Mødedato: 18.09.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Skoledistrikter 2015/16

Se alle bilag
Der skal tages stilling til forslag om ændring af grunddistrikter efter gennemført høring.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at sydlig del af rode 341 samt nordlig del af af rode 342 (delt langs Høstgildevej, Kongelundsvej og langs jernbanen) overføres fra grunddistriktet for Ørestad Skole til grunddistriktet for Dyvekeskolen,
  2. at østlig del af rode 221 (delt langs Kirsten Walters Vej, Poul Bundgaards Vej og Ramsingsvej) overføres fra grunddistriktet for Vigerslev Allés Skole til grunddistriktet for Kirsebærhavens Skole,
  3. at rode 208 overføres fra grunddistriktet for Vigerslev Allés Skole til grunddistriktet for Bavnehøj Skole.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 5.5.2014 at sende forslag om skoledistriktsændringer for skoleåret 2015/16 i høring (bilag 1).

Forslagene til ændringer er udarbejdet for at beskære grunddistrikterne for Ørestad Skole og Vigerslev Allés Skole, idet disse skoler har et for stort elevunderlag i deres grunddistrikt i forhold til skolernes fysiske kapacitet, mens der er plads på naboskolerne. Ændringer af grunddistrikter er ikke populære blandt forældrene, og forslagene er derfor udarbejdet på baggrund af Børne- og Ungdomsudvalgets principper for tilpasning af grunddistrikter og har forinden høringen været drøftet med skolelederne. De foreslåede ændringer flytter således færrest muligt så kort som muligt samtidig med, at elevsammensætningen blandes mere i grunddistrikterne, og skolernes fysiske kapacitet udnyttes. Forslagene er udarbejdet således, at de i videst muligt omfang tilgodeser principperne om sikre skoleveje, ønsket om blandede grunddistrikter og mindst mulige indgreb.

De foreslåede ændringer sigter på at løse kapacitetspresset på henholdsvis Vigerslev Allés Skole i Valby og Ørestad Skole, samtidig med, at de nærliggende naboskoler, der har plads til flere elever, får et større elevunderlag at optage deres elever fra.

Løsning

Der er indkommet høringssvar fra 4 af de i alt 5 skoler, som berøres af forslagene (Ørestad Skole har ikke afgivet et svar). Yderligere er der kommet svar fra 8 andre skolebestyrelser, 68 borgersvar og svar fra 11 foreninger. I alt 91 høringssvar.
 
Hovedelementerne i høringssvarene vedrørende forslag til ændringer af grunddistrikterne samt forvaltningens bemærkninger til disse gennemgås nedenfor. Høringssvarene fremgår af bilag 2 i deres fulde ordlyd, og forvaltningens resumé med bemærkninger fremgår af bilag 3.

Indre By / Østerbro - der er ikke foreslået ændringer
Nyboder Skole og Christianshavns Lokaludvalg har ingen bemærkninger, da der ikke er fremsat forslag til ændringer på skolerne i dette område.

Nørrebro / Bispebjerg - der er ikke foreslået ændringer
På Nørrebro foreslår skolebestyrelsen på Guldberg Skole at bytte rode 118 og rode 149 med Rådmandsgades Skole. Skolebestyrelsen på Blågård Skole foreslår, at Ågården (rode 137) føres tilbage til Blågård Skoles distrikt fra Nørrebro Park Skole.

Forvaltningen har ikke fremlagt disse forslag, idet de nævnte roder er tillagt skolerne for at sikre sammenhæng mellem skolernes fysiske kapacitet og samtidig opnå en mere blandet elevfordeling imellem skolerne på Nørrebro. Forvaltningen følger fortsat udviklingen på Nørrebro og vil fremsætte forslag til ændringer, såfremt søgningen til skolerne og elevsammensætningen på skolerne udvikler sig skævt.

I Bispebjerg har Utterslev Skole ingen bemærkninger til forslaget og ønsker at understrege, at det er vigtigt med stabile distrikter, som ikke ændres for ofte. Lundehusskolen ønsker sig et større grunddistrikt for at tiltrække flere elever. Forvaltningen har ikke fremlagt forslag, idet der er potentiale for flere elever i Lundehusskolens nuværende distrikt, og der er ikke behov for beskæring af nabodistrikterne omkring Lundehusskolen. 

