Mødedato: 19.04.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlæg af 400 cykelparkeringspladser ved Valby Station

Se alle bilag
For at skabe bedre cykelparkering ved Valby Station skal der tages stilling til færdig projektforslag om anlæg af 400 cykelparkeringspladser, heraf 8 ladcykelpladser, og optimering af forpladsen ved Valby Station.

Indstilling

Indstilling om,   

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 14,8 mio. kr. til projektering og anlæg af 400 cykelparkeringspladser og optimering af forpladsen ved Valby Station, jf. bilag 4. Anlægsmidlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet,
  2. at DSB’s baneareal får ændret status fra baneareal til offentlig vej ved en servitut. Der bliver tinglyst en servitut herom, inden anlægsarbejdet igangsættes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Budget 2017 (Borgerrepræsentationen (BR) 6. oktober 2016) besluttede en enig Borgerrepræsentation, at afsætte 9,5 mio. kr. til at etablere 400 cykelparkeringspladser ved Valby Station i samarbejde med DSB.

Der skal tages stilling til et projektforslag for 400 cykelparkeringspladser, herunder en optimering af forpladsen ved Valby Station, som er udarbejdet i samarbejde med DSB. Der skal frigives anlægsmidler, så forvaltningen kan igangsætte den videre projektering og anlæg af projektet.

Løsning

Den 14. december 2017 frigav Borgerrepræsentationen en indtægtsbevilling fra DSB og anlægsmidler til projektet. Nu ønskes resterende midler frigivet til detailprojektering og anlæg af projektet.

Ved Valby Station er der i dag ca. 430 cykelparkeringspladser. Belægningsprocenten på cykelparkeringspladserne på hele projektområdet er 100%. Ved hovedindgangen er belægningsprocenten

227% og ved tunnelindgangen 187%, jf. bilag 3. Med 400 nye pladser øges kapaciteten på sydside af Valby Station med ca. 93%, og forvaltningen forventer, at behovet for cykelpladser vil være opfyldt, så belægningsprocenten for hele stationsforpladsen ikke overstiger 100%.

Projektet understøtter Fællesskab Københavns 2025-mål om, at 70% af københavnerne skal være tilfredse med mulighederne for cykelparkering.

Forslaget til projekt fremgår af bilag 4 og indeholder 400 cykelparkeringspladser, heraf otte til ladcykler, og en optimering af forpladsen. Der skabes med projektet plads til alle trafikfunktioner, herunder i alt ca. 830 cykelparkeringspladser, busser og taxaer. Med forslaget etableres et nyt cykelparkeringsområde mellem de to indgange til stationen, en ny cykelsti langs forpladsen, som adskiller cykler fra busser og biler, og en ny busperron, som er tilpasset det aktuelle og fremtidige behov for (mindre) bustrafik, og et nyt mandskabsrum til Movia.  

Forvaltningen vurderer, at forslaget kan dække behovet for cykelparkeringspladser ved indgangen til Valby Station, da de nye 400 cykelparkeringspladser placeres centralt mellem hovedindgangen og indgangen til tunnelen, og projektet kan dermed bidrage til at reducere problemet med cykler, som er parkeret til gene for færdsel på pladsen. Forslaget giver desuden større sikkerhed og tryghed for cyklister og forbedret tilgængelighed og tryghed for fodgængere. Cykelparkeringspladserne belyses særskilt, hvilket vil øge trygheden i et i dag mørkt område. 

Ved Budget 2017 blev det besluttet at igangsætte projektet Omlægning af busdrift til elbusser. Hvis det besluttes, at elbusserne skal køre via Valby Station fra ultimo 2019 vil cykelparkerings-projektet forberede, at der på stationen kan opstilles ladestationer mv.

