Medlemsforslag om udpegning af 50 steder, hvor trygheden skal øges
Indstilling og beslutning
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Center for Sikker By i august 2014 at igangsætte en proces med Lokaludvalgene med henblik på at udpege 50 utrygge steder, hvor en forholdsvis enkel ændring af indretningen (f.eks. bedre belysning, øget videoovervågning, beskæring af beplantning, flytning af interiør eller en simpel oprydning) kan øge trygheden,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Center for Sikker By at udarbejde retningslinjer for Lokaludvalgene til støtte for deres arbejde med at identificere de konkrete punkter,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at oprette en mulighed for, at borgerne kan anmelde uhensigtsmæssige og utrygge steder i byen via kommunens hjemmeside,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen forud for budgetforhandlingerne at udarbejde et oplæg, der indeholder 1) en model for finansiering af projektet og 2) en model for udvælgelsen af 50 punkter pba. input fra borgere og lokaludvalgene, jf. punkt 1, 2 og 3.
Problemstilling
Løsning
Økonomi
Videre proces
MOTIVERING
Københavnerne skal kunne føle sig trygge, når de færdes i byens rum, både dag og nat. Udviklingen i Tryghedsindekset viser, at byens borgere generelt oplever byen som mere tryg, men at der stadig er problemer med utryghed, især i visse kvarterer.
Den fysiske indretning af byens rum kan gøre en forskel i forhold til oplevelsen af utryghed. Mange steder kan en forholdsvis enkel indsats øge trygheden. Det kan f.eks. være bedre belysning, øget videoovervågning, beskæring af beplantningen, flytning af interiør eller en simpel oprydning.
Visse af disse indsatser ligger inden for den almindelige drift (f.eks. oprydning), og andet opnås gennem allerede igangsatte tiltag (f.eks. bedre belysning gennem den nye belysningsplan). Der kan dog også være tiltag, som kræver en ekstra bevilling (f.eks. videoovervågning eller flytning af interiør).
Sigtet med dette medlemsforslag er at få udpeget 50 konkrete punkter i byen, hvor der er problemer med utryghed, som vil kunne afhjælpes med ovenstående ”små greb”.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. juni 2014
Et forslag fra SF om at henvise medlemsforslaget til Økonomiudvalget blev vedtaget med 27 stemmer imod 24. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, C, F, I, O og V.
Imod stemte: A og Ø.
Radikale Venstre, Venstre, SF, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne er enige i, at vi hele tiden skal forsøge at udvikle København i en retning, som gør alle byens kvarterer trygge at leve og færdes i. Vi er positive overfor at igangsætte en mere målrettet indsats for at øge trygheden i de områder, hvor der er størst behov. I det omfang forslaget har budgetmæssige konsekvenser vil partierne lade forslaget indgå på linje med øvrige budgetønsker i årets budgetforhandlinger.”
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning som Socialdemokraterne valgte at tilslutte sig:
”Enhedslisten og Socialdemokraterne synes det er fint, at der kommer et mere målrettet fokus på kommunens tryghedsindsats og også at lokaludvalgene inddrages i arbejdet. Vi er dog bekymrede for, at der fastsættes et fast måltal for, hvor mange steder der skal arbejdes med. Det må være tryghedsbehovet, der styrer i forhold til kommunens indsats.”
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten opfordrer lokaludvalgene til også at inddrage bydelenes børn og unge i forhold til deres oplevelse af utryghed. Endelig ønsker Enhedslisten at tage afstand i forhold til brugen af videoovervågning som et tryghedsskabende værktøj. Det er Enhedslistens holdning, at videoovervågning tværtimod risikerer at skabe en falsk tryghed. Derudover tager Enhedslisten forbehold for de endelige tilbagemeldinger. Vi ønsker at tage stilling til hvert enkelt initiativ, når Center for Sikker By vender tilbage med resultatet af samarbejdet med lokaludvalgene.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti kommer generelt ikke til at støtte øget videoovervågning i København, da Det Konservative Folkeparti ser det som en krænkelse af den personlige frihed.”