Mødedato: 18.04.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Bustilpasning til Sydhavnsmetroen og København Syd

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal træffe endelig beslutning om Movias forslag til bustilpasning til Sydhavnsmetroen og København Syd, samt en række mindre tilretningsforslag til den tidligere principbesluttede tilpasning. Forslagene vil samlet set give Københavns Kommune en årlig merudgift på 7,8 mio. kr. til busdrift. Derudover skal Økonomiudvalget træffe beslutning om frekvensreduktion på linje 9A, som vil give en årlig besparelse på 4,8 mio. kr. for Københavns Kommune, forudsat at der opnås enighed om frekvensreduktionen mellem de fem kommuner, der finansierer linjen.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der træffes endelig beslutning om Movias forslag til bustilpasning til Sydhavnsmetroen inklusiv tilretningsforslag (linje 7A, 17 og 18), jf. løsningsafsnittet,
  2. at der træffes endelig beslutning om Movias forslag til bustilpasning til København Syd, inklusiv tilretningsforslag (linje 1A), jf. løsningsafsnittet,
  3. at Movias forslag til frekvensreduktion på linje 9A godkendes, jf. løsningsafsnittet,
  4. at der gives en anlægsbevilling på 1,75 mio. kr. til nødvendige anlægstiltag i forbindelse med bustilpasning til Sydhavnsmetroen, som finansieres af Økonomiudvalgets pulje til investeringer i busfremkommelighed, jf. økonomiafsnittet,
  5. at der gives en anlægsbevilling på 0,95 mio. kr. til nødvendige anlægstiltag i forbindelse med bustilpasning til København Syd, som finansieres af Økonomiudvalgets pulje til investeringer i busfremkommelighed, jf. økonomiafsnittet,
  6. at tilpasningen af busnettet evalueres 1 år efter ikrafttrædelsen.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen traf den 21. september 2023 principbeslutning om bustilpasning til Sydhavnsmetroen og København Syd (tidligere Ny Ellebjerg st.). Principbeslutningen indbefatter følgende ændringer:

  • Linje 7A skæres bort på strækningen mellem København H og København Syd (Ny Ellebjerg st.) og erstattes af en ny linje 17 på strækningen med lavere frekvens.
  • Linje 18 opsplittes ved Valby st., så den bliver linje 18 nord for Valby st. og ny linje 8A syd for Valby st.
  • Linje 1A omlægges på Gl. Køge Landevej, så den betjener København Syd (Ny Ellebjerg st.) i vendeterminalen på stationens nordside via Carl Jacobsens Vej.

De principbesluttede ændringer vil give Københavns Kommune og omegnskommunerne merudgifter for i alt 22,1 mio. kr., heraf 10,7 mio. kr. til Københavns Kommune, 5,2 mio. kr. til Frederiksberg Kommune og øvrige omegnskommuner 6,2 mio. kr. Movia har på den baggrund, i samarbejde med omegnskommunerne og Københavns Kommune, undersøgt muligheder for at afbøde nogle af de økonomiske konsekvenser ved en række tilretningsforslag.

For at afbøde merudgifterne godkendte Borgerrepræsentationen den 1. februar 2024, at der bl.a. kunne arbejdes videre med mulige frekvensreduktioner på linje 9A.

Løsning

Movia har udarbejdet en række tilretningsforslag, der kan afbøde nogle af de økonomiske konsekvenser.

Tilretningsforslag til bustilpasning til Sydhavnsmetroen

Linje 7A – frekvensreduktion i dagtimerne og myldretiden

Forslaget indebærer, at frekvensen på linje 7A’s centrale strækning fra København H til Rødovre Centrum reduceres fra 9 til 8 afgange i timen i dagtimerne og myldretiden. Dette vil give en årlig besparelse for Københavns Kommune på 0,5 mio. kr. jf. økonomiafsnittet.

Baggrund om forslaget

Den nuværende frekvens på 9 afgange i timen skyldes i høj grad de store passagermængder mellem København H og Sydhavnen, som antages overflyttet til metro med Sydhavnsmetroens åbning. Movia vurderer, at 8 afgange i timen på den centrale strækning af den afkortede linje 7A er en bedre afstemning af udbuddet ift. efterspørgslen.