Vesterbro / Kgs. Enghave - Valby - der er foreslået ændringer mellem Vigerslev Allés Skole, Bavnehøj Skole og Kirsebærhavens Skole 
Vigerslev Allés Skole anerkender, at skolens grunddistrikt er for stort, men er bekymrede for, om forslaget er det rigtige. Dels mener skolen, at der skæres for meget fra i grunddistriktet. Dels mener skolen, at der er behov for en ny skole i Valby, og at forslaget om distriktsændringer derfor kan være kortsigtet. Endelig mener skolen, at skolevejen til Kirsebærhavens Skole er mindre tryg.

Bavnehøj Skole tilslutter sig forslaget, men angiver, at skolevejen kan synes utryg, medmindre man skyder genvej over kirkegården. Skolen foreslår endvidere eventuelt, at overføre Carlsberggrunden og rode 209 til Bavnehøj Skoles grunddistrikt.

Kirsebærhavens Skole tilslutter sig forslaget. Skolen anerkender bekymringen, der kan rejses i forhold til skolevejen, men gør samtidig opmærksom på, at den nyrenoverede gang- og cykelbro over Folehaven, bør tages i betragtning ved vurdering af skolevejen.

Der er endvidere kommet 42 borgersvar samt svar fra grundejerforeningen Valby Have, Valby Lokaludvalg og Københavns Lærerforening. Svarene er alle kritiske overfor forslaget om distriktsændringer. Den gennemgående bekymring drejer sig om skolevejen til Kirsebærhavens Skole, der synes både lang og utryg. Enkelte svar udtrykker samme bekymring om skolevejen til Bavnehøj Skole. Ligeledes udtrykker forældrene bekymring i forhold til sammenhængskraften i kvarteret, hvis området Valby Have flyttes til Kirsebærhavens Skole, og enkelte forældre skriver, som Vigerslev Allés skole, at der i stedet bør udvides, eller bygges en ny skole i lokalområdet.

Forvaltningen gør opmærksom på, at forslagene om ændring af grunddistrikterne er udarbejdet på en præmis om at kapaciteten på skolerne i området skal udnyttes forinden der fremlægges forslag om byggeri af helt nye skoler, eller yderligere udvidelser af skoler, der har voksende elevunderlag. En ny skole koster 350 - 400 mio. kr., og en udbygning med et spor koster ca. 100 mio. kr. En yderligere udvidelse af Vigerslev Allés Skole, eller etablering af helt ny skole i Vaby forudsætter endvidere en grundig undersøgelse der godtgør, at et sådant byggeri teknisk kan gennemføres.

I Valby er der for mange elever til Vigerslev Allés Skole, mens der er ledig plads på både Kisebærhaven og Bavnehøj Skole. Distriktsændringerne, som er foreslået, kan derfor blive løsningen. Alternativet til distriktsændringerne som foreslået er, at Vigerslev Allés kan forventes fortsat at optage 5 børnehaveklasser årligt og dermed udvikle sig til en 5 sporet skole, mens skolen kun er bygget til 3 spor. I løbet 2 - 3 år har skolen ikke længere plads til eleverne, hvis skolen distriktet ikke ændres, og skolen fortsat optager 5 børnehaveklasser. Ligeledes bliver kapaciteten på Kirsebærhaven og Bavnehøj Skole ikke taget i brug nu, hvis forslaget ikke vedtages. 

De øvrige skoler i området omkring Vigerslev Allés (Valby Skole og Ålholm Skole) har ikke plads til eleverne, og kan således ikke bidrage til løsningen, mens Lykkebo Skole er en fjernere beliggende skole, der allerede har fået tillagt Grønttorvet (et af de nye byudviklingsområder) til sit grunddistrikt. Distriktsændringsforslaget er udarbejdet således, at indgrebet overfører et elevunderlag af en passende størrelse i forhold til målet om at sikre, at skolen ikke længere skal oprette for mange spor. Ligeledes ses, at der er plads til eleverne på henholdsvis Kirsebærhavens Skole og Bavnehøj Skole.