Høring
Valby Lokaludvalg har ønsket, at strækningen langs banen fra Toftegårds Allé til stationsbygningen renoveres på linje med resten af forpladserne. Forvaltningen har ikke arbejdet videre med forslaget, da det vil fordyre projektet med ca. 1,5 til 2 mio. kr. og kun give ca. 10 ekstra cykelparkerings­pladser. Lokaludvalget har også anført, at påstigningen for bybusser skal placeres bedst muligt i forhold til stationsbygningen. Forslaget giver en gåafstand til bussen på ca. 35 meter fra tunnelnedgangen og ca. 175 meter fra hovedindgangen, hvilket er det kortest mulige til projektet. I dag er afstandene 50-75 m fra tunnel og 95-105 m fra hovedindgang. Lokaludvalget har endelig peget på behovet for afsætning fra handicapkøretøjer. Forvaltningen har indarbejdet tre handicapparkerings­pladser i projektet og et korttidsparkeringsområde med plads til fire køretøjer.

Københavns Kommunes Ældreråd har supplerende anført, at der skal være fokus på cykeloprydning og på en tilgængelig udformning af busperronen. Forvaltningen vil løbende sørge for evt. oprydning i herreløse cykler. Forvaltningen har planlagt busperronen, så den er tilgængelig for alle passagerer og opfylder reglerne om tilgængelighed.

Politiet har givet samtykke til projektet. Movia har været med ved udarbejdelsen af projektforslaget. Forslaget er ligeledes afstemt med BaneDanmark og de private busselskaber.

Konsekvenser for træer
Projektet forudsætter, at syv lindetræer fældes i de nye områder til busser og cykelparkeringspladser, jf. bilag 4A-B. Træerne er ca. 35 år gamle. Træerne erstattes af syv nye træer, som plantes andre steder i de nye områder til busser og cykelparkering. I samme område plantes der yderligere seks nye træer. Samlet set plantes der otte egetræer og fem hæg (mindre, forårsblomstrende træ), som er 10-15 år gamle og ca. 4 m høje.

Forvaltningen har undersøgt, om det er muligt at ændre projektet, så nogle af de syv lindetræer kan skånes. Da forpladsen skal rumme mange trafikfunktioner, er mulighederne for at ændre i pladsens indretning meget begrænsede.

For de to af træerne, der står i det nye område til busser, jf. bilag 4A, har forvaltningen undersøgt, om perronens udformning kan ændres, og om Movias mandskabsrum kan flyttes. En ændring af busperronen vil imidlertid give for lidt tilkørselsplads for busserne, og mandskabsrummet er for stort til, at det kan flyttes til et andet sted.

Tre af de syv træer er placeret, hvor de nye cykelparkeringspladser skal anlægges, jf. bilag 4B nord. Hvis træerne her skal bevares, vil der kun være plads til ca. 310 nye cykelparkeringspladser.

De sidste to af de syv træer, på kanten til vejarealet ved det nye cykelparkeringsområde, jf. bilag 4B syd, fældes, fordi det er nødvendigt at udvide vejarealet, så der skabes plads til et busstoppested tæt ved hovedindgangen, fem taxaholdepladser og fire korttidsparkeringspladser. Det er ikke muligt at placere busstoppestedet et andet sted, uden at det giver en forlænget gangafstand fra stationen. Hvis de to træer bevares, vil der kun være tre taxiholdepladser og ingen ny korttidsparkering, der er et tilgængelighedstiltag, på denne side af stationen.

Alle de sidstnævnte fem træer på bilag 4B har dårlig vækst på grund af for små plantehuller.

Fem andre træer i det nye cykelparkeringsområde har også dårlig vækst, og forvaltningen vil forsøge at etablere større plantebede. Hvis træerne ikke tåler ændringerne, vil forvaltningen plante fem nye træer. Desuden flyttes et nyplantet robinietræ fra cykelparkeringsområdet til midt på busperron, hvor der er bedre plads.

Ingen af de eksisterende træer i projektområdet er fredede, bevaringsværdige eller ikoniske, jf. Københavns Kommunes træpolitik (BR 26. maj 2016).

Konsekvenser for bilparkering
Projektet medfører ikke nedlæggelse af parkeringspladser. 17 langtidsparkerings­pladser på Lyshøjgårdsvejs nordside langs stationen flyttes til Lyshøjgårdsvejs sydside og til sidevejene nær stationen, jf. bilag 6. Ved stationen vil der herefter være 27 langtidsparkeringspladser, 13 pladser til tidsbegrænset parkering og korttidsparkering og fem taxaholdepladser. Der etableres tre handicapparkeringspladser nær busperronen og en kommende elevator (DSB/Banedanmark, jf. bilag 4C) ved hovedindgangen til stationen.