 

Linje 18 – frekvensreduktion mellem myldretider

Forslaget indebærer en reduktion af frekvensen på linje 18, mellem Valby st. og Emdrup Torv via Falkoner Alle og Jagtvej, så linjen vil gå fra 4 til 3 afgange i timen mellem myldretiderne. Øvrige afgange forbliver uændret, jf. bilag 5. Forslaget vil give en besparelse for Københavns Kommune på 0,6 mio. kr. årligt.

Baggrund om forslaget

Strækningen mellem Frederiksberg og Nørrebros Runddel er også betjent af Cityringen. Linjen finansieres både af København og Frederiksberg Kommune. Frederiksberg Kommune vil også behandle forslaget i april. Det er derfor endnu uvist, om Frederiksberg ønsker at gennemføre reduktionen.

 

Omlægning af linje 17 til Carsten Niebuhrs Gade

Forslaget indebærer, at linje 17 føres ad Carsten Niebuhrs Gade i stedet for Kalvebod Brygge, så den kommende fjernbusterminal ved Dybbølsbro st. vil blive busbetjent. Forslaget medfører, at strækning mellem Polititorvet og Havneholmen st. via Kalvebod Brygge vil miste busbetjening. Movia vurderer, at omlægningen til Carsten Niebuhrs Gade vil være udgiftsneutral

Baggrund om forslaget

I forbindelse med den tidligere høring i foråret 2023 ønskede både Vesterbro Lokaludvalg og Valby Lokaludvalg, at det undersøges, om den nye linje 17 kan føres ad Carsten Niebuhrs Gade i stedet for Kalvebod Brygge, så den kommende fjernbusterminal ved Dybbølsbro st. vil blive busbetjent. Dette er muligt men vil kræve etablering af nye stoppesteder på strækningen. Teknik- og Miljøforvaltningen og Movia har undersøgt mulig placering af seks nye stoppesteder i forbindelse med betjeningen af Carsten Niebuhrs Gade. Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at vejen endnu ikke er farbar i begge kørespor på hele strækningen. Omlægningen til Carsten Niebuhrs Gade vil derfor først ske, når det er fysisk muligt, hvilket tidligst vil være i slutningen af 2024.

Tilretningsforslagene for linje 7A og 18 er på administrativt niveau afstemt med Rødovre og Frederiksberg, der medfinansierer linjerne, men kan kun gennemføres, hvis de godkendes politisk i alle tre kommuner. Ændringen af linje 17 kan besluttes af Københavns Kommune alene.

 

Tilretningsforslag til bustilpasning til København Syd

Forslaget indebærer, at 1A kører ad Sjælør Boulevard før/efter betjeningen af København Syd. Dermed vil strækningen på Gammel Køge Landevej mellem Carl Jacobsens Vej og Toftegårds Plads ikke blive betjent af linje 1A, men fortsat af linje 4A (jf. bilag 2). Forslaget medfører en reduktion i merudgiften ved bustilpasningen til København Syd på 1,8 mio. kr. årligt.

Baggrund om forslaget

Valby Lokaludvalg ønskede i forbindelse med høringen af bustilpasning til København Syd i foråret 2023, at det blev undersøgt, om linje 1A kan køre ad Sjælør Boulevard før/efter betjeningen af København Syd og dermed undgå, at bussen kører frem og tilbage ad Carl Jakobsens Vej.

Movia har undersøgt muligheden og vurderer, at løsningen er mulig og vil være en fordel for gennemkørende passagerer uden ærinde ved København Syd st. Køretiden på linjen vil være 1-2 minutter kortere end i den principbesluttede løsning, hvor bussen kører frem og tilbage af Carl Jacobsens Vej. Med denne tilretning vil bustilpasning til København Syd give en årlig merudgift på 4,8 mio. kr., hvor den principbesluttede løsning for København Syd vil give en årlig merudgift på 6,6 mio. kr. for Københavns Kommune. 