Boligudbygningsområderne er dels tillagt - og yderligere områder foreslås nu tillagt - skoler, der har plads til de flere elever, der følger med boligerne. Risikoen for nye distriktsændringer minimeres dermed. Grønttorvet er ved tidligere ændringer tillagt Lykkebo Skole, og nu foreslås yderligere områder flyttet til Kirsebærhavens Skole og til Bavnehøj Skole.

Skolevejen bliver længere for de borgere, der er berørt af forslaget, og vejen kan synes utryg på grund af trafikken. I forhold til forslaget skal det her tages i betragtning, at forslaget er udformet således, at områderne overføres til henholdsvis Kirsebærhavens Skole og Bavnehøj Skole, hvilket er de nærmest beliggende skoler - alternative forslag til beskæring af grunddistriktet ville give en endnu længere skolevej. Ligeledes skal det bemærkes, at Teknik- og Miljøforvaltningen, der varetager trafiksikkerheden i Københavns Kommune, vurderer, at der kan anvises sikrere skoleveje ved f.eks. at benytte gang- og cykelbroen over Folehaven. Der foreligger derfor ingen konkrete forslag til forbedringer af trafiksikkerheden på denne vej. De sikreste skoleveje er ikke nødvendigvis de korteste, og der kan derfor blive behov for en adfærdsregulering hos børn og forældre, hvor genoptagelse af projekt "Sikre Skoleveje" vil være en hjælp i forhold til gående og cyklende elever. Børne- og Ungdomsforvaltningen vil derfor sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen anbefale, at projektet genoptages i Budget 15.

Forvaltningen anerkender, at mange af borgerne oplever, at distriktsændringerne har betydning for sammenhængskraften i deres nærmiljø. Netop af denne grund anvendes også princippet om mindst mulige indgreb i forvaltningens tilgang til distriktsændringer, da skoledistriktet har betydning for borgernes oplevelse af og tilknytning til nærmiljøet. Det skal dog samtidig bemærkes, at forslaget flytter hele og sammenhængende boligområder samlet fra en skole til en anden skole, og der er således ikke tale om at opdele boligområder mellem to forskellige skoler.

Forældreforeningen Brug Folkeskolen ser positivt på forslaget om at overføre rode 208 til Bavnehøj Skole og foreslår tillige yderligere områder i Valby (del af rode 209) og Vesterbro (dele af rode 186, 187, 191 og 203) overført til Bavnehøj Skole. Kgs. Enghave Lokaludvalg ser ligeledes positivt på forslaget vedrørende rode 208 til Bavnehøj Skole, og foreslår yderligere dele af rode 209 overført til Bavnehøj Skole.

Forvaltningen er enig i perspektiverne i de ekstra forslag fra forældreforeningen og Lokaludvalget, men har ikke fremlagt disse, da det ikke er nødvendigt at foretage disse ændringer i forhold til kapaciteten på skolerne, og derfor ikke er foreneligt med princippet om mindste indgreb.

Vanløse - Brønshøj/Husum - der er ikke foreslået ændringer
Kirkebjerg Skole tager høringen til efterretning.

Amager - der er foreslået ændringer mellem Ørestad Skole og Dyvekeskolen
Dyvekeskolen tager forslaget til efterretning, og hilser de nye kommende elever velkommen på skolen. Dyveke havde dog gerne set et mere geografisk sammenhængende distrikt. Ørestad Skole har ikke afgivet svar til forslaget. Højdevangens Skole skriver bl.a., at skolen ville foretrække Eberts Villaby (dele af rode 352) tilført Dyvekeskolen i stedet.

Forvaltningen skal her præcisere, at forslaget skal overføre elevunderlag fra Ørestad Skole - der danner for mange klasser - til Dyvekeskolen der har plads til flere klasser. Den geografiske udformning af distriktet bliver derfor aflang, idet Ørestad Skoles distrikt ligger som en aflang kile, syd for Dyvekeskolens distrikt. Området tilhørte tidligere Dyvekeskolens grunddistrikt.

