergade samt andre mindre tryghedsfremmende tiltag.
Løsning
Idékatalog
Det aktuelle dialogforløb, jf. bilag 1A, og det tidligere dialogforløb i forbindelse med Bydelsplan, Strategi for Middelalderbyen og tidligere trafikforsøg har vist, at det er centralt, at forandringer i Nørre Kvarter sker i respekt for områdets nuværende karakter og stemning, dvs. at de nuværende kvaliteter ønskes fastholdt og styrket. Beboere, erhvervsdrivende og brugere ønsker med andre ord, at gaderummene skal forblive som i dag med snævre gaderum, fortove, parkering og blandet trafik – de forskellige trafikanter færdes som i shared space med fælles forståelse for hinanden. De ønsker ikke gågader eller ”strædet”-løsninger.
Idekataloget er vedlagt som bilag 1. Der er tilføjet en ny indsats i Studiestræde, se nyt punkt 5 i idekataloget. Derudover er der tilføjet et nyt generelt tiltag om overkørsler ind til Nørre Kvarter, se nyt punkt 7.7. De syv indsatser er:
1. Sammenhæng til Rådhuspladsen
- Opretholdelse af spærring for biltrafik på Vester Voldgade mellem Strøget og Vestergade,
- Udvidelse af fodgængerarealer og bedre cykelforbindelser på tværs.
2. Vestergade
- Etablering af cykelgade (dobbeltrettet cykelsti) med ensrettet bilkørsel tilladt.
3. Nørregade
- Varelevering uden for myldretiden,
- Udvidelse af fortove, så kørebaneprofilet bliver mere ensartet på hele strækningen,
- Etablering af hævede flader i krydsene og ved Vor Frue Kirke.
4. Bylivsakse
- Pladsdannelse eller fortovsudvidelse på Larsbjørnsstræde mellem Studiestræde og Sankt Peder Stræde,
- Fodgængerbelægning i Kattesundet, så gaden hænger bedre sammen med Nørre Kvarter,
- Etablering af grønt i Teglgårdsstræde,
- Fodgængerstøttepunkter på tværs af Nørre Voldgade ud for Teglgårdsstræde til Ørstedsparken,
5. Studiestræde
- Ændring af ensretning mellem Nørregade og Larsbjørnsstræde for at fjerne gennemkørende biltrafik,
- Bump til nedsættelse af hastighed,
- Mere cykelparkering.
6. Biler - Nørre Kvarter
- Forhindre uvedkommen og søgende biltrafik i nattetimerne ved ændring af ensretning i Vestergade, alternativt Studiestræde,
- Hastighedsdæmpning i Studiestræde.
7. Generelle forbedringer
- Etablering af taxaholdepladser i kanten af området,
- Bedre opholdsmuligheder vha. fortovsudvidelser,
- Oprydning i cykelparkering og etablering af mere cykelparkering,
- Forbedret belysning og "tryghedsvandring",
- Flere og bedre ramper til fortove og generel oprydning i inventaret
- Overkørsler ind til stræderne i Nørre Kvarter-
Indsatserne vurderes samlet set at koste ca. 23 mio. kr. Det vurderes, at en samlet gennemførelse af indsatserne kan betyde nedlæggelse af op mod 13 parkeringspladser i rød zone, primært i Studiestræde og Vestergade og udvalgte steder inde i Nørre Kvarter. Nedlæggelsen af parkeringspladserne besluttes ikke med denne indstilling, men først i forbindelse med hvert enkelt anlægsprojekt med tilhørende parkeringsredegørelse.
Proces
Indsatserne i idekataloget er foreslået på baggrund af input fra beboere og erhvervsdrivende i området (se bilag 1A og 1B) og ønsker fra Teknik - og Miljøudvalget og tidligere udarbejdede planer og strategier for området. Der har i processen været afholdt et offentligt borgermøde, og derudover er en referencegruppe blevet præsenteret for et udkast til idekatalog, som de efterfølgende har haft lejlighed til at kommentere.
Referencegruppen (se bilag 1B) har haft positive bemærkninger til processen og udkast til idekataloget.
