Mødedato: 18.05.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Københavns Kommunes høringssvar til to forslag til landsplandirektiver

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til indholdet af kommunens bemærkninger til to forslag til landsplandirektiver for hovedstadsområdet, der er i offentlig høring.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at de under afsnittet "Løsning" beskrevne bemærkninger til forslag til landsplandirektiv "Fingerplan 2017" godkendes,

  2. at de under afsnittet "Løsning" beskrevne bemærkninger til forslag til ændring af "landsplandirektiv om detailhandel i hovedstadsområdet" godkendes.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Regeringen har samtidig med ændringen af planloven iværksat en revision af den statslige planlægning for hovedstadsområdet. To forslag til landsplandirektiver, dels den generelle Fingerplan (bilag 1), dels landsplandirektiv om detailhandel (bilag 2), er i høring. Københavns Kommune har indmeldt ønsker til ændringer (bilag 3, godkendt af Økonomiudvalget 31. maj 2016). Kun to heraf er imødekommet. Der er således behov for at fremsætte de øvrige ønsker igen.

Der er bebudet en yderligere revision (spor 2) af Fingerplanen i det kommende år, så der lægges også op til at foreslå emner for dette arbejde, selv om det ligger uden for den nuværende høring. Det gælder også processen for det kommende spor 2, idet der vil være behov for mere åbenhed og større mulighed for dialog, end det hidtil har været tilfældet.

Løsning

Staten fastlægger med hjemmel i planloven bindende rammer for hovedstadskommunernes planlægning i landsplandirektiver. Denne rammestyring er forholdsvis detaljeret. Københavns Kommune har allerede ved den seneste revision i 2013 bemærket, at der er behov for en bedre balance mellem stadig mere omfattende statslig regulering og manglende fokus på kommunernes behov for at fremme udvikling.

Udviklingshensyn kommer med planlovsændringen ind i lovens formålsparagraf, hvilket underbygger behovet for, at også landsplandirektiverne for hovedstaden får mere fokus på at ruste kommunerne til at planlægge for arbejdspladser, boliger mv. indenfor rammer, der sikrer den regionale sammenhæng uden at detailstyre unødigt. Dette vurderes ikke opnået med de meget begrænsede ændringer, der nu foreslås, og det udestår således til spor 2 for Fingerplanen og en bebudet opdatering af centerstrukturen for detailhandel i hovedstadsområdet.

De meget begrænsede ændringer betyder samtidig, at bestemmelserne om stationsnær byudvikling, der medvirker til at begrænse trafikale trængelsproblemer og som er væsentlige for Københavns Kommune, er opretholdt uændret.

Københavns Kommunes konkrete ønsker i 2016 omfattede fjernelse af to områder forbeholdt virksomheder med særlige beliggenhedskrav samt en ændring af reglerne herfor, udtagning af de såkaldte "bykiler", afklaring af overførsel af et tidligere havnebassin i Nordhavn til byzone, en fjernelse af uklarhed i reglerne vedr. rækkefølgeplanlægning, samt en forenkling af udpegningen af bymidter til detailhandel. Det er alene en fjernelse af det ene område til virksomheder med særlige beliggenhedskrav (Nordhavn) samt mulighed for overførsel af det tidligere havnebassin til byzone, der er imødekommet.

Staten har ikke begrundet hvorfor de øvrige ønsker ikke er imødekommet ud over en generel sætning om, at de ikke-imødekomne ønsker fra kommunerne "bryder grundlæggende med gældende bestemmelser i Fingerplanen og vil kræve mere fundamentale ændringer". Denne vurdering deler Økonomiforvaltningen ikke. Under alle omstændigheder forekommer det ikke hensigtsmæssigt, at kommunernes indsats med at fremsætte gennemarbejdede forslag ikke følges op med mere fyldestgørende svar fra staten (f.eks. en hvidbog) eller med dialog i den mellemliggende tid. Der er behov for, at dette bliver forbedret i spor 2, hvilket foreslås påpeget.