Der er endvidere kommet 26 borgersvar samt svar fra Amager Vest Lokaludvalg. Borgersvarene er kritiske overfor forslaget om ændring af grunddistriktet, og argumenterne er primært, at skolevejen til Dyveke Skole synes lang og utryg samt at forslaget opleves som en opdeling af et naturligt sammenhængende byområde. Der er tillige kommet alternativt forslag til ændring af grunddistriktet, som støttes af Lokaludvalget, hvor en mindre del af området foreslås bibeholdt til Ørestad Skole. Specifikt foreslås området vest for Kongelundsvej bibeholdt til Ørestad Skole.

Forvaltningen skal her gøre opmærksom på, at forslaget til ændring af distriktet er udformet således, at Ørestad Skole beskæres tilstrækkeligt i forhold til det ønskede mål, at skolen ikke længere skal danne for mange klasser ved skoleindskrivningen. Forvaltningen har analyseret det indkomne alternative forslag til ændring af distriktet og kan oplyse, at man ved forslaget vil flytte mindre end halvdelen af elevunderlaget, hvilket forvaltningen vurderer ikke er tilstrækkeligt.

I forhold til skolevejen og krydsningen af Vejlands Allés/Kongelundsvej kan anvises en sikker skolevej, selvom den korteste vej ikke er den sikreste. En adfærdsregulerende indsats, f.eks. i form af genoptagelse af projekt "Sikre Skoleveje" i budget 2015 være en hjælp.

Øvrige bemærkninger
Skolerne, borgerne og en række foreninger har indsendt en række øvrige bemærkninger, udtalelser med videre, som ikke vedrører forslaget om ændringer af skolernes grunddistrikter. Disse ses i bilag 2 (Høringssvar), hvor alle svar er vedlagt.

Økonomi

Der er ikke økonomiske konsekvenser i tilknytning til denne indstilling. Forslaget om ændringer af grunddistrikterne sikrer, at skolernes fysiske kapacitet udnyttes fuldt ud, forinden der foretages udbygninger af skolerne.

Videre proces

Såfremt forslaget vedtages, er ændringerne gældende fra indstillingens vedtagelse i Borgerrepræsentationen. De nye distrikter gælder således også ved indskrivning til kommende børnehaveklasser i skoleåret 2015/16.



Else Sommer                      /Henriette Bjørn Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at Børne- og Ungdomsudvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at sydlig del af rode 341 samt nordlig del af af rode 342 (delt langs Høstgildevej, Kongelundsvej og langs jernbanen) overføres fra grunddistriktet for Ørestad Skole, til grunddistriktet for Dyvekeskolen,
  2. at østlig del af rode 221 (delt langs Kirsten Walters Vej, Poul Bundgaards Vej og Ramsingsvej) overføres fra grunddistriktet for Vigerslev Allés Skole, til grunddistriktet for Kirsebærhavens Skole,
  3. at rode 208 overføres fra grunddistriktet for Vigerslev Allés Skole, til grunddistriktet for Bavnehøj Skole.

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2014

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 11 medlemmer: A, B, C, F, O, V og Ø.

Imod stemte ingen.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

Gorm Gunnarsen (Ø) tog forbehold i tilknytning til det 1. at-punkt.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 11 medlemmer: A, B, C, F, O, V og Ø.

Imod stemte ingen.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 11 medlemmer: A, B, C, F, O, V og Ø.

Imod stemte ingen.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

A og V stillede forslag om tilføjelse af følgende 4. at-punkt:

"at "Sikre Skoleveje" indgår i drøftelserne om Budget 15 med henblik på genoptagelse af projektet, bl.a. for at håndtere de ændringer af skolevejene, der er konsekvensen af grunddistriktsændringerne".

 

Det 4. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 11 medlemmer: A, B, C, F, O, V og Ø.

Imod stemte ingen.

Ingen medlemmer undlod at stemme.



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. september 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 0. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, O og C.

Imod: Ingen.

Undlod: I.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. september 2014

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med 50 stemmer imod 0. 2 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, O, V og Ø.

Undlod at stemme: I.

 

Indstillingens øvrige at-punkter blev godkendt uden afstemning.

 

 

Til top