Teknik- og Miljøborgmesteren har endvidere haft et møde med udvalgte natklubber og restauranter i Nørre Kvarter. Nogle restauratører har givet udtryk for et ønske om bedre plads til udendørsservering, hvilket dog er imod nogle af borgernes ønsker. Udendørsservering overvejes i det videre arbejde med fortovsudvidelser.
Københavns Politi er ligeledes ved et møde blevet præsenteret for løsningsmulighederne i idekataloget og tilkendegiver, at de er principielt enige. En egentlig godkendelse sker først, når der foreligger endelige projektbeskrivelser. Forslaget om ændring af ensretningen i den ene ende af Studiestræde er drøftet indledningsvis med politiet, der gerne vil indgå i dialog om udformningen af Studiestræde.
Anvendelse af overførselsmidler
Med udgangspunkt i den gennemførte dialog og idekataloget foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen, at der gennemføres et trafikforsøg, der skal vise effekterne af at forhindre uvelkommen biltrafik i nattetimerne. Grundet beboerønsker og politiets anbefalinger forventer forvaltningen at kunne gennemføre et forsøg, hvor Vestergade ensrettes fra Rådhuspladsen mod Nørregade, hvorved ”loopkørsel” rundt i kvarteret i nattetimerne forhindres.
Der skal gennemføres en evaluering af forsøget for at se, om det har den ønskede effekt både trafikalt og i forhold til oplevelsen af tryghed. Forsøget kombineres med et forsøg med etablering af en cykelgade i Vestergade og med ændring af ensretning i den ene ende af Studiestræde for at undgå gennemkørende biltrafik på Studiestræde. Forsøget er nærmere beskrevet i bilag 2.
Politiet har givet en principiel godkendelse af et forsøg med cykelgade og ændret ensretning i Vestergade. En egentlig godkendelse kan først gives, når Politiet kender de nærmere detaljer for forsøget. En forudsætning er, at Vejdirektoratet giver dispensation til brug af ny skiltning, sådan som de har gjort i Århus og Næstved. Udformningen i den ende af Studiestræde, hvor ensretningen vendes, skal indledningsvis afprøves ved et forsøg. Forsøget skal drøftes yderligere med Politiet.
Den endelige udformning af trafikforsøget forelægges for Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse senest i november 2013.
Teknik- og Miljøforvaltningen gennemfører en tryghedsvandring sammen med aktører i området med henblik på at udpege tiltag, der kan forbedre oplevelsen af tryghed ved at færdes i Nørre Kvarter.
Økonomi
Idekataloget har ikke økonomiske konsekvenser i sig selv, da der på nuværende tidspunkt ikke er afsat midler til finansieringen af indsatserne. Idekataloget skal indgå i forhandlingerne for Budget 2014. Indsatserne vurderes samlet set at koste op mod 23 mio. kr.
De 0,5 mio. kr. er stjernemarkeret og er dermed frigivet i forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse af ”Fremgang i fællesskab – investeringspakke ’13 (Overførselssag 2012-2013)” den 23. maj 2013.
Videre proces
Idékataloget indgår i budgetforhandlingerne for 2014. Derefter kan den egentlige projektudvikling af de enkelte anlægsprojekter sættes i gang med dertil hørende proces og politisk godkendelse.
Trafikforsøget forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget senest november 2013 og igangsat primo 2014.
Pernille Andersen /Niels Tørsløv
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at Idékatalog for Trafik og Bymiljø i Nørre Kvarter (bilag 1) godkendes,
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at de 0,5 mio. kr., der blev frigivet til ”Idékatalog for trafik og bymiljø i Nørre Kvarter (Latinerkvarteret)" i ”Fremgang i fællesskab – investeringspakke ’13” anvendes til at gennemføre et trafikforsøg i Vestergade og Studiestræde samt til andre mindre tryghedsfremmende tiltag, jf. bilag 2.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 12. august 2013
Udvalget besluttede, at indsats 1 om fortsat lukning af Vester Voldgade udgår, og indstillingen justeres i overensstemmelse hermed, herunder præcisering af budgetforligsparterne.
Jakob Næsager (C) stillede følgende to ændringsforslag:
”at Vester Voldgade genåbnes for gennemkørende trafik”.
For ændringsforslaget stemte 2 udvalgsmedlemmer: C og O.
Mod ændringsforslaget stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, Ø, F.
