Medlemsforslag om anmodning til KL om tilbagetrækning af lockout-varsel
Medlemsforslag
Det foreslås,
1. at Borgerrepræsentationen anmoder KL om at trække lockout-varslet tilbage for de ansatte i Københavns Kommune.
(Stillet af Enhedslisten og Alternativet)
Motivering
Kommunernes Landsforening varslede den 7. marts lockout af 250.000 kommunalt ansatte. Forslagsstillerne mener at dette er ude af proportioner og en unødvendig optrapning af konflikten.
Der er brug for en forhandlet løsning, der anerkender den vigtige indsats, alle de offentlige medarbejdere bidrager med i Danmark og som kan genskabe tilliden mellem arbejdsgivere og arbejdstagere på det offentlige område.
Der er også brug for en forhandlet løsning, som sikrer, at undervisningen i kommunen er omfattet af en aftale om arbejdstid. Det er i Københavns Kommunes interesse og burde også være en del af forhandlingsmandatet, fordi Borgerrepræsentationen i 2016 to gange enstemmigt har tilkendegivet tilslutning til at skabe aftalte rammer om lærernes arbejdstid.
Forslagsstillerne anerkender fuldt ud arbejdsgivers ret til at anvende en lockout på lige fod med arbejdstageres ret til at strejke. At varsle lockout af 250.000 kommunalt ansatte er dog så omfattende en udnyttelse af et ulige styrkeforhold, at forslagsstillerne mener, at vi som arbejdsgivere i Københavns Kommune - ikke kan erklære vores støtte til den varslede lockout.
Forslagsstillerne ønsker et forlig og en forhandlet aftale og vil ikke bane vejen for et regeringsindgreb gennem et alt for omfattende lockout. Vi anmoder og opfordrer derfor til, at KL’s nytiltrådte bestyrelse trækker det eksisterende lockoutvarsel tilbage.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. april 2018
Medlemsforslaget blev forkastet med 27 stemmer mod 16. 9 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø og Å.
Imod stemte: A, V, C, O og I.
Undlod at stemme: B og F.
Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstres byrådsmedlemmer mener, at KL’s lockoutvarsel 7. marts af 250.000 kommunalt ansatte er ude af proportioner i den nuværende situation. Vi havde meget gerne set, at parterne havde afventet forhandlingerne i forligsinstitutionen i respekt for aftalesystemet. Der er brug for en forhandlet løsning, der anerkender den vigtige indsats, alle de offentlige medarbejdere bidrager med i Danmark.”
SF afgav følgende protokolbemærkning:
”SF mener, at lockoutens omfang er et alt for voldsomt modsvar til arbejdstagernes strejkevarsel. Vores repræsentant i KL’s bestyrelse stemte derfor imod, da varslet om lockout blev vedtaget i KL’s bestyrelse. Vi mener ikke, at borgerrepræsentationen er det rigtige sted at tage kampen om arbejdsgivernes strategi i den aktuelle faglige konflikt. Opgaven med at forhandle overenskomsterne er uddelegeret til KL og vores politisk valgte repræsentanter i KL’s bestyrelse. Det er derfor, hvis vi vil bibeholde den danske model, ikke op til os kommunalpolitikere i den enkelte kommunalbestyrelse at blande os i de igangværende forhandlinger. SF håber, at parterne finder en løsning i forligsinstitutionen så en konflikt undgås.”