Mødedato: 19.01.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Etablering af et Råd for Frivilligt Socialt Arbejde

Se alle bilag
Der skal tages stilling til etableringen af og rammerne for et Råd for Frivilligt Socialt Arbejde, som kan træde i stedet for det nuværende Kontaktudvalg for frivilligt socialt arbejde.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen godkender, at Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde nedlægges,

  2. at Borgerrepræsentationen godkender, at der oprettes et Råd for Frivilligt Socialt Arbejde,

  3. at Borgerrepræsentationen godkender vedtægter og forretningsorden for det kommende Råd for Frivilligt Socialt Arbejde (bilag 1 og 2),

  4. at Borgerrepræsentationen godkender forslag til formand for Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde,

  5. at Borgerrepræsentationen godkender, at de i bilag 3 foreslåede organisationer og foreninger inviteres til at stille med ét ordinært medlem og én suppleant til Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Socialudvalget godkendte på mødet den 18. maj 2016, at Socialforvaltningen i samarbejde med Kontaktudvalget for Frivillige Socialt Arbejde skulle påbegynde udarbejdelsen af rammerne for et eventuelt kommende Råd for Frivilligt Socialt Arbejde (frivilligråd). På mødet havde Kontaktudvalgets formand og næstformand foretræde for Socialudvalget. Her argumenterede de for behovet for at etablere et frivilligråd og at nedlægge Kontaktudvalget. De anbefalede et råd, der kan arbejde mere målrettet og proaktivt og med lethed inddrages i Socialforvaltningens løbende arbejde med strategier og konkrete eksempler på mere civilsamfundssamarbejde.

Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde blev etableret af Københavns Kommune i 1998 og har haft til formål at være samarbejdsforum mellem Københavns Kommunes forvaltninger og det frivillige sociale arbejde og organisationerne bag.  Pga. Kontaktudvalgets mange medlemmer, der tilsammen repræsenterede frivilligt arbejde på alle kommunens forvaltningsområder, har det gennem årene vist sig vanskeligt at arbejde målrettet og om fælles strategier.

Løsning

Socialforvaltningen har, i samarbejde med formanden for Kontaktudvalget, udarbejdet et forslag til organisering og opgaver i det foreslåede nye frivilligråd. Der er derudover udarbejdet en liste over organisationer, som Socialforvaltningen foreslår, inviteres til at deltage i frivilligrådet.

Formanden for det nuværende Kontaktudvalg for frivilligt socialt arbejde har rådgivet Socialforvaltningen ift. at sikre hensigtsmæssig spredning i typer af kandidater og frivilligindsatser, men har ikke deltaget i den konkrete udvælgelse af forslag til medlemsorganisationer og -foreninger. 

Rådets opgaver og formål

Socialforvaltningen og Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde vurderer, at der er behov for et fokuseret organ, der kan formidle viden om det frivillige sociale område i København direkte til Københavns Kommune og kommunens politikere.

Rådet kan bl.a. have til opgave at komme med inputs til, hvordan man som kommune kan samarbejde med frivillige, samt bidrage med overblik over, hvor det giver mening at udvikle samarbejdet. Frivilligrådets medlemmer kan også få til opgave at bringe viden om kommunens indsatser og ønsker til frivillighedsområdet tilbage til de foreninger og organisationer, som ikke er direkte repræsenteret i frivilligrådet.

De primære forskelle mellem det nuværende Kontaktudvalg og det foreslåede råd er, at frivilligrådet vil bestå af færre medlemmer, indbefatte en fast sekretærfunktion og ikke bestå af politikere og forvaltningsrepræsentanter. Rådet vil derfor være mere fleksibelt og være en aktiv høringspart i forbindelse med politiske drøftelser og beslutninger på det frivillige sociale område.

Sammensætning og nedsættelse af frivilligrådet

I forslaget til sammensætningen af frivilligrådet er der bl.a. lagt vægt på:

  • At frivilligrådet består af foreninger og organisationer, som tilsammen kan repræsentere hele området for frivilligt socialt arbejde i København, og hvis aktiviteter og indsatser er geografisk spredt i byen.

