Naturcenter Amager strandpark, projektforslag
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager 0,286 mio. kr. fra Frederiksberg Kommune i 2013 og der på den baggrund gives en tillægsbevilling som en indtægts- og en udgiftsbevilling på 0,286 mio. kr. (2013 p/l) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 3.38.70.3 i 2013, samt
- at der frigives en anlægsbevilling på 6,476 mio. kr. (2013 p/l) til etablering af et naturcenter i Amager Strandpark. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 3.38.70.3 i 2013.
Det bemærkes, at der kan afholdes anlægsudgifter for 6,176 mio. kr. inden det resterende rådighedsbeløb på 0,3 mio. kr. er overført fra Børne- og Ungdomsudvalget til Teknik- og Miljøudvalget, hvorefter den fulde anlægsbevilling på 6,476 mio. kr. frigivet med denne indstilling kan udgiftsføres.
Det bemærkes, at der på Økonomiudvalgets møde d. 30. januar 2013 blev fordelt ekstra anlægsmåltal i 2013 på 200,4 mio. kr. hvoraf Teknik- og Miljøudvalget modtog 116,3 mio. kr.
Det bemærkes endvidere, at Borgerrepræsentationen d. 23. maj 2013 har fordelt yderligere anlægsmåltal på 150 mio. kr. i 2013 mellem forvaltningerne, som omfordeles mellem forvaltningerne i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering, der forelægges Økonomiudvalget den 11. juni 2013.
Det forudsættes, at Teknik- og Miljøudvalget overholder anlægsmåltallet i 2013 ved at anvise kompenserende udskydelse i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering.
Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
I Budget 2012 blev der afsat midler til at etablere et naturcenter på Amager Strand. Naturcentret skal gøre stranden til et helårsudflugtsmål og være et tilbud om naturoplevelser til børn og voksne samt skoleklasser, interesseforeninger mv.
Ideen om Naturcenteret har fra start været, at det skulle bestå af 2 bygninger. Amager Øst Lokaludvalg har foranlediget tilknytning af et arkitektfirma, som udarbejdede et prissat idéforslag. Den prissætning dannede grundlag for de afsatte midler i budget 2012. Efterfølgende er der blevet tilknyttet ingeniørrådgivning, og i den forbindelse blev det sandsynliggjort, at det i budget 2012 afsatte beløb ikke kunne dække samtlige omkostninger til projektet. Begge bygninger er projekteret og udbudt, dog med bygning 2 som option. De afsatte midler rækker kun til at opføre bygning 1, hvorfor det nu indstilles, at projektforslag herfor godkendes, og de sidste anlægsmidler frigives.
Løsning
Projekteringen er foregået i nært samarbejde med Amager Øst Lokaludvalg og Børne- og Ungdomsforvaltningen, som skal overtage bygningen, når den er opført.
Der er i projektet taget væsentlige hensyn til de landskabelige forhold, som er gældende på Amager Strand. Ved valg af bygningens materialer er der lagt stor vægt på indpasning i landskabet.
Bygning 1 indeholder selve naturcentret. Nærmest vandet er placeret et større undervisningsrum, som kan inddeles i to for undervisning af to grupper samtidig. Der er akvarier, ”vandborde”, arbejdsborde/hylder til mikroskopopgaver mv. samt diverse opbevaringsinventar. I bygningens sydlige ende udføres et tilsvarende rum blot tiltænkt ”tør” undervisning, hvor vand ikke indgår. Bygning 2 er projekteret til at indeholde badefaciliteter, teknikrum, uopvarmede lager- og værkstedsrum.
Huset skal drives af Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune i regi af skoletjenesten og skal kunne bruges af foreningslivet udenfor denne forvaltnings normale åbningstid. I weekender og ferie kan der desuden i perioder være eksterne parter/organisationer, der laver arrangementer med udgangspunkt i huset.