Det foreslås, at kommunens ikke-imødekomne forslag jf. bilag 3 fremsættes på ny med undtagelse af ændringen af udpegningen af bymidter til detailhandel. Denne ændring var foreslået, fordi udpegningen giver uhensigtsmæssige begrænsninger vedr. større udvalgsvarebutikker på grund af, at City og Fisketorvet er fastlagt som én bymidte med én samlet ramme. Da landsplandirektivet nu implementerer planlovsændringen og generelt fjerner størrelsesbegrænsningen for udvalgsvarebutikker, vil udpegningen af de to områder som én bymidte længere ikke have denne konsekvens. Kommunen har således ikke bemærkninger til ændringsforslaget til landsplandirektiv om detailhandel.

Det foreslås endvidere, at kommunen anmoder om, at de to besluttede stationer Levantkaj og Krydstogtkaj på næste etape af metro i Nordhavn (godkendt af Borgerrepræsentationen 22. juni 2016) optages i Fingerplan 2017, idet de vurderes at opfylde kriterierne herfor. De to stationer vil så kunne danne udgangspunkt for kommunal planlægning for stationsnære områder.

Endelig foreslås det, at kommunen rejser problemstillingen om hensigtsmæssig anvendelse af overskudsjord som et presserende emne for spor 2 i revisionen af Fingerplanen. Udviklingen af både infrastruktur (metro, baner, spildevandsanlæg mv.) og byggeri i regionen genererer store mængder overskudsjord, og manglende muligheder for at anvende denne hensigtsmæssigt kan blive en begrænsning for væksten. Kommunen har fået adgang til at anvende et ca. 5 ha stort tidligere havnebassin til overskudsjord, men dette løser kun udfordringen i en helt kort periode. Fingerplanen behandler i dag ikke dette emne. Dens meget snævre begrænsninger for at overføre arealer, der fremkommer ved opfyldning med overskudsjord, til byzone og dermed muliggøre en nyttiggørelse af dem, udgør imidlertid en hindring for kommunernes muligheder for at nyttiggøre overskudsjord (som den er forudsat i anden lovgivning). Dette problem vurderes kun at kunne løses ved at disse regler revideres, herunder evt. også at planlovens regler revideres.

Økonomiforvaltningen vil ud over de ovennævnte emner i høringssvar fremsætte bemærkninger af mere teknisk karakter, herunder om faktuelle fejl. Økonomiforvaltningen har inddraget Teknik- og Miljøforvaltningen i vurderingen af, hvilke bemærkninger der bør fremsættes til de to landsplandirektiver, og høringssvar vil således tage højde for begge forvaltningers arbejdsområde.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Borgerrepræsentationen forventes at behandle nærværende instilling den 18. maj 2017. Efter Borgerrepræsentationens beslutning vil Økonomiforvaltningen indsende høringssvar til Erhvervsstyrelsen inden høringsfristerne (29. maj 2017 for Fingerplan og 1. juni 2017 for landsplandirektiv om detailhandel).

 Herefter ventes Erhvervsministeren at udstede de to landsplandirektiver, således at de får virkning samtidig med ikrafttræden af den ændrede planlov. Når dette er sket, vil kommunen kunne udnytte de nye muligheder i sin kommune- og lokalplanlægning.

Efterfølgende ventes Erhvervsstyrelsen at igangsætte spor 2 af revision af Fingerplanen, der jf. de foreliggende oplysninger vil indebære en indkaldelse af forslag fra kommunerne, samt en revision af centerstrukturen for detailhandel. Økonomiforvaltningen vil forelægge indstillinger herom, når der er et grundlag herfor.

 

 Peter Stensgaard Mørch                       /Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at de under afsnittet "Løsning" beskrevne bemærkninger til forslag til landsplandirektiv "Fingerplan 2017" godkendes,

  2. at de under afsnittet "Løsning" beskrevne bemærkninger til forslag til ændring af "landsplandirektiv om detailhandel i hovedstadsområdet" godkendes.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. maj 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. maj 2017

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning, som Liberal Alliance tilsluttede sig:

 

”Partierne finder at en havnetunnel bør indarbejdes i planen.”

Til top