1 udvalgsmedlem undlod at stemme: I.
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.
”at p-pladserne bevares”
For ændringsforslaget stemte 2 udvalgsmedlemmer: C og O.
Mod ændringsforslaget stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, Ø, F.
1 udvalgsmedlem undlod at stemme: I.
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, Ø, F og I.
Imod indstillingen stemte 2 udvalgsmedlemmer: C og O.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Indstillingens 1. at blev anbefalet.
Indstillingens 2. at blev godkendt.
SF og Radikal Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”For SF og Radikale Venstre er det afgørende for projektet vedr. Nørre Kvarter, at Vester Voldgade indgår i den endelige løsning.”
Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikal Venstre ser frem til, at trafikforsøget gennemføres i Studiestræde og Vestergade og ønsker at forhandle permanente løsninger på plads i forbindelse med kommende budgetforhandlinger.”
Enhedslisten og Socialdemokraterne afgav følgende protokolbemærkning:
”For Enhedslisten og Socialdemokraterne er det vigtigt, at Vester Voldgade indgår i budgetforhandlingerne om en endelig løsning.”
Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi er imod Ide-kataloget, idet vi ikke ønsker at gøre Indre By til en labyrint, hvilket bliver en konsekvens af de mange ensretninger. Vester Voldgade bør genåbnes for gennemkørende trafik. Det skal være muligt at få leveret varer og færdes i området, også hvis man er afhængig af en bil. Forslagene vil skabe meget omvejs-kørsel og give mere biltrafik henover Strøget. Vi er imod nedlæggelse af parkeringspladserne, idet parkeringspladserne giver kunder i butikkerne, omsætning og arbejdspladser.
Økonomiudvalget indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. september 2013
Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 8 stemmer imod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, F, Ø og B.
Imod stemte: C og O.
F og B videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 12. august 2013:
”For SF og Radikale Venstre er det afgørende for projektet vedrørende Nørre Kvarter, at Vester Voldgade indgår i den endelige løsning.”
B videreførte sin protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 12. august 2013:
”Radikal Venstre ser frem til, at trafikforsøget gennemføres i Studiestræde og Vestergade, og ønsker at forhandle permanente løsninger på plads i forbindelse med kommende budgetforhandlinger.”
Ø og A videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 12. august 2013:
”For Enhedslisten og Socialdemokraterne er det vigtigt, at Vester Voldgade indgår i budgetforhandlingerne om en endelig løsning.”
C og O videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 12. august 2013:
”Vi er imod Idékataloget, idet vi ikke ønsker at gøre Indre By til en labyrint, hvilket bliver en konsekvens af de mange ensretninger. Vester Voldgade bør genåbnes for gennemkørende trafik. Det skal være muligt at få leveret varer og færdes i området, også hvis man er afhængig af en bil. Forslagene vil skabe meget omvejs-kørsel og give mere biltrafik henover Strøget. Vi er imod nedlæggelse af parkeringspladserne, idet parkeringspladserne giver kunder i butikkerne, omsætning og arbejdspladser.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. september 2013
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:
Æ1: ”Det foreslås, at Vester Voldgade genåbnes for gennemkørende trafik”.
Æ2: ”Det foreslås, at p-pladserne bevares”.
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte Æ1 blev forkastet med 37 stemmer imod 9. 1 undlod.
For stemte: C, O og V.
Imod stemte: A, B, F, Ø og Jaleh Tavakoli, Signe Goldmann og Sofie K. Led.
Følgende undlod at stemme: I.
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte Æ2 blev forkastet med 35 stemmer imod 9. 1 undlod.
For stemte: C, O og V.
Imod stemte: A, B, F, Ø, Signe Goldmann og Sofie K. Led.
Følgende undlod at stemme: I.
Indstillingen blev herefter godkendt med 36 stemmer imod 9.
For stemte: A, B, F, I, Ø, Signe Goldmann og Sofie K. Led.
Imod stemte: C, O og V.
SF afgav følgende protokolbemærkning:
”For SF er det vigtigt for projektet vedr. Nørre Kvarter, at Vester Voldgade indgår i den endelige løsning”.
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”For Enhedslisten er det vigtigt, at Vester Voldgade indgår i budgetforhandlingerne om en endelig løsning”.