Ændringen af linje 1A kan besluttes af Københavns Kommune alene.

 

Yderligere tilretningsforslag

Besparelserne ved de ovenfor nævnte tilretningsforslag for Frederiksberg og Rødovre afbøder ikke fuldt ud de merudgifter som de to kommuner vil få i forbindelse med den principbesluttede bustilpasning til Sydhavnsmetroen. Movia har derfor udarbejdet yderligere besparelsesforslag til Frederiksberg og Rødovre, der omfatter linje 12 og 9A.

Forslag om driftsreduktion på linje 9A

Forslaget indebærer, at linje 9A vil få reduceret frekvensen i dagtimerne mandag-lørdag fra 8 til 6 afgange i timen, samt at aftendriften mellem Ålekistevej i Vanløse og Rødovre Centrum reduceres fra 6 til 3 afgange i timen. Den nuværende natbetjening vil blive opretholdt uændret. Frekvensreduktionen i dagtimerne vil betyde, at linjen mister sin status som A-bus (jf. bilag 4). Forslaget vil medføre en besparelse på 4,8 mio. kr. årligt for Københavns Kommune samt en engangsudgift til operatørkompensation på 0,5 mio. kr.

Baggrund om forslaget

Det er dokumenteret i arbejdet med kortlægning af kapacitetsudnyttelsen af busnettet i Københavns Kommune (busoptimeringsanalyse igangsat med budget 2022), at buslinje 9A er den mindst benyttede A-buslinje. Movia oplyser derudover, at linje 9A’s indtægter finansierer ca. halvdelen af linjens udgifter, hvor alle andre A-buslinjer i hovedstadsområdet har en væsentlig højere selvfinansieringsgrad. Tilskuddet per passager for linje 9A er også væsentlig højere end for de øvriges A-buslinjer. 

Linje 9A ejes af København, Frederiksberg, Rødovre, Glostrup og Brøndby. Hvis ikke alle ejerkommuner beslutter frekvensreduktionen, vil linje 9A beholde sin nuværende frekvens.

 

Forslag til ændret ruteføring for linje 12

Forslaget indebærer, at linje 12 lægges udenom Frederiksberg Kommune i en ruteføring ad Hillerødgade i stedet for Borups Alle/Nordre Fasanvej. Stoppestederne i Frederiksberg vil ikke længere blive betjent og linje 12 vil ikke længere betjene Fuglebakken st., jf. bilag 5. Forslaget medfører merudgifter for Københavns Kommune på 0,8 mio. kr. årligt samt en engangsudgift på 1,6 mio. kr. til operatørkompensation. 

Baggrund om forslaget

Movia har, efter ønske fra Frederiksberg Kommune, udarbejdet forslag om at lede linje 12 udenom Frederiksberg Kommune i en ruteføring ad Hillerødgade i stedet for Borups Alle/Nordre Fasanvej for at mindske Frederiksbergs udgifter til linjen.

Økonomiforvaltning anbefaler, at linje 12 bevarer sin nuværende ruteføring for at opretholde betjening af Fuglebakken st. og fordi en omlægning vil medføre merudgifter for Københavns Kommune.

 

Høring

Økonomiforvaltningen har haft tilretningsforslagene til bustilpasningen til Sydhavnsmetroen og København Syd i seks ugers høring blandt berørte lokaludvalg og råd. Økonomiforvaltningen har modtaget høringssvar fra Ældrerådet, Handicaprådet, Ungerådet, Kgs. Enghave Lokaludvalg, Vanløse Lokaludvalg, Vesterbro Lokaludvalg samt Valby Lokaludvalg.

