Mødedato: 19.08.2021, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om sociale investeringer

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at pålægge Økonomiforvaltningen i samarbejde med Socialforvaltningen at fremlægge et forslag til politisk behandling for Økonomiudvalget, der anviser modeller for, hvordan kommunen kan arbejde med sociale investeringer i samarbejde med fonde og pensionskasser.

(Stillet af Radikale Venstre)

Motivering

Vi har en fælles opgave at hjælpe de mest sårbare og udsatte københavnere, og vi kommer ikke udenom, at økonomien spiller en nøglerolle. Vi er nødt til at investere i socialområdet, hvis vi også i fremtiden skal kunne hjælpe dem, der har behov for det.  

Når man investerer i socialområdet, vil et evt. økonomisk afkast oftest først vise sig på længere sigt eller i andre forvaltningers budgetter. Kommunernes styringslogik tilsiger, at man har blikket rettet mod at få budgetterne til at hænge sammen nu og her. Med de pressede kommunale budgetter er det også svært at finde penge til at investere. Vi har derfor brug for investeringer udefra.

I de seneste år har pensionskasser og fonde udvist samfundsansvar og investeret i store dele af det danske samfund, fx med fokus på grønne investeringer. På samme måde bør vi i kommunerne se på, hvordan pensionskasser og investeringsfonde kan bidrage til at tage et socialt ansvar via sociale investeringer. Fx har Impact Growth Fund, som er en social investeringsfond, rettet henvendelse til kommunen for et muligt samarbejde.

Sociale investeringer kan skabe positive forandringer for borgerne, bidrage til skabelsen af mere viden om, hvad der virker på området og samtidig reducere kommunens store udgiftspres på sigt. Derfor er det på tide, at vi får fremlagt modeller for, hvordan vi kan arbejde med sociale investeringer i København.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. august 2021

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om erstatning af medlemsforslaget:

”at pålægge Økonomiforvaltningen i samarbejde med Socialforvaltningen at fremlægge et forslag til politisk behandling for Økonomiudvalget, der anviser modeller for, hvordan kommunen kan udbygge sine sociale investeringer – ikke mindst i sine kriterier for investeringspuljen til kommunebudgettet - og samtidig fastholde københavnernes indflydelse på kommunens socialpolitik.”

 

Dansk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) om erstatning af medlemsforslaget:

“at pålægge Økonomiforvaltningen i samarbejde med Socialforvaltningen at fremlægge et forslag til politisk behandling for Økonomiudvalget, der anviser modeller for, hvordan kommunen kan arbejde med sociale investeringer i samarbejde med danske fonde og pensionskasser".

 

Et forslag fra Det Konservative Folkeparti om at udvalgshenvise forslaget til Økonomiudvalget blev vedtaget med 46 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti, A, B, C, O, Kåre Traberg Smidt (Løsgænger), Peter Dits Christensen (Løsgænger), V, Ø, og Å.

Imod stemte: F.

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialområdet er rystende underfinansieret, en situation der kun er forværret i takt med SATS-aftalernes og diverse kommissioners løbende nedskæringer af pulje- og støttemidler. Derfor er det det vigtigt at sikre sig, at de stigende behov kan blive mødt indenfor områdets økonomiske ramme. Eksempelvis ved at lave en model for forbyggende arbejde og langsigtede mål i kommunens investeringspulje. Det skal imidlertid ikke gøre ved at lægge de politiske beslutninger i hænderne på pensionskasser, hvis hovedformål er at generere afkast til sine medlemmer. Private investeringer på området kan være udmærket, men deciderede samarbejdsaftaler kan medføre at borgerrepræsentationen og i sidste ende københavnerne får mindre indflydelse på socialpolitikken.”

Til top