Der er udarbejdet en samarbejdsaftale mellem DSB og Københavns Kommune, der giver hjemmel til, at projektet anlægges på parternes samlede areal, og at området ved busperronen, bussernes vendesløjfe og cykelsti, som i dag er en del af DSB baneareal, efter anlæg driftes og vedligeholdes af Københavns Kommune jf. bilag 7. Aftalen forudsætter, at arealet får ændret status fra baneareal til offentlig vej ved en servitut. Der bliver tinglyst en servitut herom, inden anlægsarbejdet igangsættes. 

Økonomi

I Budget 2017 (BR 6. oktober 2016) besluttede en enig Borgerrepræsentation at afsætte 9,520 mio. kr. (2017 p/l) til at etablere 400 cykelparkeringspladser ved Valby Station i samarbejde med DSB. Heraf blev 1,904 mio. kr. (2017 p/l) stjernemarkeret og frigivet med budgetvedtagelsen. På Borgerrepræsentationens møde 14. december 2017 blev yderligere 2,0 mio. (2018 p/l) frigivet. Borgerrepræsentationen besluttede endvidere at modtage op til 9,0 mio. kr. fra DSB til videre projektering og anlæg af samarbejdsprojektet. Der er på den baggrund givet en tillægsbevilling som en indtægtsbevilling på 9,0 mio. kr. (2018 p/l) og en udgiftsbevilling på 9,0 mio. kr. (2018 p/l).

I alt er der således givet et udgiftsbudget på 18,748 mio. kr. (2018 p/l) til projektet, hvoraf der er frigivet 3,950 mio. kr. (2018 p/l). Med denne indstilling skal de resterende 14,799 mio. kr. (2018 p/l) frigives, jf. tabel 2 nedenfor. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets (TMU) bevilling Ordinær anlæg jf. nedenstående tabel:

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.
(2018 p/l)

2018

2019

I alt

TMU

400 cykelparkeringspladser ved Valby Station

3400 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

2.000

12.799

14.799

I alt

-

-

-

2.000

12.799

14.799

Forvaltningen har en samarbejdsaftale med DSB, og projektet er udarbejdet som en fælles projektering. De afledte driftsudgifter forventes at udgøre 0,160 mio. kr. i 2020 og frem, som dækker øget drift og vintervedligehold af vendesløjfe til bustrafik, cykelsti og busperron og pasning af et øget antal træer og Københavns Kommunes cykelparkeringspladser. Budgettet til driftsudgifterne er delvist afsat på Økonomiudvalgets budget og skal overføres til Teknik- og Miljøudvalget, når anlægget tages i brug. De ikke afsatte driftsmidler på 0,060 mio. kr. fra 2020 og frem søges finansieret i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger.

Projektet kan senere blive sat i bero af forvaltningen, så anlægsmåltallet 2018 for Teknik- og Miljøforvaltningen ikke overskrides, jf. Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. januar 2018. Projektet har kategori to, hvilket betyder, det er kontraktforpligtet, og type C, Trygheds- og sikkerhedsskabende projekt.

Videre proces

Projektet forventes anlagt i perioden fra primo til ultimo 2019 med henblik på at overholde ibrugtagning ultimo 2019.

 

Pernille Andersen                     / Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget i bilag 4 danner grundlag for detailprojektering og anlæg af 400 cykelparkeringspladser og optimering af forpladsen ved Valby Station.
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,  
     
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 14,8 mio. kr. til projektering og anlæg af 400 cykelparkeringspladser og optimering af forpladsen ved Valby Station, jf. bilag 4. Anlægsmidlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet,
  3. at DSB’s baneareal får ændret status fra baneareal til offentlig vej ved en servitut. Der bliver tinglyst en servitut herom, inden anlægsarbejdet igangsættes.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. marts 2018

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. april 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. april 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top