Mødedato: 19.06.2013, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Godkendelse af pjecen Københavns Miljøregnskab 2012

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende pjecen ’Københavns Miljøregnskab 2012’, der omfatter en status for bl.a. de 13 Miljømetropolmål.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,  

  1. at pjecen ’Københavns Miljøregnskab 2012’ godkendes, jf. bilag 1.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 21. februar 2008 konceptet for Københavns Miljøregnskab. Hovedelementerne er en hjemmeside, der opdateres løbende og en pjece, der udkommer en gang om året. Miljøregnskabets vigtigste funktion er løbende at følge op på fremdriften i forhold til kommunens væsentligste miljømål.

Endvidere har Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget henholdsvis den 17. januar og 2. februar 2011 godkendt, at miljøregnskabet fra 2011 omfatter en række indikatorer og kvalitative oplysninger om grøn vækst.

2012-pjecen er en opfølgning på, hvordan det går med at nå de 13 ambitiøse mål i ”Miljømetropolen – vores vision CPH 2015”, som blev vedtaget af en enig Borgerrepræsentation i november 2007.

Herudover præsenterer pjecen en række indikatorer for grøn vækst og grøn mobilitet.

Løsning

Pjecens smiley-oversigt er en summarisk status for de 13 Miljømetropolmål suppleret med en vurdering af, hvad der skal til for at nå målet.

Forvaltningen vurderer, at der for fire af målene ”cykling til arbejde og uddannelse”, ”brugen af rekreative områder”, ”trafikstøj om natten” og ”trafikstøj ved skoler og daginstitutioner” er behov for en styrket kommunal indsats af ganske betydeligt omfang, hvis målene skal nås. Målene har således en rød smiley i pjecens smiley-oversigt.

Fem mål - om ”cyklisters tryghed”, ”byens CO2-udledning”, ”afstand til rekreative områder”, ”københavnernes økologi-procent” og ”fjernelse af affald i offentlige gader” - har grønne smileys, idet målene er nået eller vurderes at kunne nås med en uændret kommunal indsats.

Endelig har fire mål en gul smiley. De omfatter ”tilskadekomne cyklister”, ”luft”, ”kommunens økologi-procent” og ”København som Europas reneste hovedstad”. Her vurderes det, at det kræver en styrket kommunal indsats at nå målet.

Der er to forskydninger set i forhold til 2011. Vurderingen i 2012-pjecen er mere positiv mht. at cyklisterne føler sig trygge i trafikken. Til gengæld er den mindre positiv mht. antallet af alvorligt tilskadekomne cyklister. Samlet set er der det samme antal røde, gule og grønne smileys som i 2011.

Mål der vurderes at kræve en styrket indsats af ganske betydeligt omfang

For så vidt angår de to mål for trafikstøj, kan det nævnes, at en Handlingsplan for Vejtrafikstøj forventes sendt i høring medio 2013, men det skønnes, at det bliver meget svært at indfri målene helt.

Målet om cykling til arbejde og uddannelse, indgår i Københavns Cykelstrategi 2011-2025, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen maj 2011. I cykelstrategien fastholdes målet for andelen, der cykler til arbejde og uddannelse, på 50 % både for 2015, 2020 og 2025. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer således, at det fortsat er relevant at fastholde målet, men at det må forudses, at det ikke nås til 2015.

Endelig har der ikke været nogen udvikling i forhold til målet om Københavnernes brug af de rekreative områder. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at indsatsen for at forbedre kvaliteten og tilbuddene i de rekreative områder skal fortsætte. I den forbindelse vil forvaltningen til næste års publikation nærmere overveje, hvilken målsætning udviklingen mere præcist kan ses i forhold til.

 

Den samlede pjece

2012-pjecen lægger sig både med hensyn til indhold og udseende op ad de foregående pjecer. Fire af de behandlede emner udspringer ikke direkte af Miljømetropolen:

Grøn vækst:

Københavns ambitiøse målsætning om at være CO2-neutral i 2025 er koblet til en målsætning i kommunen om at skabe fornyet vækst og beskæftigelse i byen. Pjecen viser kommunens investeringer i grøn vækstinitiativer og den heraf afledte jobeffekt. Ud over indsatser, der sænker CO2, er der også medtaget indsatser for klimatilpasning i opgørelsen. Oplysninger om udviklingen i beskæftigelsen og omsætningen hos cleantech virksomheder stammer fra en konsulentrapport fra foråret 2013 og spiller mht. beskæftigelsen direkte op imod kommuneplanens mål om 20 % vækst over 4 år.

Grøn mobilitet:

Trafikken er den væsentligste kilde til støj og luftforurening. Derfor gives en kortfattet præsentation af udviklingen i det samlede trafikbillede og af, hvordan udviklingen i den grønne mobilitet – gang, cykel og kollektiv trafik – tegner sig set i forhold til målene i kommuneplanen.

Klimatilpasningsplan og skybrudsplan:

De to planer beskriver, hvordan vi i fremtiden kan sikre byen mod bl.a. den stigende mængde hverdagsregn og skybrud som følge af klimaforandringer. Der forventes en stigning i den årlige regnmængde (nedbør) på 30 % over de næste 100 år. Ved at afkoble og anvende nedbøren skal der frem mod år 2110 opnås en samlet afkobling af nedbøren fra kloaksystemet på 30 %. Ved en afkobling opnås der samtidigt en besparelse på byens renseanlæg.

Internationale sammenligninger:

I 2012 vandt København Europakommissionens præstigefyldte pris European Green Capital Award 2014. Prisen er en blåstempling af København og indsatsen for at skabe en grøn og bæredygtig by, der er god at bo i og investere i. Prisen som Europas grønne hovedstad betyder, at København er rollemodel for andre byer og at de grønne Københavnske løsninger skal vises ekstra meget frem i 2014. Der vil blive en række arrangementer for københavnerne og europæiske gæster i løbet af året.

Det samlede miljøregnskab

Det samlede miljøregnskab på kommunens hjemmeside, kk.dk/miljoeregnskab, opdateres mindst en gang om året. Her findes mange flere oplysninger om miljøindsatsen i København fordelt på omkring 100 indholdssider.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Efter vedtagelsen i Borgerrepræsentationen offentliggøres pjecen på kommunens hjemmeside. Herudover bliver den udsendt til prioriterede målgrupper og lagt frem i Teknik- og Miljøforvaltningens receptioner inden sommerferien.

Miljøregnskabet anvendes som en almen orientering om, hvordan miljøet har det i København. Herudover anvendes miljøregnskabet også internt i kommunen i forbindelse med forvaltningernes fremsættelse af budgetønsker.

Efter sommerferien bliver der lavet en engelsk netversion af pjecen, som vil blive lagt på den engelske del af kommunens hjemmeside.

 

 

 

Pernille Andersen                                     /Mette Margrethe Elf

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at pjecen ’Københavns Miljøregnskab 2012’ godkendes, jf. bilag 1.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 13. maj 2013

Indstillingen blev anbefalet.


 

Økonomiudvalget indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2013

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. juni 2013

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top