Mødedato: 18.05.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forbedret busfremkommelighed for linje 3A på Blegdamsvej, Nørrebro og Østerbro

Se alle bilag

For at skabe bedre fremkommelighed for linje 3A på Blegdamsvej skal der tages stilling til forslag om anlæg af busbaner og et busprioriteringssignal og om at overføre og frigive anlægsmidler til projektet.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der overføres en rådighedsbevilling på 9,01 mio. kr. fra Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk forvaltning, anlæg til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. bilag 6,

  2. at der frigives en anlægsbevilling på 9,01 mio. kr. til hovedprojektering og anlæg af busbaner og et busprioriteringssignal for linje 3A på Blegdamsvej. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 1,25 mio. kr. i 2017 og 7,76 mio. kr. i 2018, jf. bilag 6,

  3. at der nedlægges syv parkeringspladser i blå zone på Blegdamsvej, jf. bilag 4. Nedlæggelse af parkeringspladserne medfører mindre indtægter fra betalingsparkering på 0,038 mio. kr. pr. år, jf. økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at såfremt der ikke opnås finansiering i de kommende budgetforhandlinger til dækning af indtægtstabet som følge af parkeringsnedlæggelser, vil indtægtstabet blive dækket indenfor Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)
   

Problemstilling

I Budget 2016 (Borgerrepræsentationen (BR) 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 16,06 mio. kr. til at forbedre fremkommeligheden for buslinje 3A på Enghavevej og Blegdamsvej. Parterne noterede sig, at projekterne i videst muligt omfang skal bevare fremkommeligheden og parkeringspladser, ligesom der var en forventning om, at projektet for linje 3A på Enghavevej og Blegdamsvej vil give ca. 240.000 flere passagerer og reducere kommunens udgifter til busdrift.

Projektet på Enghavevej blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 23. november 2015 og anlagt i efteråret 2016. Der skal tages stilling til projektforslaget for Blegdamsvej, overførsel af de afsatte budgetmidler fra Økonomiudvalget til Teknik- og Miljøudvalget og frigivelse af 9,01 mio. kr. (2017 p/l), så hovedprojektering og anlæg kan sættes i gang.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet forslag om busfremkommelighed for linje 3A på Blegdamsvej i samarbejde med Økonomiforvaltningen og Movia. I Teknik- og Miljøforvaltningens notat om udmøntning af Budget 2016 af 26. oktober 2015 blev det oplyst, at projektet forventedes ibrugtaget i juni 2017. Projektet forventes at blive ca. 12 måneder forsinket. Ibrugtagningstidspunktet for projektet blev fastsat ud fra en forudsætning om, at der kunne spares tid i udbudsprocessen ved en synergi med andre projekter. Dette har vist sig ikke at være muligt. Forvaltningen har bestræbt sig på at optimere tidsplanen og forventer, at projektet kan tages i brug i juni 2018.

Projektforslag for Blegdamsvej i nordøstlig retning fra Sankt Hans Torv mod Trianglen, bilag 3
Der anlægges busbaner tre steder på strækningen; ved Nørre Allé, jf. bilag 3H, før krydset Tagensvej/Blegdamsvej, jf. bilag 3F-G, og ved Irmingersgade, jf. bilag 3A-C. Med busbanerne kan busserne køre uafhængigt af den øvrige trafik og undgår også at skulle vente bag venstresvingende trafik.

For at få plads til busbanen i vejens nordlige side, ved Blegdamsvej 21 til Juliane Maries Vej, flyttes busstoppestedet ved Helgesensgade ca. 80 meter til umiddelbart efter Trepkasgade, jf. bilag 3D. Flytningen af busstoppestedet er godkendt af Økonomiforvaltningen.

Umiddelbart før krydset Tagensvej/Blegdamsvej etableres et busprioriteringsignal, jf. bilag 3F, der giver bussen mulighed for at komme foran den øvrige trafik i krydset.

Projektforslag for Blegdamsvej i sydvestlig retning fra Trianglen mod Sankt Hans Torv, bilag 3
Der anlægges en busbane fra stoppestedet ved Blegdamsvej 21 til Juliane Maries Vej, jf. bilag 3B-E. Med busbanen kan busserne køre uafhængigt af den øvrige trafik og undgår også at skulle vente bag venstresvingende trafik.

Der etableres et forlænget højresvingsspor ved krydset Tagensvej/Blegdamsvej for at reducere risikoen for kødannelse ved mange højresvingende bilister, jf. bilag 3E, og i krydset Sankt Hans Gade/Nørre Allé ændres det ene spor til en kombineret højresvingsbane/busbane, jf. bilag 3H, så bussen kan komme foran den ligeudkørende trafik.

De to projekter på Enghavevej og Blegdamsvej vil samlet set reducere rejsetiden for linje 3A med ca. 1½ minut i hver retning og give 240.000 flere passagerer på linje 3A. Den reducerede rejsetid vil give en driftsbesparelse på ca. 2 mio. kr. årligt, når begge projekter er fuldt indfaset.

Mellem Sankt Hans Torv og Tagensvej er der en årsdøgnstrafik (ÅDT) på 5.800 biler og mellem Tagensvej og Trianglen en ÅDT på 8.500 biler. Forslagets konsekvenser for bilernes fremkommelighed på strækningen mellem Sankt Hans Torv og Trianglen vurderes samlet set at være neutral. Det nye busprioriteringssignal vil give bilerne et ekstra stop, når der er en bus i busbanen, men busbanerne vil samtidig sikre, at biltrafikken forløber uhindret af busserne. Mellem Sankt Hans Torv og Tagensvej er der en ÅDT på 6.900 cykler og mellem Tagensvej og Trianglen en ÅDT på 6.800 cyklister Fremkommeligheden for cyklister forbedres, da indkørslerne til lokalgaderne, hvor der cykles, lukkes af flere steder, hvorved konflikter med bilerne blive færre. Fodgængerne vil ikke opleve ændringer i tilgængeligheden.