 

Hovedpointer fra høringssvar:

Tilretningsforslag til bustilpasning til Sydhavnsmetroen

  • Vanløse Lokaludvalg og Ungerådet bakker op om tilretningsforslag 1 for linje 7A, med reducering fra 9 til 8 afgange i timen.
  • Ungerådet, Ældrerådet og Kgs. Enghave Lokaludvalg bakker op om omlægning af linje 17, så den betjener Carsten Niebuhrs Gade ved fjernbusterminalen.
  • Vesterbro Lokaludvalg ønsker er bevare linje 7A delvist, så den betjener Havneholmen st. og vender der, i stedet for ved København H.
  • Ungerådet og Vanløse Lokaludvalg mener, at det bør undersøges, om linje 12 kan få et stoppested på Hillerødgade ved Fuglebakken st., hvis forslaget om omlægning uden om Frederiksberg besluttes.
  • Kgs. Enghave Lokaludvalg mener, at linje 9A bør omlægges til den tidligere linje 3A-rute.
  • Vanløse lokaludvalg ønsker at bevare linje 9A som A-bus og ønsker ikke en frekvensreduktion.
  • Ungerådet støtter op om forslaget om frekvensreduktion på linje 9A.  

 

Tilretningsforslag til bustilpasning til KBH Syd

  • Ungerådet og Ældrerådet bakker op om linje 1A med omlægningen til København Syd via Carl Jacobsens Vej og videre ad Sjælør Boulevard.
  • Valby Lokaludvalg ser både fordele og ulemper i at omlægge linje 1A ad Sjælør Boulevard og ønsker, at løsningen prøves samtidig med, at der følges op på trafiksituationen.
  • Kgs. Enghave Lokaludvalg ser problematik i at omlægge linje 1A ad Sjælør Boulevard, da den så ikke dækker Kirsten Walthersvej, som er stoppested for Jobcenter København og Borgerservice.
  • Valby Lokaludvalg ønsker, at der etableres et superstoppested på broen på Gammel Køge Landevej med elevator og adgang til alle spor på København Syd.

 

Alle høringssvar og Økonomiforvaltningens bemærkninger hertil findes i bilag 6.

Økonomiforvaltningen finder ikke, at de indkommende høringssvar giver anledning til ændringer. Økonomiforvaltningen finder dog, at følgende pointer giver anledning til nærmere undersøgelser:

  • Økonomiforvaltningen vil, sammen med Movia, følge op på, om de gennemførte bustilpasninger har den forventede effekt.
  • Økonomiforvaltningen vil, sammen med Movia, undersøge, om skifteforholdene ved Carlsberg st. kan optimeres for at sikre bedre forbindelse mellem linje 1A og 9A.
  • Ved omlægning af linje 17 ad Carsten Niebuhrs Gade, kan det undersøges, om den regionale natbuslinje 97N på Kalvebod Brygge også kan omlægges ad denne rute for at styrke natbusbetjening af fjernbusterminalen.

 

Linje 7A – Vendemuligheder ved København H

Linje 7A skal med den principbesluttede ændring vende ved København H og returnere ad Vesterbrogade. Der udestår på nuværende tidspunkt en afklaring af, hvor dette skal ske. Økonomiforvaltningen undersøger, sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen og Movia, følgende muligheder:

  • U-vending i krydset ved Vesterbrogade/Hammerichsgade, der vil påvirke Hop on Hop off-sightseeingbussernes holdeplads foran Radisson Royal Hotel/Steno Apotek
  • Mindre omlægning af ruten, så vendingen sker fra Vesterbrogade ved Vesterbro Torv via Gasværksvej/Istedgade/Reventlowsgade, hvilket indebærer, at stoppestedet på Vesterbrogade ved Helgolandsgade ikke vil blive betjent, men at 7A vil betjene stoppestedet i Reventlowsgade, der er tættere på København H og Cityringen end det nuværende stoppested ved København H på Vesterbrogade.

Økonomi

Movia har, på baggrund af beregninger i Københavns Kommunes ( KK) trafikmodel Compass, vurderet konsekvenserne for busøkonomien af de enkelte tilretningsforslag. Nedenstående er Movias estimater, der skal tages med forbehold. Der er lavet en samlet oversigt over alle tilretningsforslags økonomiske påvirkning for Københavns Kommune alene i tabel 4 nedenfor.