Hovedprojektet er nu udarbejdet. Der har været afholdt licitation med det, i forhold til det reviderede projekt, forventede resultat, hvilket betyder, at kun bygning 1 opføres nu. Det bliver derfor nødvendigt at opstille midlertidige containere som teknikrum og en skurvogn med badefaciliteter. Driftsmidler er afsat inden for Center for Park og Naturs driftsramme for det første år.Der anmodes derfor om udvalgets godkendelse af bygning 1, således at de sidste anlægsmidler hertil kan frigives. Amager Strandpark har igangsat et arbejde med at skaffe fondsmidler til opførelse af bygning 2.
Økonomi
I Budget 2012 (Æ6) (indgået mellem Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance) blev der afsat 6,5 mio. kr. (2012 p/l) til etablering af et naturcenter på Amager Strandpark. Heraf blev 0,7 mio. kr. stjernemarkeret og er dermed frigivet i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2012 (BR 6/10 2011). De resterende 5,8 mio. kr. (2012 p/l) svarer til 5,89 mio. kr. i 2013 p/l.
Herudover tilføres projektet 0,3 mio. kr. (2013 p/l) fra Børne- og Ungdomsudvalget og 0,286 mio. kr. (2013 p/l) fra Frederiksberg kommune. Der skal med denne indstilling således frigives i alt 6,476 mio. kr. (2013 p/l). De 0,3 mio. kr. (2013 p/l) fra Børne- og Ungdomsudvalgets omplaceres til Teknik- og Miljøudvalget i den næste sag om bevillingsmæssige ændringer.
De 6,476 mio. kr. forventes anvendt med 0,6 mio. kr. til ekstern rådgivning, 0,2 mio. kr. til internt lønforbrug og 5,595 mio. kr. på anlæg.
Videre proces
Udførelse af naturcenterets bygning 1 kan igangsættes nu og forventes gennemført inden udgangen af 2013.
Under forudsætning af at der skaffes midler til opførelse af bygning 2, planlægges denne tidsmæssigt udført i umiddelbar forlængelse af bygning 1. En indstilling herom forventes at blive forelagt udvalget senere på året.
Pernille Andersen /Jens Christian Zøfting-Larsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at projektet for naturcenterets bygning 1 godkendes til udførelse (bilag 1-3).
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager 0,286 mio. kr. fra Frederiksberg Kommune i 2013 og der på den baggrund gives en tillægsbevilling som en indtægts- og en udgiftsbevilling på 0,286 mio. kr. (2013 p/l) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 3.38.70.3 i 2013,
3. at der frigives en anlægsbevilling på 6,476 mio. kr. (2013 p/l) til etablering af et naturcenter i Amager Strandpark. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 3.38.70.3 i 2013.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 27. maj 2013
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev anbefalet.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget bemærker, at der kan afholdes anlægsudgifter for 6,176 mio. kr. inden det resterende rådighedsbeløb på 0,3 mio. kr. er overført fra Børne- og Ungdomsudvalget til Teknik- og Miljøudvalget, hvorefter den fulde anlægsbevilling på 6,476 mio. kr. frigivet med denne indstilling kan udgiftsføres.
Økonomiudvalget bemærker, at der på Økonomiudvalgets møde d. 30. januar 2013 blev fordelt ekstra anlægsmåltal i 2013 på 200,4 mio. kr. hvoraf Teknik- og Miljøudvalget modtog 116,3 mio. kr.
Økonomiudvalget bemærker endvidere, at Borgerrepræsentationen d. 23. maj 2013 har fordelt yderligere anlægsmåltal på 150 mio. kr. i 2013 mellem forvaltningerne, som omfordeles mellem forvaltningerne i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering, der forelægges Økonomiudvalget den 11. juni 2013.
Økonomiudvalget forudsætter, at Teknik- og Miljøudvalget overholder anlægsmåltallet i 2013 ved at anvise kompenserende udskydelse i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2013
Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.
Beslutning
Indstillingen blev med det udsendte tekniske ændringsforslag godkendt uden afstemning.