  • At frivilligt arbejde i forbindelse med alle Socialforvaltningens målgrupper vil blive repræsenteret – herunder både voksen-, børne-, handicap-, og psykiatriområdet

  • At både store, små og mellemstore foreninger og organisationer repræsenteres

  • At medlemsforeninger og -organisationer tilsammen repræsenterer en bred skare af frivilligindsatser – herunder rådgivningstjenester, besøgstjenester, brugerfrivillighed, peer-indsatser osv.

  • At der også er repræsentanter i frivilligrådet med direkte erfaring med samarbejde med Københavns Kommune og Socialforvaltningen

Socialforvaltningen og Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde foreslår, at 14 organisationer udpeges af Borgerrepræsentationen til at sidde i Rådet. Herefter udvælger de pågældende organisationer og foreninger selv to personer, der skal repræsentere dem i Rådet som henholdsvis ordinært medlem og suppleant. Det foreslås, at formanden udpeges personligt af Borgerrepræsentationen.

Socialforvaltningen har udarbejdet en liste over 14 organisationer og foreninger samt en formand, der anbefales at blive inviteret til deltagelse i Rådet (se bilag 3).

Det nuværende Kontaktudvalg har udpeget et medlem til at sidde i Kommunens udsatteråd, og det vil Frivilligrådet ligeledes skulle gøre.

Sekretariatsbetjening

Sekretariatsbetjeningen af frivilligrådet forudsætter en grundlæggende viden om initiativer i kommunen, der har relevans for det frivillige sociale arbejde og en forståelse for, hvordan og hvornår Rådets anbefalinger kan give mening i et forvaltningsmæssigt og politisk perspektiv. Frivilligrådet skal løbende levere inputs til, hvordan samarbejdet mellem kommunen og civilsamfundsorganisationer kan forbedres og samtidig sikre, at hele det frivillige sociale område repræsenteres. Frivilligrådets budskaber skal være generelle og brugbare for både praktikere og politikere i Københavns Kommune.

Det anbefales derfor, at frivilligrådet sekretariatsbetjenes af Socialforvaltningens Center for Politik, som også sekretariatsbetjener Udsatterådet, Handicaprådet, Dialogforum og Ungepanelet. 

Økonomi

Det anbefales, at der afsættes 300.000 kr. til sekretariatsbetjening og 100.000 kr. til aktiviteter, mødeforplejning, kampagnemateriale mm.

Kontaktudvalget har gennem sin funktionsperiode modtaget en fast årlig bevilling på 591.000 kr. via § 18-puljen til frivilligt socialt arbejde. Midlerne er gået til mødeafholdelse, forplejning, afholdelse af konferencer mm. Rådet foreslås ligeledes finansieret via § 18-midlerne, dog med en mindre bevilling. Herved frigives årligt 191.000 kr. til uddeling til frivillige foreninger og organisationer. De 191.000 er medregnet i beløbet til ny uddeling af § 18-midler i 2017.

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender Socialudvalgets indstilling, nedlægges Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde. Herefter kontakter Socialforvaltningen de foreninger, som skal tilbydes en plads i frivilligrådet. Der afholdes et konstituerende møde primo 2017.  Frivilligrådet vil blive inviteret til Socialudvalgets budgetmøde sammen med kommunens øvrige råd i marts 2017. Her vil Socialudvalget møde frivilligrådet for første gang.

 

Nina Eg Hansen                      / Eva Stokbro Jensen

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Borgerrepræsentationen godkender, at Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde nedlægges,

  2. at Borgerrepræsentationen godkender, at der oprettes et Råd for Frivilligt Socialt Arbejde

  3. at Borgerrepræsentationen godkender vedtægter og forretningsorden for det kommende Råd for Frivilligt Socialt Arbejde (bilag 1 og 2),

  4. at Borgerrepræsentationen godkender forslag til formand for Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde,

  5. at Borgerrepræsentationen godkender, at de i bilag 3 foreslåede organisationer og foreninger inviteres til at stille med ét ordinært medlem og én suppleant til Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde.

Socialudvalgets beslutning i mødet den 14. december 2016

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. januar 2017 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top