 

Tilretningsforslag til bustilpasning til Sydhavnsmetroen

Tabel 1. Oversigt over merudgifter og kompensationsbidrag

2025

(mio. kr.)

Årlig

merudgift

i alt

København

Omegns-

kommuner

Frederiksberg

Rødovre

Operatør

Kompen-

sation

for KK

(engangs-udgift)

Bustilpasning til

Sydhavnsmetroen

(Principbeslutning)

13,2

4,1

-0,9

4,7

5,3

5,0

Tilretningsforslag:

Frekvensreduktion

af 7A

-1,9

-0,5

-

-0,7

-0,7

1,2

Tilretningsforslag:

Reduktion mellem

myldretiderne linje

18

-0,9

-0,6

-

-0,3

-

-

Tilretningsforslag:

Omlægning af

linje 17 til Carsten

Niebuhrs Gade

-

-

-

-

-

-

Samlet løsning

10,4

3

-0,9

3,7

4,6

6,2

 

Af tabel 1 fremgår det, at der samlet set vil være en årlig merudgift på 10,4 mio. kr. ved fuld indfasning i 2025 af den principbesluttede tilpasning og de tre tilretningsforslag. Heraf vil Københavns Kommune have en merudgift på 3 mio. kr. årligt fra 2025. I 2024 vil der være en merudgift for de måneder, hvor busserne er omlagt. Det forventes, at ændringerne kan gennemføres fra 20. oktober 2024. Der vil dermed være en merudgift på busdriften på ca. 0,6 mio. kr. i 2024. Dertil vil der være en engangsudgift til operatørkompensation på 6,2 mio. kr. Udgifterne til den løbende drift indregnes i de kommende budgetter og operatørkompensationen vil blive indarbejdet i regnskabet for 2024 og indgå i efterreguleringen.

Tilretningsforslagene kan kun gennemføres, hvis alle ejere af linjerne godkender dette. Hvis det ikke sker, vil forslagene ikke blive gennemført og besparelsen i tabel 1 vil ikke opnås, og Københavns årlige merudgift vil være 4,1 mio. kr.

Teknik- og Miljøforvaltningen har vurderet, at de seks nye stoppesteder, der skal etableres for at betjene Carsten Niebuhrs Gade, vil koste ca. 1,75 mio. kr. Stoppestederne foreslås finansieret af busfremkommelighedspuljen under Økonomiudvalget i 2024 og 2025, jf. tabel 5 og 6.

Der udestår på nuværende tidspunkt en afklaring af linje 7A’s vendemuligheder. Merudgifterne i tabel 1 er beregnet på, at busserne foretager en u-vending ved Vesterbrogade/Hammerichsgade. Den alternative løsning med vending via Gasværksvej/Istedgade/Reventlowsgade forventes at kunne holdes indenfor samme budget.

 

Tilretningsforslag til bustilpasning til København Syd

Tabel 2. Oversigt over merudgifter og kompensationsbidrag

2025

(mio. kr.)

Årlig

merudgift

i alt

København

Omegns-

kommuner

Frederiksberg

Operatør

kompensation

for KK

(engangsudgift)

Bustilpasning til KBH Syd (Principbeslutning)

7,9

6,6

1,8

0,5

1,8

Tilretningsforslag: Omlægning af linje 1A

4,3

4,8

-

-0,5

1,2

Ændring i alt

-3,6

-1,8

-1,8

-1,0

-0,6

 

Af tabel 2 fremgår det Københavns Kommune ved omlægning af linje 1A ad Sjælør Boulevard vil få en årlig merudgift på 4,8 mio. kr. frem for 6,6 mio. kr. med det principbesluttede forslag. Dertil vil der være kompensationsomkostninger for 1,2 mio. kr. som en engangsudgift, hvilket er 0,6 mio. kr. lavere end i det principbesluttede forslag. Operatørkompensationen vil blive indarbejdet i regnskabet for 2024 og indgå i efterreguleringen. Omlægningen forventes at kunne ske medio december 2024 og have fuld budgeteffekt fra 2025.

