Mødedato: 18.05.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om at Københavns Kommune køber byggeretten til Ørestad Fælled Kvarter med henblik på bevarelse af Amager Fælled som naturområde

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen snarest muligt at indgå forhandlinger med By og Havn med henblik på, at Københavns Kommune køber byggeretten til arealet, hvor det kommende Ørestad Fælled Kvarter (tidligere Amager Fælled Kvarter) er planlagt, med henblik på at bevare arealet som det naturområde, det er i dag. Når forhandlingerne er gennemført, forelægger Økonomiforvaltningen en indstilling til politisk behandling, som indeholder forhandlingsresultat samt mulige finansieringsmodeller og nødvendige planmæssige ændringer.

(Stillet af Radikale Venstre)

 

Motivering

Amager Fælled er et naturskønt område, som mange københavnere har glæde af. Siden det blev besluttet at bebygge området har København udviklet sig i en rivende fart. Nye kvarterer er skudt op, og der er blevet længere mellem de grønne arealer. Derfor mener Radikale Venstre, at det er vigtigt at bevare København som en grøn by, og her er den unikke natur på Amager Fælled central.

Den 24. november behandlede vi her i Borgerrepræsentationen et medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti (SF) om at få Økonomiforvaltningen til at udarbejde forslag til alternative placeringer til Ørestad Fælled Kvarter eller alternative finansieringsmuligheder for en bevarelse af Amager Fælled Kvarter som naturområde. Desværre blev forslaget forkastet af et snævert politisk flertal. I forbindelse med behandlingen af dette medlemsforslag udarbejdede By og Havn et notat vedrørende By og Havns udvikling af Amager Fælled Kvarter, som var bilag 2 til sagen. Heraf fremgår følgende (s. 2) : ”Endelig skal det bemærkes, at Amager Fælled Kvarter inden for de nuværende lovmæssige rammer indgår som en del af By og Havns aktiver. Hvis man derfor udtager Amager Fælled Kvarter, vil der med det nuværende lovgrundlag skulle gives fuld kompensation til By og Havn. Med mindre Københavns Kommune således reelt køber byggeretten, vil sagen være en sag mellem selskabets ejere”.

Siden behandlingen af medlemsforslaget har sagen udviklet sig yderligere. Der er bl.a. udarbejdet en startredegørelse for projektet. Af denne fremgår det blandt andet (s. 2), at ”Området består af overdrev, moser, enge, søer og rørskov og dele af den oprindelige strandeng. Der er et varieret plante- og dyreliv. Inden for projektområdet er der registreret paddearter, der er fredede efter EUs habitatdirektiv. Desuden er der fundet plantearter, der er beskyttede i henhold til national lovgivning”.  Radikale Venstre mener, at dette område skal bevares. Denne holdning deles af mange københavnere. Senest deltog op til 5000 mennesker søndag den 7. maj i en demonstration for bevarelsen af Amager Fælled som naturområde.

På denne baggrund ser Radikale Venstre det som den rette løsning, at Københavns Kommune køber byggeretten. Dermed får By og Havn fuld kompensation, og området kan bevares som det grønne område, som mange københavnere nyder stor glæde af og ønsker at bevare.

Prisen på byggeretten har tidligere været estimeret til at ligge i omegnen af 1,5 mia. kr. Når den endelige pris er kendt, forelægger Økonomiforvaltningen prisen samt mulige finansieringsmodeller til politisk behandling. Derved sikres det, at alle relevante oplysninger indgår, når Borgerrepræsentationen skal træffe beslutning om, hvorvidt man ønsker at købe byggeretten. I forhold til finansieringen kan man eksempelvis forestille sig en finansieringsmodel, hvor købet finansieres over en årrække af kommunens råderum. Såfremt reel kasse i fremtiden overstiger det anbefalede niveau, kan denne andel indgå som finansiering og reducere trækket på råderummet. En lignende finansieringsmodel blev anvendt i forbindelse med beslutningen om at anlægge metrolinje til Sydhavnen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. maj 2017

 

Medlemsforslaget blev forkastet med 27 stemmer imod 22. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: Ø, B og F.

Imod stemte: A, V, O, C, I og Kasper Heumann Kristensen (løsgænger).

 

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

 

”I Liberal Alliance mener vi, at beslutningen om at sælge en del af Amager Fælled for at bygge boliger på den er rigtig og ikke en, der skal rulles tilbage. Der er fortsat masser af natur på Amager Fælled og mht. antallet af mennesker, der deltog i demonstrationen for bevarelse, så er det ikke nødvendigvis retvisende for, hvem der støtter op om beslutningen eller ej.”

 

 

Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Byggefeltet Amager Fælled Kvarter rummer en biodiversitet, som vi vil bevare for eftertiden. I første omgang kan det ske ved at frikøbe feltet fra byggeri. Samtidig med at vi ønsker prisen for købet kendt inden 1/7, ønsker vi et grundlag for, hvordan udgiften ved tilbagekøb af matriklen Amager Fælled kvarter kan finansieres. Vi ønsker fra forvaltningen en viden om, hvordan finansieringskravene ser ud, hvis

 

  • Udgiften fordeles på fire år,

  • København optager et lån med løbetider på fra 0 år til 30 år,

  • København betaler faste rater til By og Havn over en periode på fra 0 til 20 år,

  • København frikøber Amager Fælled kvarter ved at overføre andre arealer til By og Havn.

     

Vi vil, når vi arbejder med vores ønsker til finansiering af tilbagekøbet, også overveje om det kan ske ved at koble flere forskellige modeller, fx for at supplere en kun delvis finansiering ved arealoverførsel.”

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Vi ønsker frem til budgetforhandlingerne et budgetnotat om, hvad det vil koste at genkøbe Amager Fælled kvarter, så det kan bevares som grønt område.”

Til top