Endelig vedtagelse af lokalplan "Østergade 27", Indre By
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Østergade 27”. Lokalplanforslaget muliggør nedrivning af den bevaringsværdige ejendoms øverste etage, etablering af to nye tilbagetrukne etager samt bevaringsbestemmelser for hele ejendommen.
Indstilling
Indstilling om,
1. at godkende lokalplan ”Østergade 27” (bilag 2).
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Bygherre ønsker at ændre det bevaringsværdige A.C. Bangs hus ved at nedrive den eksisterende tagetage og erstatte den med to nye tilbagetrukne etager samt forskønne gavlen mod Lille Kongensgade. Ejendommen har høj bevaringsværdi og er centralt beliggende i middelalderbyen. Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 6. november 2017 og har været i høring fra 15. november 2017 til 10. januar 2017. Forvaltningen har modtaget tre henvendelser. Høringen har ikke givet anledning til ændringsforslag, men der forslås redaktionelle ændringer i lokalplanforslaget. Planforslaget er i overensstemmelse med Kommuneplan 2015.
Løsning
A.C. Bangs hus fremstår som en tidstypisk funkisejendom og har høj bevaringsværdi med SAVE-værdi 3. SAVE-værdien angiver graden af bygningens arkitektoniske og kulturhistoriske kvaliteter. Der er registreret SAVE-værdi for alle bygninger opført før 1940, og bevaringsværdien opdeles i henholdsvis høj (1-3), middel (4-6) og lav (7-9). Ejendommen er i dag 22,2 meter høj og består af seks etager samt en tilbagetrukket syvende tagetage, som fjernes og erstattes med to nye etager. Bygningen vil fremover være otte etager høj og den samlede højde vil være 25,5 meter. De to nye etager er trukket tilbage for at sikre hensynet til lys og skyggeforhold, sigtelinjerne fra gaden mod Nikolaj Kirkes tårn samt udsyn til himmellyset i lokalområdet. Projektet er tilpasset den eksisterende ejendoms facadekarakter i materialer og udformning. Grundarealet for den nye bebyggelse udgør ca. 290 m2, og det eksisterende etageareal udgør 1.808 m2. Etagearealet vil blive forøget med ca. 130 m2, idet de eksisterende ca. 160 m2 tagetage nedrives, og der genopføres ca. 290 m2 fordelt på to etager. Anvendelsen kan være både bolig og serviceerhverv. Ejendommen er omfattet af lokalplan nr. 152 ”Strøget”, der har til formål at sikre, at Strøget opretholdes som ”citypræget butiksgade” og indeholder bestemmelser om facadeudformning. Bestemmelserne er videreført i lokalplanforslaget. Lokalplanforslaget indeholder desuden bevaringsbestemmelser for kunstværket ”Pigen med Pelsdyret”, der er placeret på en reklamesøjle og rager op over bebyggelsen.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
Der er modtaget tre henvendelser i høringsperioden (bilag 4). To af henvendelserne er fra henholdsvis Metroselskabet og HOFOR, der begge oplyser, at de ingen bemærkninger har til lokalplanforslaget. Den sidste er fra Indre By Lokaludvalg og refereres nedenfor.
Bemærkninger fra Indre By Lokaludvalg – bilag 4, henvendelse nr. 2.
Indre By Lokaludvalg udtrykker tilfredshed med, at lokalplanen sikrer, at kunstværket ”Pigen med pelsdyret” bevares. Lokaludvalget er dog kritisk over for en forhøjelse af den eksisterende bebyggelse, fordi de mener, at kunstværket vil miste sit frirum og derfor opleves som indeklemt. Lokaludvalget opfordrer desuden til, at kommunen stiller krav om, at beboerne i de to nye etager ikke vil kunne modtage beboerlicens til parkering.
Forvaltningens bemærkninger
Kunstværket vil fortsat være placeret højere end den øvrige bebyggelse. Som følge af bygningens øgede højde vil kunstværket dog ikke rage så højt op over bygningen som på nuværende tidspunkt. Forvaltningen har lagt vægt på, at de nye etager bliver trukket tilbage, så kunstværket vil have luft omkring sig til alle sider og dermed fortsat vil fremstå som et vartegn, der rager op over den øvrige bebyggelse. I forhold til beboerlicensen bemærker forvaltningen, at det ikke i henhold til planloven er muligt at stille krav i en lokalplan om, at beboere ikke må modtage beboerlicens. Beboerlicenser reguleres af bekendtgørelse om parkering på offentlige veje § 8, og udstedelse af beboerlicens varetages af kommunens vejmyndighed. Det vil være en selvstændig afgørelse, som ikke reguleres af lokalplanen.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Pernille Andersen /Karsten Biering Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende lokalplan ”Østergade 27” (bilag 2).
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. april 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. april 2018
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.