Teknik- og Miljøforvaltningen har vurderet, at etablering af tre stoppesteder på Carl Jacobsens Vej vil koste ca. 0,95 mio. kr. og medføre evt. flytning af et vejtræ. Disse tiltag kan finansieres af busfremkommelighedspuljen under Økonomiudvalget jf. tabel 5 og 6.

 

Frekvensreduktion for linje 9A samt linje 12

Tabel 3. Oversigt over udgifter og kompensationsbidrag

2025

(mio. kr.)

Årlig

merudgift

i alt

København

Omegns-

kommuner

Frederiksberg

Rødovre

Operatør

Kompen-

sation

for KK

(engangs-udgift)

Frekvensreduktion for linje 9A

-9,2

-4,8

-1

-1,9

-1,5

0,5

Omlægning af linje 12 udenom Frederiksberg

-0,96

0,8

-

-1,8

-0,04

1,6

 

Af tabel 3 fremgår det, at en frekvensreduktion på linje 9A vil give Københavns Kommune en årlig besparelse på 4,8 mio. kr. i 2025. Dertil vil der være kompensationsomkostninger på 0,5 mio. kr. som en engangsudgift, der vil blive indarbejdet i regnskabet for 2024 og indgå i efterreguleringen.

Af tabel 3 fremgår det desuden, at omlægning af linje 12, som Økonomiforvaltningen ikke anbefaler, vil medføre merudgifter for Københavns Kommune på 0,8 mio. kr. årligt samt en engangsudgift på 1,6 mio. kr. til operatørkompensation, der vil blive indarbejdet i regnskabet for 2024 og indgå i efterreguleringen. 

 

Samlet oversigt over merudgifter til Københavns Kommune

Af tabel 4 fremgår den samlede økonomi for Københavns Kommune ved bustilpasning til Sydhavnsmetroen og til København Syd inkl. de indstillede tilretningsforslag for linje 7A, 18, 1A og 9A. Gennemførelse af frekvensreduktionerne med tilretningsforslagene på linje 7A, 18 og 9A kræver enighed blandt kommunerne bag linjerne.

Tabel 4. Samlet oversigt over merudgifter og kompensationsbidrag for Københavns Kommune

2025

(mio. kr.)

Årlig

merudgift

i alt

Operatør

kompensation

for KK

(engangsudgift)

Bustilpasning til Sydhavnsmetroen (Principbeslutning)

4,1

5,0

Tilretningsforslag: Frekvensreduktion af 7A

-0,5

1,2

Tilretningsforslag: Reduktion mellem myldretiderne linje 18

-0,6

-

Tilretningsforslag: Omlægning af linje 17 til Carsten Niebuhrs Gade

-

-

Tilretningsforslag: Omlægning af linje 1A

4,8

1,2

Frekvensreduktion for linje 9A

-4,8

0,5

Samlet løsning

3

7,9

 

Tabel 5. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.

(2024 p/l)

Varig?
ja/nej

2023

2024

2025

2026

1

ØU

Økonomisk forvaltning, anlæg

 

U

 

 

-1.750

 

 

1

TMU

Ordinær anlæg

 

U

 

 

1.750

 

 

2

ØU

Økonomisk forvaltning, anlæg

 

U

 

-450

-500

 

 

2

TMU

Ordinær anlæg

 

U

 

450

500

 

 

I alt

-

-

 

 

-

-

0

-

-

 

Tabel 6. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

Beløb i 1.000 kr.

(2024 p/l)

(2024 p/l)

I år 2024

I år 2025

TMU

Anlægstiltag i forbindelse med bustilpasning til Sydhavnsmetroen

Ordinær Anlæg

2.28.23.3

-

2.250

TMU

Anlægstiltag i forbindelse med bustilpasning til København Syd

Ordinær Anlæg

2.28.23.3

450

-

I alt

-

-

-

450

2.250

 

 

 

 

 

 

 

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil Økonomiforvaltningen orientere Movia om dette i forbindelse med den ekstraordinær trafikbestilling i april 2024.