Forvaltningen vil tilrettelægge anlægsarbejdet, så trafikken på strækningen forstyrres mindst muligt, blandt andet ved at opdele arbejdet i etaper.

Konsekvenser for parkering
For at skabe plads til busbanerne er det nødvendigt at omlægge en række parkeringspladser og nedlægge syv pladser på Blegdamsvej, jf. bilag 4. Fra Nørre Alle til Tagensvej nedlægges 19 parkeringspladser, og 13 genetableres andre steder på strækningen. Fra Tagensvej til Trianglen nedlægges 55 parkeringspladser, og 54 genetableres andre steder på strækningen. Pladserne etableres i umiddelbar nærhed primært i lokalgaderne, og efter nedlæggelsen vil der fortsat være en jævn fordeling af parkeringspladser på Blegdamsvej. I oktober 2016, det vil sige efter anlæg af et nyt parkeringshus på Rigshospitalet med 650 parkeringspladser, var belægningen på Blegdamsvej 82 % kl. 12, 69 % kl. 17 og 80 % kl. 22.

Konsekvenser for træer
Projektforslaget indebærer ikke konsekvenser for træerne på strækningen.

Høring
Projektforslaget har været i høring hos politiet, Østerbro Lokaludvalg, Nørrebro Lokaludvalg og Movia. Politiet har godkendt projektet. Østerbro Lokaludvalg støtter projektet og har ønsket en krydsningsmulighed for cyklister og gående til Fælledparken mellem Frederik V´s Vej og Helgensensgade. Forvaltningen har indarbejdet fodgængerstøttepunkter i forslaget, jf. bilag 3C og 3G.

Nørrebro Lokaludvalg støtter projektet, men påpeger, at busprojektet bør udskydes og samtænkes med et kommende skybrudsprojekt på Blegdamsvej. Forvaltningen anbefaler, at busprojektet anlægges nu, da der er tale om et forholdsvis simpelt anlægsprojekt, der primært består af opstribning og flytning af kantsten, og fordi tidsplanen for skybrudsprojektet endnu ikke er fastlagt.

Movia støtter projektforslaget, men har ønsket yderligere tiltag for at reducere rejsetiden, blandt andet etablering af endnu et busprioriteringsanlæg i sydvestlig retning, separate højresvingsspor ved Frederik V´s Vej og Rigshospitalet samt lukning af yderligere adgangsveje til lokalgaderne langs Blegdamsvej. Teknik- og Miljøforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Movia har ikke kunnet indarbejde forslagene i projektet uden konsekvenser for trafiksikkerhed og fremkommelighed for de øvrige trafikanter. Høringssvar og forvaltningens kommentarer fremgår af bilag 5.

Teknik- og Miljøforvaltningen besluttede den 3. april 2017 at igangsætte en totalgenopretning og signaloptimering af krydset Vesterbrogade/Enghavevej for busruterne 3A og 6A. Projektet forventes ligeledes at kunne bidrage til en forbedret fremkommelighed for buslinje 3A. Forvaltningen har endnu ikke tal på tidsbesparelsen for linje 3A i krydset.

Økonomi

Oplysninger om projektets økonomi, de bevillingsmæssige konsekvenser af indstillingen og om frigivelse af anlægsbevillinger fremgår af bilag 6.

Projektet vil reducere antallet af køreplanstimer på grund af den forbedrede fremkommelighed for busserne. Der er således samlet set en forventet helårs driftsbesparelse på Enghavevej og Blegdamsvej for linje 3A på ca. 2 mio. kr., når projektet er fuldt indfaset. Driftsbesparelsen vil medføre en nedjustering af busdriftsbudgettet.

Der er afledte årlige serviceudgifter til drift og vedligeholdelse af det nye busprioriteringssignal kan indgå i den eksisterende driftskontrakt uden ekstra driftsmidler.

Nedlæggelse af syv parkeringspladser i blå zone medfører mindreindtægter fra betalingsparkering på 0,038 mio. kr. pr. år (2017 p/l). Mindreindtægterne søges finansieret ved Budget 2018.

Videre proces

Anlægsarbejdet forventes udført fra november 2017 til juni 2018.

 

Pernille Andersen               /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget om anlæg af busbaner og et busprioriteringssignal for linje 3A på Blegdamsvej danner grundlag for hovedprojektering og anlæg, jf. bilag 3. 
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at der overføres en rådighedsbevilling på 9,01 mio. kr. fra Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk forvaltning, anlæg til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. bilag 6.

  3. at der frigives en anlægsbevilling på 9,01 mio. kr. til hovedprojektering og anlæg af busbaner og et busprioriteringssignal for linje 3A på Blegdamsvej. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 1,25 mio. kr. i 2017 og 7,76 mio. kr. i 2018, jf. bilag 6.

  4. at der nedlægges syv parkeringspladser i blå zone på Blegdamsvej, jf. bilag 4. Nedlæggelse af parkeringspladserne medfører mindreindtægter fra betalingsparkering på 0,038 mio. kr. pr. år, jf. økonomiafsnittet.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2017 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At parkeringspladserne reetableres i nærområdet og inden for projektets økonomi.”

Ændringsforslaget blev ikke godkendt med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.

1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

2.-4. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at såfremt der ikke opnås finansiering i de kommende budgetforhandlinger til dækning af indtægtstabet som følge af parkeringsnedlæggelser, vil indtægtstabet blive dækket indenfor Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. maj 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. maj 2017

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top