Godkendelse af udmøntning: Bedre bemanding i ældreplejen
Indstilling
Indstilling om,
-
at godkende, at Københavns Kommunes andel af puljen til bedre bemanding i ældreplejen fordeles og anvendes som nedenfor beskrevet.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
(Sundheds- og Omsorgsudvalget)
Problemstilling
Der er på Finansloven for 2018 afsat 500 mio. kr. årligt til bedre bemanding i hjemmeplejen og på plejehjem, plejecentre og friplejeboliger fortrinsvis for ældre. Midlerne skal i videst muligt omfang, og under hensyntagen til medarbejdernes ønsker, anvendes til at opjustere arbejdstiden for deltidsansatte medarbejdere og ansættelse af nye medarbejdere i fuldtidsstillinger.
Københavns Kommunes andel af puljemidlerne er ca. 28. mio. kr. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at midlerne fordeles efter nedenstående model, hvor midlerne målrettes at løfte bemandingen sen eftermiddag og aften i både hjemmeplejen og på plejecentre.
Løsning
Forslag til fordeling
Forvaltningen indstiller, at midlerne fordeles proportionelt mellem plejecentre og hjemmeplejen ift. det nuværende antal årsværk. Det betyder, at ca. 66 pct. (18,1 mio. kr.) af midlerne fordeles til plejecentrene inkl. fri-plejecentre og ca. 34 pct. (9,2 mio. kr.) fordeles til hjemmeplejen inkl. private leverandører. Heraf udmønter Socialudvalget en mindre del af midlerne til hjemmeplejen– ca. 1,8 mio. kr. – svarende til Socialforvaltningens andel af den kommunale hjemmepleje. En mindre del af midlerne svarende til 0,7 mio. kr. anvendes til dækning af administrationsomkostninger relateret til puljen.
Forslag til midlernes anvendelse
Det fremgår af vedlagte bekendtgørelse og administrationsgrundlag (bilag 1 og 2), at midlerne i videst muligt omfang, og under hensyntagen til medarbejdernes ønsker, skal anvendes til at opjustere arbejdstiden for deltidsansatte medarbejdere og ansættelse af nye medarbejdere i fuldtidsstillinger. Herudover er der ganske få bindinger. Midlerne kan på den baggrund fordeles bredt eller målrettes bedre bemanding indenfor specifikke faglige områder, specifikke faggrupper eller specifikke tidspunkter på døgnet.
Det indstilles, at midlerne målrettes øget bemanding sen eftermiddag/aften. En øget bemanding i aftentimerne vil understøtte medarbejdernes muligheder for i højere grad at kunne tilgodese den enkelte borgers individuelle behov og ønsker til hjælpen. På plejecentre vil en øget bemanding ligeledes kunne understøtte bedre muligheder for fællesaktiviteter.
I hjemmeplejen vil det konkret betyde, at rammen for den nuværende aftenblok til personligpleje øges i forhold til bevillingen. I forhold til plejecentre vil det konkret betyde ekstra bemanding i tidsrummet fra sen eftermiddag til slutaftenvagt (kl. 15-23.30) svarende til bevillingen. Midlerne forventes således generelt at kunne bidrage til en højere grad af fleksibilitet i opgaveløsningen i timerne sidst på eftermiddagen og om aftenen.
Midlerne udmøntes således, at det nuværende serviceniveau ikke skævvrides. Medarbejdere, der er på nedsat tid, og som ønsker at gå op tid, får forrang i den udstrækning det er praktisk muligt i forhold til gældende regler for arbejdstid. Hermed tages der i udmøntningen af midlerne udgangspunkt i medarbejdernes evt. ønsker om at gå op i arbejdstid, hvilket er i overensstemmelse med formålet med puljen, som det fremgår af bekendtgørelsen (jf. bilag 1).
I det omfang, at det ikke er muligt at anvende midlerne til at gå op i tid, vil midlerne blive anvendt til nyansættelser af medarbejdere, så vidt muligt på fuld tid.
Økonomi
Midlerne udmøntes i perioden 2018 – 2021 via en statslig pulje som et direkte tilskud, der er reserveret kommunen efter nøglen i tilskud- og udligningssystemet for udgiftsbehovet på ældreområdet. Fra 2022 overgår midlerne til at blive udmøntet gennem det generelle bloktilskud.
Midlernes anvendelse skal dokumenteres i overensstemmelse med de krav, der er knyttet til modtagelsen.
De økonomiske konsekvenser indarbejdes i førstkommende indstilling om bevillingsmæssige ændringer efter ministeriets godkendelse.
Videre proces
Senest 1. april 2018 skal kommunen indsende en redegørelse for den planlagte anvendelse af midlerne til Sundheds- og Ældreministeriet. Der udarbejdes en redegørelse for anvendelsen af midlerne, der sendes til ministeriet inden første april med forbehold for endelig politisk behandling.
Sagen forelægges efterfølgende Økonomiudvalget den 10. april og godkendes endeligt af Borgerrepræsentationen den 19. april. Ministeriet giver endeligt tilsagn om midlerne ultimo april.
Redegørelsen for midlerne skal fremadrettet indarbejdes i kommunens redegørelse for anvendelsen af værdighedspuljen.
Katja Kayser /Søren Winther Rasmussen
Oversigt over politisk behandling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at godkende, at Københavns Kommunes andel af puljen til bedre bemanding i ældreplejen fordeles og anvendes som nedenfor beskrevet.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 16. marts 2018
Indstillingen blev anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. april 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. april 2018
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.