Movia vil efter modtagelse af de enkelte kommuners trafikbestillinger ultimo april 2024 meddele kommunerne, om frekvensreduktionerne kan gennemføres. Økonomiudvalget vil blive orienteret, hvis der er ændringer på baggrund af omegnskommunernes trafikbestillinger. De økonomiske konsekvenser vil blive indarbejdet i de kommende budgetter.

Økonomiudvalget vil blive orienteret, når det er afklaret, hvordan 7A skal vende ved København H. Dette forventes afklaret medio 2024.

Søren Hartmann Hede     /Nanna Westerby Jensen

Oversigt over politisk behandling

Økonomforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der træffes endelig beslutning om Movias forslag til bustilpasning til Sydhavnsmetroen inklusiv tilretningsforslag (linje 7A, 17 og 18), jf. løsningsafsnittet,
  2. at der træffes endelig beslutning om Movias forslag til bustilpasning til København Syd, inklusiv tilretningsforslag (linje 1A), jf. løsningsafsnittet,
  3. at Movias forslag til frekvensreduktion på linje 9A godkendes, jf. løsningsafsnittet,
  4. at der gives en anlægsbevilling på 1,75 mio. kr. til nødvendige anlægstiltag i forbindelse med bustilpasning til Sydhavnsmetroen, som finansieres af Økonomiudvalgets pulje til investeringer i busfremkommelighed, jf. økonomiafsnittet,
  5. at der gives en anlægsbevilling på 0,95 mio. kr. til nødvendige anlægstiltag i forbindelse med bustilpasning til København Syd, som finansieres af Økonomiudvalgets pulje til investeringer i busfremkommelighed, jf. økonomiafsnittet.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. april 2024

Kontorchef i Økonomiforvaltningen, Jeppe Grønholt Pedersen, var til stede under punktets behandling, af hensyn til sagens oplysning.

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

”At sagen sendes tilbage til Økonomiforvaltningen med henblik på at fremkomme med forslag til, hvordan udgifterne til busdrift kan begrænses og ikke øges som følge af en ny Metrolinje til milliarder åbnes og tages i brug.”

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) om nyt 6 at-punkt:

”At tilpasningen af busnettet evalueres 1 år efter ikrafttrædelsen”.

 

Det af Det Konservative Folkeparti (ÆF1) fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 3 stemmer mod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: C, V og I.

Imod stemte: A, Ø, B og F.

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 1., 2., 4. og 5. at-punkt blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, B og F.

Imod stemte: C, V og I.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

” Vi stilles os undrende overfor, at udgifterne skal øges, når vi har brugt milliarder af kroner på at anlægge en ny Metrolinje. Vi havde gerne set en begrænsning i udgifterne til busdrift, så buspriserne kan holdes nede”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. april 2024

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag:

”At sagen sendes tilbage til Økonomiforvaltningen med henblik på at fremkomme med forslag til, hvordan udgifterne til busdrift kan begrænses og ikke øges som følge af en ny Metrolinje til milliarder åbnes og tages i brug.”

 

Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag blev forkastet med 38 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, V, I og O

Imod stemte: Ø, A, F, B og Å

 

Indstillingens 1.,2.,4. og 5. at-punkt blev herefter godkendt med 47 stemmer imod 7. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, C, F, B og Å

Imod stemte: V, I og O

 

Indstillingens 3. og 6. at-punkt blev herefter godkendt med 54 stemmer. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, C, F, B, V, Å, I og O

 

Det Konservative Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning:

”Vi stilles os undrende overfor, at udgifterne skal øges, når vi har brugt milliarder af kroner på at anlægge en ny Metrolinje. Vi havde gerne set en begrænsning i udgifterne til busdrift, så buspriserne kan holdes nede”.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre arbejder for mere metro i København. Med åbningen af Sydhavnsmetroen er der mindre behov for busdrift, og vi ønsker at minimere de økonomiske konsekvenser ved en tilpasning af busbetjeningen. Derfor er stiller vi os højest forundrede over størrelsen på de økonomiske omkostninger fremlagt i denne sag.”

 

Til top